Dobijanje radne/boravišne vize u Nemačkoj

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
pozz

Zapošljavanje shodno članu 26. stav 2. Zakona o zapošljavanju

gde mogu da nadjem 2 obrazca za podnosenje zahteva,trazio sam na sajtu amb. ali nisam nasao ?

Potvrda o strucnoj kvalifikaciji , pise da je neophodno da sluzba u nemackoj potvrd. da je diploma istovetna - jel ja treba da posaljem u nemackoj te diplome ili to radi ambasada nakon predaje papire , ne razumem bas je konfuzno napisano , cemu ovaj link onda ? (https://www.anerkennung-indeutschland.de/tools/berater/de/)

izvod iz trgovinskog registra nemacke i bilans prihoda to je - ovo se odnosi na poslodavca ?

hvala

pozz

Zapošljavanje shodno članu 26. stav 2. Zakona o zapošljavanju

gde mogu da nadjem 2 obrazca za podnosenje zahteva,trazio sam na sajtu amb. ali nisam nasao ?

Potvrda o strucnoj kvalifikaciji , pise da je neophodno da sluzba u nemackoj potvrd. da je diploma istovetna - jel ja treba da posaljem u nemackoj te diplome ili to radi ambasada nakon predaje papire , ne razumem bas je konfuzno napisano , cemu ovaj link onda ? (https://www.anerkennung-indeutschland.de/tools/berater/de/)

izvod iz trgovinskog registra nemacke i bilans prihoda to je - ovo se odnosi na poslodavca ?

hvala
Pozdrav

http://www.belgrad.diplo.de/Vertretung/belgrad/sr/00/Visa.html
Na dnu stranice imas linkove na kojima pise zahtevi za podnosenje vize, odaberes koji ti treba ....

Sto si profesije tice , ja sam morao da nostrifikujem diplomu srednje skole da bi me mogli zaposliti u struci .
Taj proces traje max. 3 meseca i cena je oko 450e i sa tom nostrifikovanom diplomom i ugovorom o radu za tu poziciju apliciras za vizu u konzulatu...

Nadam se da sam pomogao.

Danas sam dobio nemačku radnu/ulaznu vizu na 6 meseci i za koji dan putujem. Vizu sam dobio (između ostalog) na osnovu ugovora o radu sa poslodavcem, a naziv firme koja mi je obezbedila posao stoji u pasošu tj. na vizi. Moje pitanje je da li ja mogu odmah nakon odlaska u Nemačku da promenim posao odnosno poslodavca obzirom da postojećim nisam zadovoljan? Zahvaljujem na odgovoru! :roll:

Radis za onu firmu cije ime stoji u radnoj dozvoli ,jer si na probnom radu . Inace ako hoces da promenis firmu , niko te ne koci das otkaz i odradis otkazni rok . Nakon toga moras sve iz pocetka , tj iz konzulata iz Srbije.

E da , ako bi ste bili ljubazni da podelite informacije koliko se ceka za termine ili saglasnost iz biroa rada , jer se o tim stvarima bas i ne moze proveriti na netu jer oni kazu da je sve individualno. Cisto da kazete svoje iskustvo . Jer vecinu ljudi ovde to interesuje , a ne ono sto pise na sajtu biroa rada (Nemackom) i konzulata ...

Poslednja izmena:
Pozdrav

http://www.belgrad.diplo.de/Vertretung/belgrad/sr/00/Visa.html
Na dnu stranice imas linkove na kojima pise zahtevi za podnosenje vize, odaberes koji ti treba ....

Sto si profesije tice , ja sam morao da nostrifikujem diplomu srednje skole da bi me mogli zaposliti u struci .
Taj proces traje max. 3 meseca i cena je oko 450e i sa tom nostrifikovanom diplomom i ugovorom o radu za tu poziciju apliciras za vizu u konzulatu...

Nadam se da sam pomogao.

Pomogli ste naravno .
Ja cekam ugovor za auto mehanicara, tj. time bi se bavio u nemackoj ali nisam taj smer zavrsio u srednjoj .
pa sad nzm kako cu to da zavrsim ... radim jedan posao a imam diplomu za nesto drugo ...
1 pitanje oko ovih informatora , posto je meni potrebna radna viza treba da izaberem : zahtevi za podnosenje vize radi dugorocnog boravka preko 90 dana

Pomogli ste naravno .
Ja cekam ugovor za auto mehanicara, tj. time bi se bavio u nemackoj ali nisam taj smer zavrsio u srednjoj .
pa sad nzm kako cu to da zavrsim ... radim jedan posao a imam diplomu za nesto drugo ...
1 pitanje oko ovih informatora , posto je meni potrebna radna viza treba da izaberem : zahtevi za podnosenje vize radi dugorocnog boravka preko 90 dana

Da to je taj formular.

Meni su popunjavale formular agencije i pripremale dokumentaciju , jer tada nisam znao dobro Nemacki cena je bila oko 1000 din( ne radim u agenciji ili sl i ne reklamiram nikoga, nego sam radio na kontigent i zbog toga sam par puta prosao proces viziranja).

A sto se tice diplome , poslodavac moze da navede da ces raditi na poziciji pomocnik Auto mehanicara ...

Srecno

Zdravo svima!
Prvi put sam ovde i vidim puno korisnih informacija...Ja sam farmaceutski tehnicar sa 23 godine radnog staza. Znam da moje zanimanje nije deficitarno u Nemackoj, ali resila sam da ucim jezik i pokusam. Tek sam pri kraju A1 nivoa. Da li mi neko moze reci nesto o mojim mogucnostima za zaposlenje u Nemackoj? Odakle da krenem? Ucicu jezik, verujem da cu morati bar B2 da imam. Da li da odmah radim uporedjivanje moje diplome sa njihovom, i kako to ide? Mislila sam da to uradim u Bavarskoj ali ne znam kome da se obratim. Svaka informacija mi je dobrodosla. Pozdrav

pozz
Dali su nekom trazili Gewerbe u agenciji ili Ambasadi za radnu vizu?
Moze li mi neko nesto vise reci o tome?

Postovanje ,

Zeleo bih da Vam se zahvalim na opsirnom opisu i deljenju informacija na ovom forumu na osnovu Vaseg iskustva prilikom sredjivanja papirologije i termina za viziranje.

S postovanjem .....

Srecno , odgovor i iskustva ljudi sa slicnim nedoumicama pise na prethodnim postovima od drugih ljudi , (a na Vasim samo pisu pitanja), prelistajte malo .

Zdravo svima!
Prvi put sam ovde i vidim puno korisnih informacija...Ja sam farmaceutski tehnicar sa 23 godine radnog staza. Znam da moje zanimanje nije deficitarno u Nemackoj, ali resila sam da ucim jezik i pokusam. Tek sam pri kraju A1 nivoa. Da li mi neko moze reci nesto o mojim mogucnostima za zaposlenje u Nemackoj? Odakle da krenem? Ucicu jezik, verujem da cu morati bar B2 da imam. Da li da odmah radim uporedjivanje moje diplome sa njihovom, i kako to ide? Mislila sam da to uradim u Bavarskoj ali ne znam kome da se obratim. Svaka informacija mi je dobrodosla. Pozdrav

Postovanje ,

Sto se tice diplome , slobodno kontaktirajte onu agenciju za nostrifikaciju zanata (moze na Engleskom , ostavio sam link na 4 stranici ) , verujte mi ako oni nisu u toj nadleznosti uputice Vas na pravu adresu. Jer za odgovornije poslove traze nostrifikovanu diplomu(rad u struci , a ne pomocnik) , jer kako Nemci kazu kod Vas u Srbiji moze sve da se kupi , od vozackih pa do fax diploma. A znanje jezika se odrazava na poziciju i platu , tako da sto veci nivo znanja to bolje.

Nadam se da sam bar malo pomogao .

Srecno

Zdravo svima. Da li neko zna koja je procedura i gde se obratiti i sa kojom dokumentacijom za Ausbildung u struci MEHATRONICARA(Deflicitarno zanimanje) ? Ili ako neko ima iskustva u nekoj drugoj struci pa da ukratko opise kako ide procedura. Hvala unapred.

Postovanje ,

Ja bih to odradio na ovaj nacin , odem na sajt neke firme koje traze ausbildung za tu struku nasao kontakt i poslao ima mail da mi objasne sta treba da se uradi da bi se to realizovalo. Verovatno sva komunikacija mora biti na Nemackom , i ja mislim da to traje ~3 godine i 6 meseci . Verovatno uslovi nisu isti od firme do firme , zbog toga Vam kazem da ih licno kontaktirate , tj posaljete CV na Nemackom , i obavezno napomenete kako zelite da se usavrsavate u struci , napredujete u toj firmi i sl.

S postovanjem

https://www.heitec.de/en/jobs/current-job-offerings/ausbildung-zum-mechatroniker-mw.html na ovom linku ces videti okvirno sta se trazi za ausbildung, a imas i kontakt telefon za informacije za ovu poziciju . Nazoves i vidis iz prve ruke

Poslednja izmena:
Radis za onu firmu cije ime stoji u radnoj dozvoli ,jer si na probnom radu . Inace ako hoces da promenis firmu , niko te ne koci das otkaz i odradis otkazni rok . Nakon toga moras sve iz pocetka , tj iz konzulata iz Srbije.

E da , ako bi ste bili ljubazni da podelite informacije koliko se ceka za termine ili saglasnost iz biroa rada , jer se o tim stvarima bas i ne moze proveriti na netu jer oni kazu da je sve individualno. Cisto da kazete svoje iskustvo . Jer vecinu ljudi ovde to interesuje , a ne ono sto pise na sajtu biroa rada (Nemackom) i konzulata ...

Dokumenta sam predao u petak, u ponedeljak sam odneo dopunu i u sredu su me zvali i rekli mi da dođem po vizu. Znači, sve ukupno čekao sam 5 dana.

toe,ja sam predao sve papire 23 januara i jos cekam odgovor,ugovor od poslodavca potvrda iz savezne agencije sve sto treba,elektricar ili pomocnik pre ce biti,grad minhen,reci mi tvoje zanimanje i koji grad je u pitanju kad si dobio tako brzo bas me interesuje,prijatelj iz bosne je isto dobio za 5 dana i on vec radi par meseci,vidim na sajtu ambasade pise da se ceka odgovor od 8 do 12 nedelja i da su guzve mada postoji mali strah od odbijanja i ako imam sve od papira,zbog ovog cekanja pa me bas interesuje cime se bavis jel sam cuo da medicinari imaju prednost i da dobijaju za 10-15 dana.hvala pozz

Dokumenta sam predao u petak, u ponedeljak sam odneo dopunu i u sredu su me zvali i rekli mi da dođem po vizu. Znači, sve ukupno čekao sam 5 dana.
u koji grad ides toe i kad si imao termin ja sam predao sve sto treba 23 januara i dalje cekam odgovor a na termin sam cekao mesec i po,kazu da su velike guzve i da se duze ceka a vidim ti kazes da si dobio za 5 dana i koje ti je zanimanje?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back