Dobijanje radne/boravišne vize u Nemačkoj

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Caaooo svima..
Nova sam na forumu ali pratim stalno objave..

Ja sam registrovala za vizu sa saglasnoscu 18.7 i jos uvek nemam nikakve informacije..Slala sam mail ambasadi ali verovatno svima salju taj sablonski odgovor..
Poslednju informaciju imam da je neka cura dobila termin 24.11 a registrovala se 15.7. Isto je za vizu sa izdatom dozvolom..Ali se iskreno nadam da ce da krenu da dele termine dalje..Ako imam novih inf ja javljam..:)

Dali neko moze da kaze dokle su stigli sa izdavanjem VIZA u BG ambasadi....znaci ne terminima nego VIZAMA?

A viziranje u Beogradu se ne radi po principu kada stigne pozitivna informacija iz Nemacke, oni odmah obaveste da se dodje sa pasosem? Vidim ljudi koji su predavali dokumenta u ambasadi u Sarajevu mahom dobijaju informaciju u roku od par dana nakon zakazong termina... U mom slucaju proslo je 20 dana od termina u BG i jos uvek nista.

A viziranje u Beogradu se ne radi po principu kada stigne pozitivna informacija iz Nemacke, oni odmah obaveste da se dodje sa pasosem? Vidim ljudi koji su predavali dokumenta u ambasadi u Sarajevu mahom dobijaju informaciju u roku od par dana nakon zakazong termina... U mom slucaju proslo je 20 dana od termina u BG i jos uvek nista.

moja mama je termin za vizu podnela jos u maju......termin u ambasadi 11.08 odnela papire i od tada ceka jos uvek

Kada dobiješ radnu/boravišnu vizu (bilo koje vrste), onda se podnosi zahtev za vizu za spajanje porodice. Ovde je procedura ista za sve, bez obzira na tip boravišne/radne vize.

Tvoj budući muž mora onda obavezno da položi nemački jezik na nivou A1 (Goethe i drugi ovlašćeni instituti), a ti moraš da dokažeš da imaš dovoljna primanja za vas oboje, te da je prostor (stan, kuća) u kome živiš (odnosno, u kome ćete živeti) dovoljno prostrana za vas dvoje.

Za ovo (potrebna visina primanja i potrebna površina stana/kuće) sam u ovom thread-u već objasnio detaljno kako se računaju, pogledaj ovu temu malo unazad.

Na strani nemačkog konzulata u Beogradu stoji i lista sa potrebnim dokumentima za podnošenje zahteva za vizu za spajanje porodice

- Potvrda o boravišnom statusu bračnog druga ili partnera (tj. kopija boravišne dozvole)

Pozdrav postovani,
Mene zanima ta boravisna dozvola. Sredinom juna sam dobio radnu vizu. Viza traje 6 mjeseci poslije cega idem u kancelariju za strance da dobijem boravisnu dozvolu. Moje pitanje je sledece: ako moja supruga dobije termin prije nego sto ja dobijem boravisnu dozvolu (prije isteka ovoga perioda od 6 mjeseci) dal ona moze da aplicira u Beogradu sa kopijom moje radne vize iz pasosa i prijave mjesta stanovanja (adrese) u Njemackoj? Neodlucni smo da zakazemo termin jer nismo sigurni dal ce ambasada pa prihvati ova dokumenta. Sto se svega ostalog tice, sve imamo spremno i izvod od tri primljene plate se vremenski uklapa.

Pozdrav svima, evo opet se javljam sada iz Njemacke. Zanima me sada za suprugu...spajanje porodice...konkretno kada je boravisna dozvola u pitanju sto i traze u ambasadi od clana porodice koji je u Njemackoj...
Mene zanima ta boravisna dozvola. Sredinom juna sam dobio radnu vizu. Viza u pasosu ima rok trajanja od 6 mjeseci poslije cega idem u kancelariju za strance da dobijem boravisnu dozvolu. Moje pitanje je sledece: ako moja supruga dobije termin prije nego sto ja dobijem boravisnu dozvolu (prije isteka ovoga perioda od 6 mjeseci) dal ona moze da aplicira u Beogradu sa kopijom moje radne vize iz pasosa i prijave mjesta stanovanja (adrese) u Njemackoj? Neodlucni smo da zakazemo termin jer nismo sigurni dal ce ambasada da prihvati ova dokumenta. Sto se svega ostalog tice, sve imamo spremno i izvod od tri primljene plate se vremenski uklapa.
Jos jedno pitanje. Negdje sam procitao al nikako da se sjetim gdje...prve dvije godine u njemackoj moramo da radimo za poslodavca preko koga smo dobili radnu vizu. Sad mene zanima kako je poslije te dvije godine. Mogu li ja da trazim posao i u drugim bransama ili samo u onoj koju sam naveo i koja se vodi u vizi. Konkretno hotelijerski sektor, a poslije dvije godine bi da radim nesto drugo npr vozac, prodavac. Ima li neko iskustva sa ovakvim stvarima.
Unaprijed se zahvaljujem.
Ps. Ako nekom mogu pomoci oko nekih info rado cu. Sto sam do sada prosao moje iskustvo mogu da prenesem.

Pozdrav svima, evo opet se javljam sada iz Njemacke. Zanima me sada za suprugu...spajanje porodice...konkretno kada je boravisna dozvola u pitanju sto i traze u ambasadi od clana porodice koji je u Njemackoj...

Kao što sam već par puta iscrpno pisao ovde, za spajanje porodice potrebno je:

- ugovor o rentanju stana/kuće u D sa dovoljno prostora za porodicu (12m2 po članu)

- ugovor o radu u D sa primanjima koja su dovoljna za izdržavanje porodice (pogledaj moje poruke u ovom thread-u za detaljnu računicu)

- tvoja supruga mora da položi test znanja nemačkog jezika na nivou od bar A1, u Goethe ili drugom priznatom institutu

Mene zanima ta boravisna dozvola. Sredinom juna sam dobio radnu vizu. Viza u pasosu ima rok trajanja od 6 mjeseci poslije cega idem u kancelariju za strance da dobijem boravisnu dozvolu. Moje pitanje je sledece: ako moja supruga dobije termin prije nego sto ja dobijem boravisnu dozvolu (prije isteka ovoga perioda od 6 mjeseci) dal ona moze da aplicira u Beogradu sa kopijom moje radne vize iz pasosa i prijave mjesta stanovanja (adrese) u Njemackoj? Neodlucni smo da zakazemo termin jer nismo sigurni dal ce ambasada da prihvati ova dokumenta. Sto se svega ostalog tice, sve imamo spremno i izvod od tri primljene plate se vremenski uklapa.

Tvoja viza u pasošu je praktično potvrda da ćeš manje-više automatski dobiti i boravišnu dozvolu po isteku vize. Dakle, trebalo bi da je dovoljna za predavanje dokumenata za vizu za spajanje porodice. Inače, ti ne moraš da čekaš baš svih 6 meseci dok ti ne istekne početna viza - u principu, možeš već sada da odeš do Ausländeramt-a i da podneseš zahtev za boravišnu dozvolu.

Ne zaboravi da, pored radne vize, ugovora o radu i ugovora o rentanju stana, tvoja supruga mora da priloži i dokaz o položenom A1 testu nemačkog jezika.

Jos jedno pitanje. Negdje sam procitao al nikako da se sjetim gdje...prve dvije godine u njemackoj moramo da radimo za poslodavca preko koga smo dobili radnu vizu. Sad mene zanima kako je poslije te dvije godine. Mogu li ja da trazim posao i u drugim bransama ili samo u onoj koju sam naveo i koja se vodi u vizi. Konkretno hotelijerski sektor, a poslije dvije godine bi da radim nesto drugo npr vozac, prodavac. Ima li neko iskustva sa ovakvim stvarima.
Unaprijed se zahvaljujem.

Boravišna dozvola na osnovu Zustimmung-a od strane nemačkog Brioa za rad važi samo za tog poslodavca i to radno mesto. Tek posle 2 godine neprekidnog rada kod istog poslodavca, na istom radnom mestu, imaš pravo da odeš u Bira za strance i da zatražiš promenu tvoje boravišne dozvole od "vezane za poslodavca" u "nevezanu" boravišnu dozvolu.

Kada dobiješ ovu "nevezanu" boravišnu dozvolu, onda imaš pravo da radiš gde i šta hoćeš :mrgreen:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back