Plava karta-mislim da nemam sanse,jer imam samo srednju
Da, tako je - za dobijanje Plave Karte mora se posedovati (priznata) visokoškolska diploma.
Ostaju mi Au Pair,boravisna ili radna.
Mislio sam da pucam na boravisnu po principu dolazim da treniram,imam rodjake da me izdrzavaju blabla.U Nemackoj imam 3,4 ljudi koji bi potpisali garantno pismo za mene to nije problem.Interesuje me koje su sanse da odobre takav zahtev i koliko bi okvirno trajalo kad bih predao odmah 1 marta?
U Nemačkoj a čini mi se i u ostatku EU, (više) ne postoje posebno "boravišne" i "radne" vize. Od poslednjih izmena viznog sistema od kada postoji Šengenski sporazum (
Schengener Abkommen), svaka
titula koja omogućuje trajniji (dakle, ne turistički i sličan) boravak, odnosno naseljavanje u Nemačkoj, je ujedno i radna dozvola.
Drugim rečima, svako ko ima pravo da se naseli, ima pravo i da radi u DE. Ovo se značajno razlikuje od, recimo, USA viza, koje imaju mnogo šarolikije i komplikovanije uslove.
"Boravišne titule" je naziv koji su im Nemci dali u poslednje vreme, da bi ih razlikovali od
vize, jer vize, po pravilu, omogućuju samo privremeni boravak, ali ne i rad/naseljavanje (turističke vize, viza za traženje posla, za studije, itd), dok "boravišne titule" omogućuju i jedno i drugo.
Dakle, boravišna titula (kod nas narodski, sve je "viza") koju ti opisuješ (ti dođeš i naseliš se bez posla, a rodbina garantuje za tebe) ne postoji, na žalost. Inače bi pola Srbije već bilo u DE, da je samo garancija gastarbajterske rodbine dovoljna...
Generalnu radnu/boravišnu vizu za DE možeš
samostalno da dobiješ u jednoj od one tri kategorije koje sam opisao u uvodnoj poruci (Plava Karta, deficitarna zanimanja, generalno zanimanje sa proverom da li ima EU građana za to mesto). Postoje, naravno, i "nesamostalne" vize, ali one se odnose na specifične slučajeve i okolnosti - recimo, ako se oženiš građankom/građaninom EU, usvajanje maloletnika i slično.
Postoji i mogućnost dobijanja radne/boravišne vize preko sporta, ali tada, koliko ja znam, mora da postoji profesionalni ugovor između tebe i kluba, sa određenom visinom zarade (verovatno min. Regelbedarf) i plaćenim zdravstvenim osiguranjem od strane poslodavca. Sportske vize ne poznajem baš detaljno, jer su retki oni koji moraju da ih traže sami, obično klub koji je ovlašćen da "zapošljava" strance je i odgovoran za vizu. Znam da je, za dobijanje, potrebno da klub igra na određenom nivou (recimo, minimalno 3. liga u fudbalu i slično), da se ne vodi kao "amaterski", tj. da ima pravo da sklapa profesionalne ugovore.
To je pitanje broj 1.Mislio sam da pucam mozda i na radnu,posto osim treninga planiram i da raduckam nesto lakse,cisto za dzeparac ako uspem da nadjem.Imam rodjake,posao nije problem samo ovo za vizu da dobro uradim.Koliko sam shvatio za radnu mi je potreban vec gotov ugovor i da potvrde da nema Nemackog/Eu gradjana za taj posao.To bi islo malo teze jer ja zavrsavam srednju ekonomsku,to nije bas deficitna ili bog zna kakva grana.Pretpostavljam da su manje sanse da to uspe?
Samo ako imaš radnu/boravišnu vizu imaš pravo i da radiš. A sa završenom (samo) srednjom školom i pozivom koji nije na listi deficitarnih, da, upravo to je procedura za dobijanje boravišne titule: Treba naći poslodavca koji je spreman da prođe kroz davanje oglasa, razgovore za posao i dokazivanje da si baš ti taj koji im treba. Plus, za ovu vrstu vize potrebno je i da položiš nemački na nivou od barem A1 (i to isključivo u instituciji koja je prioznata od konzulata, recimo Goethe Institut).
Više o ovoj vizi se može naći na stranici konzulata Nemačke u Beogradu:
"Novi legalni putevi do posla u Nemačkoj – ali ne putem traženja azila!"
E sad ne znam za vizu za trazenje posla.Koliko sam shvatio ona ti daje 6 meseci da nadjes posao pa da apliciras iz Nemacke direktno za radnu tako? Sta je potrebno za nju i koje su sanse da uspem?
Procedura za dobijanje vize za traženje posla u DE (ovde je, za promenu, u pitanju stvarno "viza" a ne boravišna titula) je relativno jednostavna, ali je zato, po pravilu, potrebno da imaš završenu visokoškolsku spremu na visokoškolskoj ustanovi koja je priznata u Nemačkoj (videti u
ANABIN bazi podataka). Državni fakulteti i više škole iz Srbije su, odnosno njihove diplome uglavnom sve priznate, diplome sa privatnih fakulteta uglavnom nisu priznate.
Sama viza je ograničena na max. 6 meseci, i za to vreme koje želiš da provedeš u DE moraš da dokažeš da možeš da se izdržavaš - dakle, da poseduješ određenu svotu novca (ili osigurana primanja), da imaš zdravstveno osiguranje koje važi u DE za to vreme dok si tamo i slično.
Šta je potrebno za dobijanje radne vize,
stoji lepo pobrojano u informatoru na stranici konzulata Nemačke u Beogradu. Ukratko, potrebno ti je sledeće:
- Pasoš sa 2 fotokopije i barem 2 prazne stranice
- Obrazac za podnošenje zahteva za vizu popunjen na nemačkom ili engleskom jeziku
- 3 biometrijske fotografije, ne starije od 6 meseci
- Plaćena taksa od 60e
- Biografija (iz informatora: "
Biografiju treba sami da napišete. Mora da sadrži sve podatke o Vašem stručnom obrazovanju i o svim dosadašnjim radnim mestima, ukoliko ste već bili zaposleni. ")
- Motivaciono pismo (na nemačkom ili na srpskom sa provodom overenim od strane sudskog tumača). Iz informatora: "
Treba da napišete izjavu o Vašim motivima za traženje posla u Nemačkoj. Motivaciono pismo treba da sadrži podatke o tome koja Vas oblast interesuje odnosno kakvo radno mesto tražite, gde planirate da konkurišete za posao i gde ćete biti smešteni za vreme boravka. Takođe Vas molimo da napišete stepen znanja nemačkog jezika (priložite potvrdu), odnosno, ukoliko ne govorite nemački jezik, obrazložite zašto za planiranu delatnost nije potrebno govoriti nemački."
- Potvrde o stručnoj kvalifikaciji (2 fotokopije) - Diploma o završenoj visokoškolskoj spremi u Nemačkoj, ili priznata i uporediva inostrana diploma neke visokoškolske ustanove.
- Potvrda o finansiranju celog boravka (barem 720e mesečno) - putem garancije nekoga ko ima boravak u Nemačkoj ili je državljanin da će preuzeti troškove, ili putem prebacivanja tražene sume na Sperrkonto (račun sa ograničenim pravom raspologanja) u Nemačkoj.
- Potvrda o zdravstvenom osiguranju tokom boravka (i 2 kopije)
Au Pair mi je takodje privukao paznju.Ne znam da li bi neko od mojih mogao da potpise taj ugovor samnom,kako to ide?
U Au Pair se ne razumem baš previše, ali, koliko ja znam, moraš da se prijaviš kod neke ovlašćene (!) agencije za Au Pair posredovanje. Onda napišeš CV i tekst kojim se predstavljaš (neki imaju i video za predstavljanje) i pošalješ im. Onda te oni stave u DB koju potencijalne porodice-domaćini razgledaju i pretražuju, pa onda čekaš da te neka porodica izabere za Au Pair. Problem je u tome što ogromna većina porodica želi isključivo au pair devojke za čuvanje dece, tako da muškarci, koliko ja znam, mnooogo duže čekaju na angažman, ako ga uopšte i dobiju. Ali, detalje o ovome bih radije ostavio nekome ko je to lično prošao.
Bitno je i sledeće - sa Au Pair vizom nemaš pravo da radiš nigde. Imaš pravo samo na džeparac koji dobijaš od familije koja te je angažovala (po pravilu, par stotina evra mesečno).
Uslovi za dobijanje Au Pair vize u Nemačkoj se, sasvim iznenađujuće

, mogu naći
na stranicama konzulata Nemačke u Beogradu. Ukratko, potrebno je:
- 3 popunjena obrasca za zahtev za vizu
- potpisana izjava o posledicama neistinitih podataka, itd.
- 3 biometrijske fotografije za pasoš, ne starije od 6 meseci
- u trenutku podnošenja zahteva za vizu ne smete biti mlađi od 18 ili stariji od 25 godina
- trajanje Au Pair boravka je najmanje 6 meseci, a najduže 12 meseci
- osnovno poznavanje nemačkog jezika (citat: "
Prilikom podnošenja zahteva će Nemačka ambasada proveriti Vaše poznavanje nemačkog jezika.")
- Porodica-domaćin mora da ima najmanje jedno maloletno dete
- između porodice-domaćina i Au Pair-a ne sme da postoji rodbinska veza
- u porodici-domaćinu mora da se principijelno govori nemački jezik, i najmanje jedan odrasli član porodice mora da bude državljanin Nemačke ili EU
Takođe, ne znam da li au pair agencije prihvataju od kandidata već "obezbeđenu" porodicu, to će bolje znati oni koji su već bili au pair negde. Naravno, ostaje činjenica da porodica u kojoj bi bio au pair ne sme biti rodbinski povezana sa tobom, kao preduslov za vizu...
Meni u principu treba odgovor koju vizu je najveca sansa da dobijem bez problema i da krenem da treniram/igram? Dalje cemo lako,ja cim dobijem ugovor od kluba to je boravisna nema price,bar su mi tako rekli?
U principu, tako je - kao što već rekoh gore, ako klub ima pravo da pravi profesionalne ugovore sa strancima, odnosno igra u određenoj ligi, onda da - kada dobiješ profesionalni ugovor, neće biti problem da dobiješ i radnu/boravišnu vizu.
Problem je u tome, šta ćeš da radiš do tada? Ako želiš da treniraš bez novčane naknade, to možeš i sa klasičnom Šengen vizom (6 meseci u godinu dana), ali ako hoćeš da ostaneš duže od 6 meseci, odnosno povremeno igraš u klubu koji je sa statusom "profesionalni" onda Šengenska viza nije dovoljna. Onda moraš da ideš na neku od klasičnih radnih/boravišnih viza, a to, u tvom slučaju, neće biti baš lako, jer ti nedostaje kvalifikacija i radnog iskustva.
Nastavak u sledećoj poruci...