Kada dobiješ radnu/boravišnu vizu (bilo koje vrste), onda se podnosi zahtev za vizu za spajanje porodice. Ovde je procedura ista za sve, bez obzira na tip boravišne/radne vize.
Tvoj
budući muž mora onda obavezno da položi
nemački jezik na nivou A1 (Goethe i drugi ovlašćeni instituti), a ti moraš da dokažeš da imaš
dovoljna primanja za vas oboje, te da je prostor (stan, kuća) u kome živiš (odnosno, u kome ćete živeti)
dovoljno prostrana za vas dvoje.
Za ovo (potrebna visina primanja i potrebna površina stana/kuće) sam u ovom thread-u već objasnio detaljno kako se računaju, pogledaj ovu temu malo unazad.
Na strani nemačkog konzulata u Beogradu stoji i
lista sa potrebnim dokumentima za podnošenje zahteva za vizu za spajanje porodice
- Potvrda o boravišnom statusu bračnog druga ili partnera (tj. kopija boravišne dozvole)
Pozdrav postovani,
Mene zanima ta boravisna dozvola. Sredinom juna sam dobio radnu vizu. Viza traje 6 mjeseci poslije cega idem u kancelariju za strance da dobijem boravisnu dozvolu. Moje pitanje je sledece: ako moja supruga dobije termin prije nego sto ja dobijem boravisnu dozvolu (prije isteka ovoga perioda od 6 mjeseci) dal ona moze da aplicira u Beogradu sa kopijom moje radne vize iz pasosa i prijave mjesta stanovanja (adrese) u Njemackoj? Neodlucni smo da zakazemo termin jer nismo sigurni dal ce ambasada pa prihvati ova dokumenta. Sto se svega ostalog tice, sve imamo spremno i izvod od tri primljene plate se vremenski uklapa.