Dobijanje radne/boravišne vize u Nemačkoj

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
@drLexy Cestitam, nek je sa srecom :) Za koliko su vam rekli da mozete da dodjete da preuzmete vizu? Znaci 23. mart i 26. mart su dobili isto termine 3. jula. Nije lose statisticki gledano. Jel znate mozda okvirno koliko ljudi dodje na termin dnevno?

Pozdrav draga moja koleginice :)
Inace ja sam se prijavila 26. marta za termin, greskom sam napisala 23. Rekli su da mogu da dodjem bilo koji radni dan osim petka od 8 do 10h i da ponesem zdravstveno osiguranje.
Moj termin je bio u 7:45h, bilo je nekih desetak ljudi u redu, ali nije bilo bitno ko je kad dosao nego su prozivali po spisku i tako pustali. Bilo je bar 5 prozvanih koji se nisu pojavili, bilo je i ljudi koji su zaboravili da potvrde termin pa su se plasili da ce imati problema, medjutim bili su na spisku i sve je bilo ok, a bilo je i ljudi koji su imali termin u 9h ili kasnije, ali su dosli ranije pa su ranije i usli, jer kada je portir procitao sve za prvi termin nastavio je i dalje da cita spisak i pustio sve one koji su vec bili tu.

Pozdrav draga moja koleginice :)
Inace ja sam se prijavila 26. marta za termin, greskom sam napisala 23. Rekli su da mogu da dodjem bilo koji radni dan osim petka od 8 do 10h i da ponesem zdravstveno osiguranje.
Moj termin je bio u 7:45h, bilo je nekih desetak ljudi u redu, ali nije bilo bitno ko je kad dosao nego su prozivali po spisku i tako pustali. Bilo je bar 5 prozvanih koji se nisu pojavili, bilo je i ljudi koji su zaboravili da potvrde termin pa su se plasili da ce imati problema, medjutim bili su na spisku i sve je bilo ok, a bilo je i ljudi koji su imali termin u 9h ili kasnije, ali su dosli ranije pa su ranije i usli, jer kada je portir procitao sve za prvi termin nastavio je i dalje da cita spisak i pustio sve one koji su vec bili tu.

Heheheh, prepoznale smo se, hvala puno na informacijama, draga koleginice :D zvanicno i ovde da odgovorim :D Srecan put jos jednom, pa se cujemo :)

Danas su me zvali iz ambasade da mi jave da mi je odobrena viza. (mada nisam ocekivala danas poziv jer na sajtu pise da 9. i 10. ambasada ne radi)
NOKS 6-8, za termin sam se prijavila 23. marta, mail sam dobila 15. juna da je termin 3. jula, prosli utorak sam bila na terminu i danas dobila poziv da je viza odobrena.
Pozdrav svima i zelim vam puno srece.

Da li su i vama rekli da se pasoš vizira od ponedeljka do petka od 8:00 do 10:00 ???

Da li su i vama rekli da se pasoš vizira od ponedeljka do petka od 8:00 do 10:00 ???

Da, rekli su i meni od 8 do 10h, ali mislim da je od ponedeljka do cetvrtka, koliko ja znam petkom ne rade viziranje pasosa, ako nisu nesto sada promenili.
Meni je zena preko telefona koja mi je javila rekla samo vreme, dane nije pominjala.

A ovo stoji na sajtu za radno vreme:
Vizno odeljenje
Od ponedeljka do petka u zavisnosti od dodele termina
Izdavanje pasoša (srpski pasoš sa vizom): od ponedeljka do četvrtka od 14.30 do 15.30 časova.

Tako da pasos se predaje od 8 do10, a moze da se pokupi od 14.30 do 15.30.

Moras uplatiti osiguranje kad preuzimas vizu, i moj muz je imao u Nemackoj osiguranje, ali su mu u Ambasadi rekli da mora i ovo da uplati....ni nama nije bilo jasno ali tako je.

Hvala Vam na odgovoru.
To je izgleda putno osiguranje koje nema veze sa zaposlenjem, a osiguranje od strane poslodavca se vadi nakon sto se dobije boravisna viza i to ide na teret poslodavca (ne znam jos uvek, ali tako mi se cini da je logicno).

Postovanje,

imam par pitanja koja se ticu osiguranja po dobijanju vize.
1. O kojoj vrsti osiguranja se tacno radi (zdravstveno, putno, za boravak u inostranstvu i sl.)?
2.Moze li to osiguranje poslodavac u Nemackoj da uplati s obzirom da se obavezao da ce mi platiti osiguranje kada smo sklapali ugovor? Ili moram ja da uplatim ovde u Srbiji u svakom slucaju? Idem po NOKS 6-8 ukoliko je to vazno za ova pitanja.

Iako nisam siguran o kakvom se osiguranju tacno radi, dogovor je da sve troskove osiguranja pokriva poslodavac, a u medjuvremenu sam video da bih eventualno ja ovde u Beogradu trebao da vadim to osiguranje neko.

Pitam da bih znao sta tacno da kazem poslodavcu kada dobijem vizu, da li da ga pitam da mi izvadi to osiguranje u Nemackoj ili ja da placam ovde.
Hvala unapred i veliki pozdrav!

Stari čitalac, novi odgovaralac ovde:

1. Da :) (osiguranje koje uzimaš je zdravstveno, putno, za boravak u inostranstvu)
2. Mislim da može ali po iskustvima u Nemačkoj je takvo osiguranje mnogo skuplje nego ovde (ovde je oko 1 eur/dan)

Inače, najjeftinije je Milenijum osiguranje i to ovako:

Iako je većina ljudi (svi?) osigurano od trenutka kada počnu da rade, Ambasada zahteva da se dostavi osiguranje (zdravstveno, putno, za boravak u inostranstvu) u trajanju od 6 meseci (za nosioca vize).

Realno, to osiguranje će biti potrebno maksimalno samo par dana i to ako odeš koji dan/nedelju ranije da se smestiš.

Rešenje za najjeftinije osiguranje je:

Milenijum osiguranje (do 30.000 EUR - OBAVEZNO) ali SA UČEŠĆEM U ŠTETI. Kada se odabere učešće u šteti od 100 EUR, iznos premije se veoma umanjuje (i do 2 puta, u zavisnosti da li je porodično, individualno ili oba) i to je najpovoljnija opcija.

To učešće u šteti znači da u svakom osiguranom slučaju osiguranik učestvuje do 100 EUR, preko toga plaća osiguravajuća kuća.

E sad. To može zvučati puno učešća ali, realno, ako nam osiguranje treba samo na dan ili dva, rizik je veoma mali.

Ukoliko nekome treba osiguranje na duže, odnosno biće u Nemačkoj neko vreme pre nego što mu počne radni odnos (ali opet na kraće od 6 meseci) ili ako neće da rizikuje ni tih dan ili dva da ga bilo kakva šteta košta 100 EUR, preporuka je da se uzme još jedno osiguranje koje će pokriti pun iznos (bez učešća) ali na realan broj dana boravka pre početka rada.

Mislim da nigde nema pravila da ne možeš posedovati dva osiguranja u isto vreme, tako da ako se i nešto desi, aktivira se ovo puno osiguranje (1 EUR po danu ili tako nešto) i nema brige.

Eto, ovu informaciju (provereno radi, iz prve ruke) razne agencije naplaćuju nekoliko stotina eura (uz usluge štampanja i popunjavanja glupavih formulara).

Srećno svima!

Poslednja izmena:
Intresuje me koliko se ceka od predaje dokumentacije do viziranja?
U pitanju je spajanje porodice.
Prema zvanicnoj informaciji na.sajtu ambasade ceka se 9 do 10 nedelja. Medjutim, prema iskustvima forumasa ovde, sve je individualno, uglavnom dobiju vizu i ranije, ali nema pravila.
Da li ste se vi registrovali za spajanje porodice? Ja vec duze vreme cekam taj povratni mejl pa me interesuje dokle su stigli sa deljenjem termina.
Pozdrav

Da, rekli su i meni od 8 do 10h, ali mislim da je od ponedeljka do cetvrtka, koliko ja znam petkom ne rade viziranje pasosa, ako nisu nesto sada promenili.
Meni je zena preko telefona koja mi je javila rekla samo vreme, dane nije pominjala.

A ovo stoji na sajtu za radno vreme:
Vizno odeljenje
Od ponedeljka do petka u zavisnosti od dodele termina
Izdavanje pasoša (srpski pasoš sa vizom): od ponedeljka do četvrtka od 14.30 do 15.30 časova.

Tako da pasos se predaje od 8 do10, a moze da se pokupi od 14.30 do 15.30.

Hvala puno na informaciji, pozdrav!!!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back