Dobijanje radne/boravišne vize u Nemačkoj

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Kako to mislis da si predao dokumentaciju za plavu kartu? Zar se plava karta ne vadi tek po dolasku u Nemacku, a sada dobija samo ulazna viza na 3 meseca?

Da predao sam papire za plavu kartu, u procesu se prvo dobije viza na 3 meseca....sa kojim se ide u biro za strance gde se dobija boravisna i radna dozvola (plasticna karta kao licna karta sa eventualno dodatnim zelenim papirom na kome pise za koju firmu radis).

pozdrav svima!! ako mi se ponovi poruka izvinite unapred!! pitanje za one koji znaju!! sta je sa mini job_om pofed "vezanog " poslodavca...da li se to moze? I sta je sa poslom kada ste " vezani sa pislofavcem preko "mindestens" radnog vremena da li se moze imatu jos jedan posao pred I mini job? hvals unapred ..mozda midhealer zna...veliki pozdrav za sve!!! svako dobro!! sretno!!

Ja sam odneo 15.08.2017 svu potrebnu dokumentaciju i evo do danas cekam da mi odobre radnu vizu.Koliko ce jos trajati ovo cekanje to se jos nezna.Nadam se u skorije vreme da ce se resiti pozitivno .Ja sam inace po struci elektroinzenjer i aplicirao sam u startu za plavu kartu.Na forumu sam cuo par pitanja u vezi plave karte i nacinu kako se dobija.Da razjasnimo PLAVA KARTA se ne dobija odmah vec radna viza koja traje 3 do 6 meseci a nakon odlaska u Nemacku moze se vec posle 1 meseca dobiti plava karta.

pozdrav svima!! ako mi se ponovi poruka izvinite unapred!! pitanje za one koji znaju!! sta je sa mini job_om pofed "vezanog " poslodavca...da li se to moze? I sta je sa poslom kada ste " vezani sa pislofavcem preko "mindestens" radnog vremena da li se moze imatu jos jedan posao pred I mini job? hvals unapred ..mozda midhealer zna...veliki pozdrav za sve!!! svako dobro!! sretno!!

Na žalost, ako poseduješ boravišnu dozvolu koja je vezana za određenog poslodavca, onda možeš legalno da radiš isključivo za tog poslodavca, za nikoga više i nigde drugde.

Jedino što može je da minijob imaš kod istog poslodavca (lično znam za par takvih primera, recimo ljudi imaju kao minijob čišćenje proizvodnih hala i kancelarija posle radnog vremena kod istog poslodavca), došli su u DE sa pasošem EU države.

Međutim, ovo mora da bude pismeno odobreno i od strane lokalnog Arbeitsamt-a i od strane nadležnog Finanzamt-a, jer inače sleduju poprilični problemi i za radnika i za poslodavca - sumnja se na manipulacije da bi se smanjila poreska davanja (na minijob se ne plaća porez) i/ili nelegalno smanjila obećana plata i/ili produžilo maksimalno odobreno radno vreme, i tome slično.

Inače, budite oprezni sa takvim dodatnim poslovima - U Nemačkoj, čak i ako imate boravišnu/radnu dozvolu "nevezanu" za određenog poslodavca i radno mesto (ili čak ako imate državljanstvo EU ili DE), drugi (treći, itd) posao morate obavezno da prijavite aktuelnom poslodavcu, i smete da ga prihvatite samo ako vam to aktuelni poslodavac pismeno odobri, inače, po pravilu, sleduje vam trenutni otkaz bez otpremnine kod "glavnog" poslodavca.

Ovo je u Nemačkoj propisano i podržano zakonom i sasvim drugačije hendlovano poređenju sa, recimo, USA.

Poslednja izmena:
dobila sam dopis iz ambasade da mi je odbijen zahtev za vizu,radi se o radnoj vizi uz saglasnost njihove agencije,odbijena sam zbog radnog ugovora koji nije kako oni kazu zakonski a izjava poslodavca o namerama da me zaposli nije dovoljna.Interesuje me da li mogu da ulozim zalbu i sta mi treba od dokumentacije za zalbu, da li mi je dovoljan samo drugi ugovor ili mi treba jos neki dokument iz Nemacke. Znam da mora pismena zalba na nemackom jeziku ali neznam sta jos. Da li mora licno da se preda ili moze postom.Unapred zahvalna na svim informacijama.
ana.milic

dobila sam dopis iz ambasade da mi je odbijen zahtev za vizu,radi se o radnoj vizi uz saglasnost njihove agencije,odbijena sam zbog radnog ugovora koji nije kako oni kazu zakonski a izjava poslodavca o namerama da me zaposli nije dovoljna.Interesuje me da li mogu da ulozim zalbu i sta mi treba od dokumentacije za zalbu, da li mi je dovoljan samo drugi ugovor ili mi treba jos neki dokument iz Nemacke. Znam da mora pismena zalba na nemackom jeziku ali neznam sta jos. Da li mora licno da se preda ili moze postom.Unapred zahvalna na svim informacijama.
ana.milic

kada ste imali termin za predaju papira u ambasadi?

ana.milic

Vezano za ovaj problem, da li ugovor koji se prilaže uz obavezujuću ponudu treba da bude potpisan od obje strane, što je praktično nemoguće jer poslodavac može da zaključi radni ugovor tek po odobrenju vize?

Sabina i ja cekam jos za vizu sta se desava nemam pojma.Ja sam 15.08 dostavio sve dokumente koje su mi trazili i niko mi nista nije stavio zamerku na njih.Malo sam zbunjen neznam sta se desava.

Sada sam se skenjala ali totalno........jedna zena objavila na fejsu da joj muz dobio radnu vizu....predao papire 1.09. BG ambasada.....................

Sada sam se skenjala ali totalno........jedna zena objavila na fejsu da joj muz dobio radnu vizu....predao papire 1.09. BG ambasada.....................

Mozda zavisi od grada, ako je neko mesto u kojem imigraciono nije prebukirano zahtevima i onda ide brze.Valjda ce nam uskoro svima javiti nesto. Na sajtu pise da ambasada danas ne radi, ako se to odnosi i na odeljenje za vize, onda verovatno danas nista.

Mozda zavisi od grada, ako je neko mesto u kojem imigraciono nije prebukirano zahtevima i onda ide brze.Valjda ce nam uskoro svima javiti nesto. Na sajtu pise da ambasada danas ne radi, ako se to odnosi i na odeljenje za vize, onda verovatno danas nista.

Koje su sanse da covek nadje posao i da ga firma ceka 2 - 3 meseca?
Za to radno mesto konkurise ko zna koliko agencija za posredovanje i ko zna koliko nezaposlenih koji su spremi da rade odmah.
Iz ovog svako moze sebi da izvuce zakljucak...

Sve vreme pisete da ste aplicirali za plavu kartu, a da se plava karta dobija tek po dolasku u Nemacku (kada tamo aplicirate za plavu kartu). Molim razjansite. Ja imam univerzitetsku diplomu, deficitarna zanimanja, i po primanjima mogu da konkurisem za plavu kartu, ali sam odve aplicirala za ulaznu radnu vizu na 3 meseca, a ne za plavu kartu.

- - - - - - - - - -

Poruka se odnosi na clana aleksandar 3051978

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back