MidHealer
Aktivan član
- Poruka
- 1.194
Pozdrav svima drustvo!![]()
Citam ovu temu i jako sam zainteresovan ako bi neko od vas mogao da mi kaze nesto vise o ovoj 1. tacki odlaska u Nemacku. Ja sam zavrsio srednju skolu kao Automehanicar (3 godine) i vrlo rado bih otisao na Ucenje Zanata da radim kao segrt. Naucim jos i usavrsim posao,malo budem placen ali da posle par godina mogu da ocekujem bar posao u toj struci kao Majstor. Imam 22 godine i govorim Engleski (B2 nivo) i Nemacki (B1 nivo) . Svaka informacija mi je dobro dosla, kakve su sanse za mene? Gde da se raspitam vise o tome?
Ovo je sasvim ostvarivo, imaš sasvim dobre predispozicije.

Za tvoj slučaj, preporučio bih ti, recimo, Ausbildung za Kfz-Mechatroniker (Auto-mehatroničar), kombinacija mehanike, elektronike i automatizacije u autoindustriji. Perspektive za posao sa ovim završenim Ausbildung-om su odlične, a i zarada nije loša, posebno direktno u autoindustriji i u zavisnim granama/firmama (auto kuće, ATU, itd.).
Ausbildung traje 3.5 godine, a Azubi-"plata" (varira zavisno od firme):
1. godina: 520-730 Evra
2. godina: 550-790 Evra
3. godina: 620-880 Evra
4. godina: 670-930 Evra
Da bi dobio vizu za Ausbildung, treba da uradiš sledeće:
- Da nađeš slobodno Ausbildung mesto, pošalješ CV, prođeš intervju, test, šta god već zahtevaju, i dobiješ Zusage od firme za to mesto
- Izračunaš koliki je minimalni Regelbedarf za tebe kao pojedinca (imaš u mojoj poruci gore tabele). Za tebe izađe 409e plus kirija (topla, Miete warm) mesečno
- Može da se desi da Ausbildungsvergütung nije dovoljan da pokrije Regelbedarf i kiriju (pogotovo u 1. godini). Onda moraš da dokažeš da imaš dodatna sredstva za preživljavanje. Recimo, ako ti nedostaje 200e mesečno za prvu godinu, ponudiš da uplatiš 2500e na Sperrkonto (12 x 200e), ili dokažeš da imaš na raspolaganju tih 2500e (***) ili više da pokriješ razliku, kako ti već budu tražili.
- Nađeš negde jeftinu WG-sobu ili stan(čić). Što niža kirija, to bolje, naravno. Posebno je dobro ako imaš neku rodbinu u DE, koja ima slobodnog prostora i spremni su da te trpe 4 godine (i to zvanično potvrde Ausländeramt-u), onda si još u boljoj situaciji. Ugovor o zakupu sobe, stana ili overenu potvrdu od rodbine dodaš na gomilu papira
- Izvadiš još par standardnih papira koje traže u konzulatu (potvrda da nisi osuđivan, i tome slično)
- Za Ausbildung ti nije potreban nikakav zvanični certifikat o poznavanju nemačkog jezika (pa čak ni A1!), ali nije naodmet položiti nešto - zvanična potvrda da znaš nemački je vrlo bitna na CV-ju, posebno zato što se prijavljuješ iz inostranstva u kome se ne govori nemački.
- Predaš sve to u konzulatu, onda ide još provera da li ima Nemaca ili građana EU koji su zainteresovani za to mesto , pa ako nema, odnosno ima ali poslodavac misli da si ti najbolji od svih, onda dobiješ vizu za Ausbildung

Koristan link: Kann ich eine Ausbildung machen?
Ah da, još jedna napomena - po završetku Ausbildung-a u Nemačkoj (i Austriji, Švajcarskoj, itd), ti nemaš status majstora, jer je to viša kvalifikacija od završenog Ausbildunga. Po završetku, ti dobijaš dokument da si uspešno izučio zanat.
Da bi postao Majstor (i uopšte da bi smeo uopšte tako sebe zvanično da zoveš) moraš, nakon završenog Ausbildung-a, da upišeš majstorsku školu (obično traje 3-4 godine, može i paralelno sa zaposlenjem) i da položiš ispite i, na kraju, projekat i veliki majstorski ispit. Onda dobiješ lepo Majstorsko pismo (Meisterbrief) kao potvrdu.
Ovo je, inače, postojalo i u Srbiji ranije (moj deda je, recimo, imao Majstorsko pismo kao stolar, položio veliki majstorski ispit još pre 2. sv. rata), sasvim po ugledu na nemački/austrijski sistem. Većina majstora koje znam su ovo uramili i stavili na zid u svojoj radionici, firmi i sličnom, ljudi se ponose time, i to sa razlogom - nije jednostavno dobiti.
Bez majstorskog pisma, recimo, nije dozvoljeno imati šegrte, odnosno organizovati Ausbildung. Za mnoge pozive (zidar, grejanje, hlađenje, pokrivanje krovova, razni mehaničari, pa i Kfz-mehaničari, itd), da bi osnovali sopstvenu firmu (makar i sa samo 1 zaposlenim, samim sobom), morate da imate Majstorsko pismo.
Ovakav sistem obuke je sasvim dobro funkcionisao, čak i u Srbiji, pre nego što su nepismeni idioti komunisti napravili "reformu" obrazovanja i sve to uništili (retard Šuvar i ostali).
(***) Naravno, ovih 2500e je samo primer, zavisno od ostalih primanja i visine Azubi-plate, mogu da ti traže sve moguće, od 0 do x Evra
- - - - - - - - - -
Poslednja izmena: