Dobijanje radne/boravišne vize u Nemačkoj

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pozdrav svima drustvo! :)

Citam ovu temu i jako sam zainteresovan ako bi neko od vas mogao da mi kaze nesto vise o ovoj 1. tacki odlaska u Nemacku. Ja sam zavrsio srednju skolu kao Automehanicar (3 godine) i vrlo rado bih otisao na Ucenje Zanata da radim kao segrt. Naucim jos i usavrsim posao,malo budem placen ali da posle par godina mogu da ocekujem bar posao u toj struci kao Majstor. Imam 22 godine i govorim Engleski (B2 nivo) i Nemacki (B1 nivo) . Svaka informacija mi je dobro dosla, kakve su sanse za mene? Gde da se raspitam vise o tome?

Ovo je sasvim ostvarivo, imaš sasvim dobre predispozicije. :mrgreen:

Za tvoj slučaj, preporučio bih ti, recimo, Ausbildung za Kfz-Mechatroniker (Auto-mehatroničar), kombinacija mehanike, elektronike i automatizacije u autoindustriji. Perspektive za posao sa ovim završenim Ausbildung-om su odlične, a i zarada nije loša, posebno direktno u autoindustriji i u zavisnim granama/firmama (auto kuće, ATU, itd.).

Ausbildung traje 3.5 godine, a Azubi-"plata" (varira zavisno od firme):
1. godina: 520-730 Evra
2. godina: 550-790 Evra
3. godina: 620-880 Evra
4. godina: 670-930 Evra

Da bi dobio vizu za Ausbildung, treba da uradiš sledeće:

- Da nađeš slobodno Ausbildung mesto, pošalješ CV, prođeš intervju, test, šta god već zahtevaju, i dobiješ Zusage od firme za to mesto

- Izračunaš koliki je minimalni Regelbedarf za tebe kao pojedinca (imaš u mojoj poruci gore tabele). Za tebe izađe 409e plus kirija (topla, Miete warm) mesečno

- Može da se desi da Ausbildungsvergütung nije dovoljan da pokrije Regelbedarf i kiriju (pogotovo u 1. godini). Onda moraš da dokažeš da imaš dodatna sredstva za preživljavanje. Recimo, ako ti nedostaje 200e mesečno za prvu godinu, ponudiš da uplatiš 2500e na Sperrkonto (12 x 200e), ili dokažeš da imaš na raspolaganju tih 2500e (***) ili više da pokriješ razliku, kako ti već budu tražili.

- Nađeš negde jeftinu WG-sobu ili stan(čić). Što niža kirija, to bolje, naravno. Posebno je dobro ako imaš neku rodbinu u DE, koja ima slobodnog prostora i spremni su da te trpe 4 godine (i to zvanično potvrde Ausländeramt-u), onda si još u boljoj situaciji. Ugovor o zakupu sobe, stana ili overenu potvrdu od rodbine dodaš na gomilu papira

- Izvadiš još par standardnih papira koje traže u konzulatu (potvrda da nisi osuđivan, i tome slično)

- Za Ausbildung ti nije potreban nikakav zvanični certifikat o poznavanju nemačkog jezika (pa čak ni A1!), ali nije naodmet položiti nešto - zvanična potvrda da znaš nemački je vrlo bitna na CV-ju, posebno zato što se prijavljuješ iz inostranstva u kome se ne govori nemački.

- Predaš sve to u konzulatu, onda ide još provera da li ima Nemaca ili građana EU koji su zainteresovani za to mesto , pa ako nema, odnosno ima ali poslodavac misli da si ti najbolji od svih, onda dobiješ vizu za Ausbildung :mrgreen: (Da li postoji provera ili ne - nije sigurno za Ausbildung, našao sam više protivurečnih izjava na raznim oficijelnim sajtovima, neki tvrde da postoji, neki ne - proveriću dalje).

Koristan link: Kann ich eine Ausbildung machen?


Ah da, još jedna napomena - po završetku Ausbildung-a u Nemačkoj (i Austriji, Švajcarskoj, itd), ti nemaš status majstora, jer je to viša kvalifikacija od završenog Ausbildunga. Po završetku, ti dobijaš dokument da si uspešno izučio zanat.

Da bi postao Majstor (i uopšte da bi smeo uopšte tako sebe zvanično da zoveš) moraš, nakon završenog Ausbildung-a, da upišeš majstorsku školu (obično traje 3-4 godine, može i paralelno sa zaposlenjem) i da položiš ispite i, na kraju, projekat i veliki majstorski ispit. Onda dobiješ lepo Majstorsko pismo (Meisterbrief) kao potvrdu.

meisterbrief.jpg


Ovo je, inače, postojalo i u Srbiji ranije (moj deda je, recimo, imao Majstorsko pismo kao stolar, položio veliki majstorski ispit još pre 2. sv. rata), sasvim po ugledu na nemački/austrijski sistem. Većina majstora koje znam su ovo uramili i stavili na zid u svojoj radionici, firmi i sličnom, ljudi se ponose time, i to sa razlogom - nije jednostavno dobiti.

meisterbriefFriedrichCordes.jpg


Bez majstorskog pisma, recimo, nije dozvoljeno imati šegrte, odnosno organizovati Ausbildung. Za mnoge pozive (zidar, grejanje, hlađenje, pokrivanje krovova, razni mehaničari, pa i Kfz-mehaničari, itd), da bi osnovali sopstvenu firmu (makar i sa samo 1 zaposlenim, samim sobom), morate da imate Majstorsko pismo.

Ovakav sistem obuke je sasvim dobro funkcionisao, čak i u Srbiji, pre nego što su nepismeni idioti komunisti napravili "reformu" obrazovanja i sve to uništili (retard Šuvar i ostali).

(***) Naravno, ovih 2500e je samo primer, zavisno od ostalih primanja i visine Azubi-plate, mogu da ti traže sve moguće, od 0 do x Evra



- - - - - - - - - -
 
Poslednja izmena:
Pozdrav. Da li je moguce zaposliti se u nemackoj a da nije posao u struci i nespada u grupu deficiranih zanimanja(zavrsena skola elektroinstalatera). Mi smo pronasli poslodavca koji bi zaposlio. E sad ako to moze tako onsa ukoliko oni odobre dozvolu za rad, mi sa potrebnom dokumentacijom mozemo predati vizu? Ako sam dobro shvatila sve. Da napomenem suprug odlicno zna nemacki ziveo je tamo pre nekih 12godina(kao azilant sa roditeljima). Da li postoji mogucnost za posao da sve bude legalno? Hvala vam :-)

Moguće je. Mada, ja bih proverio to "ne spada u grupu deficitarnih", jer su elektroinstalateri (i raznorazne varijante električara) obično uvek u nekom obliku na listi deficitarnih zanimanja. Provera ekvivalencije košta, istina, par stotina evra i nešto vremena, ali može da se desi da ocene to zanimanje kao ekvivalentno nekom od ovih sa liste, a to značajno pojednostavljuje postupak.

Ako zanimanje ipak nije na listi, ostaje radna viza za 1. kategoriju ("bilo ko" u mojoj prvoj poruci).

Za to je potrebno:

- Položen nemački jezik na nivou barem A1 u Goethe Institutu, odnosno ekvivalentnui priznati ispit/certifikat (ÖSD, TELC su takođe priznati, kako čujem). Ako suprug iole govori nemački jezik, polaganje A1 neće biti ama baš nikakav problem. Tamo zahtevaju vrlo jednostavne testove i konverzaciju (ime, prezime, šta radite, zašto bi u Nemačku i tako, jednostavni razgovor).

- Nađen posao u Nemačkoj (potpisan (pred)ugovor o zaposlenju ili obavezujuće Zusage/Einwilligung poslodavca), sa uslovima koji odgovaraju proseku za tu sredinu u kojoj se radno mesto nalazi. Dakle, sa najmanje prosečnom platom za taj poziv, standardnim radnim vremenom, plaćenim prekovremenim i tako dalje. Dakle, da sve bude na nivou onoga što prosečni Nemac traži i automatski dobije od poslodavca

- Da poslodavac da oglas za to radno mesto, najbolje direktno u Bundesagentur für Arbeit (popularno Arbeitsamt), a obično traže da vide i otvoren oglas i u par lokalnih ili globalnih novina, i da Arbeitsamt na kraju potvrdi da nema ekvivalentnog zainteresovanog kandidata iz Nemačke, EU, Švajcarske, Norveške, Islanda za to mesto.

Oglas za to radno mesto treba da ide barem 8-10 nedelja (koliko ja znam), a za ovo vreme će i Arbeitsamt da pošalje svoje kvalifikovane kandidate na razgovore za posao za to radno mesto kod poslodavca. Onda on mora da napravi te razgovore, i, što je apsolutno najvažnije, mora na kraju službeniku u Arbeitsamt-u da dokaže da su tvoje kvalifikacije za to radno mesto bolje (ne iste, nego baš bolje) od kvalifikacija Nemaca ili građana EU koji su se prijavili na oglas (uključujući one koje je Arbeitsamt poslao). Ovo može biti jednostavno i manje jednostavno, zavisno od toga koliko radno mesto uopšte zahteva kvalifikacije, obrazovanje, specijalna znanja, certifikate...

Dakle, za jednostavna radna mesta (čistač kancelarija ili perač prozora, kelner, poštar, raznosač pica, itd) će poslodavcu biti jako teško da objasni zašto baš neko iz Srbije ima bolje kvalifikacije nego od Arbeitsamt-a ponuđeni Nemac. Naravno, opis radnog mesta se uvek može malo "naštimovati" i tražiti neka specijalna znanja ili certifikati koje samo taj iz Srbije ima ali... Treba imati na umu da Nemci, nasuprot uvreženom mišljenju u Srbiji, nisu ni totalno glupi ni veverice ;) Znači, naivno "uštimavanje" neće proći, recimo, pisati u oglasu da radno mesto perača prozora zahteva obavezno poznavanje srpskog jezika i CISCO certifikat neće baš uroditi plodom ;) Treba biti kreativan, ali u granicama normalnog, inače će ga odmah odbiti.

Onda se sačeka ova provera, i onda Arbeitsamt pošalje Ausländeramt-u mišljenje da je to zaposlenje u redu i to je to - dobija se radna viza :)


Za spajanje porodice, odnosno da bi i ti dobila boravišnu (i radnu) vizu za DE, potrebno je da i ti položiš nemački jezik bar na nivou A1 (odnosno ekvivalentan priznati test), i da stan i primanja ispunjavaju Regelbedarf - pogledaj moju poruku sa računom koliko je novca i prostora minimalno nepohodno malo iznad.
 
Poslednja izmena:
Hvala puno na vasim odgovorima i savetima. :)
Raspitacu se jos malo definitivno i razmislicu..Da je lako, vidim da nije,ima dosta zaje*ancija,pogotovo sto posle te 3-4 godine nisam majstor,vec segrt ...A ovde sam vec sad majstor u Srbiji sa ovom diplomom.Pa potom ta zarada,ipak treba preziveti mesec,a znam da nije bas jeftino,imam rodjake u Minhen... Vidim ja zasto su Nemci ovako dobri u Ekonomiji ,na sve misle i paze da neko ne postane socijalni slucaj pa da padne na njihov teret. Pametno ,nema sta ! :)
 
Hvala puno na vasim odgovorima i savetima. :)
Raspitacu se jos malo definitivno i razmislicu..Da je lako, vidim da nije,ima dosta zaje*ancija,pogotovo sto posle te 3-4 godine nisam majstor,vec segrt ...A ovde sam vec sad majstor u Srbiji sa ovom diplomom.Pa potom ta zarada,ipak treba preziveti mesec,a znam da nije bas jeftino,imam rodjake u Minhen... Vidim ja zasto su Nemci ovako dobri u Ekonomiji ,na sve misle i paze da neko ne postane socijalni slucaj pa da padne na njihov teret. Pametno ,nema sta ! :)

Pazi, nisi ti "šegrt" kad završiš Ausbildung, ja sam se možda pogrešno izrazio - jednostavno, kad položiš poslednji ispit, imaš završen Ausbildung, odnosno, imaš izučen zanat, odnosno imaš izučeno zanimanje/poziv :)

A da se za zvanje majstora mora ići u dodatnu školu, to je oduvek bio slučaj u ovom sistemu, i bio je slučaj i u Srbiji ranije. To što je u Srbiji od cirka 1970tih to degradirano i uništeno komunističkim reformama, to je druga stvar :evil:

A i bez uvrede, završena 3-godišnja srednja škola sa zvanjem automehaničara te ipak ne čini majstorom u smislu onoga što se u ovom sistemu zove majstor. Ne zaboravi da Nemci/Austrijanci/Švajcarci/itd. idu minimum 13-14 godina u školu i uče zanat - minimum 10 godina Hauptschule, plus 3.5 godine zanat jednako minimum 13.5 godina, od toga 3.5 godine zanata je 90% praktično i 10% škole. A ima podosta onih koji idu 12 godina u Realschule ili u Gimanziju, pa onda još 3.5 godine zanata povrh toga.

Pa onda dođe još 3-4 godine Meisterschule, dakle sve ukupno minimalno 16.5 godina škole. Zato je ova titula sasvim na nivou Bachelor-a po društvenoj vrednosti, a bogami i po trudu koji se mora uložiti.

Zvanje "Majstor" u Nemačkoj nije ni približno onome što se u Srbiji podrazumeva pod "majstor". U Srbiji, "majstor" danas ne znači "onaj koji ima Majstorsko pismo", nego majstor u Srbiji danas znači "onaj koji zna ili je izučio zanat". U Srbiji danas, naziv majstor može da sebi da natakne svako, čak bez obzira da li je uopšte ikada zaista izučio određeni zanat ili nije, a o daljem obrazovanju i da ne pričamo. A i u standardnom govoru, mi zovemo svakog ko zna nešto da popravi ili napravi "majstor", iako je možda u pitanju Pera računovođa koji preko vikenda popravlja vodovod i kanalizaciju da popravi kučni budžet... Zato u Nemačkoj, kad ti nešto popravlja neko sa zvanjem Majstora, možeš da budeš siguran da je on ipak nešto izučio od tog svog zanata... ;)

U Nemačkoj, nije svaki zanatlija Majstor (odnosno, ne ide svako ko izuči zanat posle u Majstorsku školu), daleko od toga. Na 50 ili 100 ljudi sa završenim zanatom, možda 1 ode u Majstorsku školu. Za onih 40tak poziva za koje je Majstorsko pismo obavezno za osnivanje samostalne firme, je ovaj procenat je nešto veći.

U Nemačkoj, u majstorskoj školi se ne uče samo tehničke stvari iz datog zanata, već mnogo više opšta ekonomija, psihologija rada, optimizacija resursa, menadžment, organizacija rada, itd - drugim rečima, uče te kako da posle budeš gazda sopstvene firme ili šef proizvodnje ili odseka u velikoj firmi.


***

Što se tiče zarade tokom učenja zanata - to se ovde smatra sasvim pristojnom zaradom. Za centar i širi centar Minhena možda i nije (to je, inače, ubedljivo najskuplji deo Nemačke, bez premca), ali za prosečno mesto u Nemačkoj jeste. Pre svega, tu se radi o klincima koji tek počinju da izučavaju zanat, obično posle Hauptschule (posle 10. razreda) ili posle Realschule, ponekad Gimnazije (posle 12. razreda) s time što polaze u školu sa 6 godina. To što oni uopšte dobijaju novac za učenje zanata je već civilizacijska tekovina, rekao bih. U ostalim zemljama moraš da platiš da bi izučio zanat, ne plaćaju te ;)

Ova zarada im je obično i prva zarada u životu, i dođe super - odjednom možeš već od 16.te godine sam da zaradiš za odeću, izlaske, šminku, moped, letovanje.... Taman kad napune 18-19-20 godina, onda su u 3. ili 4. godini učenja zanata, i od ovih para mogu i da se (konačno) odvoje od mame i tate.

Recimo, prosečan Azubi (skraćenica od Auszubildende, "onaj koji se obučava", odnosno šegrt na učenju zanata) od tih 800-900e može da iznajmi stančić ili sobu negde za 100-200-300e (u provinciji, dakle ne u širem centru Hamburga, Minhena, Štutgarta, Frankfurta,... i za mnogo manje). Može da kupi prvi auto za 1000-2000e koje je štedeo od rođenja, od poklona za rođendan i sličnog, i još mu ostane da pojede i poje*e za još 500-600e mesečno... To je sasvim dovoljno za početak. Ako baš zaškripi, ulete mama/tata/deda/baba sa 100e ovde ili onde i to ide, bez problema. Još ako nađu ribu/momka pa se i ona/on useli u isti stančić, a i ona je Azubi, ihaha... Ako nemaju roditelje i rodbinu ili su baš siromašni, Sozialamt im doplati pare za kiriju, struju, grejanje... Tako se počinje u životu, i ovaj sistem to definitivno omogućava.

Zato i ne ostaju da žive u hotelu mama do 40te godine, nego gledaju da se odvajaju što pre :mrgreen:
 
Poslednja izmena:
Lepo je bas osmisljen ovaj ceo program,nema sta. :) Zato ja i imam zelju da odem u Nemacku,kako iz prve ruke sto sam cuo,kako i sto sam video,svidja mi se kako Nemci to sve organizuju i rade.Nego ipak je ovde rec o odlasku iz Srbije u Nemacku,a svi znamo kakva je recimo situacija ovde.Tako da umesto sto bi meni pomogli mama/tata/baba/deda, trebao bih ja njima da pomognem,zato bih i isao preko grane.Malo mi je ovo nesiguran program za nase ljude,ipak 3-4 godine nije mali vremenski period,jos ako kreces sve sam bez podrske.Razmislicu o dokvalifikaciji za smer koji je dosta trazen pa da pecam pod tackom 2. :)
Hvala ti puno, informacije koje dajes su od velikog znacaja ! :)
 
Ovo je sasvim ostvarivo, imaš sasvim dobre predispozicije. :mrgreen:
nije mi jasno zašto ložiš čoveka?! OK je nekom pomoći ali ne i davati mu nebulozne savete i ideje i buditi lažnu nadu!

Da bi dobio vizu za Ausbildung, treba da uradiš sledeće:

- Da nađeš slobodno Ausbildung mesto, pošalješ CV, prođeš intervju, test, šta god već zahtevaju, i dobiješ Zusage od firme za to mesto

- Izračunaš koliki je minimalni Regelbedarf za tebe kao pojedinca (imaš u mojoj poruci gore tabele). Za tebe izađe 409e plus kirija (topla, Miete warm) mesečno

- Može da se desi da Ausbildungsvergütung nije dovoljan da pokrije Regelbedarf i kiriju (pogotovo u 1. godini). Onda moraš da dokažeš da imaš dodatna sredstva za preživljavanje. Recimo, ako ti nedostaje 200e mesečno za prvu godinu, ponudiš da uplatiš 2500e na Sperrkonto (12 x 200e), ili dokažeš da imaš na raspolaganju tih 2500e (***) ili više da pokriješ razliku, kako ti već budu tražili.

- Nađeš negde jeftinu WG-sobu ili stan(čić). Što niža kirija, to bolje, naravno. Posebno je dobro ako imaš neku rodbinu u DE, koja ima slobodnog prostora i spremni su da te trpe 4 godine (i to zvanično potvrde Ausländeramt-u), onda si još u boljoj situaciji. Ugovor o zakupu sobe, stana ili overenu potvrdu od rodbine dodaš na gomilu papira

- Izvadiš još par standardnih papira koje traže u konzulatu (potvrda da nisi osuđivan, i tome slično)

- Za Ausbildung ti nije potreban nikakav zvanični certifikat o poznavanju nemačkog jezika (pa čak ni A1!), ali nije naodmet položiti nešto - zvanična potvrda da znaš nemački je vrlo bitna na CV-ju, posebno zato što se prijavljuješ iz inostranstva u kome se ne govori nemački.
jel ti pročitaš nekad to što napišeš!? pa šansa da ovo ovako izrealizuje kao što si mu ti predložio je manja nego sedmicu na lotou dobije! :dash:
 
nije mi jasno zašto ložiš čoveka?! OK je nekom pomoći ali ne i davati mu nebulozne savete i ideje i buditi lažnu nadu!


jel ti pročitaš nekad to što napišeš!? pa šansa da ovo ovako izrealizuje kao što si mu ti predložio je manja nego sedmicu na lotou dobije! :dash:


Ah, znao sam da će se kad-tad pojaviti pravi eksperti za nemačke imigracione procese i zakone :roll:

Pazi, razumem ja da za tebe ovi preduslovi predstavljaju nepremostiv problem, sve jedan uslov teži od drugog - recimo, obrazovanje iznad osnovne škole, potvrda da nisi osuđivan, sastavljanje prosto-proširene rečenice u CV-u i tome slično. To, opet, ne znači da ne postoji par ljudi u Srbiji koji čak i takve nemoguće, apsolutno neostvarive prepreke nisu kadri savladati, za tih par i pišem, ne za tebe... :per:
 
Poslednja izmena:
Lepo je bas osmisljen ovaj ceo program,nema sta. :) Zato ja i imam zelju da odem u Nemacku,kako iz prve ruke sto sam cuo,kako i sto sam video,svidja mi se kako Nemci to sve organizuju i rade.Nego ipak je ovde rec o odlasku iz Srbije u Nemacku,a svi znamo kakva je recimo situacija ovde.Tako da umesto sto bi meni pomogli mama/tata/baba/deda, trebao bih ja njima da pomognem,zato bih i isao preko grane.Malo mi je ovo nesiguran program za nase ljude,ipak 3-4 godine nije mali vremenski period,jos ako kreces sve sam bez podrske.Razmislicu o dokvalifikaciji za smer koji je dosta trazen pa da pecam pod tackom 2. :)
Hvala ti puno, informacije koje dajes su od velikog znacaja ! :)

Ja smatram da svi koji su preko treba da podele (proverene) informacije i pomognu koliko mogu. Naravno, uvek će biti onih "naših" koji su se nekad, nekako dokopali Zapada, ovde obično rade nešto teško i prljavo za sitnu paru jer nedostaje škole, vaspitanja i inteligencije, a onda vrište kako je na Zapadu "svuda kriza", "nema para, nema posla", "nemoj slučajno da pokušate da dođete, nema ovde leba evo ja mlad lep zdrav prav pa čistim hodnike..." i slične budalaštine. Takvi "naši" ovde su našem sopstvenom narodu gori od dušmana, po mom mišljenju...

Što se tiče dokvalifikacije, to je dobra ideja - ako ideš kao "deficitarno zanimanje sa liste", mnogo toga je lakše (osim nivoa nemačkog jezika, za ovo zahtevaju barem B1). Ako budeš radio dokvalifikaciju, gledaj da ti nakon toga upišu kao radno mesto u radnu knjižicu i tu novu kvalifikaciju, odnosno posao koji ima veze sa njom, jer za vizu traže ne samo da si kvalifikovan, već i da si radio u struci određeno vreme.
 
Poslednja izmena:
Ah, znao sam da će se kad-tad pojaviti pravi eksperti za nemačke imigracione procese i zakone :roll:
nisam rekao da sam ekspert, ali reci nekome da su mu "sasvim dobre predispozicije" da dodje u Nemacku kao ausbildner je krajnje smesno i neozbiljno! ja sam rekao Stefanu kako mozda ima sanse da dodje u Nemačku, a ti mu pričaš neke bajke... jel veruješ ti sam u to što kažeš? jel misliš da je to tako izvodljivo?

Pazi, razumem ja da za tebe ovi preduslovi predstavljaju nepremostiv problem, sve jedan uslov teži od drugog - recimo, obrazovanje iznad osnovne škole, potvrda da nisi osuđivan, sastavljanje prosto-proširene rečenice u CV-u i tome slično. To, opet, ne znači da ne postoji par ljudi u Srbiji koji čak i takve nemoguće, apsolutno neostvarive prepreke nisu kadri savladati, za tih par i pišem, ne za tebe... :per:
na ovaj nivo komunikacije i rasprave sa tobom necu da se spustam!
 
Pozz drustvo! :) Evoo ponovo da se javim ! :)
Kontaktirao sam nekoliko skola i raspitivao se malo vise i odlucio se. Radicu Dokvalifikaciju i u pitanju ce biti struka Medicine (Poslusao sam onaj savet za ,,deficitarno zanimanje").
Bolje se pomuciti sada i uloziti novac za pametne stvari,negooo se posle kajati . :)
Puno ste mi pomogli, hvala vam puno drustvo !!! :)
 
Hvala na odgovoru :-)
Posto preko rodjake sredjuje posao tamo, ona je nasla par njih koji bi mu dali posao i ugovor. On kad bi potpisao ugovor ceka se odobrenje biroa (koliko otprilike) i kad stigne potvrdan odgovor onda sa tim kod nas predaje za vizu? I jos nesto... Kako se racuna bruto-neto plata? Sta je sve uracunato a sta nije? Hvala
 
Da se nadovezem u vezi spajanja porodice.
Za 4. Clanu porodicu(deca mladja od 4 god) sta sve spada u Regelbedarf? Iz vaseg gore navedenog primera +/- 800 € za odrasle i +/-500€ za decu znaci to je da kazem za "zivot" na mesecnom nivou? Ako razumete sta hocu da kazem, npr. 1300€ mora da ima,da ostane kad plati rezije i kiriju od nekih 700€
Ili ja nisam dobro razumela :-/
 
Hvala na odgovoru :-)
Posto preko rodjake sredjuje posao tamo, ona je nasla par njih koji bi mu dali posao i ugovor. On kad bi potpisao ugovor ceka se odobrenje biroa (koliko otprilike) i kad stigne potvrdan odgovor onda sa tim kod nas predaje za vizu? I jos nesto... Kako se racuna bruto-neto plata? Sta je sve uracunato a sta nije? Hvala

Da, to tako funkcioniše.

Pogledaj molim te još jednom moj odgovor gore, tu piše detaljno šta je potrebno za vizu:
- Ugovor ili Predugovor o radu,
- potvrda od Biroa u DE (čeka se 8-10 nedelja, ali ovo jako varira u zavisnosti od toga gde je Biro, u gradu, selu, provinciji, itd),
- položen nemački barem nivo A1 u Goethe Institutu (ili ekvivalentan test koji priznaju u konzulatu, recimo TELC, ÖSD).

Ne zaboravi da, za spajanje porodice, i ti moraš da položiš bar nivo A1 da bi dobila vizu!

Isto tako, ne zaboravi da i poslodavac mora aktivno da učestvuje u celom procesu! Dakle, mora da da oglas za to radno mesto u Birou i u novinama, mora da prima na razgovor za posao sve koje Biro šalje, i poslodavac mora na kraju da dokaže Birou da je tvoj muž kvalifikovaniji za taj posao od tih koje je Biro poslao. ovo je, verovatno, najteži korak u celoj proceduri.

Što se tiče računa brutto-neto, on je drugačiji za svakoga, jer zavisi od mnogih privatnih faktora - oženjen ili ne, da li živi zajedno sa suprugom, da li supruga radi ili ne - od ovoga zavisi poreska klasa (Steuerklasse). Recimo, ako na početku dođe sam i živi sam u DE, imaće Steuerklasse I, što je najviša poreska klasa (najviši odbici!), jer, iako je oženjen, supruga ne živi sa njim, pa se vodi kao da je samac. Kad supruga dođe, onda će najverovatnije promeniti Steuerklasse iz I u III, osim ako i supruga ne radi sa sličnom platom, kada je možda deljenje sa 2 x Steuerklasse IV bolje, itd. Zatim, dolaze dečiji dodaci (ako deca žive u DE), pa onda u kojoj pokrajini živi, itd. itd.

Ovde, recimo, imaš jedan online brutto-netto kalkulator za Nemačku (ima ih mali milion na netu).

U Nemačkoj i praktično svuda u svetu (osim, izgleda, u Srbiji), kad se pomene plata, misli se na bruto platu. Od ove plate se onda odbijaju razni porezi i davanja, ali su oni zavisni od privatne situacije svakog zaposlenog i samim tim i različiti za svakog zaposlenog, i ne tiču se poslodavca uopšte (osim što on za državu automatski odbija određene poreze i davanja).

Od bruto plate se onda odbija:
- porez na dohodak (direktno zavisan od Lohnsteuerklasse, kako sam opisao gore, i od visine dohotka)
- zdravstveno osiguranje (osim ako zaposleni nije privatno osiguran, ali ovo se praktično nikad ne događa)
- penziono osiguranje
- osiguranje za slučaj invaliditeta
- osiguranje za slučaj da postanete "slučaj za negu"
- osiguranje od nezaposlenosti
- davanje za solidarnost sa novim pokrajinama na istoku (davanje za obnovu onog što je bio bivši DDR)
- crkveni porez (dobrovoljan, ako ste član katoličke ili evangelističke/protestantske crkve)
 
Poslednja izmena:
Da se nadovezem u vezi spajanja porodice.
Za 4. Clanu porodicu(deca mladja od 4 god) sta sve spada u Regelbedarf? Iz vaseg gore navedenog primera +/- 800 € za odrasle i +/-500€ za decu znaci to je da kazem za "zivot" na mesecnom nivou? Ako razumete sta hocu da kazem, npr. 1300€ mora da ima,da ostane kad plati rezije i kiriju od nekih 700€
Ili ja nisam dobro razumela :-/

Za četvoročlanu porodicu, sa 2 dece mlađe od 4 godine, Regelbedarf će vam ovako računati (za 2017. godinu, 2016. je već na izmaku):

- Muž: 368e
- Žena: 368e
- 1. dete mlađe od 6 godina: 237e
- 2. dete mlađe od 6 godina: 237e
- Kirija sa svim režijama (iz tvog primera): 700e
- Kindergeld: 2 deteta po 192e = 384e

Ukupno: 1.210e plus kirija 700e iznosi 1.910e, minus Kindergeld (384e), iznosi ukupno 1.526e

Dakle, neto primanja moraju da budu bar 1.526e mesečno (Kindergeld već uračunat).


Napomena: Ne zaboravi da će tvoj muž, dok je sam U DE, imati poresku klasu I (najgora, odnosno najviši odbici). Čim su mu tu žena i deca, ima pravo na poresku klasu III (mnogo bolje) - a ovo će vam automatski računati u Ausländeramt-u kada budu računali Regelbedarf. Dakle, on mora da napravi 2 kalkulacije brutto-netto, jednom za Steuerklasse I (dok je sam), i jednom za Steuerklasse III (na šta će imati pravo kad dođeš ti sa decom). Tako da njegova netto plata dok je sam, može da bude i nešto niža od ove kalkulacije gore (1.526e), sve dok je sa Steuerklasse III barem 1.526e ili viša.

Ovo je bitno, jer razlika Steurklasse I i III može da bude vrlo značajna!


Evo recimo koristeći ovaj brutto-netto kalkulator, može da se vidi da:

Verzija 1 (muž sam u DE):
------------------------------------------
- Primer brutto plata: 2.000e
- Kinderfreibeträge: 0 (jer uzimate Kindergeld)
- Steuerklasse I
- Kinderlos und mind. 23: nein
- Arbeitstelle in: Baden-Württemberg
- Kirchensteuer: nein
- Rentenversicherungspflichtig: ja
- Krankenversicherung: 14.6% normal
- Zusatzbeitrag KV in %: 1.1
- Weitere Einkünfte: nein

Nettolohn: 1.386.94e



Verzija 2 (4-člana porodica u DE):
------------------------------------------
- Primer brutto plata: 2.000e
- Kinderfreibeträge: 0 (jer uzimate Kindergeld)
- Steuerklasse III
- Kinderlos und mind. 23: nein
- Arbeitstelle in: Baden-Württemberg
- Kirchensteuer: nein
- Rentenversicherungspflichtig: ja
- Krankenversicherung: 14.6% normal
- Zusatzbeitrag KV in %: 1.1
- Weitere Einkünfte: nein

Nettolohn: 1.578,50e


Kao što vidiš, sa istom brutto platom od 2.000e, on će sam imati neto od oko 1.400e (SK I), a kada budete svo četvoro tamo, onda će imati neto od oko 1.600e (SK III). Dakle, i bruto plata od 2.000e bi bila ok za Regelbedarf za vaš primer (2 dece ispod 6, kirija sa režijom 700e), iako on sam ima neto nešto ispod tražene cifre od 1.526e, imaće taman koliko treba kad budu računali da ste svi tamo :)

Napomena: Brutto/Netto se mora računati za svaku platu posebno, zato što porez na dohodak zavisi i od visine plate - što je viša plata, veći su (procentualni) odbici. Tako da od niže plate ostaje (procentualno!) više netto nego od više plate.
 
Poslednja izmena:
Hvala vam punooo :-)
Ne znam da li ste upuceni ali zanima me i to.. Moj muž je sa roditeljima živeo tamo i skolovao se pre 12god. Odbijeni su za azil i deportovani nazad, dobili zabranu 5god(istekla davno),on je tad bio dete. Pa me zanima kakav je postupak u tom slucaju? Da li se treba javiti u ured za strance? Da li to može biti problem :-/
 
Hvala vam punooo :-)

Nema problema :) Samo nemoj da mi persiraš života ti, ovde smo svi naši i svi smo na ti i tu smo da jedni drugima pomognemo :mrgreen:

Ne znam da li ste upuceni ali zanima me i to.. Moj muž je sa roditeljima živeo tamo i skolovao se pre 12god. Odbijeni su za azil i deportovani nazad, dobili zabranu 5god(istekla davno),on je tad bio dete. Pa me zanima kakav je postupak u tom slucaju? Da li se treba javiti u ured za strance? Da li to može biti problem :-/

Ne bi trebalo da bude problem uopšte. Ako je zabrana ulaska u EU/Nemačku istekla, onda je istekla i to je gotovo, nije to ubistvo pa da ostane doživotno zabeleženo negde.

Inače, u Ured za strance (Ausländeramt) će morati i tako i tako da ode kada bude krenuo postupak preseljenja, vize, itd. Ali, nije to nikakav bauk, nema potrebe da se lomi glava oko toga. U Nemačkoj su službenici po raznim administracijama uglavnom mnogo ljubazniji i mnogo više izlaze u susret nego što ljudi misle ili očekuju (valjda napaćeni od tretmana u Srbiji) osim ako se neko ne postavi kao kreten, naravno. I mnogo toga formalnog se može završiti i poštom ili telefonom, čak ne mora da se dolazi lično da se "podižu" gotovi papiri, ili da se doda nešto što nedostaje.
 
Poslednja izmena:
:-D :-D Hvala ti :-)
Znaci nije moguce potpisati ugovor a da nije izdat oglas za posao :-/?

Pa sad, to bi bilo teško objasniti kasnije... Ovamo poslodavac kao daje oglase i pravi razgovore za posao sa kandidatima koje mu šalju, onda odbija sve njih i uspeva da obrazloži to Birou nekako, a onda se kod tih istih službenika u Birou za rad i Birou za strance sutradan pojavi neko sa ugovorom potpisanim sa tim istim poslodavcem, datiranim pre nego što su oglasi uopšte objavljeni, o razgovorima za posao i da ne pričamo. Ne bi bilo baš uverljivo, zar ne?

Opet, ako neko zaista želi baš njega da zaposli i nema problema sa činjenicom da mora da prođe kroz celo maltretiranje sa Biroom, oglasima, administracijom, razgovorima sa x poslatih kandidata i tome slično, onda može i potpisivanje da sačeka dok određeni rokovi formalno prođu, zašto bi to bio problem?
 
Pozdrav društvo, imam pitanje mada je gotovo sve objasnio ovaj momak MidHealer, ipak ko pita ne skita...
Radim kao zavarivač TIG (nemački WIG) postupkom, mada poznajem sasvim dobro i ostale postupke. Imam sertifikovan atest za gotovo sve pozicije a što je najbitnije vrlo dobro znam da varim.
Kako bi bio opis mog pokušaja odlaska u Deutsch.? Onako korak po korak? Bio sam inače već 9 meseci u Münchenu preko detaschmana. Nemački znam onako recimo za B1 nivo.
Imam neko dalje nemačko poreklo iz Banats ali to nije bitno u ovom slučaju jer sam taj način već probao pre desetak godina i nisam uspeo.
Pozdrav i hvala unapred
 
Radim kao zavarivač TIG (nemački WIG) postupkom, mada poznajem sasvim dobro i ostale postupke. Imam sertifikovan atest za gotovo sve pozicije a što je najbitnije vrlo dobro znam da varim.
Kako bi bio opis mog pokušaja odlaska u Deutsch.? Onako korak po korak? Bio sam inače već 9 meseci u Münchenu preko detaschmana. Nemački znam onako recimo za B1 nivo.

Otprilike ovako:

- Pogledaš da li se tvoje zanimanje (i eventualno potrebni certifikati) nalaze na Pozitivnoj listi deficitarnih zanimanja, ali aktuelnoj (trenutno važi lista za Sep. 2016).

- Tamo se, za zavarivače u Pozitivnoj listi deficitarnih zanimanja od Sep. 2016, može naći sledeće:

Grupa zanimanja:
24422 Schweiß-, Verbindungstechnik *2 - Fachkraft

Pojedinačna zanimanja/pozivi:
24422 Elektro-und Schutzgasschweißer/in
24422 Schweißer/in
24422 Schweißwerker/in - Gasschmelzschweißen
24422 Schweißwerker/in - Lichtbogenschweißen
24422 WIG - Schweißer/in

Na berufenet.arbeitsagentur.de se ovo zanimanje može direktno pronaći, sistematizacija je:
Berufs-ID: 28968
Systematiknummer: 24422-137

Dakle, tvoje zanimanje je direktno navedeno, što je jako dobro - ovo značajno pojednostavljuje proceduru za dobijanje vize.


- Nađeš posao i poslodavca, sa njim potpišeš predugovor, ugovor ili dobiješ od njega dokument kojim se obavezuje da će te zaposliti čim dobiješ vizu. Uslovi u ugovoru za posao moraju da odgovaraju prosečnim uslovima za taj posao u DE, odnosno u tom regionu (visina plate, radni sati tokom nedelje, prekovremeno, itd.). Dakle, mora da bude na nivou onoga što bi i prosečni Nemac tražio i dobio.


- Skupiš potrebne dokumente o tvom zanimanju/pozivu i dosadašnjem radnom iskustvu, odneseš kod registrovanog sudskog tumača za nemački u Srbiji, prevedeš/pečatiraš, eventualno overene kopije, kako šta traže. Ovde imaš detalje o dokumentima koji su potrebni. Ovo sve pošalješ nadležnom organu u DE koji radi Berufsanerkennung (kome tačno, ovo zavisi od pokrajine i zanimanja, ima na ovom linku iz prethodne rečenice za svaku pokrajinu i poziv, obično je za zanatske pozive u pitanju pokrajinski IHK). Provera da li tvoje kvalifikacije/certifikati odgovaraju nemačkom zanimanju traje izvesno vreme, i onda dobiješ potvrdu od njih, u kom obimu se tvoje kvalifikacije podudaraju sa nemačkim. U najboljem slučaju, dobiješ potvrdu da su tvoje kvalifikacije identične nemačkim.

- Inače, možeš i da pitaš u konzulatu direktno, da li bi prihvatili tvoju kvalifikaciju i radno iskustvo i bez formalne provere u Nemačkoj (ali sa prevodom dokumenata), pošto smatram da bi, u slučaju zanimanja zavarivača i posebno u tvom slučaju, ova provera bila samo formalnost. Možda budeš imao sreće, nikad se ne zna, pa se slože u konzulatu da provera identičnosti nije potrebna, što ti skraćuje proceduru za 1-2 meseca i par stotina evra.


- Odeš u Goethe Institut i upišeš kurs, odnosno položiš nemački jezik na nivou od (barem) B1.


- Sa ovim dokumentima (dakle, (pred)ugovor sa nemačkim poslodavcem, potvrda da je zanimanje na listi deficitarnih i da je ekvivalentno nemačkom, položen nemački jezik na nivou od bar B1) odeš u konzulat, predaš ih, sačekaš par nedelja (ili koliko je već aktuelno u datom trenutku)

I to je to, nema daljih provera, dobijaš direktno radnu/boravišnu vizu za DE i možeš da se pakuješ :mrgreen:
 
Poslednja izmena:
Hvala na brzom odgovoru druže.
Meni je uglavnom sve jasno osim ovoga, u praksi kako bi izgledalo:
- Nađeš posao i poslodavca, sa njim potpišeš predugovor, ugovor ili dobiješ od njega dokument kojim se obavezuje da će te zaposliti čim dobiješ vizu.
može li sve ovo preko interneta ili ako/kada bih našao posao, moram tamo lično da idem?
znaci pratim poslove i preko neta apliciram na njih, pa ako jedino ja odgovaram tom poslu i niko iz EU, onda bi mogla priča da krene? Koja je mogucnost za tako nesto?
ili je bolje otići onako na slepo i potražiti posao i firmu koja će da me potražuje fiktivno?
 
tesko ces naci poslodavca koji ce tako 'na slepo' da te zaposlis, bez zivog razgovora za posao. apliciraj preko neta, kada se neko zaintetesuje kontaktirace te prvo telefonom/mailom, pa ce te onda verovatno pozvati na razgovor. ne znam nikoga ko je uu DE dobio posao a da nije bio na razgovoru.

ono sto mogu da ti preporucim je da uz CV i propratno pismo (ako imas) napravis jedan izbor fotografija onoga sto si radio.... ne znam sta konkretno ali pretpostavljam npr. sudove pod pritiskom, cevovode, podstanice i sl. mozes da stavis sve i jedan .pdf i napises koje je gradiliste u pitanju i mojim si metodom vario. ja sam to svima slao (u mom slucaju proracune grejanja/ventilacije, crteze iz nekih projekata, seme, skice i sl.) i na taj nacin su mogli blize da stvore sliku onoga sto znam da radim i cime sam se u Srbiji bavio. bio sam u dva odlaska u Nemacku na uk. 5 razgovora od cega sam dobio 3 ponude za posao, pa odabrao onu koja mi je najvise odgovarala i na svakom razgovoru su prokomentarisali (pozitivno, naravno) taj "paket" koji im poslao uz prijavu, pa zato i tebi to preporucujem!
 
jeste malo cimanje da dolazis na svaki razgovor, ali ako im odgovar kao kandidat, telefonom ostavis dobar utisak, velika je sansa da ako te pozovu da dodjes da je tu prica zavrsena, tako da verovatno ne bi isao puno puta, a ako te pozovu i ti se ne odazoves ne pokazujes da si dovoljno ozbiljan u svojoj nameri. meni su u oba odlaska te firme platile smestaj i prvi put kada sam isao iz te firme su mi platili pola avionske karte, a kad sam drugi put isao sam sam snosio troskove puta...

iz neke slicne sam banse, zato sam pogodio za sudove pod pritiskom :) sta da ti kazem... znasverovatno i sam da u Nemackoj za dobrog varioca uvek ima posla i to za dobre pare, problem u celoj prici je sto dobrih varilaca ima i iz Poljske i iz Rumunije, Bugarske, Madjarske, itd. pa su svi oni u boljoj situaciji u odnosu na tebe jer je svakom poslodavcu lakse da uzme jednog takvog i da pocne odmah da radi nego da tebi pravi vizu, ali sam siguran da nije nemoguce, samo salji prijave i procice negde sigurno! poslao bih ti rado kontakt firme u kojoj radim, ali sanse skoro da ni nema jer sam vec pitao za neke prijatelje iz Srbije koji su monteri i kad cuju da nisu EU, nece da se cimaju sa vizama...
 
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back
Top