Dobijanje radne/boravišne vize u Nemačkoj

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Miki,ja nisam odradio nostrifikaciju jer mi je gazda rekao da nije neophodno za posao koji sam dobio kod njega(elektroinstalater),a ja sam elektromehanicar pogona.U vezi toga smo ovde polemisali jos na pocetnim stranicama foruma i jos tada je Midheler rekao da to nije potrebno.Reci mi da li je to komplikovan proces i da li treba puno papirologije,interesuje me tvoje misljenje posto si vec prosao kroz sve to.Puno pozdrava

pozdrav,
Diploma je potrebna u sustini , nekad DA prilikom apliciranja za ulaznu vizu u ambasadi a nekad NE zavisi od sluzbenika, ali sigurno je potrebna kad produžujes istu ovde u nemackoj, jer kao sto sam rekao da ne treba ne bi postojale te institucije za nostrifikaciju u nemackoj.
Ja radim u bas velikoj firmi i uglavnom strancima je dosao dopis iz uprave prosle godine u novembru da ko nema nostrifikovanu diplomu , mora da je nostrifikuje... Meni npr su prilikom razgovora za posao rekli da bez toga ne dolazim na razgovor. Iako imam iskustvo u struci preko 10 godina u srbiji i nekoliko zemalja preko medju kojima je i de.
Sta sve treba za nostrifikaciju, napisao sam na ovom forumu nekoliko puta , prosle godine i pre desetak dana....

Potrazi na google : hwk i dodaj neki veci grad i izbacice ti sta ti je potrebno. Kod hwk je oko 300 i za par meseci se resi , a ihk je 600 i godinu dana(pise na sajtu 3 meseca , meni je imojim kolegama.trajalo oko godinu...)

Srecno

Poslednja izmena:
i jel imas barem neko iskustvo kao elektricar, trebao bi i izvod iz PIO fonda

- - - - - - - - - -

pozdrav,
Diploma je potrebna u sustini , nekad DA prilikom apliciranja za ulaznu vizu u ambasadi a nekad NE zavisi od sluzbenika, ali sigurno je potrebna kad produžujes istu ovde u nemackoj, jer kao sto sam rekao da ne treba ne bi postojale te institucije za nostrifikaciju u nemackoj.
Ja radim u bas velikoj firmi i uglavnom strancima je dosao dopis iz uprave prosle godine u novembru da ko nema nostrifikovanu diplomu , mora da je nostrifikuje... Meni npr su prilikom razgovora za posao rekli da bez toga ne dolazim na razgovor. Iako imam iskustvo u struci preko 10 godina u srbiji i nekoliko zemalja preko medju kojima je i de.
Sta sve treba za nostrifikaciju, napisao sam na ovom forumu nekoliko puta , prosle godine i pre desetak dana....

Srecno
E @Miki, a sta mi koji idemo (ako odemo) sa kursnom diplomom recimo ja kao pomocnik zavarivaca. Sta bih ja tamo nostrifikovao? Da li bi i tamo dao neki kurs, skolu?

i jel imas barem neko iskustvo kao elektricar, trebao bi i izvod iz PIO fonda

- - - - - - - - - -

E @Miki, a sta mi koji idemo (ako odemo) sa kursnom diplomom recimo ja kao pomocnik zavarivaca. Sta bih ja tamo nostrifikovao? Da li bi i tamo dao neki kurs, skolu?

iskreno ne znam,
Bitno je da odes , jer niko ne zeli da bude pomocnik duze vremena, jer je plata manja...
Nije mi trebao izvod iz pio fonda jer sam imao kod sebe nostrifikovanu diplomu i u njoj sve pise gde sam radio koliko dugo , koje duznosti sam imao , i sve moguce oobrazovanju , predmeti praksa isl...
Preko 10 godina imam iskustvo u struci.

To najbolje vidi sa buducim kolegama u firmi...
Srecno

Objasni kako ako moze?Drugar mi je u Berlinu i njemu su rekli u ambasadi da posle 2 godine moze da se menja poslodavac,ako moze kako?
Pa citao sam negde da moze odmah po dobijanju ulazne vize da se trazi drugi posao al neznam dal to stvarno moze i kako.

Može. Dobiješ ulaznu vizu. Odeš gore i počneš raditi. Uporedo nadješ sebi promenu tj. novog poslodavca. Potpišete ugovor i nosiš u Agentur fur Arbeit zajedno sa zahtevom (ima na internetu da se skine zahtev i popunite ga ti i novi poslodavac) za izdavanje novog zustimmunga. Kad stigne zustimmung nakon nekoliko nedelja, daš otkaz, odradiš otkazni rok i predješ kod novog poslodavca. Deluje komplikovano ali je vrlo prosto. Naravno, malo je kvarno, sve to radiš iza ledja poslodavcu koji te je odveo gore.

Ovde su vec objasnili. Imas na strani 187.

Pa citao sam negde da moze odmah po dobijanju ulazne vize da se trazi drugi posao al neznam dal to stvarno moze i kako.

Može. Dobiješ ulaznu vizu. Odeš gore i počneš raditi. Uporedo nadješ sebi promenu tj. novog poslodavca. Potpišete ugovor i nosiš u Agentur fur Arbeit zajedno sa zahtevom (ima na internetu da se skine zahtev i popunite ga ti i novi poslodavac) za izdavanje novog zustimmunga. Kad stigne zustimmung nakon nekoliko nedelja, daš otkaz, odradiš otkazni rok i predješ kod novog poslodavca. Deluje komplikovano ali je vrlo prosto. Naravno, malo je kvarno, sve to radiš iza ledja poslodavcu koji te je odveo gore.

Ovde su vec objasnili. Imas na strani 187.
Ma kakvi kvarno dobro je ako tako moze,najpokvareniji su ovi nasi sto te gore zaposle oni misle mi ovde hleba nemamo jesti,hoce dusu gore da ti uzmu,to nije normalno kako se ponasaju.ajd pozdrav

Poslodavac mi tvrdi da ne mogu da dobijem vizu kao pomocni radnik znam i iz iskustva prosle godine sam odbien ali u ugovoru mi je pisalo elektro instalater

Ja sam na nekoj FB procitao, tj pitao lika, dobio je posao kao pomocni radnik za montazu knaufa (trockenbau ) ili kako se vec to zove (vise sam se i ja pogubio ) ... ovo mu je poslodavac napisao u ugovoru :

Trockenbau Helfer , keine Erfahrung nötig und keine Sprachkenntnisse da alle Arbeiter aus Bosnien stammen. Kao i da napise zbog cega bas tebe firma hoce.

Ja ,ako dobijem termin ikada :D idem sa kursnom diplomom (monter skele i zastitne ograde ) i natezem se sa bivsom firmom da mi posalje preporuku i dokumentaciju koju imam o polaganju kurseva i slicno (ali nema nista od toga , za sada ).

E da , proveravao sam , za kursnu diplomu koju ja imam , nije potrebna nostrifikacija, osim u slucaju da zelim da otvorim gewerbe :)

Polako pocinjem da se osecam kao Georgina :D

Pozdrav svima,

Imam pitanje vezano za pasoš. Moja zena je sedela u Nemačkoj sa starim pasošem 3 meseca, sada smo se venčali i dobila je nov pasoš zbog promene prezimena.
Da li neko zna da li joj se brišu ova 3 meseca u Nemačkoj?

Unapred hvala!

Sent from my Pixel 2 using Tapatalk
Ne brisu se. Nema veze sto je novi pasos i novo prezime, sve se gleda po maticnom broju. To sam i ja mislila, ali sam pitala pasosku kontrolu na aerodromu i rekli su mi da to nema veze i da ipak moram da sacekam 90 dana u Srbiji i kasnije ponovo odem.

Poslednja izmena:
Nije ti tacna informacija da mozes tek posle 2 godine da menjas poslodavca. Pisalo se ovde kako da se promeni i mozes posle par meseci. Ali mene zanima ovo prvo pitanje sto sam gore napisao, niko jos nije odgovorio, valjda niko ne zna.

Nisam siguran da moras dve godine provesti u prvoj firmi da bi mogao preci u drugu, cuo sam da moze to i mnogo ranije da se ucini.
A sto se tice ovog tvog pitanja CLS, mislim da ne bi moglo to sto zelis, jer nema logike...ali opet raspitaj se na vise strana, da bi bio siguran. Pozdrav i Cisti Putevi Kolega!!!

- - - - - - - - - -

Na granici je receno, da vizom moze, bez vize ne. Pa me zanima iskustvo.

Iskustva su takva da ko je imao zabranu ni je mogao dobiti Vizu, e sad meni druge varijante i iskustva nisu poznata.

Da li neko zna kada se dobije radna viza iz ambasade u bg, mislim na ovu sto vecina nas ceka, da li kada dobijemo vizu mozemo otici kod drugog poslodavca ali mislim da se ne pojavljujem kod prvog. Np.nasao bolji posao i direkt sa ovom prvom vizom odem kod drugog poslodavca?

Ovako 100 posto provereno bio sam u Nemackoj. To da moras bit vezan dve godine za jednog poslodavca tu pricu fura samo ambasada. Licno znam dve osobe koje su presle u drugu frmu sve se sredjuje u Nemackoj.

Poenta je da prvo nadjes drugi posao i da ti taj napravi ugovor. Onda ti das otkaz u toj firmi. Sa novim ugovorom ides tamo u kancelariju u odjel za strance i promenis firmu.

Bitno je da ti das otkaz a ne oni tebi i da imas spreman nov ugovor za novi posao.

Licno znam coveka koji je otisao u Nemacku preko ambasade za rad u restoranu. Kao neki pomocnik. Kada je otisao na radno mesto prvi radni dan gazda restorana se predomislio i nije hteo da ga primi. On otisao u ured za strance i rekao situaciju. Oni su mu rekli da ima rok od tri meseca da nadje novog poslodavca ili da se vrati kuci. On je nasao nov posao za tri dana nov ugovor odneo njima u kancelariju odmah ga primili.

Eno ga sad radi u drugoj firmi.

To je bilo sve pre neki cetri meseca.

Nisam siguran da moras dve godine provesti u prvoj firmi da bi mogao preci u drugu, cuo sam da moze to i mnogo ranije da se ucini.
A sto se tice ovog tvog pitanja CLS, mislim da ne bi moglo to sto zelis, jer nema logike...ali opet raspitaj se na vise strana, da bi bio siguran. Pozdrav i Cisti Putevi Kolega!!!

- - - - - - - - - -

Iskustva su takva da ko je imao zabranu ni je mogao dobiti Vizu, e sad meni druge varijante i iskustva nisu poznata.

Nadjoh ovo-

« Odgovor #272 poslato: 10.11.2017. 11:43 »

Cao svima,dobio sam zabranu za sengen pismenim putem jula 2016 god.a zabrana krece od 2014 novembra i traje do novembra 2019.za tih dve godine sam radio na brodu normalno sa radnom vizom koji su mi dali nemacka ambasada i to dva puta.prelazio granice normalno bez ikakvih problema.2016 marta sam dobio hrvatski putovnicu i izvadio apostile pecat za putovnicu i domovnicu kao dokaz da su orginal.e sad moje pitanje je da li mogu da putujem po evropi i da radim tamo bez problema sa hrvatskim putovnicom kao gradjanin eu.zabranu mi je dala nemacka.

Ja cu svesno prekoriciti 3 meseca zbog studija.

- - - - - - - - - -

Kako ce dobiti vizu kad ima zabranu ulaska u EU, kosi se sa zdravim razumom.

« Odgovor #272 poslato: 10.11.2017. 11:43 »

Cao svima,dobio sam zabranu za sengen pismenim putem jula 2016 god.a zabrana krece od 2014 novembra i traje do novembra 2019.za tih dve godine sam radio na brodu normalno sa radnom vizom koji su mi dali nemacka ambasada i to dva puta.prelazio granice normalno bez ikakvih problema.2016 marta sam dobio hrvatski putovnicu i izvadio apostile pecat za putovnicu i domovnicu kao dokaz da su orginal.e sad moje pitanje je da li mogu da putujem po evropi i da radim tamo bez problema sa hrvatskim putovnicom kao gradjanin eu.zabranu mi je dala nemacka.

Druze ja sam se isto prijavio na noks 1-2 preko agencije i oni su mi rekli da mi treba ugovor i papir gewerbe anmeldung sto i imam nista vise... a citam sad da treba i ovo Handelsregisterauszug sta je to??

- - - - - - - - - -

aha.handelsregisterauszug.ako je to to.imam.hvala

Druze ja sam se isto prijavio na noks 1-2 preko agencije i oni su mi rekli da mi treba ugovor i papir gewerbe anmeldung sto i imam nista vise... a citam sad da treba i ovo Handelsregisterauszug sta je to??

- - - - - - - - - -

to je kao ime firme sediste bla bla kao ono kod nas izvod iz apr.a ja sam to platio oko 12 eura.preko neta sam narucio.to ti najbrze.a moze i gazda umesto tebe.ovde.sad sam trenutno u nemackoj.prosle godine to uzeo.jos nisam dobio termin.a taj bewerbe anmeldung.sad mi ne radi mozak.ovih dana uzecu nov ugovor.a koji posao ti radis.sta ce ti gewerbe anmeldung.a mozda ja to i imam kuci sad ne mogu da se setim

to je kao ime firme sediste bla bla kao ono kod nas izvod iz apr.a ja sam to platio oko 12 eura.preko neta sam narucio.to ti najbrze.a moze i gazda umesto tebe.ovde.sad sam trenutno u nemackoj.prosle godine to uzeo.jos nisam dobio termin.a taj bewerbe anmeldung.sad mi ne radi mozak.ovih dana uzecu nov ugovor.a koji posao ti radis.sta ce ti gewerbe anmeldung.a mozda ja to i imam kuci sad ne mogu da se setim

Adresa sajta preko kog si narucio dokument?

Zdravo svima, aplicirala sam za termin po Noksu 1-2 jos 24.12. 2017. Posao koji cu tamo raditi je u poslasticarnici , ali nisam kvalifikovana za taj posao. Stari ugovor mi istice , ali ce mi poslodavac poslati nov. E sada me interesuje da li neko zna sta je meni sve potrebno od dokumentacije jos? Osim tog ugovora i ostalih stvari koje pisu u informatoru. Da li je meni potrebna diploma koju sam skolu zavrsila , svakako se ne poklapa sa ovim zanimanjem koje cu tamo raditi? Izvinjavam se ako sam dosadna i verovatno su mnogi postavljali ovakva pitanja, samo ja citajuci nisam pronasla odgovore. Unapred hvala!

Handelsregisterauszug je tgovinski registar firme. Za koju ces da za radis. U ambasadi to ne traze. Ali na njihovom sajtu pise da ko to donese moze da ubrza proces odlucivanja o dobijanju vize....

Nek me neko ispravi ako gresim.
Tacno tako.

Meni su poslali iz firme taj izvod iz trgovinskog registra ali me nesto buni - na njemu pise godina 2016. Dal je to u redu?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back