Dobijanje radne/boravišne vize u Nemačkoj

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Da moja greska . Ali samo u kasnije postavljenom pitanju . LJude jednostavno mrzi da iscitaju prethodne postove, dodju na poslednju stranu i postave pitanje (vecina forumasa koji su dobili vizu su prestali sa pisanjem )

Ja sam naglasio, neko je napisao na nekoj od prethodnih stranica . Ja sam procitao temu od prve stranice i postovi koji su me zanimali sam kopirao i sacuvao . Evo jos jednog slicnog posta :

Sta kada se stigne u Nemacku:

Kada dodjes u Nemacku, procedura je sledeca:
1. Odmah ides u Rathaus (opstinu), i prijavljujes adresu. Da bi prijavila adresu, potrebno je da ti vlasnik stana popuni odredjeni formular, i sa sobom nosis taj formular, i svoj pasos. Obicno na sajtu opstine ima da se skine taj formular, a ako ne mozes da nadjes, dace ti ga oni u Rathausu.

Da li je to formular Wohnraumbescheinigung ? Da li se nesto placa ?

Da , to je taj dokument, ne placa se nista.... Moj savet za sve kad se dodje u Nemacku, odmah da se rezervise termin u kancelariji za strance... U Frankfurtu se samo termin ceka po 5 meseci... Ovo pricam iz licnog iskustva.

Moj mentor je pisao ambasadi na 2 mejla, da li mogu da ubrzaju proces, jer je neophodno zbog istrazivanja da sam na fakultetu sto pre. Dobila sam odgovor da ne moze da se ubrza, i da niko ne moze da me ,,zastupa".
E, sada, 08.maja ce biti ravno 3 meseca od registracije za NOKS 6-8. Pokusaj, nista ne gubis.

- - - - - - - - - -

Pa ako ima kvalifikacije za posao koji ce obavljati, mislim da nema problema. Jer ipak gradjevinski majstor je sirok pojam. Mada, neka kontaktira ambasadu, prakticno 2 meseca ceka na odgovor. ������

- - - - - - - - - -

Ni oni vise ne znaju kako dele. Koliko sam ispratila, NOKS 6-8 je podeljen negde do 21.01. ( registracije) i stali su.

- - - - - - - - - -

Inace, poznanik je zakazao termin u oktobru, i javljeno mu je da 03.maja ima termin.
Sve je preko agencije isao, ali ni to nije ubrzalo proces. Cekao je na odgovor 6,5 meseci, a termin 7 meseci.
NOKS 1-2.

NOKS 6-8 (plava karta/visokokvalifikovani) - ocistili su januar, samo ausbildung je ostao iz tog NOKS-a neociscen. Iz nekog razloga sporije dele ausbildung :/

I moj poslodavac je kontaktirao ambasadu i receno je da se termini dele redom, kao i da se dodela termina kontrolise kako bi se sprecila korupcija, te da nije moguce ranije dobiti termin :/

Poslednja izmena:
Nisam odavno bio ovde, ali valja se malo ljudima pomoci. Nostrifikacija diplome je obavezna, da nije tako jednostavno bi Nemacka zatvorila ustanove tog tipa. I jos nesto kursevi se ne.mogu priznati , kurs je kurs(par meseci) ,a skola skola(nekoliko godina) jednostavno fali fond casova i prakse....

Da li mozda znas kako se vrsi nostrifikacija srednjoskolske diplome?

NOKS 6-8 (plava karta/visokokvalifikovani) - ocistili su januar, samo ausbildung je ostao iz tog NOKS-a neociscen. Iz nekog razloga sporije dele ausbildung :/

I moj poslodavac je kontaktirao ambasadu i receno je da se termini dele redom, kao i da se dodela termina kontrolise kako bi se sprecila korupcija, te da nije moguce ranije dobiti termin :/

Ja sam registrovina po NOKS-u 6-8, podgrupa Ihre Registrierung für die Beantragung eines Visums für AUS-/FORTBILDUNG - STRUČNO OBRAZOVANJE I USAVRŠAVANJE. Jer sam na doktoratu i necu raditi. Valjda sam se dobro registrovala.
Valjda cu biti u sledecoj grupu tj., podeli.

Poslednja izmena:
Da li mozda znas kako se vrsi nostrifikacija srednjoskolske diplome?

Sve zavisi koja skola je u pitanju.
Moze biti samo kroz praksu. Moze biti i prakticni i teoretski deo, a moze biti i praksa i teorija i plus zakon ( pravni deo). Zavisi od skole.
Negde je dovoljno samo jedan dan se pojaviti. Znam slucaj za masinskog tehnicara-nostrifikacija je bila u vidi testa, sve na zaoukrizivanje.

Ja sam registrovina po NOKS-u 6-8, podgrupa Ihre Registrierung für die Beantragung eines Visums für AUS-/FORTBILDUNG - STRUČNO OBRAZOVANJE I USAVRŠAVANJE. Jer sam na doktoratu i necu raditi. Valjda sam se dobro registrovala.
Valjda cu biti u sledecoj grupu tj., podeli.

Mislim da si se dobro registrovala, to je to :)

- - - - - - - - - -

Moze biti samo kroz praksu. Moze biti i prakticni i teoretski deo, a moze biti i praksa i teorija i plus zakon ( pravni deo). Zavisi od skole.
Negde je dovoljno samo jedan dan se pojaviti. Znam slucaj za masinskog tehnicara-nostrifikacija je bila u vidi testa, sve na zaoukrizivanje.

E bas je u pitanju masinski tehnicar! Znaci to se u Nemackoj radi?

nostrifikacija se vrsi tako sto se uporedjuje duzina celog skolovanja, predmeti , praksa i to traje par meseci a ne polaganjem jednog
Ispita iz jedne oblasti a u skoli si imao malo vise strucnih predmeta :) ... Trebaju tabelarni prikaz casova po godinama, diploma , svedocanstva, kopija radne knjizice, cv, pisma preporuke sa detaljnim opisom posla. Sve pise na sajtu https://www.hwk-muenchen.de

nostrifikacija se vrsi tako sto se uporedjuje duzina celog skolovanja, predmeti , praksa i to traje par meseci a ne polaganjem jednog
Ispita iz jedne oblasti a u skoli si imao malo vise strucnih predmeta :) ... Trebaju tabelarni prikaz casova po godinama, diploma , svedocanstva, kopija radne knjizice, cv, pisma preporuke sa detaljnim opisom posla. Sve pise na sajtu https://www.hwk-muenchen.de

Hvala na odgovoru :)

Licno sam bila u ovoj komori. Nakon savetovanja, dostavljas Sie sto imas od diploma, kurseva, kvalifikacija na nemackom i biografiju. U roku od 2-3 nedelje jave dalji postupak. Konkreten, ja sam prevodila razgovor, jer covek nije znao dobro jezik. I dobio je test uz prevodioca.

- - - - - - - - - -

Licno sam bila u ovoj komori. Nakon savetovanja, dostavljas sve sto imas od diploma, kurseva, kvalifikacija na nemackom i biografiju. U roku od 2-3 nedelje jave dalji postupak. Konkreteno, ja sam prevodila razgovor, jer covek nije znao dobro jezik. I dobio je test uz prevodioca.

Miki kako je druze?Pamtim da si bio na forumu prosle godine,ja sam na zalost jos ovde na cekanju mnogo se sve oduzilo ti si prosao dok je jos bilo koliko toliko dobro.Nadam se da si se lepo snasao,veliki pozdrav

Pozdrav druze,
znam cuo sam da se jos duze ceka nego prosle godine. Samo strpljenje , sve ce biti kako treba videces. A kad dodjes svu patnju I nerviranje oko cekanja vize ces zaboraviti ...

Kad dodjes javi se ako budes blizu , mozda odemo na pice.

Pozdrav

Licno sam bila u ovoj komori. Nakon savetovanja, dostavljas Sie sto imas od diploma, kurseva, kvalifikacija na nemackom i biografiju. U roku od 2-3 nedelje jave dalji postupak. Konkreten, ja sam prevodila razgovor, jer covek nije znao dobro jezik. I dobio je test uz prevodioca.

- - - - - - - - - -

Licno sam bila u ovoj komori. Nakon savetovanja, dostavljas sve sto imas od diploma, kurseva, kvalifikacija na nemackom i biografiju. U roku od 2-3 nedelje jave dalji postupak. Konkreteno, ja sam prevodila razgovor, jer covek nije znao dobro jezik. I dobio je test uz prevodioca.

Postovanje ,
Ja nisam isao na nikakvo savetovanje , jer su ceo process I neophodne stvari vezane za nostrifikaciju objasnjeni do naj sitnijih detalja na sajtu .
jednostavno svu dokumentaciju skupis, prevedes kod sudskog tumaca za nemacki a kopija diplome se overava apostilom u sudu.
popunis formular koji skines sa sajta I sve spakujes u koverat I posaljes.
posle 20tak dana ti jave da li su papiri ok , aako jesu daju ti bankovu instrukciju za uplatu , upatis I posle par meseci ti posalju nemacku diplomu koja je istovetna sa nemackim zanimanjem I se sastoji od 6-7 papira, gde je sve navedenonaziv struke na nasem i nemackom ,adresa skole , duzina skolovanja , broj predmeta ,praksa , iskustvo I referentni broj pod kojim si zaveden u nemackoj arhivi pod tim zanimanjem.

nadam se da ce nekom pomoci ovaj opis...
S`postovanjem,
Miki

Pitanjce. Preporuka prethodnog poslodavca, da li mislite da treba da bude na nemackom jer mi je napisana na engleskom.
U pitanju je radno mesto za koje nije neophodna visoka skolska sprema prijavila sam se noks 35. Za to specificno radno iskustvo nema licence ali sam dobila tu potvrdu prethodnog poslodavca iz Srbije. Da je prevodim na nemacki?

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back