Dobijanje radne/boravišne vize u Nemačkoj

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Da li neko zna gde se u Nemackoj, u kojoj instituciji, se vadi onaj dokument u kome oni potvrdjuju da mozes da radis za odredjenog poslodavca i gde se nalazi onaj broj mein zeichen? Naso sam poslodavca, ali covek ne zna da se snadje gde da izvadi taj papir, ja sam ga inace uputio u agenciju za zaposljavanje on kaze nije tamo... Ili nije hteo da ceka reko mi je da su velike guzve. Ako neko zna tacnu adresu gde se to nalazi za Dizeldorf...?

To bi trebalo da bude ovo:

Agentur für Arbeit Düsseldorf https://www3.arbeitsagentur.de/web/content/DE/dienststellen/rdnrw/duesseldorf/Agentur/index.htm

Aj nek neko mi ukratko objasni postupak za vize. Radne. Kako ide prvo zakazem termin pa koliko se ceka obavjest a onda kad predas zahtev se ceka da ti jave jesi dobio. Zanima me da li mogu ja zakazati termin pa traziti posao? Naprimer cekam termin 2 meseca dana da u tom periodu nadjem posao ili moram prvo posao pa onda traziti posao. Hvala vam puno.Ja sam vec u Nemackoj imam gde biti itd...

Da, najpre se registrujes online na listu cekanja, dobijes povratni e-mail da si registrovan, zatim ide cekanje od izgleda minimum mesec dana na e-mail u kome te obavestavaju o datumu termina za predaju dokumenata, medjutim, na ovom forumu ces procitati da neki cekaju i po vise meseci na taj e-mail, tako da je tesko reci koliko se tacno ceka (Moj suprug je cekao od 10. oktobra do 8. novembra i dobio termin 16. novembar.).
Od predaje dokumenata do dobijanja odgovora, bilo pozitivnog ili negativnog, u informatoru stoji "postupak obrade može da traje po pravilu od 9 do 10 nedelja,
a neretko i duže", medjutim, to zavisi i od toga imate li sva potrebna dkumenta ili je potrebna dopuna dokumentacije. Takodje, citajuci forum stekla sam utisak da dobijanje vize ide daleko brze (Moj suprug je obavesten da je dobio vizu 20. novembra).

P.S. Ovaj forum je jako koristan ako se procita od prve do poslednje stranice. Takodje nije lose posetiti sajtove nemackog konzulata u Beogradu i Sarajevu.

Evo da podelim moja iskustva, Plava karta je u pitanju. 15.9. sam podneo zahtev da bih 2.10 dobio mail od ambasade u kome mi saopštavaju da je termin 24.10. Svi papiri uredno predati i 6.11. dobijam poziv da mi je viza odobrena. Istovremeno sa zahtevom za Plavu kartu, 15.9. podnosim i zahtev za termin za spajanje porodice za suprugu i dete. Nije bilo načina da istovremeno predamo zahteve mada je pravni savetnik iz Nemačke više puta ponovio da zakonski postoji ta mogućnost. Na žalost termin za spajanje porodice još uvek nismo dobili, pisao sam amabasadi da proverim da li je zahtev aktivan ali kao što je već spomenuto na forumu dobio sam generički odgovor "Vaša registracija je uspešna ako ste dobili mejl sa referentnim brojem i ukoliko ste uneli ispravne podatke."

Za plavu kartu je neophodan potpisan ugovor i odredjena primanja, za visokokvalifikovane vec ne bih znala da li ce "letter of intent" biti dovoljan jer u informatoru konzulata stoji da treba ugovor o radu, tako da se ogradjujem.

Inace, Nemci jesu ozbiljni, ali nisu upoznati sa cekanjem na termin u njihovom konzulatu u Beogradu, tako da nije lose skrenuti im paznju da pojedini ljudi cekaju na termin samo da bi predali dokumenta, i po vise meseci. Zasto ovo kazem, pa poslodavac mog supruga, kada mu je obezbedio saglasnost ZAV-a, rekao je mom muzu da treba samo taj dokument da odnese u konzulat i da ce mu odmah izdati vizu, sto naravno nije bio slucaj, zato im treba napomenuti kako izgleda procedura i da moze da potraje. Na kraju krajeva, to stoji i u povratnom e-mailu koji dobijete prilikom registracije.

Sto se tice duzine cekanja na termin, mislim da niko nema tacnu informaciju. Znam samo da je konzulat tokom leta selio svoje servere u drugu zgradu i da je nastao haos, tako da svi koji cekaju jako dugo na termin, ne bi bilo lose da provere da li su na listi cekanja.

Nema na cemu!
Srecno!

Pa oni su mi rekli u Nemackoj da mi je to dovoljno - Letter of Intent i potvrdili mi mejlom tu istu informaciju, ne verujem da su toliko neobavesteni?! Inace nagovestio sam im da se duze ceka na termin.
Tako su i meni rekli :) sa ovim dokumentom ides u ambasadu i oni ti daju vizu odmah :D
Valjda ce sve da prodje kako treba.
Da li oni meni moraju da odgovore kad mi je termin, odnosno da mi posalju mejl posle mesec dana sa danom termina ili moram i na to da cekam , to mi nije bas najjasnije?!

Hvala na odgovorima u svakom slucaju mnogo.

Pa oni su mi rekli u Nemackoj da mi je to dovoljno - Letter of Intent i potvrdili mi mejlom tu istu informaciju, ne verujem da su toliko neobavesteni?! Inace nagovestio sam im da se duze ceka na termin.
Tako su i meni rekli :) sa ovim dokumentom ides u ambasadu i oni ti daju vizu odmah :D
Valjda ce sve da prodje kako treba.
Da li oni meni moraju da odgovore kad mi je termin, odnosno da mi posalju mejl posle mesec dana sa danom termina ili moram i na to da cekam , to mi nije bas najjasnije?!

Hvala na odgovorima u svakom slucaju mnogo.

Kao sto rekoh, u informatoru stoji da treba ugovor, ne mogu da tvrdim da "letter of intent" nije dovoljno, takodje, uvek postoji opcija dopune dokumentacije u slucaju da Vam zatraze ugovor. Mozda ne bi bilo lose da iscitate temu od samog pocetka, mozda je neko imao slicno iskustvo.

Inace, dobicete e-mail od konzulata sa datumom termina, i u samom e-mailu trazice vam da potvrdite svoj dolazak, cini mi se da imate foru od 48-72 sata da potvrdite dolazak. Da li cete cekati mesec dana na ovaj e-mail ili par meseci, to ne bih znala, iskustva ljudi na ovom forumu su razlicita.

Najvaznije da ste pripremili poslodavca na duzinu trajanja procedure.

Hvala puno, javicu... Pa da probamo...:)

Nema na cemu. Srecno!

Ljudi vratite se na temu, ovo prepucavanje tek nema veze sa temom i nikome nece pomoci.

Jel ima nekih informacija, oko termina za spajanje porodice, radnu vizu... Ja i dalje cekam termin za spajanje od 21.09.2017. Nadam se ce ce se pokrenuti uskoro nesto, ova neizvesnost ubija!

Jel nekom zakazan termin skoro za spajanje i kad se prjavio... dajte neki info;)

Ja sam se prijavio 24.10 i takodje jos uvek cekam.. nadam se da ce do nove godine podeliti te termine...

Upravo sam cula da se nece termini deliti do marta.Medic.sestra mi je rekla,koja ima inf.iz ambasade...koliko je tacna inf.ne znam,ne zamerite...prenosim samo

Nema logike to. Delice sad decembra za januar. Od 15 decembra mozemo da ocekujemo. Uvek dvadesetak dana pre zadnjeg termina pocnu da dele. I koliko pratim uvek nekvalifikovani cekaju manje za odgovor za vizu od kvalifikovanih.

Kao sto rekoh, u informatoru stoji da treba ugovor, ne mogu da tvrdim da "letter of intent" nije dovoljno, takodje, uvek postoji opcija dopune dokumentacije u slucaju da Vam zatraze ugovor. Mozda ne bi bilo lose da iscitate temu od samog pocetka, mozda je neko imao slicno iskustvo.

Inace, dobicete e-mail od konzulata sa datumom termina, i u samom e-mailu trazice vam da potvrdite svoj dolazak, cini mi se da imate foru od 48-72 sata da potvrdite dolazak. Da li cete cekati mesec dana na ovaj e-mail ili par meseci, to ne bih znala, iskustva ljudi na ovom forumu su razlicita.

Najvaznije da ste pripremili poslodavca na duzinu trajanja procedure.

Nema na cemu. Srecno!

Hvala Vam puno na odgovorima.
Ja se nadam da ce to biti sve kako treba, oni su mi tako potvrdili.
Ima tu jos milion sitnica koje trebaju da se poklope ali mislim da ce biti dobro.
Problem je generalno to cekanje na termin i katastrofalne guzve ali sta da se radi....

Srecno svima.

Upravo sam cula da se nece termini deliti do marta.Medic.sestra mi je rekla,koja ima inf.iz ambasade...koliko je tacna inf.ne znam,ne zamerite...prenosim samo

Pa dobro na to sam se i spremio psihicki a pocecu i na duzi period cekanja da se pripremim psihicki ali za Clanove u Nemackom jeziku mi ne ide ili sam ja preterao ceo A1 .1 kurs u 9 vasova po 120 minuta da bih stigao do marta da izadjem na A2

Pa dobro na to sam se i spremio psihicki a pocecu i na duzi period cekanja da se pripremim psihicki ali za Clanove u Nemackom jeziku mi ne ide ili sam ja preterao ceo A1 .1 kurs u 9 vasova po 120 minuta da bih stigao do marta da izadjem na A2

Treba prodje vreme da se slegne gradivo, i uspori malo. Kako kazu u nasem narodu:sve sto je brzo to je i kratko.

Srdacan pozdrav,
postovani gospocine imam jedno pitanje za vas. naime za spajanje porodice traze potvrdu o prebivalistu, sad mene interesuje dali uz nju treba i ugovor o zakupu

Wohnortnachweis aus
Deutschland
+ 1 Kopie
Wohnortnachweis des Partners in Deutschland: Meldebescheinigung (nicht
älter als 6 Monate)
.
Potvrda
o prebivalištu u
Nemačkoj
+ 1
fotokopija
Potvrda o prebivalištu
Vašeg bračnog druga/partnera
u Nemačkoj
: prijava
stana (potvrda ne sme da bude starija od 6
meseci).

sa postovanjem Mikica

Zavrsio sam visoku medicinsku skolu za fizioterapeuta. prilikom aplikacije za vizu,kojoj kategoriji ja pripadam ETW03 3-5 ili ETW04 6-8? Hvala puno svima

I da li mi je za ambasadu neophodan samo ugovor o radu koji sam potpisao sa poslodavcem ili jos nesto?
Molim za pomoc

To kojoj kategoriji pripadas zavisi od toga kojim poslom ces se baviti, tj. za sta imas potpisan ugovor.
Sve ces naci na sajtu ambasade:

http://www.belgrad.diplo.de/Vertretung/belgrad/sr/04/ERWERBST_C3_84TIGKEIT.html

Pogledaj "semu zakazivanja termina" i NOKS tj. Nacionalni okvir kvalifikacija u Srbiji. Takodje baci detaljan pogled na odgovarajuci Informator i znaces sta je sve neophodno za apliciranje za vizu.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back