Dobijanje radne/boravišne vize u Nemačkoj

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pozdrav. potrebna mi je jedna informacija; dobio sam ugovor od poslodavca iz nemacke za posao vozaca. Ugovor je ostampan ma memorandumu firme potpisan od strane direktora firme ali na njemu nema pecata.Jedni govore da je to uredu a drugi da nije. A nemacki konzulat nece da da informaciju. ima li ko slicnih iskustava nebi da mi propadne termin u ambasadi. hvala unapred.

Pozdrav svima u ovoj grupi. Imam jedno pitanje. Naime cekam termin za radnu vizu vec oko 4 meseca. Imam Zustimmung i predugovor o radu za jedan poznati lanac restorana brze hrane u Minhenu. Zanima me da li je dovoljno imati predugovor ili morate imati orginal ugovor o radu sa obe potpisane strane, kada predajete dokumenta u ambasadi Nemacke? Meni su rekli u tom restoranu da ce to biti dovoljno podataka za ambasadu. Kakva su vasa iskustva?

Srdacan pozdrav.

Pozdrav svima!

Kobac i ja sada pripremam dokumentaciju za predavanje za Plavu kartu.

Imam nešto pitanja za ljude koje znaju. Imam doktorat iz inostranstva. Svi fakulteti su mi na H+ listi. Radio bih u deficitarnim zanimanjima (inženjer mašinstva), ali plata, sudeći po intervjuima, bi bila oko 45000€. Pitanja su:

1) Nakon dobijanja ugovora, da li postoje još neki koraci koji moraju da se odrade?
2) Da li je Apostil pečat prilikom prevođenja dokumenata bio obavezan i da li je to radio prevodilac ili moram prvo originale i fotokopije da nosim u sud/opštinu da dobijem te pečate pa onda da prevodim?
3) Da li je neophodno polagati jezik (plašim se da neću imati vremena)? Da li je dovoljno samo popričati sa ljudima na šalteru? (ja sam po proceni već 4 nemaca koji su me intervjuisali B1-B2) Ovo me najviše plaši jer je vrlo moguće da mi daju rok od 2 meseca da dođem na radno mesto, a ipak valja pripremiti se za neki ispit.
4) Da li mogu za trudnu suprugu da podnesem odmah kao pridruženje porodice ili moram da čekam? (video sam da se na formularu traži jedan broj pasoša)
5) Da li ako položim nemački jezik sa B1 sada, automatski mogu da tražim boravišnu vizu nakon 21 meseca rada ili postoje još neki "hoops and loops"?

Hvala vam svima puno.

1. i 2. Nakon dobijanja ugovora, predajes u konzulatu zahtev za vizu za plavu kartu. Imas na sajtu sta ti je potrebno od dokumenata - apostil nije potreban. Samo overeni prevod diplome (koz sudskog tumaca - dakle klasika).
3. Za plavu kartu ti nije potreban nikakav jezik. Ali ti je potrebno da imas ugovor o radu - dakle ne mozes dobiti plavu kartu ako nemas vec unapred ponudu za posao, za adekvatnu platu. ( EUR 52,000 per year, or to EUR 40,560 per year if the applicant will work in a shortage occupation.)
4. Moze i odmah da se podnese zahtev za suprugu.
5. Da bi dobio stalnu boravisnu dozvolu (niderlassungserlaubnis), moras da provedes u Nemackoj 21. mesec sa plavom kartom, moras imati B1 nivo (mozes ga poloziti bilo kad - ne zastareva - ali pazi gde polazes - samo onde gde je priznato), i moras imati UGOVOR NA NEODREDJENO.

I to je to, nista komplikovano. Ali moras imati ugovor o radu da bi dobio plavu kartu.

Ja imam Einatellzusage zur Erlangug eines Aufenthaltstitels und einer Arbeitsgenehmigunh sa mojim podacima i podatke o tome sta bih radio, kolika je satnica, i periodom isteka ako se ne javm u roku od 6 meseci i potpis i pecat poslodavca, mog potpisa nema. Mslite da to nije dovoljno da predam u ambasadi, jer su mi rekli da ce to biti dovoljno da dobijem vizu, a ugovor cu potpisati kad dodjem tamo i pocnem da radim? Pozdrav.

Pozdrav svima u ovoj grupi. Imam jedno pitanje. Naime cekam termin za radnu vizu vec oko 4 meseca. Imam Zustimmung i predugovor o radu za jedan poznati lanac restorana brze hrane u Minhenu. Zanima me da li je dovoljno imati predugovor ili morate imati orginal ugovor o radu sa obe potpisane strane, kada predajete dokumenta u ambasadi Nemacke? Meni su rekli u tom restoranu da ce to biti dovoljno podataka za ambasadu. Kakva su vasa iskustva?

Srdacan pozdrav.

O kom lancu brze hrane je rec?

Pozdrav svima,

Prijavio sam se za Plavu kartu 09.02. i sada naravno čekam termin.

Ono što me buni je što neki kažu da nije moguće podneti za spajanje porodice odmah, već tek nakon što odem u De, prijavim se i iznajmim stan odgovarajuće kvadrature itd, dok sa druge strane neki kažu da je moguće podneti zahtev za spajanje porodice odmah.
Nadam se da je ovo drugo tačno (kao što npr. @frederikrr navodi), ali mi u tom slučaju nije jasno kako je to izvodljivo s obzirom na to da se na sajtu ambasade izričito navodi da zahtev mogu predati samo osobe koje imaju zakazan termin (a ja ni u jednom trenutku tokom prijave nisam imao mogućnost da navedem da bih podneo i zahtev za članove porodice).

1. i 2. Nakon dobijanja ugovora, predajes u konzulatu zahtev za vizu za plavu kartu. Imas na sajtu sta ti je potrebno od dokumenata - apostil nije potreban. Samo overeni prevod diplome (koz sudskog tumaca - dakle klasika).
3. Za plavu kartu ti nije potreban nikakav jezik. Ali ti je potrebno da imas ugovor o radu - dakle ne mozes dobiti plavu kartu ako nemas vec unapred ponudu za posao, za adekvatnu platu. ( EUR 52,000 per year, or to EUR 40,560 per year if the applicant will work in a shortage occupation.)
4. Moze i odmah da se podnese zahtev za suprugu.
5. Da bi dobio stalnu boravisnu dozvolu (niderlassungserlaubnis), moras da provedes u Nemackoj 21. mesec sa plavom kartom, moras imati B1 nivo (mozes ga poloziti bilo kad - ne zastareva - ali pazi gde polazes - samo onde gde je priznato), i moras imati UGOVOR NA NEODREDJENO.

I to je to, nista komplikovano. Ali moras imati ugovor o radu da bi dobio plavu kartu.

Hvala puno na informacijama i brzom odgovoru.

Ja imam Einatellzusage zur Erlangug eines Aufenthaltstitels und einer Arbeitsgenehmigunh sa mojim podacima i podatke o tome sta bih radio, kolika je satnica, i periodom isteka ako se ne javm u roku od 6 meseci i potpis i pecat poslodavca, mog potpisa nema. Mslite da to nije dovoljno da predam u ambasadi, jer su mi rekli da ce to biti dovoljno da dobijem vizu, a ugovor cu potpisati kad dodjem tamo i pocnem da radim? Pozdrav.

Unterschriebener
Arbeitsvertrag
+ 2 Kopien
Potpisani ugovor o radu
+ 2 fotokopije
Original des Arbeitsvertrages, der folgende Angaben einhalten sollte:
Art, Inhalt und Dauer der beabsichtigten Tätigkeit, die Wochenarbeitszeit,
der Arbeitsort , die Höhe der Vergütung, der Ausstellungsort, das
Vertragsdatum und die Unterschriften beider Vertragsparteien.
Ugovor o radu u originalu koji treba da sadrži sledeće podatke:
Vrsta, opis i trajanje planirane delatnosti, nedeljno radno vreme, mesto
vršenja delatnosti, visina zarade, mesto sastavljanja ugovora, datum i
potpise obe ugovorne strane.

Ovo ti je sa sajta ambasade jasno i glasno pise da treba UGOVOR,a ti kako zelis mozes i sa tim probati ali tesko da ce proci,uostalom pitaj ambasadu pa kako ti oni kazu.Pozdrav

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back