Dobijanje radne/boravišne vize u Nemačkoj

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Sad vidoh da su na sajtu ambasadeizbacili vreme cekanja za svaki noks:
[VAŽNO SAOPŠTENJE]
Trenutno vreme čekanja za termin radi predavanja zahteva za dobijanje vize je:

- NOKS 1-2 (bez kvalifikacije): 8 meseci

- NOKS 3-5 (sa kvalifikacijom): 4-5 meseci

- NOKS 6-8 (visokokvalifikovani): 3-4 meseci

- Spajanje porodice: 3-4 meseci

Ova tabela govori da ce najvise najebati oni koji su predali pre 01.11.2017.jer tada nije bilo po noksu tako da cemo svi bez obzira na Noks cekati mnogo dugo,da ne kazem najduze.Ja juce proslavih 6 meseci cekanja i po ovoj tabeli cekacu jos dva,strasno,strasno,strasno:worth::worth::worth::dash::dash::dash::gace::gace::gace:

PA ako vam je radno mesto u essenu onda tamo ako je u kelnu onda tamo ako je u kaizerslauternu onda tamo

Kada se zahtev preda nemačkoj ambasadi, mi proveravamo da li postoji neki nemački građanin ili građanin EU koji je konkurisao za dotično radno mesto, jer takvi imaju prednost - kaže Paul Ebzen (Paul Ebsen), koji je u Saveznoj agenciji za rad zadužen za odnose sa štampom. Svaki zahtev predat u nekoj zemlji Zapadnog Balkana mora da se pošalje u ono mesto u Nemačkoj u kojem se i nalazi radno mesto – i odatle se vraća.

Hoće li novi postupak s obzirom na taj put sada trajati kraće?

- Lokalne agencije za rad će donositi odluke u roku od 14 dana - obećava Paul Ebzen. Sve drugo je problem odeljenja za vize pri nemačkim ambasadama u zemljama porekla. Tamo će obrada zahteva "zavisiti od okolnosti koje prate svaki pojedinačni slučaj".

To bi bilo sjajno.Sve najbolje i hvala puno...Svima zelim sto pre termin,vizu,Bescheid,...po zeljenom cilju i naravno stalni boravak...

- - - - - - - - - -

Možda budete imali sreće pa ne bude dopune, samo poziv na viziranje. ;)
Bilo bi to sjajno...Sve najbolje i hvala puno.

- - - - - - - - - -

To je grupa na Fejsbuku i veoma je aktivna kao i njeni članovi. Minimum 10 postova dnevno se objavljuje.
Odlicna facebook grupa.

Čoveče ja više nisam siguran ni dal sam se registrovao na odgovarajućem mestu za dobijanje termina.
Kada sam hteo da se prijavilm za dobijanje termina, na guglu sam ukucao, - dobijanje boravisne dozvole u nemackoj zakazivanje termina -
Ušao sam na ovaj link http://www.belgrad.diplo.de/Vertretung/belgrad/sr/04/TERMINBUCHUNG.html
Registrovao sam se ovde REGISTROVANJE/ LISTA ČEKANJA ZA ZAPOSLENJE SA IZDATOM SAGLASNOŠĆU OD SAVEZNE AGENCIJE ZA ZAPOŠLJAVANJE shodno članu 26.stav2.Zakona o zapošljavanju - jer sam dobio radnu dozvolu na 3 godine do nekog meseca 2020 godine -
Između ostalog u mejlu mi je navedeno, vaša registracija za termin radi podnošenja zahteva za vizu za ZAPOSLENJE SA IZDATOM SAGLASNOŠĆU OD SAVEZNE AGENCIJE ZA ZAPOŠLJAVANJE je uspela, dobio sam registracioni broj i poruku da će mi automatski pustiti mejl radi dodele termina kad dodjem na red i da ću možda duže čekati.
Sve je to bilo još 16.10.2017.
Do juče nisam ni znao za te NOKS vize i ostale. Sad sam se uspaničio, dal sam se na adekvatnom linku prijavio za dodelu termina.
Treba obavezno iskopirati prvi E-mail od Ambasade sa referentnim brojem (od 16.10.)...Kad dobijete kasnije drugi e-mail od Ambasade trebate kliknuti na opciju POTVRDI i tad se otvara novi browser u kom pise da je termin spreman (sa podacima:ime,prezime,broj pasosa,vreme i datum termina).Iskopirajte obavezno i taj drugi e-mail i informacije,koje ce se pojaviti pri otvaranju novog browser-a.U tom slucaju mozete poneti stari informator( 26.2.),jer imate prvi E-mail kao dokaz.To je iskustvo nas,koji smo ovih dana imali termine(a aplicirali pre 1.11.)...Sve je bilo kako treba...Novi nacin prijave je uveden kasnije kao sto je vec receno...Po informatoru redom treba sloziti dokumenta...Tacne dimenzije i sve detaljne informacije o slikama za vizu(treba 3) mozete naci na sajtu Ambasade Nemacke Skopje.Sve najbolje.

Sve ide prvo essen na proveru za zustimmung. Ja slala mejlom i odgovorili mi da je poslat pozitivan odgovor i zustimmung 8 marta ambasadi u Bg, kad pitala za muza. Salji u zav essen i pitaj.

I ja mislim da je glavni Essen za Zustimmung-e i odobrenje. Zatim Essen salje U lokalni Agentur für Arbeit koji izdaje to. Jer na svakom Zustimmung-u pise Essen bez obzira na grad i pokrajinu.

I ja mislim da je glavni Essen za Zustimmung-e i odobrenje. Zatim Essen salje U lokalni Agentur für Arbeit koji izdaje to. Jer na svakom Zustimmung-u pise Essen bez obzira na grad i pokrajinu.

Ja mejlom oitala u essen a odgovor za muza dobila iz zav frankfurt. Dok mu prvi zustimmung bio izdat iz essen, sad promenili. A meni prvi izdat u Zav frankfurt, a videcu ko ce drugi izdati.

pozz.niv sam.ovde i da li mi iko moze odgovoriti,naime imam ugovor za rad u nemackoj i sve potrwbne.papire,podneo sak.zahtev za noks 3-5,ali posto ja imam treci stepen elektrotehnicke skole,elektroenergeticar,a u ugovoru mi ,,elekteiker,,pa.me.interesuje da li treba da na pitanje da li.mi.je posao u struci,odgovorim sa da ili ne,i da li.mi.ivo predstavlja neki problem.hvala

pozz.niv sam.ovde i da li mi iko moze odgovoriti,naime imam ugovor za rad u nemackoj i sve potrwbne.papire,podneo sak.zahtev za noks 3-5,ali posto ja imam treci stepen elektrotehnicke skole,elektroenergeticar,a u ugovoru mi ,,elekteiker,,pa.me.interesuje da li treba da na pitanje da li.mi.je posao u struci,odgovorim sa da ili ne,i da li.mi.ivo predstavlja neki problem.hvala

A kako ti stoji u prevodu diplome na nemački? Noks 3-5 je za rad u struci. Moraš nositi prevedenu diplomu. Ja kad gledam ovako odoka, a elektrotehničar sam takođe, meni nije isto električar i elektroenergetičar. Nadam se zbog tebe da Nemci tu razliku ne tretiraju kao mi. Zavisi i šta ti stoji u opisu posla u ugovoru.

- - - - - - - - - -

Da li je neko popunjavao formular na racunaru, odnosno digitalno unosio informacije u polja?

Ako nadješ način slobodno unosi. Agencije popunjavavaju zahteve pisaćim mašinama iz Drugog svetskog rata, a ko hoće sam, popunjava ručno. A nije to ni bitno toliko, samo da bude dobro popunjeno.

Pa po logici stvari trebalo bi da ti je posao u struci,ne ides kao pekar.Meni je slicna situacija ja sam elektromehanicar a dobio sam posao elektroinstalatera .Kad sam bio u Nemackoj gazda mi je rekao da nema problema,e sad videcemo kako ce biti.

A kako ti stoji u prevodu diplome na nemački? Noks 3-5 je za rad u struci. Moraš nositi prevedenu diplomu. Ja kad gledam ovako odoka, a elektrotehničar sam takođe, meni nije isto električar i elektroenergetičar. Nadam se zbog tebe da Nemci tu razliku ne tretiraju kao mi. Zavisi i šta ti stoji u opisu posla u ugovoru.

Kolega,mislim da se retko potpuno gadjaju nazivi nasih diploma sa njihovim,ne znam da li je neko radio priznavanje diplome,kako li bi to islo?Koliko sam procitao to ne mora da se radi

Pa znam ja da je u struci,al opet vidis da za svasta prave problem.nisam.jos preveo diplomu,odneo sam na prevod,ja radim tamo posao u struci znaci od odrzavanja.elektroinstalacija,do postavljanja.novih,kao i postavljanjesolarnih modula povezivanje na dc mreze,postavljanje trafoa i odrzavanje istih..bio sam tamo.kao.praktikant,odradio praksu,i imam.od.njih sertifikat za to.sad.pitam ovo eto da znam,imam vremena jer sam podneo zahtev 05.02.2018..pa eto ako nije.problem javi ako pre zavrsis kako je.proslo.hvala

Pa znam ja da je u struci,al opet vidis da za svasta prave problem.nisam.jos preveo diplomu,odneo sam na prevod,ja radim tamo posao u struci znaci od odrzavanja.elektroinstalacija,do postavljanja.novih,kao i postavljanjesolarnih modula povezivanje na dc mreze,postavljanje trafoa i odrzavanje istih..bio sam tamo.kao.praktikant,odradio praksu,i imam.od.njih sertifikat za to.sad.pitam ovo eto da znam,imam vremena jer sam podneo zahtev 05.02.2018..pa eto ako nije.problem javi ako pre zavrsis kako je.proslo.hvala

Tacno je da svasta nalaze kao razlog za odbijanje ali mislim da ne bi trebalo da bude problema sto se nase struke tice ipak je deficitarno zanimanje u pitanju,a naravno da cu napisati svoje iskustvo kako sam prosao mada mislim da necu ni ja skoro da dobijem termin iako cekam od septembra.Jel imas neki sertifikat za nemacki?

- - - - - - - - - -

Sarajevska Ambasada je delila termine...posle pauze nesto manje od mesec dana...
Apliciranje:27.4.2017
E-mail:22.3.2018
Termin:23.5.2018
Dugo se ceka...Posle se ceka viza...
Lep pozdrav svima.
Beogradska ambasada ide krupnim koracima ka sarajevskoj,bice i ovde uskoro da se ceka godinu dana

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back