Dobijanje radne/boravišne vize u Nemačkoj

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pozdrav svima na forumu.Potrebna mi je pomoć u vezi popunjavanja zahteva za nacionalnu vizu.Sta napisati u polje sadasnje drzavljanstvo serbisch ili republike serbien? Podaci o roditeljima podnosioca zahteva: mesto stanovanje da li treba kompletna adresa, ulica i broj, mesto i država ili samo mesto stanovanja?
SRB (medjunarodna oznaka Srbije) ili Serbien.
Kod države rodjena se piše Republik Serbien.
Kod roditelja samo mesto stanovanja, ne treba adresa.

Pozdrav,
želim da podelim loše iskustvo i puno grešaka koje su napravili sa mojom suprugom i njenom koleginicom u Nemačkoj. Prvo je kasnio ugovor za rad 15-ak dana i imali su problem nabavke kartice za mobilni .Nisu mogli da se jave porodici ili da jure wi-fi kojeg je teško naći .Grešili prva dva meseca sa obračunom plate (klasa) i do današnjeg dana nisu im isplatili jedan deo koji lepo stoji u ugovoru iako je prošlo 4 meseca. Vrhunuc se desio pre neki dan kada su koleginisu poslali sa odeljenja na kom je radila na drugo jer su ustanovili da njihovo ministarstvo ne dozvoljava da radi na tom odeljenju. Moram da dodam da i jedna i druga imaju značajnog iskustva , a tamo rade kao pomoćno osoblje sa niskom platom . Razumem da je jezik od ključne važnosti ,(polažu ovih dana B2 ),ali je jako teško biti odvojen od porodice .Isto tako moraju da polažu anekerung krajem ove godine. Slobodan stan je teško naći i dalje čekaju naše porodice za spajnje .Nisam siguran da će nas odmah pustiti ,jer nemaju potrebnu platu i stan za celu porodicu. Deca moraju da krenu u školu i još uvek ne znamo kako će reagovati na sve. Naša deca imaju 8. i 17. (18 u septembru) ,a koleginicina su 9. i 11. Nisam negativan iako je supruga smrašala 16 kg od stresa,samo sam želeo da pošaljem info da se ljudi spreme za teškoće koje ih čekaju.
P.S.
Molim za objašnjenje šta je plava karta
Hvala

Pozdrav,
želim da podelim loše iskustvo i puno grešaka koje su napravili sa mojom suprugom i njenom koleginicom u Nemačkoj. Prvo je kasnio ugovor za rad 15-ak dana i imali su problem nabavke kartice za mobilni .Nisu mogli da se jave porodici ili da jure wi-fi kojeg je teško naći .Grešili prva dva meseca sa obračunom plate (klasa) i do današnjeg dana nisu im isplatili jedan deo koji lepo stoji u ugovoru iako je prošlo 4 meseca. Vrhunuc se desio pre neki dan kada su koleginisu poslali sa odeljenja na kom je radila na drugo jer su ustanovili da njihovo ministarstvo ne dozvoljava da radi na tom odeljenju. Moram da dodam da i jedna i druga imaju značajnog iskustva , a tamo rade kao pomoćno osoblje sa niskom platom . Razumem da je jezik od ključne važnosti ,(polažu ovih dana B2 ),ali je jako teško biti odvojen od porodice .Isto tako moraju da polažu anekerung krajem ove godine. Slobodan stan je teško naći i dalje čekaju naše porodice za spajnje .Nisam siguran da će nas odmah pustiti ,jer nemaju potrebnu platu i stan za celu porodicu. Deca moraju da krenu u školu i još uvek ne znamo kako će reagovati na sve. Naša deca imaju 8. i 17. (18 u septembru) ,a koleginicina su 9. i 11. Nisam negativan iako je supruga smrašala 16 kg od stresa,samo sam želeo da pošaljem info da se ljudi spreme za teškoće koje ih čekaju.
P.S.
Hvala

Baš mi je žao...čovek konačno dobije vizu i pomisli da je najgori deo iza njega, a onda ga sačeka još problema.

Što se plave karte tiče, imaš detaljno objašnjeno ovde: http://nemackikutak.com/sve-sto-treba-da-znate-o-plavoj-karti/

Pozdrav,
P.S.
Hvala
Uzas, veliki je to stres...

Al ja bi vise krivio te koji su ih poslali tamo nego poslodavce. Kapiram iz price da su medicinari, mnogi posrednici gledaju samo da ih posalju sto pre i uzmu proviziju od poslodavca a niko nece da se potrudi da im omoguci placen anerkenung i kvalifikovanu poziciju od pocetka (prvo praksa pa njihov posao) nego ih guraju na poziciju pomocnog negovatelja za 1900e bruto pa posle dok odrade anerkenung za iste pare prodje godinu dve a ljudi ne mogu da spoje porodice i sa tim parama ne mogu ni da ustede nesto za pristojan stan itd itd...

Zato svi koji tek ulazite u ovu pricu se dobro dobro raspitajte i istrazite po netu da bi maksimalno smanjili taj stres koji je dozivela supruga od Oliverka.

@ jonny , izvini na pitanju, procitao sam temu od prve stranice, ali ne mogu da se setim, sta si zavrsio? Koji fax?

Apropro pecata, mislim da su na nekim prethodnim stranama ili FB grupama pisali da su morali da priloze original ugovor i da nisu priznavali ugovor koji im je poslodavac poslao na E-mail.

Od dogovora sa poslodavcem, ja sam ugovor (memorandum firme, pecat ,potpis ) na kucnu adresu dobio postom posle 4 dana.

Jedino kada bi se ovi iz ambasade malo ubrzali :dash:

Pozdrav forumasi!������
Već danima čitam vaše odgovore i pratim temu, pa sam sada u dilemi..
Moj suprug je zakazao termin 12.03.2018 NOKS 3-5 , zavrsio je srednju školu za Elektrotehnicara automatike.
E sad posao koji bi on obavljao u DE jeste na aerodromu kao nosač kofera i prepakivanja istih u avio, znaci l to da smo pogrešili NOKS skroz?
Mi smo kontali da se po 3-5 prijavljuju svi sa srednjom školom nevezano šta će raditi u DE?������������

Evo ja cekam za NOKS 1-2 danas sam na sajtu uradio zahtev cekam da mi jave
Citam kod njih od papira sta treba da se ponese i ne pise da treba da nisam osudjivan i tako to nema nigde samo par stvari
Fotografije pasos ugovor moja diploma srednje skole taksa i zdravstveno,jezik nemam i jos 2 stavke ne trebam jer nemam
I sta tu trebam da prevedem i da radim apostol i sudske te pecate
I dal treba od stana u nemacko dati neki papir bicu prijavljen kod mame

Ma sta tebe briga za oglase koje ta firma pusta u novine.... Bitno je da se tvoje zanimanje poklapa sa poslom kojim ces raditi u DE. Cime se ta firma bavi jel u vezi tvog zanimanja? Ako jeste onda sta tebe briga za oglase. Vecina poslodavaca i ne raspisuje oglase da traze tog i tog. I da to radi ko da Ambasada prati oglase. Niti moze niti joj je to u opisu posla.

Tebi je bitno da ti ta firma napravi ugovor. To nosis na termin.

A sto se tice dece i skole. Koliko ja znam ne moze ti dete tamo ici u skolu ako dodje turisticki, nece da upisu to dete u skolu. Dete mora imati tamo prebivaliste da je prijavljno na staratelja. A dete ce to imati kad ti dodje sa vizom za spajanje porodice.
Ovo znam jer sam skoro bio u Nemackoj i od moji prijatelja cerka se ispisala iz skole u BIH I dosla turisticki u DE kod majke koja ima radnu vizu. Majka dosla skoro. U skolu nije mogla ici. Cak su pisali molbu u Bon. Devojcica po isteku tri meseca se morala vratiti.

Ali sam cuo od njih da su joj rekli u uredu za strance posto je dete maloletno kad je sebi pravila radnu vizu da je mogla navesti da ide sa njom i cerka. Tada bi se nesto moglo iskombinovati. Ali ja taj proces ne znam. To je prica rekla kazala.

Ok ako neko zna kako da povedem i dete kad odem, molim za odgovor. Dete je od 10 godina. mozda da na moj termin podnesem zahtev za spajanje sa svom dokumentacijom za dete istovremeno? Please ako neko zna da mi javi! Hvala. Ili da pitam konzulat? Gde ste se informisali, da li mejlom ili telefonom?

Hvala, samo sam hteo da ljude uputim na probleme . Zapamtite ,nikad nije kasno ,ali je teže ,i to dosta !!!!

- - - - - - - - - -

Hvala puno.

Zaista je uzasno to sto se desilo vasoj supruzi,a da je tesko I koliko je tesko znamo svi mi Koji smo ostali ovde da cekamo uslove za spajanje,vi cete nazalost imati I problem sa tim sto vam je jedno dete starije od 16 god sto znaci da ce detetu traziti poznavanje jezika na nivou C1 :-(

@ jonny , izvini na pitanju, procitao sam temu od prve stranice, ali ne mogu da se setim, sta si zavrsio? Koji fax?

Apropro pecata, mislim da su na nekim prethodnim stranama ili FB grupama pisali da su morali da priloze original ugovor i da nisu priznavali ugovor koji im je poslodavac poslao na E-mail.

Od dogovora sa poslodavcem, ja sam ugovor (memorandum firme, pecat ,potpis ) na kucnu adresu dobio postom posle 4 dana.

Jedino kada bi se ovi iz ambasade malo ubrzali :dash:
Visoku tehnicku, kompijitersko modeliranje i projektovanje ali se bavim Webom (frontendom) od skoro, dok sam studirao radio sam u ugostiteljstvu ali je to moja ruzna proslost i sigurno necu to raditi u DE [emoji6] ili Web ili u struci, i jedno i drugo je dosta trazeno tamo...

Pozdrav,
P.S.
Hvala

Plava karta je vrsta vize koju dobija visokokvalifikovani deficitarni kadar, u prevodu ljudi fakultetski obrazovani koji su neophodni i visokokotirani na nemačkom radnom tržištu. Za njih je minimum bruto godišnje 42000€ ako se ne varam, neka me neko ispravi.

Supruzi jedino podršku možete pružiti do Anerkennunga, tek tada će biti mnogo lakše. Verujte, znam hrpu ljudi koji trpe i ispaštaju od poslodavca jer imaju još nekoliko koraka do cilja (dovesti porodice, steći uslov za stalnu radnu dozvolu, položiti Anerkennung itd). Utešite je, podržite, velike su žrtve u pitanju, nije samo "odem, radim, imam novca i lepo mi je".

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back