Dobijanje radne/boravišne vize u Nemačkoj

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pozdrav svima. Dugo godina radim u inostranstvu i dobio sam sansu da radim u Nemackoj, i velike su mogucnosti da se to i ostvari. Samim tim ja bih pokusao svoju porodicu da povedem sa sobom. Sada, mene zanima, ukoliko odem da radim u Nemacku, koliko treba platnih lista i sta sve od papira treba za njih? Koliki je procenat dobijanja papira za njih, i ima li uopste ikakvih sansi da dobiju papire? Takodje me zanima na koliko se dobija viza i da li bi zena mogla da pocne da radi odmah?

Pitanje za MidHealer -a
Viza tip D mi je u pasošu i važi od 10.07.17. Dobio sam danas Aufenthaltstitel i ona mi važi od 10.08.17. do 06.07.19. jer mi i pasoš važi do tog datuma. Sad... žena mi danas u Ausläderamt-u spomenu da ponovo trebam Zustimmung vaditi posle tog vremena valjda... nisam je razumeo najbolje da li zbog novog pasoša kad budem izvadio jer onda ni ova Aufenthaltstitel karta više ne važi ili je spomenula u kontekstu promene firme pre navršenih 2 godina da mora cela procedura opet...???
Inače sam počeo da radim 01.08.17. i ugovor mi je za stalno...

Ovo je malo konfuzno napisano, priznaćeš - da probam da vidim da li sam te ispravno razumeo :mrgreen:

Ako si dobio Aufenthaltstitel, to je to, stara viza, koja god bila, nema više važnost. Dalje, ako ti važnost pasoša ističe datuma X, tebi onda od tog datuma (ili nešto ranije) treba novi pasoš, i potrebno je da se opet prošetaš do Ausländeramt-a da bi dobio produženje Aufenthaltstitel-a preko 06.07.19.

Novi Zustimmung ti treba samo ako u prve 2 godine (nameravaš da) promeniš firmu, to nema veze sa dužinom važenja pasoša.

Pomoc,dobio sam radni ugovor,posao elektroinstalatera,cekam broj odobrenja da mi posalje vlasnik firme iz DE,na onom papiru iz Bundesagentur für arbeit u odeljku gde pise Qualifikation mi je oznaceno polje Ausbildung als elektroanlagenmonteur.Jel mi treba papirologija za deficitarna zanimanja ili ono drugo za bilo koje?Da li mi je dovoljan A1 nemacki,gazda ne pravi pitanje

Pošto kažeš da čekaš na broj odobrenja nemačkog Bioroa za rad, to znači da ideš na vizu za koju je ovaj Zustimmung potreban, odnosno vizu tipa "bilo, bilo kakav posao", odnosno vizu koja nije predviđena za deficitarna zanimanja.

Za ovu vizu ("bilo ko, bilo šta") ti ne treba ni nostrifikacija (zanatske) diplome, ni A1 kurs jezika, samo potpisan ugovor o radu i odobrenje Biroa za rad ("Zustimmung").

- - - - - - - - - -

Pitanje za MidHealer -a
veliki pozzz
posto nisam u toku STA JE POTREBNO DA IMAM OD PAPIRA DA BIH ZATRAZIO TERMIN ZA VIZIRANJE ????
Naravno vazeci pasos itd....
Oprosti na ovakvom pitanju ali nov sam u ovoj sljaci ...sory
P.S Imam ugovor sa poslodavcem u Nemackoj samo da mu javim termin da nepravimo veliku razliku izmedju ugovora o radu i termina viziranja, kapiras...
LP Dalibor
HVALAAAAA....

Koja dokumenta su potrebna, zavisi od tipa boravišne/radne dozvole za koju podnosiš zahtev.

- Ako podnosiš zahtev za boravišnu/radnu dozvolu preko liste deficitarnih zanimanja, potrebna ti je nostrifikovana zanatska diploma, radna knjižica sa radnim iskustvom u struci i položen test nemačkog jezika

- Ako podnosiš zahtev za boravišnu/radnu dozvolu preko dozvole nemačkog Biroa za rad (tzv. Zustimmung...), onda ti je potreban samo potpisan ugovor o radu i pomenuti Zustimmung, ne treba ti test nemačkog i nostrifikacija

- - - - - - - - - -

Pozdrav svima. Dugo godina radim u inostranstvu i dobio sam sansu da radim u Nemackoj, i velike su mogucnosti da se to i ostvari. Samim tim ja bih pokusao svoju porodicu da povedem sa sobom. Sada, mene zanima, ukoliko odem da radim u Nemacku, koliko treba platnih lista i sta sve od papira treba za njih? Koliki je procenat dobijanja papira za njih, i ima li uopste ikakvih sansi da dobiju papire? Takodje me zanima na koliko se dobija viza i da li bi zena mogla da pocne da radi odmah?

Da bi mogao da odgovorim na ovo pitanje, potrebno je par podataka, pre svega:

- koji pasoš/državljanstvo poseduješ?

- koji tip radne/boravišne dozvole poseduješ, i za koje tačno "inostranstvo"?

Generalno, tvoja porodica može da dođe sa tobom u D, ali je potrebno par preduslova, zavisno od gornja 2 pitanja. Kada dobiju boravišne dozvole na osnovu vize za spajanje porodice, tvoja supruga ima pravo da radi odmah.

Hvala puno na odgovoru MIDHEALER,sad su mi stvari jasne,bunilo me to sto elektro struka spada u def.zanimanja.Pitao bih jos nesto;Ugovor koji sam dobio je UNBERFISTET,na stalno koliko ja shvatam a da li se zna na koje vreme ambasada izdaje radnu dozvolu(1,2ili3godine)pitam iz razloga sto mi pasos vazi jos dve godine pa da znam da li da izvadim nov pasos ako je se dobija na duzi period u ambasadi?

Hvala puno na odgovoru MIDHEALER,sad su mi stvari jasne,bunilo me to sto elektro struka spada u def.zanimanja.Pitao bih jos nesto;Ugovor koji sam dobio je UNBERFISTET,na stalno koliko ja shvatam a da li se zna na koje vreme ambasada izdaje radnu dozvolu(1,2ili3godine)pitam iz razloga sto mi pasos vazi jos dve godine pa da znam da li da izvadim nov pasos ako je se dobija na duzi period u ambasadi?

Unbefristet znači neograničen, iliti "za stalno" :)

Boravišna/radna dozvola je na početku ograničena na par godina. Koliko je tačno trajanje zavisi uglavnom od konkretnog službenika u nadležnom Ausländeramt-u (Biro za strance) koji dozvolu izdaje. Ali, to nije od preterane važnosti, jer se dozvola po isteku rutinski produžava. Inače, posle bar 2 godine neprekidnog rada za prvog poslodavca (sa dozvolom koja nije plava karta ili dozvola za deficitarna zanimanja), imaš pravo da zatražiš novi tip boravišne/radne dozvole, onu koja nije vezana za tog konkretnog poslodavca.

U svakom slučaju, ako te ne mrzi, izvadi nov pasoš, jer će te to rešiti glavobolja oko produžavanja istog ili vađenja novog kada budeš u D (vađenje novog preko konzulata traje duže nego u Srbiji, i košta više).

hmmmmm...moja mama je predala papire za vizu 11.08.2017 i jos nema odgovora dali joj je viza odobrena ili ne......dali moze neko da mi kaze dali ima nade da dobije vizu ili ce biti odbijenica..........
Ja sam predala 10.08.i nisu me jos zvali..jos kad vidim da ima ljudi koji su predali mnogo ranije a nisu ni njih zvali bas sam u bedaku..

Postovani,

supruga je dobila ponudu posao, plata 52k, i poslodavac je rekao da ce ubaciti u ugovor radno mesto koje je deficitano, i da ce dobiti plavu kartu. kakva je sad procedura ukoliko prihvati posao? Sta se nosi u ambasadu, i da li se odmah konkurise za plavu kartu, da li i ja kao suprug odmah treba da konkurisem, ili treba da se ceka da ona prvo dobije? Malo mi je taj redosled nejasan.

Hvala unapred!

Postovani,

supruga je dobila ponudu posao, plata 52k, i poslodavac je rekao da ce ubaciti u ugovor radno mesto koje je deficitano, i da ce dobiti plavu kartu. kakva je sad procedura ukoliko prihvati posao? Sta se nosi u ambasadu, i da li se odmah konkurise za plavu kartu, da li i ja kao suprug odmah treba da konkurisem, ili treba da se ceka da ona prvo dobije? Malo mi je taj redosled nejasan.

Hvala unapred!

Ovo je malo konfuzno - u principu, tvoja supruga može ili da konkuriše za plavu kartu (potrebna priznata univerzitetska diploma), ili za boravišnu dozvolu na osnovu liste deficitarnih zanimanja (potrebna uglavnom zanatska diploma i radno iskustvo u tom deficitarnom zanimanju), ne može da podnese zahtev za obe kategorije odjednom.

Pretpostavljam da tvoja supruga neće konkurisati za boravišnu dozvolu preko liste deficitarnih zanimanja, pa prema tome, nije uopšte bitno šta poslodavac piše i da li je zanimanje deficitarno., ako se ide na plavu kartu.

Ona podnosi zahtev za tzv. plavu kartu na osnovu njene univerzitetske diplome (po pravilu mora da bude H+ na anabinu). Zavisno od smera njene diplome, potrebna je minimalna godišnja plata od 50.800 Evra za diplomce van MINT-a i lekare, odnosno minimalno 39.624 Evra za MINT diplomce (MINT = Mathematik, Ingenieurwesen, Naturwissenschaften, Technik) i lekare.

Ovo je ispunjeno platom od 52k koje god radno mesto da je u pitanju.

Što se tebe tiče, ti, po pravilu (*), ne možeš ništa da zatražiš dok njena plava karta ne bude odobrena. Tek kada je tvoja supruga u D sa plavom kartom i ima obezbeđen stambeni prostor za vas dvoje (dokazuje se ugovorom o rentanju stana/kuće), onda ti možeš da zatražiš vizu za spajanje porodica.

Povoljna stvar je što, za supružnike nosioca plave karte, nije potrebno polaganje testa nemačkog jezika na nivou od bar A1, ali, Ausländeramt ima pravo da te, kad dođeš u D, obaveže na posećivanje tzv. "integracionog kursa" (kurs integracije i nemačkog jezika od nekih 600+ sati), te, ako odbiješ, imaju pravo da te "zezaju" pri produženju boravišne dozvole - u prevodu, imaju pravo da ti dozvolu uvek produžuju na određeno vreme, umesto da posle nekoliko godina dobiješ "doživotnu" neograničenu dozvolu, i samim tim, šansu da kasnije zatražiš i D državljanstvo.

(*) Na stranicama nemačkog ministarstva za migracije i izbeglice piše da se, u "izuzetnim pojedinačnim slučajevima", supružnicima nosioca plave karte može odobriti i zajedničko podnošenje dokumenata za boravišnu dozvolu, ali bez detalja. U svakom slučaju, isplati se pitati u konzulatu da li bi oni to vama odobrili, u najgorem slučaju će vas odbiti i moraćete da idete "standardnim" putem opisanim gore.

Poslednja izmena:
Ovo je malo konfuzno - u principu, tvoja supruga može ili da konkuriše za plavu kartu (potrebna priznata univerzitetska diploma), ili za boravišnu dozvolu na osnovu liste deficitarnih zanimanja (potrebna uglavnom zanatska diploma i radno iskustvo u tom deficitarnom zanimanju), ne može da podnese zahtev za obe kategorije odjednom.

Pretpostavljam da tvoja supruga neće konkurisati za boravišnu dozvolu preko liste deficitarnih zanimanja, pa prema tome, nije uopšte bitno šta poslodavac piše i da li je zanimanje deficitarno., ako se ide na plavu kartu.

Ona podnosi zahtev za tzv. plavu kartu na osnovu njene univerzitetske diplome (po pravilu mora da bude H+ na anabinu). Zavisno od smera njene diplome, potrebna je minimalna godišnja plata od 50.800 Evra za diplomce van MINT-a i lekare, odnosno minimalno 39.624 Evra za MINT diplomce (MINT = Mathematik, Ingenieurwesen, Naturwissenschaften, Technik) i lekare.

Ovo je ispunjeno platom od 52k koje god radno mesto da je u pitanju.

Što se tebe tiče, ti, po pravilu (*), ne možeš ništa da zatražiš dok njena plava karta ne bude odobrena. Tek kada je tvoja supruga u D sa plavom kartom i ima obezbeđen stambeni prostor za vas dvoje (dokazuje se ugovorom o rentanju stana/kuće), onda ti možeš da zatražiš vizu za spajanje porodica.

Povoljna stvar je što, za supružnike nosioca plave karte, nije potrebno polaganje testa nemačkog jezika na nivou od bar A1, ali, Ausländeramt ima pravo da te, kad dođeš u D, obaveže na posećivanje tzv. "integracionog kursa" (kurs integracije i nemačkog jezika od nekih 600+ sati), te, ako odbiješ, imaju pravo da te "zezaju" pri produženju boravišne dozvole - u prevodu, imaju pravo da ti dozvolu uvek produžuju na određeno vreme, umesto da posle nekoliko godina dobiješ "doživotnu" neograničenu dozvolu, i samim tim, šansu da kasnije zatražiš i D državljanstvo.

(*) Na stranicama nemačkog ministarstva za migracije i izbeglice piše da se, u "izuzetnim pojedinačnim slučajevima", supružnicima nosioca plave karte može odobriti i zajedničko podnošenje dokumenata za boravišnu dozvolu, ali bez detalja. U svakom slučaju, isplati se pitati u konzulatu da li bi oni to vama odobrili, u najgorem slučaju će vas odbiti i moraćete da idete "standardnim" putem opisanim gore.

Hvala, a ako ja vec imam npr polozen A1 , da li cu svakako morati da idem na polaganje tih integracionih kurseva?
Hvala jos jednom

Veliki pozdrav svima ovde, zuri mi se pa sam vec pocela da brinem jer citam koliko je cekanje za termin! Poslala sam zahtev za termin 14.08.2017. Evo do dana danasnjeg nisam dobila povratni odgovor sem toga da mi je zahtev prihvacen i da cu biti obavestena! Da li je neko u slicnoj situaciji? Unalred hvala! Inace imam odobrenje iz savezne agencije iz Nemacke kao i ugovor sa poslodavcem! Da li je neko u slicnoj situaciji?

Hvala, a ako ja vec imam npr polozen A1 , da li cu svakako morati da idem na polaganje tih integracionih kurseva?
Hvala jos jednom

Da li će te službenik u lokalnom Ausländeramt-u obavezati na inegracioni kurs ili ne, to je teško reći, jer zavisi od njegove lične procene koliko si ti spreman da se integrišeš bez kursa. U principu, kurs je predviđen upravo za tvoj slučaj (supružnik nosioca glavne vize), a ponekad obavezuju čak i glavne nosioce vize na ovaj kurs. Ali, opet ponavljam, to zavisi isključivo od lične procene službenika u lokalnom Ausländeramt-u.

Naravno, unapred polaganje kursa jezika će svakako pomoći da ga ubediš da "ti to možeš i sam", a dodatno će pomoći i ako se zaposliš, pridružiš se nekom lokalnom sportskom klubu, dobrovoljnom vatrogasnom društvu, muzičkom i sličnom udruženju, i tako dalje. Važno je pokazati volju za integracijom i učenjem jezika, drugim rečima.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back