Dobijanje radne/boravišne vize u Nemačkoj

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Izgleda da se osoblje ambasade vratilo sa letovanja! I ja danas dobio email o terminu za kategoriju zaposlenje uz saglasnost agencije za rad.
Aplicirao za termin:20.06.
Obavestenje o terminu: 25.8.
Termin zakazan za:16.10.
Ukoliko neko ima dvojno drzavljanstvo BiH i Srbije a prosao je proces viziranja, mnogo bi mi pomoglo da mi se javi u inbox, treba mi par informacija.
Ostalima koji nisu dobili obavestenja o terminima - nadam se da ce kod vas ici brze jer sam siguran da je nas koji smo aplicirali u junu i julu uhvatila letnja lenjost administracije:)
Sretno svima!

Pozdrav, možda glupo pitanje ali gdje su formulari za traženje vize za zapošljavanje (obično, ne plava karta)?

Ako je to ovo

http://www.belgrad.diplo.de/contentblob/4689894/Daten/7767663/EWT022_262BeschV.pdf

gdje je onda tu prostor za fotografiju (Dve fotografije nalepite na predviđeno mesto (na svaki obrazac po jednu))?

Hvala

Nije to,treba ti zahtev za vizu,imas na sajtu ambasade,tamo je prostor za sliku...a taj papir potpisi i predaj zajedno sa dokumentima plus dve kopije naravno

Hvala svima na odgovorima :)

Kada sam potvrdio termin, pisalo je da mi je termin od 13:15 do 15h i to mi deluje predugo. Jel zna neko kako izgleda to sve, da li postoji intervju ili se samo razvrstavaju dokumenta?

Termin je tako dug zato sto vise njih dobije termin u to isto vreme. Ceo proces traje otprilke 25 min, dok prodju kroz papire da vide da je sve ok i da unesu podatke u kompjuter. Klasicnog ispitivanja nema.

Ako može malo pojašnjenje, na formularu za podnošenje vize za zapošljavanje (obična), pod tačkom 9 (Svrha boravka u SRNJ), na dnu piše (sa mjestom predviđenim za kvačicu):

Ich beabsichtige, mich nicht länger als zwölf Monate im Bundesgebiet aufzuhalten und beantrage ein Visum mit einer Gültigkeit für den
gesamten Aufenthaltszeitraum. Nameravam da ne boravim na teritoriji Savezne Republike Nemačke duže od dvanaest meseci i podnosim
zahtev za izdavanje vize koja važi za čitavo vreme mog boravka.

DimScreen_2017-08-28_14-19-24.jpg

Da li to treba označiti ili ne? U konkretnom slučaju ponuđen mi je ugovor na 2 godine, ali vjerovatno prva viza ide na godinu dana. Dakle namjeravam boraviti duže od 1 godine, ali ću vjerovatno morati produžavati vizu.
Šta da stavim tu?

Moze li neko iz licnog iskustva da mi kaze, posle koliko vremene, medicinska sestra u DE moze da podnese zahtev za pripajanje porodice. Da li mora da ceka da istekne prvi ugovor, ili moze posle prva tri meseca? U sustini, koliko sve to odprilike traje? Hvala unapred!
Mene isto zanima da li je neko uspeo da spoji poroducu dok nije zavrsio nostrifikacioni proces, cuo sam da moze ali bi bilo dobro da neko to potvrdi ko je vec odradio sve.

Imam pitanje povodom boravisne vize odnosno radne posto nisam uspeo pronaci slucaj kao moj.
Dobio sam vizu: spajanje porodice na 3 meseca. E sad mene zanima posto sam vec u nemackoj kako i sta trebam uraditi da dobijem boravisnu odnosno radnu dozvolu na duzi period. Supruga mi je zaposljena za stalno i ona je clan eu odnosno bugarski drzavljanin. Sad ja sam dobio vizu: Mult . FAMILIENANGEHÖRIGER EINES FREIZÜGIGKEITSBERECHTIGTEN UNIONSBÜRGERS GEM.& 3 FREIZÜGG/EU . E sam mene zanima i jos imam li pravo raditi sa tom vizom i kako dalje zatraziti boravisnu a ujedno i radnu vizu. Nalazim se na podruciju bavarske. Unapred hvala! ???

U normalnom slučaju, nakon spajanja porodice, ti imaš pravo da se (bez ograničenja) zaposliš i radiš. Ipak, ono što svakako treba da uradiš pre traženja posla je da odeš do lokalnog Ausländeramt-a (Biro za strance) i da tamo zatražiš Aufenthaltsgenehmigung (boravišna, odnosno radna dozvola) na osnovu tvoje vize za spajanje porodice. Ono što će ti tamo verovatno tražiti je ugovor o rentanju stana, pregled troškova od "hladnog" do "toplog" stana (grejanje, komunalije, itd.), kao i izveštaj o plati tvoje supruge.

Ako sve zadovoljava (dovoljno prostora u stanu za sve vas, supruga zarađuje dovoljno novca), onda bi trebalo da automatski dobiješ boravišnu dozvolu. Ova dozvola će, u prvom trenutku, vrlo verovatno biti ograničena na par godina, ali se može bez problema produžiti (pod uslovom da ostanete u braku, itd.). Posle određenog perioda ćeš imati pravo na neograničenu boravišnu/radnu dozvolu.

- - - - - - - - - -

Pozdrav svima.Da li moze da se dobije boravisna ili radna viza u Nemačkoj ako imam prijavljen boravak u Bugarskoj.Hvala

Šta tačno znači "imam prijavljen boravak u Bugarskoj"?

Imaš li neku vrstu bugarske boravišne/radne dozvole (ograničene ili neograničene)?

- - - - - - - - - -

Cao svima,

imam pitanje za MIDHealer-a, kada se predaje za plavu kartu jedna od stavki je Izvod iz privrednog registra Nemačke. Da li je ovo neophodno (vidim da pise sa strane da se time može ubrzati proces ali ne pise kao za osiguranje "po potrebi" pa bih rekla da je obavezno. S druge strane ne verujem da bi meni firma dala bilans primanja i rashoda)? Hvala unapred :)

Izvod iz privrednog registra Nemačke može ubrzati proceduru zato što službenik u konzulatu ne mora da se bakće sa proverama da li firma zaista postoji, od kada postoji, da nije slučajno u međuvremenu insolventna, zatvorena, prodata... Nije "pod moranje", ali može da pomogne.

Inače, ovaj izvod je javan, i svako ima pravo da ga zatraži (zavisno od Pokrajine, može se desiti da traže par evra za ovu uslugu).

- - - - - - - - - -

Поздрав свима. Овако, добио сам визу на 6 месеци, пријављен сам у фирми која је у Франкфурту али у њој не радим, само су ми направљени папири преко фирме. Потребно ми је било да се пријавим негде у близини Франкфурта како бих даље завршавао визу на 3 године. Пре неколико недеља пријавио сам се на стан у близини Франкфурта и тражили су ми потврду да радим у тој фирми да би ми продужили визу на 3 године а пошто ја не могу да добијем ту потврду јер не радим у тој фирми, шта даље да радим како бих могао да продужим визу ? Рекли су ми уколико не доставим ту потврду да ће ми поништити визу и морам се вратити за Србију.

Ne možeš da uradiš ništa - ako ne radiš u firmi, i ne možeš da im doneseš potvrdu, upravo to što si naveo će se zaista i desiti - viza / boravišna dozvola će ti biti poništena.

Budi oprezan, takve muljavine i prevare lako mogu da dovedu do toga da ti bude zabranjen ulaz u EU na 5-10 godina...

- - - - - - - - - -

Jedno pitanje, imam vizu dobijenu u srb na osnovi radnog ugovora, ovde sam se prijavio u opstini i bio sam u Ausläderamt-u da se prijavim ali sam dobio termin tek za 10.08. da predam dokumenta. Počeo sam da radim 1.08.
Da li ja uopšte mogu da radim pre predaje dokumenata u Ausläderamt-u???

Po pravilu, možeš. :mrgreen:

- - - - - - - - - -

Dobar dan gospodo. Imam jedno pitanje vezano za spajanje porodice preko deteta. Zena i ja smo vencani u Srbiji,zena ima nemacku trajnu vizu i dete nam je rodjeno u nemackoj u Dortmundu. Dete je dobilo drzavljanstvo nemacko samim tim i pasos. Zena je na trudnickom bolovanju do 1 novembra, posle pocinje da radi. Radice krace radno vreme, samim tim joj je i plata manja. Da li neko zna proceduru, koliko novca je potrebno da me izdrzava, dok ne nadjem posao. I da li ce me odbiti mozda za vizu???

Ako je ta viza zaista "trajna", onda se radi o neograničenom Aufenthaltgenehmigung-u, (po starom, Niederlassungserlaubnis).

Ako je to tačno (?), onda imate pravo da zatražite vizu za spajanje porodice, pod uslovom da su određeni preduslovi ispunjeni:

- dovoljno stambenog prostora (12m2 po odraslom)

- dovoljno prihoda

Računicu za obe tačke sam ovde već detaljno opisivao, pogledaj moje poruke od početka ovog threada.

Poslednja izmena:
Pre svega moram reci, svaka cast za temu i opis mogucnosti dobijanja radne dozvole, ovo je do sada najopsirnije sto sam mogao pronaci u vezi odlaska u Nemacku.
Imam par pitanja,
znam da ste vec napomenuli da spajanje porodice podrazumeva da su deca maloletna, ali me interesuje da li postoji mogucnost spajanja ako su punoletni? U slucaju da su oba roditelja otisli u Nemacku, imaju radnu dozvolu i vizu, a deca (punoletna) nisu zadovoljna zivotom u Srbiji pa bi da dodju u Nemacku kod roditelja sa polozenim minimum A1 nivo-om Nemackog. Pri tome ne mislim da je glavni razlog nezadovoljstvo zivota u Srbiji, nego samo da li to ima nekog dobrog uticaja prilikom trazenja vize u Ambasadi, da li to znaci nesto ako su roditelji u Nemackoj?

Na žalost, kada su deca punoletna, onda, po nemačkom Zakonu o strancima, nisu više deca.

To znači da moraju da se sami pobrinu za dobijanje boraivšne/radne dozvole, na jedan od načina koji sam naveo u prvoj poruci u ovom threadu. Dakle, sopstveni radni ugovor, itd.

Činjenica da roditelji žive u Nemačkoj nema uticaja na njihovo (ne)dobijanje boravišne/radne dozvole.

Sledece pitanje je, ako ja imam zanat koji je veoma trazen u Nemackoj ( Tehnicar za kompjutersko upravljanje - radnik na CNC masinama ), posto je masinstvo u pitanju strucni jezik je engleski, a pitanje glasi da li bih mogao sa odlicnim poznavanjem Engleskog jezika da odem u biro za zaposljavanje u Nemackoj i trazim posao u struci?

Slučajno poznajem ovu branšu (CNC i generalno mašinstvo) jako dobro, i mogu ti reći da je dobijanje posla za operatera na mašinama jako teško bez barem osnovnog poznavanja nemačkog jezika, pogotovo stručnih termina (drehen, zerspanen, fräsen, schleifen, usw). Bez osnovnog znanja nemačkog, pogotovo za CNC struku, nećeš biti u stanju da komuniciraš ni sa kolegama, a pogotovo ne majstorom/predradnikom. Firme u mašinskoj industriji su ogromnom većinom vrlo konzervativne, i one koji govore engleski možeš (možda!) da sretneš u biroima ili marketingu, ali u halama gde su mašine, teško...

Sad, postoji i mogućnost dobijanja posla u "nižoj klasi", što će reći: firme u mašinskoj industriji, zbog nedostatka kvalifikovanih kadrova, zapošljavaju priučene da rade u nepoželjnim vremenima - 2. smena, 3. smena, rad preko vikenda, preko praznika, itd. ili ih zapošljavaju da rade na jednostavnim, monotonim poslovima - čišćenje i provera delova (dobiješ korpu sa 10,000 delova koje moraš da premeriš, prebrojiš i sortiraš...) i tome slično, za ekvivalentno neveliku platu. Ovde sam često sretao i ljude koji nisu dobro vladali nemačkim jezikom, što će reći strance. Da li ti hoćeš tako da počneš, ako uopšte budeš imao sreće da dobiješ posao, pa da otpišeš prvih par godina dok ne naučiš jezik, to je tebi ostavljeno da odlučiš...

Inače, ako ideš na zaposlenje preko opcije "deficitarna zanimanja", tu će ti definitivno trebati polaganje nemačkog jezika, kao i nostrifikovanje tvoje diplome o završenom zanatu, te još i dokaz o višegodišnjem radnom iskustvu u CNC struci (radna knjižica). Bez poznavanja jezika, ostaje samo opcija "bilo ko", odnosno dobijanje boravišne/radne dozvole preko saglasnosti Arbeitsamt-a - ali to ne bi trebalo da bude preveliki problem, pogotovo za trenutno tražena zanimanja iz CNC oblasti.

Poslednja izmena:
Postovani,radim u Nemackoj 6 meseci.Prvu radnu dozvolu sam dobio na tri godine.Ne radi se o Blue Card vec je klasicna viza u pitanju.Firma sa kojom sam stupio u kontak i koja je garantovala za mene,je i firma naravno u kojoj sada radim.Moj bruto na godisnjem nivou je 25000.Moje pitanje je...Koje su moje obaveze prema firmi,u smislu ostanka rada u njoj?Da li sam duzan da ostanem do kraja isteka prve radne vize ili kraci vremenski poeriod,ili mozda cak i vise od te tri godine!?
Unapred hvala.

Tvoja boravišna/radna dozvola je vezana za tu firmu u kojoj radiš na period od 2 godine neprekidnog radnog odnosa. Posle ove 2 godine, imaš pravo da zatražiš promenu tovje dozvole u boravišnu/radnu dozvolu koja nije vezana za konrektnu firmu.

Samo, obrati pažnju na redosled koraka - neophodno je da prvo zatražiš (i dobiješ) ovaj "nevezan" tip boravišne/radne dozvole, pa tek onda da promeniš posao. Inače, može da ti se desi da ostaneš komplento bez dozvole...

- - - - - - - - - -

Prijatelju,

Obzirom da se razumeš u ovu temu, imam jedno pitanje za tebe. Ja dolazim iz Srbije, ali imam dvojno državljanstvo, odnosno po rođenju imam i hrvatsko državljanstvo. Planiram se seliti za Nemačku. Međutim jedan od mojih sinova je maloletan i ima 14 godina, dok je drugi punoletan i napunio je ove godine 18 godina. Međutim, obzirom da je on slepo lice i da je višestruko ometen u razvoju, ja sam sada na sudu podneo zahtev nad starateljstvom. Kakva je situacija po ovom pitanju. Da li ja mogu njega bez problema da prijavim preko mene. Supruga i oni nemaju hrvatsko državljanstvo.

Pozdrav i hvala unapred.

Ovo je specifičan slučaj, i biće kao takav obrađen od strane konzulata/Ausländeramt-a.

Po mom skromnom mišljenju, imaš vrlo dobre izglede na uspeh i za punoletno dete ometeno u razvoju, pošto to lice nije sposobno za samostalan život i zahteva stalnu negu bližnjih (pozovi se na "težinu slučaja", tzv. Härtefall).

- - - - - - - - - -

Postovani,

da li je neko imao situaciju da je pod nekim kreditom a da ima ponudu da ode u Nemacku da radi prijavljeno? Kakva je situacija onda ? Da li se gleda uopste kreditna zaduzenost pri predaji dokumenta za izradu radne vize?

Hvala

Nemci i nemačke boravišne/radne dozvole nemaju nikakve veze sa tvojim (kreditnim) obavezama u Srbiji, osim ako zbog tih obaveza (ili neispunjavanja istih) ne završiš u zatvoru/registru osuđivanih lica... ;)

- - - - - - - - - -

Jedno pitanje,imam astmu u nekom laksem obliku da li mi to moze predstavljati problem kod dobijanja vize i da li je neophodno to negde napisati?

Nije ovo USA pa da treba lekarski pregled za vizu ;)

Dakle, nema problema, niti ih to interesuje.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back