Dobijanje radne/boravišne vize u Nemačkoj

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pozdrav braco mozete li mi pomoci... :)

Dobijo sam od firme ARBEITSVERTRAG(ugovor o radu) i BUNDESAGENTUR Fur Arbeit(Odobrenje biroa Nemacke) to sad treba da predam u Nemacki konzulat.Rezervisao sam termin preko interneta i stigla mi je poruka da cu biti obavesten o terminu 12.12.2016 proslo je skoro mesec dana i nista mi ne stize od njih?
Moja pitanja su:
1.Koliko se ceka za termin vremenski?
2.Sta mi je jos potrebno od dokumenata da predam kad dobijem termin?
3.kad to predam koliko cekam za odobrenje?
4.Da li moze ovo da zastari sto mi je odobrio Nemacki biro
5.Da li sa ova dva dokumenta imam sanse da dobijem radnu vizu?

Angarski ja sam dobio odobrenje od strane sluzbe za saposljavanje u kelnu i cekam da mi na adresu stigne ugovor poslodavca i arbeitsmarktzulassung, za sad to imam u pdf formatu. Cekam taj dokument pa da zakazem termin za predavanje vize, i znam koliko i ti. Imam poznanika koji je sve to odradio u oktobru prosle godine ali preko neke agencije i sve skupa je trajalo dva meseca, tada je dobio pasos u ruke. Nisu mu trazili poznavanje jezika i nisu mu trazili radnu knjizicu, u pitanju je zavarivac. Cuo sam samo da su strasne guzve u ambasadi pogotovo nakon novogodisnjih praznika. Ako nesto saznas u medjuvremenu budi drug podeli to sa nama. Imam jedno pitanje za sve - Da li smem da budem u radnom odnosu dok cekam vizu??? U srbiji i van granice? cekanje ocigledno traje do tri meseca a to bas i nije mali vremenski period. Unapred Hvala

Da li smem da budem u radnom odnosu dok cekam vizu???

Naravno, zašto da ne?

Šta bi se desilo ako nekome odbiju zahtev za vizu, a on(a) već dao/dala otkaz?

U srbiji i van granice? cekanje ocigledno traje do tri meseca a to bas i nije mali vremenski period.

Problem je u tome što određeno vreme (dok traje obrada zahteva) nemaš pasoš (nalazi se u konzulatu), tako da neće biti lako izaći iz zemlje, osim u zemlje ex-YU, tu bi trebalo da je dovoljna i lična karta, kako čujem.

Angarski ja sam dobio odobrenje od strane sluzbe za saposljavanje u kelnu i cekam da mi na adresu stigne ugovor poslodavca i arbeitsmarktzulassung, za sad to imam u pdf formatu. Cekam taj dokument pa da zakazem termin za predavanje vize, i znam koliko i ti. Imam poznanika koji je sve to odradio u oktobru prosle godine ali preko neke agencije i sve skupa je trajalo dva meseca, tada je dobio pasos u ruke. Nisu mu trazili poznavanje jezika i nisu mu trazili radnu knjizicu, u pitanju je zavarivac. Cuo sam samo da su strasne guzve u ambasadi pogotovo nakon novogodisnjih praznika. Ako nesto saznas u medjuvremenu budi drug podeli to sa nama. Imam jedno pitanje za sve - Da li smem da budem u radnom odnosu dok cekam vizu??? U srbiji i van granice? cekanje ocigledno traje do tri meseca a to bas i nije mali vremenski period. Unapred Hvala

Micklac87 nov sam na forumu, zamolio bih te za ime agencije preko koje je tvoj poznanik odradio ceo proces. Naravno ukoliko neko zna jos neku agenciju, bio bih zahvalan da podeli
Unapred zahvalan!

Micklac87 nov sam na forumu, zamolio bih te za ime agencije preko koje je tvoj poznanik odradio ceo proces. Naravno ukoliko neko zna jos neku agenciju, bio bih zahvalan da podeli
Unapred zahvalan!

Nazalost nisam dobio broj telefona niti ime agencije, takav smo ti mi narod nazalost.
Citiram informator ambasade
'' Uslov za izdavanje vize u skladu sa odredbama člana 26. stav 2. Direktive o zapošljavanju stranaca je preliminarna saglasnost Savezne agencije za zapošljavanje. Do nedostatka slobodnih termina za podnošenje zahteva je, velikim delom, došlo zbog toga što agencije, uz naplatu pozamašnih svota novca, svojim klijentima zakažu termine bez prethodno nabavljene preliminarne saglasnosti Savezne agencije za zapošljavanje. Procenat neostvarenih, i samim tim blokiranih, termina u međuvremenu iznosi 50 %.
Stoga Vas molimo da odsada prilikom zakazivanja termina navedete datum izdavanja („Datum“) i referentni broj („Mein Zeichen“) preliminarne saglasnosti Savezne agencije za zapošljavanje. Samim tim Vas možemo, uz Vaš broj putne isprave i Vaše ime i prezime, stopostotno identifikovati."
Prema tome, agencija vam je potrebna samo ukoliko ne znate da popunjavate zahtev za vizu i ako imate nesigurnosti, takvih agencija ima oko ambasade jer takodje navode
"Sve službene radnje Odeljenja za vize su besplatne, izuzev takse za obradu zahteva koja se plaća u gotovini prilikom predaje zahteva, kao i eventualni troškovi za telefoniranje i slanje
faksova, nastale u okviru obrade Vašeg zahteva. Izdavanje formulara, kao i informacije i saveti saradnika Ambasade su takođe besplatni. Korišćenje usluga kancelarija ili agencija za popunjavanje formulara nije potrebno. Ambasada čak i ne preporučuje korišćenje takvih usluga. Ukoliko se ipak odlučite da koristite usluge agencije radi popunjavanja formulara to ne znači da imate prednost u obradi Vašeg zahteva, niti to automatski vodi do odobrenja vize. Ambasada moli da vodite računa o tome da i u slučaju da niste sami popunjavali formular jedino Vi odgovarate za potpunost i tačnost podataka upisanih u Vaš zahtev.
................
Zbog obaveznog angažovanja i učešća nadležne Službe za stran-ce u odlučivanju o Vašem zahtevu obrada zahteva za vizu radi stalnog boravka ili zaposlenja po pravilu traje u proseku 8 do 12 nedelja. Obrada može da traje i duže.
Molimo Vas da se ne raspitujete o svom zahtevu ukoliko od predaje istog nije prošlo 2,5 meseca."
Ja sam odgovor da je moj slucaj prosledjen dobio nakon pola sata od apliciranja na sajtu ambasade, prema tome nemojte citati lazno dizanje prasinje i lupetanje novinara kako je do termina nemoguce doci itd.itd.
Sve informatore imate na stranici ambasade odeljak vize i zaposlenje.

Naravno, zašto da ne?

Šta bi se desilo ako nekome odbiju zahtev za vizu, a on(a) već dao/dala otkaz?

Problem je u tome što određeno vreme (dok traje obrada zahteva) nemaš pasoš (nalazi se u konzulatu), tako da neće biti lako izaći iz zemlje, osim u zemlje ex-YU, tu bi trebalo da je dovoljna i lična karta, kako čujem.

Hvala na odgovoru MidHealer, zaposlio sam se u Srbiji dok cekam odgovor ambasade, bice cekanja :dash:

Aplicirao na dosta mesta kao tig zavarivac poslednjih meseci ali ni jedna ponuda za sada...

Da li si aplicirao iz Srbije ili iz Nemačke (odnosno, sa nemačkom adresom i brojem telefona, ili srpskom)?

Generalno, poslodavci izbegavaju strane adrese i telefone (osim eventualno iz bliskog inostranstva, ako su negde pored granice), oni sami ili njihov HR znaju da je pozivanje nekog iz (dalekog) inostranstva skopčano sa teškoćama i troškovima.

Mnogo bolje je na CV staviti nemačku adresu (može i kod nekog prijatelja/poznanika), i nemački telefonski broj. Za telefonski broj postoji jednostavan trik, pogotovo za one koji žive u Srbiji (odnosno, van Nemačke) - kupite neku jeftinu prepaid SIM karticu u Nemačkoj (Aldi, Lidl, itd.), napunite sa par desetina evra (da ne ponestane kredita u sred poziva) i stavite je u neki jeftin/stari telefon, ili telefon koji prima 2 kartice, samo za ovu namenu.

Stavite taj mobilni broj u vaš CV (kad taj telefon zazvoni, znate da je moguć posao u pitanju), tako da eventualni poslodavac vidi samo nemačku adresu i nemački mobilni broj - mnogo lakše će se odlučiti da vas kontaktira, odnosno pozove na razgovor. A taj prvi korak je obično i najbitniji.

Poslednja izmena:
Da li si aplicirao iz Srbije ili iz Nemačke (odnosno, sa nemačkom adresom i brojem telefona, ili srpskom)?

Generalno, poslodavci izbegavaju strane adrese i telefone (osim eventualno iz bliskog inostranstva, ako su negde pored granice), oni sami ili njihov HR znaju da je pozivanje nekog iz (dalekog) inostranstva skopčano sa teškoćama i troškovima.

Mnogo bolje je na CV staviti nemačku adresu (može i kod nekog prijatelja/poznanika), i nemački telefonski broj. Za telefonski broj postoji jednostavan trik, pogotovo za one koji žive u Srbiji (odnosno, van Nemačke) - kupite neku jeftinu prepaid SIM karticu u Nemačkoj (Aldi, Lidl, itd.), napunite sa par desetina evra (da ne ponestane kredita u sred poziva) i stavite je u neki jeftin/stari telefon, ili telefon koji prima 2 kartice, samo za ovu namenu.

Stavite taj mobilni broj u vaš CV (kad taj telefon zazvoni, znate da je moguć posao u pitanju), tako da eventualni poslodavac vidi samo nemačku adresu i nemački mobilni broj - mnogo lakše će se odlučiti da vas kontaktira, odnosno pozove na razgovor. A taj prvi korak je obični i najbitniji.
Ne, ne, napisao sa srpski broj i adresu jer se ovoga stvarno nisam setio...
Imam neku nemačku karticu od pre dve godine ali verovatno su je ugasili a i nemam nikog da mi je tamo dopuni. A nemam baš nikog u DE čiju bih adresu napisao. Tako da izgleda moram ovako. Mislio sam da bi me možda kontaktirali prvo na mail pa tek onda poziv (ako ga bude).
Glavni problem i da me pozovu je trema jer - kako brate da se snadjem u konverzaciji na nemačkom jeziku?... imam neko znanje ali opet...

Imam neku nemačku karticu od pre dve godine ali verovatno su je ugasili a i nemam nikog da mi je tamo dopuni.

Dobro, ovo možeš da kupiš i dopuniš kada svratiš do Nemačke, bilo ti lično, ili neki prijatelj/poznanik. Valjda će se naći neko, ako već ne živi ovde, da barem svrati - šoping, razgovor za posao, utakmica, odmor,...

A nemam baš nikog u DE čiju bih adresu napisao.

Ako baš nikoga nemaš u DE za poštu, onda je možda rent-a-poštansko sanduče rešenje za tebe? koliko vidim, ima mali milion firmi koje nude takvu uslugu, sa sve prosleđivanjem (forwardovanjem) fizičke pošte na tvoju pravu adresu (dnevno, nedeljno ili mesečno), čak i za pakete i veće pošiljke.

Koliko sam za 5 minuta pretrage (probaj da tražiš recimo sa Briefkasten mieten ili postadresse mieten ili slično) video, ima skupih, ali i relativno pristupačnih. Meni je, naravno, jasno da "relativno pristupačno" ne znači da je to za nekoga iz Srbije pristupačno, ali opet - ja to vidim kao ulaganje u budućnost.

Mislio sam da bi me možda kontaktirali prvo na mail pa tek onda poziv (ako ga bude).

Podjednako je moguće i jedno i drugo, tako da smatram da čovek treba da bude spreman i za jednu i za drugu mogućnost. Meni se dešavalo i da me prvo nazovu telefonom i da odgovore mail-om, a bogami par puta sam dobio odgovor snailmail-om, odnosno pismom... :super:

Glavni problem i da me pozovu je trema jer - kako brate da se snadjem u konverzaciji na nemačkom jeziku?... imam neko znanje ali opet...

Eh sad... Pazi, sve i da ti prvo pošalju mail i zakažu razgovor 10 dana unapred, opet na kraju moraš da se javiš na telefon i da razgovaraš sa njima. A kladim se da će trema samo da poraste tokom čekanja na ragovor, ne obrnuto.

A bez direktnog razgovora, ovako ili onako, ne ide. Teško da će neko zaposliti bilo koga samo preko email-a, tu je uvek uključen bar jedan telefonski intervju (ili Skype intervju), a obično i više. Ili bude kombinacija telefonski/Skype intervju u prvom krugu, a u drugom krugu moraš da se pojaviš lično. Kako god da okreneš, bez barem osnovnog poznavanja nemačkog jezika, odnosno konverzacije, će biti jako teško naći posao... Zato ja uvek navedem taj nivo A1 za jezik - to je, po meni, apsolutni minimum da bi čovek mogao da radi i funkcioniše u normalnom životu u Nemačkoj, a A1 zaista nije neki nedostižan nivo, to je jedva nešto iznad "ja Tarzan ti Džejn, daj posao" :mrgreen:

Međutim, ne treba ni praviti ne znam kakvu dramu od ovoga, obično ljudi vide kad se neko potrudio da bar nešto jezika za konverzaciju i intervju nauči, i kad se neko trudi i kompetentan je u tome što treba da radi. Onda obično nema većih problema, oni automatski računaju sa tim da će ti se znanje jezika popraviti tokom vremena.

Poslednja izmena:
Pozdrav svima.
Mnogo je tema kako do dobijanja vize za Nemacku , mene zanima sta posle :)
ja sam vizu dobio , na osnovu spajanja porodice. Sutra putujem.
I molim nekoga da me uputi, posavetuje, sta su dalje moji koraci ?!
Takodje ako je nekome potreba pomoc u vezi vize koju sam ja dobio, neka pise , pita , ja sam sve to proucio i prosao rado cu pomoci .

Pozdrav svima.
Mnogo je tema kako do dobijanja vize za Nemacku , mene zanima sta posle :)
ja sam vizu dobio , na osnovu spajanja porodice. Sutra putujem.
I molim nekoga da me uputi, posavetuje, sta su dalje moji koraci ?!
Takodje ako je nekome potreba pomoc u vezi vize koju sam ja dobio, neka pise , pita , ja sam sve to proucio i prosao rado cu pomoci .

Koliko dugo si cekao na vizu od trenutka kada si predao dokumenta u ambasadi?
Moja supruga isto dobija vizu na osnovu mene ali nam se nesto bas oduzilo to u nasoj ambasadi...

Pozdrav

Pozdrav svima, Moj momak je otisao u septembru 2016. da radi u Nemacku ( Nirnberg ) kao elektro inzinjer i dobio je plavu kartu. Imao je probni rad 6 meseci, koji mu na zalost nisu produzili. Posle silne agonije od mesec dana uspeo je da pronadje novi posao u Chemnitzu, grad blizu Drezdena. Problem koji je tu nastao sto su tu manje plate nego u drugim delovima Nemacke i samim tim nije dobio dobio platu koja mu je potrebna za plavu kartu. Mene zanima da li neko ima iskustvo sa tim da sa plave karte predje na obicnu radnu dozvolu? I da li je neko gubio posao pa pronalazio novi, da me uputi u proceduru? Hvala i pozdrav :)

Postovanje ,

Procitao sam sve stranice ove teme , hteo bih da se informisem koliko ce ceka za saglasnost u pitanju je firma koja ima predstavnistva u celoj nemackoj , ja cu raditi u Frankfurtu na Majni , uprava je u Bavarskoj imam ugovor o radu , nostrifikovanu diplomu i radno iskustvo u nemackoj preko detasmana .

Elektricar sam po zanimanju , na deficitarnoj listi zanimanja se nalazi moje zanimanje. Jel zna neko koliko se ceka ta saglasnost , da napokon mogu da apliciram za vizu?

Neko je trazio ime agencije za viziranje , one se nalaze kod bivseg odeljenja za vize , jedna se zove `Biro 1 Kralja Milutina 34 - tel 0113613394`.

Unapred zahvalan

Postovanje svima ,

Zeleo bih da se informisem koliko se ceka saglasnost , i kad se dobije koliko se ceka za termin za vizu u konzulatu ?

Na deficitarnoj listi se nalazi moje zanimanje , i nostifikovao sam diplomu ( ako nekoga interesuje moze da me pita , recicu sta sve treba , ,ada moze i da procita na ovom sajtu www.hwk-muenchen.de ). Ja sam elektroanlagemonteur ( elektromonter ) sa iskustvom .

Unapred zahvalan

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back