Dobijanje radne/boravišne vize u Nemačkoj

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pozdrav, za termin sam aplicirao 08.02.2018, po struci medicinski tehnicar. Za pokretanje nostrifikacije poslao dokumenta Regierung von Oberbayern. Stigao mejl da dokumenta mora da potvrdi tumac iz EU, uradio i to, poslao ih ponovo. Sada me interesuje da li meni uopste treba Defizitbescheid kada odem na termin, jer po ovome nema sanse da mi Bescheid stigne do termina, a po informatoru za medicinske radnike spadam u Opciju A, a tamo ne pise da mi treba Defizitbescheid kada odem na termin... Ukratko, poludecu koliko je zakomplikovano...

Regierung ce ti izdati ili Urkunde (ako ti je direktno priznata diploma) ili Defizitbescheid.

U slucaju Urkunde, onda si opcija B. Tada ti treba ugovor za posao (Arbeitsvertrag) koji glasi na ime funkcije na koju ti je Urkunde izdat.
Ukoliko ti izdaju defizitbescheid, onda poslodavac mora da ti izda ugovor sa doskolavanjem koji ce pokriti defizit koji ti je Regierung izdao.

Osim ukoliko nisi zapoceo proceduru za vizu preko nacionalne agencije za zaposljavanja, onda nikako nisi opcija A u informatoru.

Ovo sto pise kao informator za med. radnike pise odavno.Ja ne znam ko pravi zbrku ali se jos niko nije javio sa direktnim iskustvom iz ambasade da su mu trazili urkunde.I na starom sajtu je to bilo postavljeno i vazilo samo za one koji idu preko projekta a za ostale medicinske sestre je bilo naglaseno da se prijavljuju po informatoru +oks 3-5.
Kako da dobijem Urkunde kad moj odgovor za nostrifikaciju glasi:diploma se poklapa ,dostaviti jos prijavu boravista,sertifikat i lekarsko.Za sve to vam treba i broj osiguranja..
Gde i kako da se prijavim na stan kad nemam ni vizu niti sam u Nemackoj .

Evo moja devojka je apsolutno takav slucaj. Prijavila se za termin 6.10.2017. Dobila termin za 30 juli 2018. Sva dokumenta uredno spremna po Noks 3-5, odnosno na identican nacin kako su pre nje vec 8 koleginica dobile posao u istoj bolnici, sa istim ugovorom, sa identicnim uslovima ove kalendarske godine (poslednja koleginica je ako se ne varam dobila vizu negde u aprilu mesecu).

U ambasadi joj je izmedju ostalog receno:

- da ugovor koji ima ne lici ni na sta (sto je i logicno, jer po novom informatoru ugovor mora biti dvojezican i po obrascu ZAV-a).
- nisu joj uzeli Zustimmung (ovo smo znali da vise ne priznaju)
- trazili su joj defizitbescheid iako je vise puta naglasila da ima direktni erkennung, tj Urkunde
- nisu joj uzeli Regierung dokument vezan za Urkunde, rekli su da to nista ne vredi

Kada smo nakon 2 radna dana ipak dostavili dopunom Regierung dokument, nakon 1 radnog dana nam je stigao email u kojem su veoma jasno rekli da mora da dostavi zavrseni Urkunde. U avgustovskom izdanju informatora je to cak crvenim slovima napisano. Ceo informator je promenjen.

Informator za medicinske radnike je promenjen avgusta meseca (ovog meseca). Na informatoru na prvoj strani gore desno stoji August 2018!

Mi sada imamo identican problem. Za izadavanje Urkunde je uslov prijava adrese u Nemackoj, potvrda iz SUP-a i suda da nije krivicno osudjivana niti da se trenutno vodi proces protiv nje, lekarski pregled i B1 Pflege. Pored nas, jos jedna koleginica je istog dana kada smo mi bili na terminu dobila identicnu informaciju.

Najgore u svemu trenutno je, sto u informatoru stoji da ugovor mora da bude u skladu sa nazivom dobijenog zvanja, u nasem slucaju visa medicinska sestra. Takodje, ugovor mora biti postpisan i overen od sledecih strana:

1. Poslodavac
2. Radnik (devojka)
3. srpske sluzbe za zaposljavanje (NSZ)
4. nemacke sluzbe za zaposljavanje (ZAV)

Ugovor ne moze da se sklopi pre nego sto se izda Urkunde, a to je problem koji jos nismo resili. Kad i ako ga resimo, poslodavac mora biti spreman i voljan da placa radnika isti iznos kao i originalnog nemca/nemicu iako je cinjenica da nas radnik prvih par meseci nece biti produktivan kao nemac (da se ne lazemo, treba jos da se utvrdi jezik, upozna kultura, procesi i slicno).

Pa kad se i poslodavac smiluje i hoce to da uradi, sve treba da uradimo pre 8 oktobra 2018 do kada nam je ambasada dala vremena da dostavimo dopunu. Naravno, mozemo traziti (molba) produzenje, ali ne mora da znaci da ce nam isto i biti dato.

Tako da su ujebali proces maksimalno. Smatram da nije korektno, ali opet niko nije ni rekao da moraju biti korektni. Po meni, bilo bi OK da ovaj nov proces vazi za one koji su od avgusta meseca zatrazili termin - ali ne i za nas koji smo jos od 2017 na cekanju i gde su u 2018 vec pustili stotine ljudi po 'starom' principu.

Eto, informacija iz prve ruke.

Poz

Da li je dovoljan samo pecat ovlascenog sudskog prevodioca na prevedenoj diplomi,kad se predaju papiri ambasadi na terminu,ili traze I neki pecat apostil iz suda,hvala puno.Ja na mojoj prevedenoj diplomi imam samo pecat ovlascenog sudskog prevodioca.

Na svakoj diplomi koliko ja znam mora da ide apostil pecat, pa tek onda da se overi od sudskog tumaca (neki cak i overe kod notara kopiju diplome sa apostilom, ja to nisam uradila, i nadam se da ne treba toliko bas ).

Regierung ce ti izdati ili Urkunde (ako ti je direktno priznata diploma) ili Defizitbescheid.

U slucaju Urkunde, onda si opcija B. Tada ti treba ugovor za posao (Arbeitsvertrag) koji glasi na ime funkcije na koju ti je Urkunde izdat.
Ukoliko ti izdaju defizitbescheid, onda poslodavac mora da ti izda ugovor sa doskolavanjem koji ce pokriti defizit koji ti je Regierung izdao.

Osim ukoliko nisi zapoceo proceduru za vizu preko nacionalne agencije za zaposljavanja, onda nikako nisi opcija A u informatoru.

Evo moja devojka je apsolutno takav slucaj. Prijavila se za termin 6.10.2017. Dobila termin za 30 juli 2018. Sva dokumenta uredno spremna po Noks 3-5, odnosno na identican nacin kako su pre nje vec 8 koleginica dobile posao u istoj bolnici, sa istim ugovorom, sa identicnim uslovima ove kalendarske godine (poslednja koleginica je ako se ne varam dobila vizu negde u aprilu mesecu).

U ambasadi joj je izmedju ostalog receno:

- da ugovor koji ima ne lici ni na sta (sto je i logicno, jer po novom informatoru ugovor mora biti dvojezican i po obrascu ZAV-a).
- nisu joj uzeli Zustimmung (ovo smo znali da vise ne priznaju)
- trazili su joj defizitbescheid iako je vise puta naglasila da ima direktni erkennung, tj Urkunde
- nisu joj uzeli Regierung dokument vezan za Urkunde, rekli su da to nista ne vredi

Kada smo nakon 2 radna dana ipak dostavili dopunom Regierung dokument, nakon 1 radnog dana nam je stigao email u kojem su veoma jasno rekli da mora da dostavi zavrseni Urkunde. U avgustovskom izdanju informatora je to cak crvenim slovima napisano. Ceo informator je promenjen.

Informator za medicinske radnike je promenjen avgusta meseca (ovog meseca). Na informatoru na prvoj strani gore desno stoji August 2018!

Mi sada imamo identican problem. Za izadavanje Urkunde je uslov prijava adrese u Nemackoj, potvrda iz SUP-a i suda da nije krivicno osudjivana niti da se trenutno vodi proces protiv nje, lekarski pregled i B1 Pflege. Pored nas, jos jedna koleginica je istog dana kada smo mi bili na terminu dobila identicnu informaciju.

Najgore u svemu trenutno je, sto u informatoru stoji da ugovor mora da bude u skladu sa nazivom dobijenog zvanja, u nasem slucaju visa medicinska sestra. Takodje, ugovor mora biti postpisan i overen od sledecih strana:

1. Poslodavac
2. Radnik (devojka)
3. srpske sluzbe za zaposljavanje (NSZ)
4. nemacke sluzbe za zaposljavanje (ZAV)

Ugovor ne moze da se sklopi pre nego sto se izda Urkunde, a to je problem koji jos nismo resili. Kad i ako ga resimo, poslodavac mora biti spreman i voljan da placa radnika isti iznos kao i originalnog nemca/nemicu iako je cinjenica da nas radnik prvih par meseci nece biti produktivan kao nemac (da se ne lazemo, treba jos da se utvrdi jezik, upozna kultura, procesi i slicno).

Pa kad se i poslodavac smiluje i hoce to da uradi, sve treba da uradimo pre 8 oktobra 2018 do kada nam je ambasada dala vremena da dostavimo dopunu. Naravno, mozemo traziti (molba) produzenje, ali ne mora da znaci da ce nam isto i biti dato.

Tako da su ujebali proces maksimalno. Smatram da nije korektno, ali opet niko nije ni rekao da moraju biti korektni. Po meni, bilo bi OK da ovaj nov proces vazi za one koji su od avgusta meseca zatrazili termin - ali ne i za nas koji smo jos od 2017 na cekanju i gde su u 2018 vec pustili stotine ljudi po 'starom' principu.

Eto, informacija iz prve ruke.

Poz

Hvala!!

Pozdrav - prijavio se krajem maja, dobio termin prosle nedelje za 23. 08.2018, NOKS 6-8. Sad, imam pitanje - kada budem predao dokumentaciju, da li ću moći u tom periodu do odobravanja da putujem u Nemačku i druge zemlje EU? I jos jedno pitanje - gde da nadjem taj formular koji se spominje na onoj listi potrebnih dokumenata?

Poslednja izmena:
Pozdrav - prijavio se krajem maja, dobio termin prosle nedelje za 23. 08.2018, NOKS 6-8. Sad, imam pitanje - kada budem predao dokumentaciju, da li ću moći u tom periodu do odobravanja da putujem u Nemačku i druge zemlje EU? I jos jedno pitanje - gde da nadjem taj formular koji se spominje na onoj listi potrebnih dokumenata?

https://belgrad.diplo.de/rs-sr/service/visa-einreise/-/2077462 Tu su obrazac i izjava, a u informatoru je i lista, sve to u po dva primerka, mail sa terminom i istampano sa anabina da li vam je faks priznat. Srecno, pa javite ishod.
PS. ne znam to sto se tice putovanja..

Mozete da putujete, ja sam imala termin 10.08. isto noks 6-8, ali Ausbildung koji pocinje pocetkom septembra i zena na salteru mi je rekla da mogu da otputujem kao turista i pocnem sa tim, ako viza ne bude odobrena do tada, da ne gubim vreme i kad jave da je odobrena, da dodjem nazad. Tako da, prema ovome sto je ona rekla, to je moguće. :)

Da li neko zna koliko se čeka na odobrenje vize za Ausbildung (N6-8)?
Žena na šalteru mi je rekla da mi viza možda neće biti odobrena na vreme za početak ugovora (1.9.) a termin je bio 10.8.
Rekla mi je da sam trebao doneti neki papir (koji ne stoji u informatoru) iz biroa za zapošljavanje u Nemačkoj da bi je dobio brže.
Bukvalno prvi put sam tada čuo za to.

Ljudi da li neko zna odgovor
Tamo na formularu pise napisati zadnjih 5 boravka u nemackoj e sad jel treba pisati i one gde nisam bio prijavljen jer realno dolazio sam na 7-10 dana i nisam se prijavljivao

Treba sve da navedete (5 poslednjih), nije bitno da li ste bili prijavljeni.

- - - - - - - - - -

Da li neko zna koliko se čeka na odobrenje vize za Ausbildung (N6-8)?
Žena na šalteru mi je rekla da mi viza možda neće biti odobrena na vreme za početak ugovora (1.9.) a termin je bio 10.8.
Rekla mi je da sam trebao doneti neki papir (koji ne stoji u informatoru) iz biroa za zapošljavanje u Nemačkoj da bi je dobio brže.
Bukvalno prvi put sam tada čuo za to.

Poslednja informacija koju sam procitala ovde na forumu na tu temu je da je jedan decko cekao 13 dana, to je bilo polovinom jula.

Zvao sam Osxord Akademiju nema u Vrscu majku mu Slovenacki sudski tumac
Kazu mi da mogu da ima skeniram i posaljem meilom i onda mi postom posalju papire
Jer mora da se spoji i prevod COD95 kad se prevodi i overava kod sudskog tumaca ko diploma onako
Ili mogu poslebno da im tako skeniram posaljem i uradi i vrate mi

Da li neko zna da mi objasni oko spajanja porodice vezano na stan. Zanima me iznajmim stan sa 60kvm, primim jos jednog ili dvojicu kolega radi prijave i oni se vode na taj isti stan. Ja predajem sva potrebna dokumenta za spajanje porodice e sada da li oni znaju,vide da su na tom stanu prijavljena jos dva lica ili ne. Tj pitanje moram li da ih odjavim i moram li ja da budem sam prijavljen u tom stanu. Naravno kada mi dodje porodica oni bi se odjavili. I ako moze neko da mi objasni sta sve ide za spajanje porodice. Znam da treba da mi prodju 3 platne liste, samo to znam :)

Zvao sam Osxord Akademiju nema u Vrscu majku mu Slovenacki sudski tumac
Kazu mi da mogu da ima skeniram i posaljem meilom i onda mi postom posalju papire
Jer mora da se spoji i prevod COD95 kad se prevodi i overava kod sudskog tumaca ko diploma onako
Ili mogu poslebno da im tako skeniram posaljem i uradi i vrate mi

komplikujes mnogo, skeniraj spricevalo i posalji im. 15 puta jedno isto pitas

Hvala puno!! I još jedna stvar što se tiče dokumentacije, ja sam svoju diplomu početkom godine poslao u ZAB na proveru i dobio potvrdu da je diploma jednaka diplomi iz Nemačke, 3 - godišnje studije. Da li da sad nosim da se lupi apostil na original diplomu ili je dovoljno doneti original potvrdu iz Nemačke i original diplome na uvid? Već imam sve papire overene od strane sudskog tumača i notara (to sam prevodio sve za potrebe izjednačavanja diplome).

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back