Dobijanje radne/boravišne vize u Nemačkoj

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
za MidHealer pitanje:
Naso sam Firmu koja mi nudi posao kao metalskiradnik (Metallfacharbeiter, Facharbeiter für Konstruktionstechnik). Ja sam zavsio za masinskogtehnicara. Moje pitanje dali su to struke koje se podudaraju po njihovom i nasem skolstvu? Dali je neko imao iskustvo? I dali mi vredi da za Diplomu napravim priznanje u nemackoj (Anerkennung)? Ili je bolja opcija NOKS 1-2 da pokusam?Unapred hvala.

Surovo realno, ali hvala na informacijama :) ako me ikada kontaktiraju, i daju mi termin - obavesticu,naravno. Ali stvarno mislim da nije fer. Pa čekam 100god ove za Berufserlaubnis, ali dobro,tesila sam se jer-to su Nemci. Ali sam čula da je kod nas mnogo brže. Prijavis,dobijes termin za 10ak dana I sve ok. A 12 nedelja je faktički 3 meseca. To znači da se sa radom može početi otprilike za pola godine.... Jadni moji poslodavci,ubedila sam ih da mogu početi za 6-8 nedelja :/

Do skora je bilo 30-40dana. Moja poznanica je dobila vizu za krace od 30dana pocetkom novembra. Ne mogu da verujem da se sada toliko duze ceka. Ja sam se prijavila 22.12. i nema jos nista.

Za svako zanimanje postoji minimum i maksimum i za svaku pokrajinu je različit.
Svaka se plata računa bruto. Ne računa ambasada za svakog različito, već je prosto primer Pflegehelfer min 2140 max 2250(primer navodim) i to je to. Ko izlazi iz okvira odbijaju ga uz obrazloženje da ugrožava tržište rada, prosta računica! A netto Vam određuje Finanzamt i to je od osobe do osobe različito

Aha. E sad pitanje jako vazno. Svima bi nam koristilo jer toliko ima odbijenica zbog bruto plate. Gde da se raspitamo ili gde da vidimo kolika je granica tih plata. Po zanimanjima????
Znaci gde????? Bicu u Nemackoj krajem meseca gde tamo da pitam?????

Surovo realno, ali hvala na informacijama :) ako me ikada kontaktiraju, i daju mi termin - obavesticu,naravno. Ali stvarno mislim da nije fer. Pa čekam 100god ove za Berufserlaubnis, ali dobro,tesila sam se jer-to su Nemci. Ali sam čula da je kod nas mnogo brže. Prijavis,dobijes termin za 10ak dana I sve ok. A 12 nedelja je faktički 3 meseca. To znači da se sa radom može početi otprilike za pola godine.... Jadni moji poslodavci,ubedila sam ih da mogu početi za 6-8 nedelja :/

Ja sam isto po noksu 6-8, prijavio se 18.12 i još uvek ništa od termina. Bilo je skoro ljudi koji su spomenuli da su se prijavili početkom decembra i da su u skorije vreme dobili termine, tako da se nadam da će uskoro i nama javiti

Da plava karta/visoko kvalifikovani

Pozdrav svima!

Kobac i ja sada pripremam dokumentaciju za predavanje za Plavu kartu.

Imam nešto pitanja za ljude koje znaju. Imam doktorat iz inostranstva. Svi fakulteti su mi na H+ listi. Radio bih u deficitarnim zanimanjima (inženjer mašinstva), ali plata, sudeći po intervjuima, bi bila oko 45000€. Pitanja su:

1) Nakon dobijanja ugovora, da li postoje još neki koraci koji moraju da se odrade?
2) Da li je Apostil pečat prilikom prevođenja dokumenata bio obavezan i da li je to radio prevodilac ili moram prvo originale i fotokopije da nosim u sud/opštinu da dobijem te pečate pa onda da prevodim?
3) Da li je neophodno polagati jezik (plašim se da neću imati vremena)? Da li je dovoljno samo popričati sa ljudima na šalteru? (ja sam po proceni već 4 nemaca koji su me intervjuisali B1-B2) Ovo me najviše plaši jer je vrlo moguće da mi daju rok od 2 meseca da dođem na radno mesto, a ipak valja pripremiti se za neki ispit.
4) Da li mogu za trudnu suprugu da podnesem odmah kao pridruženje porodice ili moram da čekam? (video sam da se na formularu traži jedan broj pasoša)
5) Da li ako položim nemački jezik sa B1 sada, automatski mogu da tražim boravišnu vizu nakon 21 meseca rada ili postoje još neki "hoops and loops"?

Hvala vam svima puno.

Bilo je skoro ljudi koji su spomenuli da su se prijavili početkom decembra i da su u skorije vreme dobili termine, tako da se nadam da će uskoro i nama javiti

Cula sam (posredno - pa ne znam detalje) da je neko ko se prijavio pocetkom decembra dobio 29.1.
Ako dele redovno trebalo bi uskoro da stignu do nas. Ali imam utisak da su sve grupe sem vozaca usporene sada.

Postovani forumasi, pratim vas vec neko vrijeme, pa da se i ja ukljucim. Prijavio sam se 22.1 za termin po NoKS 6-8 , ali posto nisam znao sta izaberem a kod menw sam imao ugovor poslodavca ja sam stavio ugkvor o delu. Vidim da sam vjerovatno trebao staviti plavu kartu, da li to znaci da sad treba da ponistim pa da ponovo prijavim kao plavu kartu ili to moze da ide pod NOKS 6-8 pa lad se tamo dodje za predaju dokumenata oni te razvrstaju. Pomozite molim vas!!!!!!!!

Postovani potrebna mi je pomoc. Naime registrovao sam se za termin po NOKS 6-8, 22.1 ali sam prilikom registracije izabrao podkategoriju ugovor o delu (misleci na o sto imam ugovor od poslodavca), mislim da sam trebao da izaberem plavu kartu ali tad jos nisam znao ni da sam mogao da apliciram za nju. Da li to znaci da sad moram da storniram pa da se ponovo prijavim, ili nas na salteru amabasade prilikom predaje dokumenata vode pod NOKS 6-8 I onda uzimaju dokumente pa nas razvrstavaju. Pliz pomozite!!!!!!!!!!!!!!

Postovani citajuci ovaj forum vidi da dosta vas ima slicnih problema kao i ja, a isto tako dosta vas je i upuceno u resavanju istih.
Volela bih ako moze neko da mi izadje u susret ako zna nesto o tome. U glavnom, moj brat je iz Srbije, nasao je poslodavca u Nemackoj, konkretno radio bi na zeleznici . Nema ni jedan sertifikat Nemackog jezika polozen ( niti zna nemacki , ali poslodavac nije ni trazio). Moje pitanje je: Da li moze da dobije radnu dozvolu samo na osnovu ugovora o radu ? Da li mu je neophodan neki srrifikat Nemackog jezika ? Radi se o Nemackoj ambasadi u Bg ?
Hvala unapred

Jedno pitanje dultef, kada si predavao dokumenta, da li su oni striktno naglasavali ono tipa plava karta ili ugovor o delu ili ono po kojoj osnovi si se ti prijavio ili su ti samo uzeli dokumente. Pitaju li te nesto ma salteru? Ja sam se prijavio 22.1 po noks 6-8 ali sam tamo naveo ugovor o delu i mislim da sam trebao plavu kartu da uzmem, da li to nesto menja? Hvala ma odgovoru

Postovani citajuci ovaj forum vidi da dosta vas ima slicnih problema kao i ja, a isto tako dosta vas je i upuceno u resavanju istih.
Volela bih ako moze neko da mi izadje u susret ako zna nesto o tome. U glavnom, moj brat je iz Srbije, nasao je poslodavca u Nemackoj, konkretno radio bi na zeleznici . Nema ni jedan sertifikat Nemackog jezika polozen ( niti zna nemacki , ali poslodavac nije ni trazio). Moje pitanje je: Da li moze da dobije radnu dozvolu samo na osnovu ugovora o radu ? Da li mu je neophodan neki srrifikat Nemackog jezika ? Radi se o Nemackoj ambasadi u Bg ?
Hvala unapred

Napisali ste da treba da radi na zeleznici i da gazda ne trazi poznavanje jezika .E sad trebate videti u ugovoru sta pise da ce raditi i koja mu strucna sprema treba .Dalje na osnovu tog ugovora cete aplicirati po odredjenom noksu .Predpostavljam da ce ici po Noksu 1- 2 ali opet kazem procitajte ugovor i vidite da tamo pise pomocni radnik ne majstor jer za majstora treba B1 a za pomocnog radnika ne .Dalje ako ima i potrebnu skolu za to zanimanje onda nek prevede i nostrifikuje diplomu i ide po noksu 3-5 ako je u pitanju srednja skola .Tj sve vam lepo pise na sajtu ambasade samo krenite sve redom da iscitate .I da on moze aplicirati za boravisno radnu vizu ako ima ugovor i spremnost poslodavca iz De da ga ceka 6 i vise meseci.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back