Dobijanje radne/boravišne vize u Nemačkoj

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
problem u celoj prici je sto dobrih varilaca ima i iz Poljske i iz Rumunije, Bugarske, Madjarske, itd. pa su svi oni u boljoj situaciji u odnosu na tebe jer je svakom poslodavcu lakse da uzme jednog takvog i da pocne odmah da radi nego da tebi pravi vizu
To jeste najveći problem za nas koji nismo visoko kvalfikovani. Njima je mnoooogo lakše da pronadju posao a poslodavcu jednostavnije da ih zaposli. Te olakšice koje je Nemačka kao dala zemljama Balkana u 2016. a koje nisu EU, u stvari prikuplja najviše visoko kvalifikovane a od nižih medicinske tehničare i to je to...
Nego ja se predati neću... već ovih dana napraviću dobar novi CV i sa stvarima koje si mi preporučio šaljem na adrese. A baš prekoputa mene nalazi se škola jezika sa čini mi se davanjem nekih sertifikata, krenuću da učim i obnavljam nemački jezik.
Pa ako mi nešto zapne pitaću ovde ;-)

Pozdrav svima,
Nov sam na forumu i dosao sam da se raspitam o necemu veoma bitnom za mene.Poruka ce biti malo duza,budite strpljivi.Mid Healer ocekujm tvoju pomoc jer vidim da se razumes bas.

Ja se bavim kosarkom vec 9 godina.Trenutno sam junior dakle zadnja stanica pre "lige odraslih".E sad,stiglo mi je par poziva od Nemackih klubova da igram za njih.Oni traze da igram 1 juniorsku sezonu sa povremenim upadima u seniorsku a onda kompletno.

Posto imam garanciju vec da cu tamo igrati bacio sam se na potragu oko vize i pasosa.Procitao sam temu o Nemackim vizama ali dugo nije postovano a i imam malo drugacije planove pa sam se ipak odlucio za nov topic.

Trenutno imam 17 godina,u februaru punim 18.U junu bi trebalo da krenem za Nemacku.Imam Srpsko drzavljanstvo i Srpski pasos.Nasao sam razlicite tipove viza i svaku sam pregledao.

Plava karta-mislim da nemam sanse,jer imam samo srednju

Ostaju mi Au Pair,boravisna ili radna.

Mislio sam da pucam na boravisnu po principu dolazim da treniram,imam rodjake da me izdrzavaju blabla.U Nemackoj imam 3,4 ljudi koji bi potpisali garantno pismo za mene to nije problem.Interesuje me koje su sanse da odobre takav zahtev i koliko bi okvirno trajalo kad bih predao odmah 1 marta?

To je pitanje broj 1.Mislio sam da pucam mozda i na radnu,posto osim treninga planiram i da raduckam nesto lakse,cisto za dzeparac ako uspem da nadjem.Imam rodjake,posao nije problem samo ovo za vizu da dobro uradim.Koliko sam shvatio za radnu mi je potreban vec gotov ugovor i da potvrde da nema Nemackog/Eu gradjana za taj posao.To bi islo malo teze jer ja zavrsavam srednju ekonomsku,to nije bas deficitna ili bog zna kakva grana.Pretpostavljam da su manje sanse da to uspe?

E sad ne znam za vizu za trazenje posla.Koliko sam shvatio ona ti daje 6 meseci da nadjes posao pa da apliciras iz Nemacke direktno za radnu tako? Sta je potrebno za nju i koje su sanse da uspem?

Au Pair mi je takodje privukao paznju.Ne znam da li bi neko od mojih mogao da potpise taj ugovor samnom,kako to ide?

Meni u principu treba odgovor koju vizu je najveca sansa da dobijem bez problema i da krenem da treniram/igram? Dalje cemo lako,ja cim dobijem ugovor od kluba to je boravisna nema price,bar su mi tako rekli?

Da li je nekako posebno regulisana viza za sportiste nesto van javnosti? Ili je to klasicna boravisna/radna?

Imam dobre predispozicije.Imam nas pasos,vec jednom bio u Nemackoj pre 6-7 godina,viza je bila,nikad odbijen nikad kaznjavan.Roditelji nikad odbijeni nikad kaznjavani,keva vec jednom dobila vizu za Nemacku.Smatram da je to dosta dobro.Imam provereno par rodjaka za garanciju/garantno pismo.Ne bi trebalo biti problema zar ne? Imam neke rodjake rodjene u Nemackoj ako to nesto znaci vise i sa njihovim drzavljanstvom.

Izvinite sto ovoliko smaram ali meni je ovo bukvalno prekretnica.Najgore je sto se Nemacka ambasada u Beogradu bas i nije pretrgla da mi odgovori.Poslao sam slican e-mail na njihov mail za vize,samo mnogo kraci naravno a dobio sam smusen odgovor sa linkom za boravisnu i porukom da se obratim nekoj devojci tu ako mi nije jasno.

Situaciju zahebava i to sto imas samo jednu rezervaciju da predas vizu i to je to.Ne razumem to.Zar ne mogu tu uci nikoga da pitam,ni sa kim da porazgovaram,informisem se pre samog apliciranja?

Dakle koja je moja najbolja opcija trenutno?

Po mojoj laickoj proceni boravisna.Uletim sa pricom da idem da treniram/kurs jezika,dam garanciju 2-3 Nemacka drzavljanina,nikad kaznjavan nikad odbijan trebalo bi da prodje prica a?

Znam da sam malo paranoican ali meni od toga koliko se sad informisem i sledece odluke zavisi zivot.Tako da mislim da me razumete.Nije bas isto igrati ovde prakticno iz ljubavi i svi znamo u kojim uslovima i u jednoj uredjenoj zemlji sa uslovima 999 puta boljim i za dobru lovu.

Ako moze neko i da mi objasni kako izgleda ta garancija,nisam nasao nista novijeg datuma,bio bih veoma zahvalan.I da li za boravisnu moram obavezno imati potvrdu Goethe instituta i osiguranje?

Hvala sto ste me saslusali,cenicu svaku pomoc i znaci mi neizmerno.Vodim na Oktobarfest svakog ko mi pomogne bilo kako :D

Plava karta-mislim da nemam sanse,jer imam samo srednju

Da, tako je - za dobijanje Plave Karte mora se posedovati (priznata) visokoškolska diploma.

Ostaju mi Au Pair,boravisna ili radna.

Mislio sam da pucam na boravisnu po principu dolazim da treniram,imam rodjake da me izdrzavaju blabla.U Nemackoj imam 3,4 ljudi koji bi potpisali garantno pismo za mene to nije problem.Interesuje me koje su sanse da odobre takav zahtev i koliko bi okvirno trajalo kad bih predao odmah 1 marta?

U Nemačkoj a čini mi se i u ostatku EU, (više) ne postoje posebno "boravišne" i "radne" vize. Od poslednjih izmena viznog sistema od kada postoji Šengenski sporazum (Schengener Abkommen), svaka titula koja omogućuje trajniji (dakle, ne turistički i sličan) boravak, odnosno naseljavanje u Nemačkoj, je ujedno i radna dozvola.

Drugim rečima, svako ko ima pravo da se naseli, ima pravo i da radi u DE. Ovo se značajno razlikuje od, recimo, USA viza, koje imaju mnogo šarolikije i komplikovanije uslove.

"Boravišne titule" je naziv koji su im Nemci dali u poslednje vreme, da bi ih razlikovali od vize, jer vize, po pravilu, omogućuju samo privremeni boravak, ali ne i rad/naseljavanje (turističke vize, viza za traženje posla, za studije, itd), dok "boravišne titule" omogućuju i jedno i drugo.

Dakle, boravišna titula (kod nas narodski, sve je "viza") koju ti opisuješ (ti dođeš i naseliš se bez posla, a rodbina garantuje za tebe) ne postoji, na žalost. Inače bi pola Srbije već bilo u DE, da je samo garancija gastarbajterske rodbine dovoljna...

Generalnu radnu/boravišnu vizu za DE možeš samostalno da dobiješ u jednoj od one tri kategorije koje sam opisao u uvodnoj poruci (Plava Karta, deficitarna zanimanja, generalno zanimanje sa proverom da li ima EU građana za to mesto). Postoje, naravno, i "nesamostalne" vize, ali one se odnose na specifične slučajeve i okolnosti - recimo, ako se oženiš građankom/građaninom EU, usvajanje maloletnika i slično.

Postoji i mogućnost dobijanja radne/boravišne vize preko sporta, ali tada, koliko ja znam, mora da postoji profesionalni ugovor između tebe i kluba, sa određenom visinom zarade (verovatno min. Regelbedarf) i plaćenim zdravstvenim osiguranjem od strane poslodavca. Sportske vize ne poznajem baš detaljno, jer su retki oni koji moraju da ih traže sami, obično klub koji je ovlašćen da "zapošljava" strance je i odgovoran za vizu. Znam da je, za dobijanje, potrebno da klub igra na određenom nivou (recimo, minimalno 3. liga u fudbalu i slično), da se ne vodi kao "amaterski", tj. da ima pravo da sklapa profesionalne ugovore.

To je pitanje broj 1.Mislio sam da pucam mozda i na radnu,posto osim treninga planiram i da raduckam nesto lakse,cisto za dzeparac ako uspem da nadjem.Imam rodjake,posao nije problem samo ovo za vizu da dobro uradim.Koliko sam shvatio za radnu mi je potreban vec gotov ugovor i da potvrde da nema Nemackog/Eu gradjana za taj posao.To bi islo malo teze jer ja zavrsavam srednju ekonomsku,to nije bas deficitna ili bog zna kakva grana.Pretpostavljam da su manje sanse da to uspe?

Samo ako imaš radnu/boravišnu vizu imaš pravo i da radiš. A sa završenom (samo) srednjom školom i pozivom koji nije na listi deficitarnih, da, upravo to je procedura za dobijanje boravišne titule: Treba naći poslodavca koji je spreman da prođe kroz davanje oglasa, razgovore za posao i dokazivanje da si baš ti taj koji im treba. Plus, za ovu vrstu vize potrebno je i da položiš nemački na nivou od barem A1 (i to isključivo u instituciji koja je prioznata od konzulata, recimo Goethe Institut).

Više o ovoj vizi se može naći na stranici konzulata Nemačke u Beogradu: "Novi legalni putevi do posla u Nemačkoj – ali ne putem traženja azila!"

E sad ne znam za vizu za trazenje posla.Koliko sam shvatio ona ti daje 6 meseci da nadjes posao pa da apliciras iz Nemacke direktno za radnu tako? Sta je potrebno za nju i koje su sanse da uspem?

Procedura za dobijanje vize za traženje posla u DE (ovde je, za promenu, u pitanju stvarno "viza" a ne boravišna titula) je relativno jednostavna, ali je zato, po pravilu, potrebno da imaš završenu visokoškolsku spremu na visokoškolskoj ustanovi koja je priznata u Nemačkoj (videti u ANABIN bazi podataka). Državni fakulteti i više škole iz Srbije su, odnosno njihove diplome uglavnom sve priznate, diplome sa privatnih fakulteta uglavnom nisu priznate.

Sama viza je ograničena na max. 6 meseci, i za to vreme koje želiš da provedeš u DE moraš da dokažeš da možeš da se izdržavaš - dakle, da poseduješ određenu svotu novca (ili osigurana primanja), da imaš zdravstveno osiguranje koje važi u DE za to vreme dok si tamo i slično.

Šta je potrebno za dobijanje radne vize, stoji lepo pobrojano u informatoru na stranici konzulata Nemačke u Beogradu. Ukratko, potrebno ti je sledeće:

- Pasoš sa 2 fotokopije i barem 2 prazne stranice

- Obrazac za podnošenje zahteva za vizu popunjen na nemačkom ili engleskom jeziku

- 3 biometrijske fotografije, ne starije od 6 meseci

- Plaćena taksa od 60e

- Biografija (iz informatora: "Biografiju treba sami da napišete. Mora da sadrži sve podatke o Vašem stručnom obrazovanju i o svim dosadašnjim radnim mestima, ukoliko ste već bili zaposleni. ")

- Motivaciono pismo (na nemačkom ili na srpskom sa provodom overenim od strane sudskog tumača). Iz informatora: "Treba da napišete izjavu o Vašim motivima za traženje posla u Nemačkoj. Motivaciono pismo treba da sadrži podatke o tome koja Vas oblast interesuje odnosno kakvo radno mesto tražite, gde planirate da konkurišete za posao i gde ćete biti smešteni za vreme boravka. Takođe Vas molimo da napišete stepen znanja nemačkog jezika (priložite potvrdu), odnosno, ukoliko ne govorite nemački jezik, obrazložite zašto za planiranu delatnost nije potrebno govoriti nemački."

- Potvrde o stručnoj kvalifikaciji (2 fotokopije) - Diploma o završenoj visokoškolskoj spremi u Nemačkoj, ili priznata i uporediva inostrana diploma neke visokoškolske ustanove.

- Potvrda o finansiranju celog boravka (barem 720e mesečno) - putem garancije nekoga ko ima boravak u Nemačkoj ili je državljanin da će preuzeti troškove, ili putem prebacivanja tražene sume na Sperrkonto (račun sa ograničenim pravom raspologanja) u Nemačkoj.

- Potvrda o zdravstvenom osiguranju tokom boravka (i 2 kopije)

Au Pair mi je takodje privukao paznju.Ne znam da li bi neko od mojih mogao da potpise taj ugovor samnom,kako to ide?

U Au Pair se ne razumem baš previše, ali, koliko ja znam, moraš da se prijaviš kod neke ovlašćene (!) agencije za Au Pair posredovanje. Onda napišeš CV i tekst kojim se predstavljaš (neki imaju i video za predstavljanje) i pošalješ im. Onda te oni stave u DB koju potencijalne porodice-domaćini razgledaju i pretražuju, pa onda čekaš da te neka porodica izabere za Au Pair. Problem je u tome što ogromna većina porodica želi isključivo au pair devojke za čuvanje dece, tako da muškarci, koliko ja znam, mnooogo duže čekaju na angažman, ako ga uopšte i dobiju. Ali, detalje o ovome bih radije ostavio nekome ko je to lično prošao.

Bitno je i sledeće - sa Au Pair vizom nemaš pravo da radiš nigde. Imaš pravo samo na džeparac koji dobijaš od familije koja te je angažovala (po pravilu, par stotina evra mesečno).

Uslovi za dobijanje Au Pair vize u Nemačkoj se, sasvim iznenađujuće ;), mogu naći na stranicama konzulata Nemačke u Beogradu. Ukratko, potrebno je:

- 3 popunjena obrasca za zahtev za vizu

- potpisana izjava o posledicama neistinitih podataka, itd.

- 3 biometrijske fotografije za pasoš, ne starije od 6 meseci

- u trenutku podnošenja zahteva za vizu ne smete biti mlađi od 18 ili stariji od 25 godina

- trajanje Au Pair boravka je najmanje 6 meseci, a najduže 12 meseci

- osnovno poznavanje nemačkog jezika (citat: "Prilikom podnošenja zahteva će Nemačka ambasada proveriti Vaše poznavanje nemačkog jezika.")

- Porodica-domaćin mora da ima najmanje jedno maloletno dete

- između porodice-domaćina i Au Pair-a ne sme da postoji rodbinska veza

- u porodici-domaćinu mora da se principijelno govori nemački jezik, i najmanje jedan odrasli član porodice mora da bude državljanin Nemačke ili EU

Takođe, ne znam da li au pair agencije prihvataju od kandidata već "obezbeđenu" porodicu, to će bolje znati oni koji su već bili au pair negde. Naravno, ostaje činjenica da porodica u kojoj bi bio au pair ne sme biti rodbinski povezana sa tobom, kao preduslov za vizu...

Meni u principu treba odgovor koju vizu je najveca sansa da dobijem bez problema i da krenem da treniram/igram? Dalje cemo lako,ja cim dobijem ugovor od kluba to je boravisna nema price,bar su mi tako rekli?

U principu, tako je - kao što već rekoh gore, ako klub ima pravo da pravi profesionalne ugovore sa strancima, odnosno igra u određenoj ligi, onda da - kada dobiješ profesionalni ugovor, neće biti problem da dobiješ i radnu/boravišnu vizu.

Problem je u tome, šta ćeš da radiš do tada? Ako želiš da treniraš bez novčane naknade, to možeš i sa klasičnom Šengen vizom (6 meseci u godinu dana), ali ako hoćeš da ostaneš duže od 6 meseci, odnosno povremeno igraš u klubu koji je sa statusom "profesionalni" onda Šengenska viza nije dovoljna. Onda moraš da ideš na neku od klasičnih radnih/boravišnih viza, a to, u tvom slučaju, neće biti baš lako, jer ti nedostaje kvalifikacija i radnog iskustva.

Nastavak u sledećoj poruci...

Poslednja izmena:
...nastavak iz prethodne poruke:

Da li je nekako posebno regulisana viza za sportiste nesto van javnosti? Ili je to klasicna boravisna/radna?

To je, koliko je meni poznato, sasvim normalna radna/boravišna dozvola, slično kao što bi dobio da imaš jedno od deficitarnih zanimanja. Opet, za vize za profesionalne sportiste se, vrlo verovatno, ne traži zvanično polaganje nemačkog jezika, tako da sigurno postoji neka razlika.

Nadam se da neko ko je igrao profesionalno u Nemačkoj moći malo da napiše iz sopstvenog iskustva.

Imam dobre predispozicije.Imam nas pasos,vec jednom bio u Nemackoj pre 6-7 godina,viza je bila,nikad odbijen nikad kaznjavan.Roditelji nikad odbijeni nikad kaznjavani,keva vec jednom dobila vizu za Nemacku.Smatram da je to dosta dobro.Imam provereno par rodjaka za garanciju/garantno pismo.Ne bi trebalo biti problema zar ne? Imam neke rodjake rodjene u Nemackoj ako to nesto znaci vise i sa njihovim drzavljanstvom.

Iskreno, to nisu specijalne, već sasvim normalne predispozicije - da si odbijan i/ili kažnjavan, onda vrlo verovatno ne bi imao ni promil mogućnosti da dobiješ vizu ;)

Situaciju zahebava i to sto imas samo jednu rezervaciju da predas vizu i to je to.Ne razumem to.Zar ne mogu tu uci nikoga da pitam,ni sa kim da porazgovaram,informisem se pre samog apliciranja?

Pa sad, oni u konzulatu su tu da bi obradili zahteve za izdavanje viza i boravišnih titula, to nije baš savetovalište tipa "na koju šemu najlakše da dobijem vizu" ;) Osnovna predispozicija za dolazak na šalter je da ti već znaš za koju vizu/titulu se prijavljuješ, i da imaš spremljene dokumente (i popunjene obrasce) već prema tipu vize koju želiš da dobiješ. Mora se reći i da je konzulat postavio brdo informacija o vizama na svoje stranice.

Razmisli, da to svako krene nadugačko i naširoko da raspravlja na temu "e lepo, da mi sad zasednemo pa da vidimo kako ja da odem u Nemačku" na šalteru u konzulatu, bila bi još daleko veća gužva i ludnica nego što već jeste sada.

Dakle koja je moja najbolja opcija trenutno?

Po mojoj laickoj proceni boravisna.Uletim sa pricom da idem da treniram/kurs jezika,dam garanciju 2-3 Nemacka drzavljanina,nikad kaznjavan nikad odbijan trebalo bi da prodje prica a?

Kao što već rekoh, čista "boravišna viza" ne postoji, barem ne tako kako ti to zamišljaš.

Za kurs jezika možeš da dobiješ vizu, ali to je zaista viza, to nije titula, sa tom vizom nemaš pravo da se naseliš, odnosno da radiš u DE. Možeš da pohađaš kurs jezika dok traje, i to je to. Onda moraš da zatražiš drugi tip vize, radnu/boravišnu vizu (titulu) u trenutku kada dobiješ profesionalni ugovor sa tim klubom, ili da se vratiš u Srbiju.

Za tebe je, verovatno, opcija kursa jezika od par meseci (i treniranja sa strane) i najbolja, da ne kažem jedina realna opcija. Istina, za to vreme nećeš smeti da radiš, i vrlo verovatno nećeš imati pravo da igraš na zvaničnim utakmicama kluba, ali ćeš bar naučiti nemački i dobiti priliku da se pokažeš dna trenningu i da, na kraju, potpišeš profesionalni ugovor.

Ako kurs nemačkog traje do 90 dana, onda ti ne treba nikakva viza. Ako je preko 90 dana, treba ti viza za apsolviranje kursa jezika u Nemačkoj (boravak preko 90 dana), opisano u detalje na stranicama konzulata Nemačke u Beogradu. Za zahtev za vizu ti treba:

- Pasoš i 2 kopije, sa bar 2 prazne strane

- 2 popunjena obrasca za zahtev za vizu

- 3 biometrijske fotke

- Potvda o finansiranju života u DE tokom boravka (min. 720e mesečno): Garantno pismo nekoga sa boravkom ili državljanstvom da će preuzeti troškove boravka (x meseci puta 720e), odnosno uplata te sume na Sperrkonto u Nemačkoj

- Biografija (isto kao gore)

- Motivaciono pismo (isto kao gore)

- Potvrda o (trenutnom) znanju nemačkog jezika

- Maloletnicima treba i krštenica i od notara overena saglasnost oba roditelja

Ako moze neko i da mi objasni kako izgleda ta garancija,nisam nasao nista novijeg datuma,bio bih veoma zahvalan.I da li za boravisnu moram obavezno imati potvrdu Goethe instituta i osiguranje?

Garanciju (Verpflichtungserklärung) ne popunjavaš ti, odnosno ne popunjava tvoja rodbina, već Ausländeramt (Biro za strance) "pravi" garanciju na osnovu zahteva za istu i podataka koje garant pruža.

Sam zahtev nema propisan formular za celu Nemačku, nego svaki Ausländeramt ima svoj sopstveni formular (koji može da se dobije u lokalnom Birou), ili čak i nemaju formular, nego ili se zahtev napiše "slobodno" bez formulara, ili onaj ko hoće da da garanciju jednostavno dođe u Biro sa potrebnim podacima, i onda direktno na šalteru mu "naprave" garanciju. Ja se sećam da sam jednom i sam davao garanciju, i moj lokalni Biro je imao neki sopstveni formular koji su mi na licu mesta dali da potpišem. Izdavanje garancije košta 25e.

Evo par aktulenih primera:

- Ausländerbehörde Göppingen: Verpflichtungserklärung

- Ausländerbehörde Böblingen: Verpflichtungserklärung

- Ausländerbehörde Stuttgart nema zvaničan formular za zahtev, već samo "Merkblatt" za popunjavanje kod kuće, da bi se ubrzalo "pravljenje" garancije na šalteru, a čak ni ovaj Merkblatt nije potreban, može da se dođe i samo sa potrebnim podacima na šalter: Merkblatt Verpflichtungserklärung

Poslednja izmena:
@MidHealer

Verovatno sam u slicnoj situaciji kao Boza29

Ovako... Bio sam u 2016 godini, 3 meseca u Nemackoj. Promenio sam dva sportska kluba u nizim ligama, amaterski, jer se u Nemackoj sve posle 2 rukometne lige vodi kao amaterski.

Poslodavac gde sam nasao posao na gradjevini je poslao zahtev za dobijanje saglasnosti Arbaitsamt-u, i to traje vec nekih 2 meseca...( ni pozitivan ni negativan odgovor nije stigao)
U medjuvremenu, tamo sam upoznao Nemacku porodicu, koja mi je dala garanto pismo da ponesem nazad za Srbiju, u kojem pise da garantuju za mene i da mi daju stan na koriscenje.

Planirao sam da sacekam tu saglasnost, pa to da predam, ali posto to nije stiglo a 90 dana mi isticu krajem Januara, i imam rezervisano sve za povratak, a i liga mi pocinje tad, tj. nastavljam u klubu gde sam zadnji put igrao, gledam sta da radim.

Imao sam u planu da predam za vizu preko 90 dana, da navedem ucenje jezika, da prilozim izvod sa novcanim sredstavima za boravak, garanciju Nemaca, i jos sta je potrebno, ali nisam imao predstavu da to ne ide bas tako..Sta mislis, sta je najbolje da uradim, i da li stvarno ne mogu, sa dokazom novcanih sredstava na racunu, garantnim pismom i ostalim da dobijem vizu preko 90 dana?

Pozdrav

MidHealer hvala puno na pomoci bio sam u guzvi ovih dana i sve pa stvarno nisam stigao da ti odgovorim.Evo i ovo sad kuckam u 1 posle ponoci.

Odgovaracu ti po stavkama kao i ti meni :)
Dobro,plavu kartu sam odmah i otpisao,nisam iznenadjen.

Aha shvatam,to mi je i bilo zbunjujuce.Najprostije receno svaka titula tj viza koju ti dobijes a da nisi turista dakle radna ili student ili sportista tako nesto je ujedno i boravisna.To me je i zbunjivalo najvise ne znam zasto sam mislio da postoji posebna boravisna.Ovo mi je razjasnilo vec 80% :D Shvatam,ma nije problem ni liga ni nista klub je u najvisoj ligi tj prvoj za profesionalce nego neka politika da oni ne obezbede papire dok odprilike ne pokazes ponasanje kakvo ti je i naviknes malo.

Da,pricao sam sa momcima iz Goethe instituta ako bude potrebno da polazem bez priprema.

Onda i ova za trazenje posla odpada.Nema svrhe da trazim tu vizu za samo 6 meseci isto tako mogu dobiti i sengensku ili prosto iskoristiti tih 89-90 dana bezviznog da obavim sta treba.Ne vidim neku njenu preveliku poentu osim eventualnog razgovora za posao uzivo a sve ostalo mogu i sa Jobborse-a s obzirom da sam ja i u Nemackoj gradjanin sa pasosem drzave treceg sveta sto se kaze haha.Potvrdio sam onu sifru koja je stigla iz Nemacke ako znas na sta mislim tako da sad gledam malo i tu preko Jobborse popunio sam profil pa upravo gledam sta ima,nisam ranije nasao vremena.

Bas sam gledao malo to za aupair i registrovao se na neki sajt gde se traze ti domacini i ono su bas male "plate" ako to tako zovu.Otprilike najvise sto sam nasao je 280-290 evra tog dzeparca.Jeste da imas prebivaliste ali kao sto si rekao nemas pravo nikakvog rada a nije bas ni fleksibilno da ti treniras/ides negde kad ti hoces nego kad imas slobodno.Tako da nista ni od toga.

Problem je u tome, šta ćeš da radiš do tada? Ako želiš da treniraš bez novčane naknade, to možeš i sa klasičnom Šengen vizom (6 meseci u godinu dana), ali ako hoćeš da ostaneš duže od 6 meseci, odnosno povremeno igraš u klubu koji je sa statusom "profesionalni" onda Šengenska viza nije dovoljna. Onda moraš da ideš na neku od klasičnih radnih/boravišnih viza, a to, u tvom slučaju, neće biti baš lako, jer ti nedostaje kvalifikacija i radnog iskustva.

Bas to me i zabrinjava i zato se i informisem.Ja ne sumnjam nimalo da ce ugovor od jednog svetski poznatog kluba biti dovoljan da dobijem vizu na koliko god budem igrao tu,ali sta do tada? Sta da radim ako se klubu cefne i kazu da cemo potpisati ugovor za na primer 6 meseci? Ili traze jos nesto? Znam da to ne bi bilo korektno od njih ali oni su ti koji ce davati platu tako da imaju pravo na sta god pozele.

Da,i ja sam pre 2 dana dobio info da se jezik ne mora zvanicno polagati kod profesionalnih sportista.Jezik nije problem,ucim ga godinama samo nemam oficijalni sertifikat ali da se to i u Goethe srediti ako bude bas zapelo.

Ma znam,ni ja nisam mislio da su to bog zna kakve predispozicije da mi odobre,nego sam cisto pomenuo da ne bude neke zabune da je to osnovno ok jer ima njih koji se i kaznjavani i slicno raspituju veruj mi.Pa cisto da je to sve u redu.

Dobro ovo za kurs jezika vec deluje realno.To za garantno i sperrkonto mogu srediti.Pretpostavljam da potvrda o (trenutnom) znanju nemačkog jezika mora biti Goethe?

Aha,shvatam ovo za garantno pismo.Dobro to oni mogu otici i napraviti u svojoj opstini dakle.

Hvala ti za sve ove informacije,pomoglo mi je mnogo,video sam ja dokumenta otprilike i na sajtu ambasade ali nije to isto kao kad ti neko kaze iz prve ruke.

Imam jos par pitanja ako nije tesko.
Zanima me kada bih ja otisao bez vize tj 90/180 da li je potrebno da drugih 90 dana istekne ako dobijem vizu pre ponovnog ulaska? Ovo pitanje je malo konfuzno pa cu se potruditi da ti bolje objasnim.Recimo da ja odem 10 Juna u Nemacku bez vize,odsednem kod rodjaka i treniram u klubu.Za ta 3 meseca se ja svidim njima i dogovorimo sve i ja se naprimer 25 Avgusta vratim u Srbiju jer uskoro istice tih 90.Cim se vratim ja predam dokumenta uz ugovor od njih i naprimer 20 septembra dobijem radnu/boravisnu vizu zbog ugovora. Da li ja istog dana mogu da krenem za Nemacku sa tom vizom bez obzira na onih 90 dana bez ulaska koji jos nisu prosli? Mislim da razumes sta te pitam,da li viza koju izvadim ponistava 90/180 iz proslog putovanja?

Pitanje broj dva da li postoji mogucnost da ja negde u Srpskoj ambasadi u Nemackoj predam za vizu? Naprimer posle mesec dana im se svidim i napravimo ugovor.Da li ja bas moram da napustim drzavu da bih predao zahtev ili mogu za preostala 2 meseca 90/180 sistema da predam dokumenta u ambasadi/konzulatu tamo? Mislim da sam procitao da se mora predati kod nas ali opet kazem ko pita ne skita mozda postoji neka fora kao da ne mogu trenutno da napustim klub zbog treninga ili tako nesto?

Po terminologiji iz prethodnih odgovora rekao bih da si iz Nemacke,sumnjam da bi neko samo iz teorije poznavao sve ovo,ili gresim?
Ako ti nije problem da kazes iz kog si dela ili ako hoces mozes mi dati svoj email ako neces ovde javno posto imam jos neka pitanja za sam zivot i slicno,i bas mi treba neko ko poznaje materiju.
Takodje nisam primetio dugme za privatne poruke,nema toga ovde ili ce mi se otkljucati posle ove 3 pocetne poruke?

Sledeci put cu odgovoriti skorije jer su neke obaveze prosle i sad imam vremena da se spremam i visim na netu :D

Puno pozdrava za tebe i dankeschön z:D

@MidHealer

Verovatno sam u slicnoj situaciji kao Boza29

Ovako... Bio sam u 2016 godini, 3 meseca u Nemackoj. Promenio sam dva sportska kluba u nizim ligama, amaterski, jer se u Nemackoj sve posle 2 rukometne lige vodi kao amaterski.

Poslodavac gde sam nasao posao na gradjevini je poslao zahtev za dobijanje saglasnosti Arbaitsamt-u, i to traje vec nekih 2 meseca...( ni pozitivan ni negativan odgovor nije stigao)
U medjuvremenu, tamo sam upoznao Nemacku porodicu, koja mi je dala garanto pismo da ponesem nazad za Srbiju, u kojem pise da garantuju za mene i da mi daju stan na koriscenje.

Planirao sam da sacekam tu saglasnost, pa to da predam, ali posto to nije stiglo a 90 dana mi isticu krajem Januara, i imam rezervisano sve za povratak, a i liga mi pocinje tad, tj. nastavljam u klubu gde sam zadnji put igrao, gledam sta da radim.

Imao sam u planu da predam za vizu preko 90 dana, da navedem ucenje jezika, da prilozim izvod sa novcanim sredstavima za boravak, garanciju Nemaca, i jos sta je potrebno, ali nisam imao predstavu da to ne ide bas tako..Sta mislis, sta je najbolje da uradim, i da li stvarno ne mogu, sa dokazom novcanih sredstava na racunu, garantnim pismom i ostalim da dobijem vizu preko 90 dana?

Pozdrav

Na žalost, to ne ide tako (lako). Kada bi to tako funkcionisalo, to bi značilo da ceo (pr)opisani proces dodeljivanja boravišnih dozvola (i samim tim, radnih dozvola) nema nikakvog smisla, jer bi bilo dovoljno imati nešto para na računu i/ili nečiju garanciju da bi se dobila boravišna/radna dozvola. To ne postoji ni u jednoj (razvijenoj) zemlji na svetu, osim kada su u pitanju izuzetno veliki novčani iznosi (čitaj: veći od pola miliona, milion evra/dolara), i plana ulaganja u tamošnje firme.

Kurs jezika može da bude dobra osnova za dobijanje vize za učenje jezika. Ali, u pitanju je upravo i doslovno to što i piše - dobija se viza za učenje jezika, što znači da je u pitanju (vrlo) ograničeni boravak (obično do max. 12 meseci), i sa tom vizom se u Nemačkoj/EU ne može raditi, odnosno zaposliti. Što i ima smisla - u pitanju je, jel'te, viza (za učenje jezika), a ne boravišna/radna dozvola (ili titula).

Ne treba zaboraviti da za dobijanje vize za učenje jezika, pogotovo one koja duže traje (preko 2-3 meseca), je neophodno priložiti i dokaz da je kurs jezika zaista i upisan, odnosno plaćen. Sa druge strane, dugački kursevi, koji traju više meseci pa sve do godinu dana, su i jako skupi. Opet, bez tog dokaza/uplate, vrlo verovatno neće biti ni vize.

Nečija garancija i tvoje pare na računu ti mogu pomoći samo utoliko što dokazuju da imaš sredstava da preživiš u D za vreme tvog kursa jezika, za dobijanje boravišne/radne dozvole su i garancija i stanje tvog računa potpuno irelevantni.

Koliko ja vidim, ostaje ti jedino da sačekaš rezultate iz Arbeitsamt-a. obično provera traje 10-12 nedelja u većim gradovima (i samim tim, u opterećenijim Amt-ovima), tako da to još nije steklo, zapravo. Verovatno tvoj budući poslodavac to može malo i da pogura, ako se potrudi da nazove nadležnog službenika u Ausländeramt-u, da proveri šta je sa tvojim slučajem. Dalje, ne zaboravi da je za ovu vrstu boravišne dozvole neophodno položiti i nemački jezika barem na nivou A1, bez toga ne ide.

Pozdrav braco mozete li mi pomoci... :)

Dobijo sam od firme ARBEITSVERTRAG(ugovor o radu) i BUNDESAGENTUR Fur Arbeit(Odobrenje biroa Nemacke) to sad treba da predam u Nemacki konzulat.Rezervisao sam termin preko interneta i stigla mi je poruka da cu biti obavesten o terminu 12.12.2016 proslo je skoro mesec dana i nista mi ne stize od njih?
Moja pitanja su:
1.Koliko se ceka za termin vremenski?
2.Sta mi je jos potrebno od dokumenata da predam kad dobijem termin?
3.kad to predam koliko cekam za odobrenje?
4.Da li moze ovo da zastari sto mi je odobrio Nemacki biro
5.Da li sa ova dva dokumenta imam sanse da dobijem radnu vizu?

Imam jedno pitanje.? Ja sam dobio boravisno radnu vizu na 6meseci u konzulatu u Srbiji i dosao sam za DE. Dakle na onom papiru stoji validnost vize i da je vezana za firmu tj.stoji ime firme koja mi je poslala ugovor....dakle dosao i otisao u ured za strance sa prijavom boravka, prijava osiguranja AOK, platio 100evra novu vizu koja mi je odobrena na jos jednu godinu i cekam sad 2-3nedelje da bude gotova ''sad su u formatu ostalih kartica i od plastike'' dakle moje pittanje glasi ako neko zna koliko sam ja vezan za tu firmu? I dali mogu da radim za drugu firmu , ako mogu kako da to odradim? Da napomenem ovo je firma koja se bavi konsaltingom i ja nisam u tim vodama a ujedno to je firma od moje sestre i zeta tako da su sve kombinacije u igri ...da bih se prebacio u neku drugu koja je meni bliza po profesiji. Hvala

Pozdrav braco mozete li mi pomoci... :)

Dobijo sam od firme ARBEITSVERTRAG(ugovor o radu) i BUNDESAGENTUR Fur Arbeit(Odobrenje biroa Nemacke) to sad treba da predam u Nemacki konzulat.Rezervisao sam termin preko interneta i stigla mi je poruka da cu biti obavesten o terminu 12.12.2016 proslo je skoro mesec dana i nista mi ne stize od njih?
Moja pitanja su:
1.Koliko se ceka za termin vremenski?
2.Sta mi je jos potrebno od dokumenata da predam kad dobijem termin?
3.kad to predam koliko cekam za odobrenje?
4.Da li moze ovo da zastari sto mi je odobrio Nemacki biro
5.Da li sa ova dva dokumenta imam sanse da dobijem radnu vizu?

O trenutnim vremenima čekanja, citat sa sajta konzulata (18.01.17): "Trenutno vreme čekanja između registracije termina i potvrde o zakazanom terminu iznosi okvirno 14 dana. Trenutno vreme čekanja između potvrđenog termina i realizacije termina iznosi od 4 do 6 nedelja."

Pošto si morao da čekaš na odobrenje Arbeitsamt-a, cenim da ideš na dobijanje boravišne dozvole za "opšte" poslove (ne za deficitarna zanimanja). Ne zaboravi da uslovi rada (plata, radno vreme, itd.) opisani u ugovoru o radu moraju da odgovaraju prosečnim uslovima za to zanimanje u tom području u kome se nalazi firma, dakle da odgovaraju prosečnim uslovima koje bi i Nemac ili građanin EU dobio za isti posao u istom gradu.

U tom slučaju ti je neophodno još i sledeće:

- Potvrda o položenom nemačkom jeziku na nivou od bar A1 (Goethe Institut, odnosno slični priznati testovi na istom nivou, TELC, TestDAF ili ÖSD.). Za plavu kartu ili deficitarna zanimanja potreban je barem nivo B1. Za spajanje porodica, supružnik takođe mora da položi nemački jezik bar na nivou A1.

- Pasoš sa bar 2 prazne stranice i 2 fotokopije pasoša (ne samo fotokopije ličnih podataka, već i svih stranica sa vizama, pečatima ili napomenama)

- Popunjeni i potpisani formulari za podnošenje zahteva za boravišnu/radnu dozvolu (2 komada, popunjeni isključivo na engleskom ili nemačkom jeziku)

- 3 biometrijske fotografije

- Potpisan ugovor o radu i 2 kopije istog.

- Potvrde o stručnim kvalifikacijama i 2 kopije istih (diplome, priznanja, certifikati...)

- Listing iz penzijskog i invalidskog osiguranja treba da sadrži podatke o svim radnim odnosima sve do dana podnošenja zahteva.

- Izvod iz trgovinskog registra Nemačke/ili bilans prihoda i rashoda firme - Citat sa sajta konzulata: "Možete skratiti proces rešavanja Vašeg zahteva ako uz zahtev priložite izvod iz trgovinskog registra Nemačkei/iliposlednji bilans primanja i rashoda. U pojedinim slučajevima Ambasada može tražiti ovaj dokument naknadno"

- Licenca ili certifikat za datu struku, ako je takva propisana (samo za struke u kojima je ovo neophodno, recimo ronioci, mineri, varioci, medicinsko osoblje, itd.)

Zvaničnu listu potrebnih dokumenata direktno od konzulata u Beogradu možeš pogledati ovde (na nemačkom i srpskom), a informator konzulata o certifikatima o poznavanju nemačkog jezika možeš naći ovde (na srpskom).

Poslednja izmena:
Imam jedno pitanje.? Ja sam dobio boravisno radnu vizu na 6meseci u konzulatu u Srbiji i dosao sam za DE. Dakle na onom papiru stoji validnost vize i da je vezana za firmu tj.stoji ime firme koja mi je poslala ugovor....dakle dosao i otisao u ured za strance sa prijavom boravka, prijava osiguranja AOK, platio 100evra novu vizu koja mi je odobrena na jos jednu godinu i cekam sad 2-3nedelje da bude gotova ''sad su u formatu ostalih kartica i od plastike'' dakle moje pittanje glasi ako neko zna koliko sam ja vezan za tu firmu? I dali mogu da radim za drugu firmu , ako mogu kako da to odradim? Da napomenem ovo je firma koja se bavi konsaltingom i ja nisam u tim vodama a ujedno to je firma od moje sestre i zeta tako da su sve kombinacije u igri ...da bih se prebacio u neku drugu koja je meni bliza po profesiji. Hvala

Ako sam dobro razumeo ovo što si napisao, ti si dobio boravišnu/radnu dozvolu na osnovu ugovora o radu i odobrenja Bundesagentur für Arbeit (Arbeitsamt), ali ne za deficitarna zanimanja ili plavu kartu?

Ako je tako, onda si vezan za trenutnu firmu samo utoliko što, da bi promenio firmu, moraš da prođeš kroz istu proceduru kao i pri dobijanju trenutne boravišne dozvole (ali samo u prve tri godine). Ovo znači da, tokom te prve tri godine, moraš da ponovo podneseš zahtev za odobrenje zaposlenja u novoj firmi Arbeitsamt-u, i oni moraju ponovo da ti izdaju potvrdu da nema zainteresovanih/podobnih građana Nemačke ili EU za to (novo) radno mesto. Sa tom potvrdom onda moraš da prijaviš promenu radnog mesta i u tvom Odeljenju za Strance (Ausländeramt), i onda dobijaš novu boravišnu dozvolu (koja je, opet, vezana za novu firmu, odnosno za radno mesto).

Posle 3 godine, nisi više "vezan" za firmu (tačnije, ne treba ti više potvrda Arbeitsamt-a pri promeni firme), jer onda dobijaš (tj. imaš pravo, po pravilu na) trajnu boravišnu/radnu dozvolu, a ona ne može biti vezana za mesto, firmu ili druge uslove.

Dodatak: Sad baš čitam napomenu o promeni firme za imaoce boravišne dozvole koje su vezane za firmu, na sajtu Ausländeramt-a u Berlinu. Tu stoji i napomena da se, ako želiš da promeniš firmu, ne moraš (opet) da tražiš saglasnost Arbetisamt-a, odnosno da menjaš postojeću boravišnu dozvolu "na novu firmu", ako si sa tom boravišnom/radnom dozvolom u Nemačkoj radio bar dve godine bez prekida i imaš boravište u Berlinu (ovo se podrazumeva samo po sebi, inače ne bi bio nadležan Ausländeramt u Berlinu). To skraćuje ovo vreme "vezanosti" sa 3 na 2 godine, ali ostaje pitanje da li je to neki Berlinski "specijalitet" ili ne (ne bi bio prvi put ;) ).

Poslednja izmena:
Sta da radim ako se klubu cefne i kazu da cemo potpisati ugovor za na primer 6 meseci? Ili traze jos nesto? Znam da to ne bi bilo korektno od njih ali oni su ti koji ce davati platu tako da imaju pravo na sta god pozele.

To, zapravo i nije problem - ako dobiješ ugovor na x meseci, dobićeš i boravišnu/radnu dozvolu, samo ograničenu na ovaj period. Ako posle produžiš ugovor, neće biti nikakav problem da ti produže postojeću, odnosno izdaju novu dozvolu.

Da,i ja sam pre 2 dana dobio info da se jezik ne mora zvanicno polagati kod profesionalnih sportista.Jezik nije problem,ucim ga godinama samo nemam oficijalni sertifikat ali da se to i u Goethe srediti ako bude bas zapelo.

E pa super z:) Hvala za informaciju da pro sportistima ne traže polaganje jezika (pretpostavljao sam da je tako, ali jedno je pretpostavka, drugo potvrđeno u praksi...). Sigurno će zatrebati još nekome ovde ko bude išao u Nemačku zbog sporta.

Dobro ovo za kurs jezika vec deluje realno.To za garantno i sperrkonto mogu srediti.Pretpostavljam da potvrda o (trenutnom) znanju nemačkog jezika mora biti Goethe?

Ovo je jedna od stvari koju ne znam tačno. Odnosno, znam da je u jednom slučaju čovek doneo Goethe certifikat A1 (iako mu nisu tražili), i rekao da ide na kurs za nivo B1, pa C1. U drugom slučaju koji mi je lično poznat, devojci nisu tražili nikakvu zvaničnu potvrdu, već su je jednostavno malo prorešetali na nemačkom na samom šalteru. Sa druge strane, znanje nemačkog ovde nije poenta, jer je cilj kursa jezika da se taj jezik nauči - a ne da se već zna. Dakle, onaj koji traži vizu za učenje jezika može, sasvim legitimno, da kaže da ne zna nemački uopšte, zato i ide tamo, da bi ga naučio z:mrgreen:

Zanima me kada bih ja otisao bez vize tj 90/180 da li je potrebno da drugih 90 dana istekne ako dobijem vizu pre ponovnog ulaska?
Ovo pitanje je malo konfuzno pa cu se potruditi da ti bolje objasnim.Recimo da ja odem 10 Juna u Nemacku bez vize,odsednem kod rodjaka i treniram u klubu.Za ta 3 meseca se ja svidim njima i dogovorimo sve i ja se naprimer 25 Avgusta vratim u Srbiju jer uskoro istice tih 90.Cim se vratim ja predam dokumenta uz ugovor od njih i naprimer 20 septembra dobijem radnu/boravisnu vizu zbog ugovora. Da li ja istog dana mogu da krenem za Nemacku sa tom vizom bez obzira na onih 90 dana bez ulaska koji jos nisu prosli? Mislim da razumes sta te pitam,da li viza koju izvadim ponistava 90/180 iz proslog putovanja?

Boravišna dozvola nema veze sa vizama, pa samim tim ni sa pravilom 90/180. Drugim rečima, čim dobiješ boravišnu dozvolu, možeš da ideš, od tog trenutka nikoga više ne zanima koje i kakve si vize imao pre toga, niti koliko si boravio u DE.

Pitanje broj dva da li postoji mogucnost da ja negde u Srpskoj ambasadi u Nemackoj predam za vizu? Naprimer posle mesec dana im se svidim i napravimo ugovor.Da li ja bas moram da napustim drzavu da bih predao zahtev ili mogu za preostala 2 meseca 90/180 sistema da predam dokumenta u ambasadi/konzulatu tamo? Mislim da sam procitao da se mora predati kod nas ali opet kazem ko pita ne skita mozda postoji neka fora kao da ne mogu trenutno da napustim klub zbog treninga ili tako nesto?

U srpskom konzulatu bi morao da podneseš za vizu samo ako ti treba srpska viza, za boravak u Srbiji ;)

Ako si već u Nemačkoj, onda nema nikakvog problema da se dokumenta predaju tamo. Za izdavanje boravišnih dozvola i viza je, na teritoriji Nemačke, zadužen lokalni Ausländeramt.

Po terminologiji iz prethodnih odgovora rekao bih da si iz Nemacke,sumnjam da bi neko samo iz teorije poznavao sve ovo,ili gresim?
Ako ti nije problem da kazes iz kog si dela ili ako hoces mozes mi dati svoj email ako neces ovde javno posto imam jos neka pitanja za sam zivot i slicno,i bas mi treba neko ko poznaje materiju.

Ja već izvesno vreme živim u Nemačkoj, ranije sam živeo u USA, a još ranije u Srbiji (tada je još bila Jugoslavija, barem delimično) :deda: z:mrgreen: Nešto se malo razumem u ovu materiju jer sam i sam prolazio kroz (sličnu) proceduru viza, dozvola i druge papirologije, a poznati su mi i detalji i iskustva još nekoliko prijatelja i poznanika. A što sam ne znam, znam gde ću da nađem :D

Na žalost, ovde i u drugim forumima sam video toliko gluposti po pitanju procedure dobijanja viza i boravišnih dozvola, da sam rešio da napišem par proverenih informacija, da ljudi ne bi gubili vreme i živce bezveze sa poluistinama i totalnim glupostima koje su se često mogle pročitati. Još gore, većina je u stilu "HAHA nemaš ti pojma, evo moj pašenog od šuraka pa njegova jetrva, ona otišla u Nemačku bez vize i to peške, a tamo dobila odma milion evra auto i stan od Nemaca, oni su glupi, živ ti ja, on mi pričao da mu pričala", ili "ja znam lično u Nemačkoj kad se zaposliš moraš da radiš 90 sati nedeljno inače te gazda izbaci i svi Nemci nas mrze i neće sa mnom da pričaju...", a onda doda "pa šta ima veze što ja nisam naučio nemački za ovih 20 godina što sam tamo, neću ja da im učim jezik, mamu im švapsku" i tome slično z:shock:

Što se tiče pitanja, samo ti udri ovde - ovo i jeste forum upravo za to, i nikada ne znaš kome će jedna ili druga informacija ili iskustvo dobro doći. Pogotovo pitanja i suvisli odgovori i iskustva iz (realnog) života preko imaju smisla, jer znam iz iskustva da mnogo, mnogo Srba ima sasvim... drugačiju (da ne kažem, pogrešnu ;) ) predstavu o tome kako izgleda život, rad, zabava i slično preko.

Takodje nisam primetio dugme za privatne poruke,nema toga ovde ili ce mi se otkljucati posle ove 3 pocetne poruke?

Ja mislim da je pšotrebno da imaš određeni broj poruka (20?) u forumima, pre nego što možeš da pošalješ privatnu poruku. Ko se bolje razume u forum će me već ispraviti ako grešim z:mrgreen:

Poslednja izmena:
Cao drustvo...pozdrav svima! Imala bih pitanje za MidHealer-a, a tice se mijenjanja posla, odnosno poslodavca sa ovom radnom dozvolom kao viznom olaksicom za nas Balkance... Ta tema se ovdje vec pomenula, i ja sam pokusala da dodjem do informacije na internetu, tice se konkretno pokrajine Hessen, ali nazalost nisam uspjela. Da li je za ovu pokrajinu moguce nakon dvije godine promijeniti poslodavca (kao u slucaju Berlina) i ne podnositi nanovo zahtjev za radnu dozvolu, ili mora da se tri godine ceka?

Zahvaljujem se unaprijed na odgovoru... ;) :)

Cao drustvo...pozdrav svima! Imala bih pitanje za MidHealer-a, a tice se mijenjanja posla, odnosno poslodavca sa ovom radnom dozvolom kao viznom olaksicom za nas Balkance... Ta tema se ovdje vec pomenula, i ja sam pokusala da dodjem do informacije na internetu, tice se konkretno pokrajine Hessen, ali nazalost nisam uspjela. Da li je za ovu pokrajinu moguce nakon dvije godine promijeniti poslodavca (kao u slucaju Berlina) i ne podnositi nanovo zahtjev za radnu dozvolu, ili mora da se tri godine ceka?

Zahvaljujem se unaprijed na odgovoru... ;) :)

Pogledao sam malo zakone, i kako izgleda, ovaj rok od 2 godine važi za celu Nemačku, ne samo za Berlin z:)

Osnova je paragraf § 9 Abs.1 BeschV, posebno ovaj deo: "[...] Die Beschränkung auf einen Arbeitgeber entfällt wenn der Arbeitnehmer mindestens 2 Jahre rechtmäßig eine versicherungspflichtige Beschäftigung in Deutschland ausgeübt hat, wobei zeitlich begrenzte Beschäftigungen nicht angerechnet werden."

To znači da, ako si bar 2 godine neprekidno radila u Nemačkoj sa ugovorom na neodređeno vreme (bitno, jer se vreme zaposlenja sa ugovorom/ugovorima na određeno vreme ne računa u ove 2 godine!), imaš pravo na promenu poslodavca bez odobrenja Bundesagentur für Arbeit (Arbeitsamt).

I ne samo to, zapravo, posle pune 2 godine rada na neodređeno vreme, već imaš pravo na promenu "boravišne titule", što u praksi znači da već tada (posle 2 godine) imaš pravo na izdavanje neograničene boravišne dozvole. Neograničena boravišna dozvola ti omogućava da se zaposliš bilo gde i bilo kako (pa i na određeno vreme), i omogućava da ostaneš legalno u DE čak i u slučaju da ostaneš bez posla, i u tom slučaju imaš pravo na istu pomoć kao i bilo koji Nemac, dakle pomoć za nezaposlene, pa socijalnu pomoć i tako dalje.

Inače, u zakonu eksplicitno stoji: pri promeni poslodavca pre isteka ove dve godine, mora da se prođe ista procedura kao i pri prvom zahtevu za izdavanje boravišne dozvole, dakle, popunjavanje i podnošenje formulara za zahtev, čekanje na odobrenje, itd. Ako se desi da se odobrenje ne dobije, ne dobija se ni (dalja) boravišna dozvola, što znači da bi morala da napustiš Nemačku.

Na sajtu jednog Ausländeramt-a čak upozoravaju imaoce boravišnih dozvola koje su vezane za određenog poslodavca da ne reskiraju prebrzu promenu poslodavca u prve 2 godine, jer svaka promena dovodi u pitanje boravišnu dozvolu i iziskuje ponovno prolaženje kroz celu proceduru: "Vor einer übereilten Aufgabe des Arbeitsplatzes ist daher zu warnen, da sie die Aufenthaltsberechtigung in Frage stellt. Für jede neue berufliche Tätigkeit bedarf es innerhalb der ersten 2 Jahre in jedem Fall einer erneuten Zustimmung."

Poslednja izmena:
O trenutnim vremenima čekanja, citat sa sajta konzulata (18.01.17): "Trenutno vreme čekanja između registracije termina i potvrde o zakazanom terminu iznosi okvirno 14 dana. Trenutno vreme čekanja između potvrđenog termina i realizacije termina iznosi od 4 do 6 nedelja."

Pošto si morao da čekaš na odobrenje Arbeitsamt-a, cenim da ideš na dobijanje boravišne dozvole za "opšte" poslove (ne za deficitarna zanimanja). Ne zaboravi da uslovi rada (plata, radno vreme, itd.) opisani u ugovoru o radu moraju da odgovaraju prosečnim uslovima za to zanimanje u tom području u kome se nalazi firma, dakle da odgovaraju prosečnim uslovima koje bi i Nemac ili građanin EU dobio za isti posao u istom gradu.

U tom slučaju ti je neophodno još i sledeće:

- Potvrda o položenom nemačkom jeziku na nivou od bar A1 (Goethe Institut, odnosno slični priznati testovi na istom nivou, TELC, TestDAF ili ÖSD.). Za plavu kartu ili deficitarna zanimanja potreban je barem nivo B1. Za spajanje porodica, supružnik takođe mora da položi nemački jezik bar na nivou A1.

- Pasoš sa bar 2 prazne stranice i 2 fotokopije pasoša (ne samo fotokopije ličnih podataka, već i svih stranica sa vizama, pečatima ili napomenama)

- Popunjeni i potpisani formulari za podnošenje zahteva za boravišnu/radnu dozvolu (2 komada, popunjeni isključivo na engleskom ili nemačkom jeziku)

- 3 biometrijske fotografije

- Potpisan ugovor o radu i 2 kopije istog.

- Potvrde o stručnim kvalifikacijama i 2 kopije istih (diplome, priznanja, certifikati...)

- Listing iz penzijskog i invalidskog osiguranja treba da sadrži podatke o svim radnim odnosima sve do dana podnošenja zahteva.

- Izvod iz trgovinskog registra Nemačke/ili bilans prihoda i rashoda firme - Citat sa sajta konzulata: "Možete skratiti proces rešavanja Vašeg zahteva ako uz zahtev priložite izvod iz trgovinskog registra Nemačkei/iliposlednji bilans primanja i rashoda. U pojedinim slučajevima Ambasada može tražiti ovaj dokument naknadno"

- Licenca ili certifikat za datu struku, ako je takva propisana (samo za struke u kojima je ovo neophodno, recimo ronioci, mineri, varioci, medicinsko osoblje, itd.)

Zvaničnu listu potrebnih dokumenata direktno od konzulata u Beogradu možeš pogledati ovde (na nemačkom i srpskom), a informator konzulata o certifikatima o poznavanju nemačkog jezika možeš naći ovde (na srpskom).

Brate sve ovo imam samo nemam sertifikat za A1...Meni u firmi ne traze poznavanje jezika,mada i na ovom sajtu sto si mi naveo ne pise da to moram da imam!
Da li je neko dobijo od ambasade vizu,a da nije morao imati polozeni sertifikat A1?

Brate sve ovo imam samo nemam sertifikat za A1...Meni u firmi ne traze poznavanje jezika,mada i na ovom sajtu sto si mi naveo ne pise da to moram da imam!
Da li je neko dobijo od ambasade vizu,a da nije morao imati polozeni sertifikat A1?

Na sajtu konzulata Nemačke u Beogradu stoje informacije o potrebnom poznavanju jezika za potrebe viza. Informacije se mogu videti ovde.

Iz dokumenta: "Po pravilu se prilikom podnošenja zahteva za vizu eventelno dokazuje poznavanje jezika predočenjem sertifikata A1, A2, B1, B2, C1, C2 («Zajedničkog evropskog referentnog okvira za poznavanje jezika») izdatog od strane ovlašćene institucije koja poseduje dozvolu na osnovu standarda ALTE-a za izdavanje sertifikata o položenom ispitu."

I za spajanje porodica, za nosioce bilo kakve vrste boravišne dozvole, je polaganje A1 za supružnike obavezno.

Čak, certifikat o poznavanju jezika nije automatski dokaz, već je predviđeno i "testiranje" poznavanja jezika na samom šalteru, ako posumnjaju u stvarno poznavanje jezika: "Predočenje sertifikata gore navedenih instituta ne predstavlja automatski i dokaz o poznavanju jezika u postupku traženja vize. Verodostojnost, uverljivost, kao i aktuelnost sertifikata se u pojedim slučajevima, a na osnovu konkretnih sumnji, proverava i upoređuje sa stvarnim poznavanjem jezika podnosioca zahteva. Procenu nivoa poznavanja jezika vrši isključivo Odeljenje za vize."

Opet, moguće je da šalterski službenik u konzulatu ne zatraži certifikat o znanju jezika, to je (verovatno) njima ostavljeno da odluče, pretpostavljam ako se u razgovoru na šalteru uživo uvere u osnovno poznavanje nemačkog jezika. Pretpostavljam da je to taj Ermessensraum koji oni imaju u odlučivanju, kako gore i piše - certifikat nije automatski i dokaz, "procenu nivoa poznavanja jezika vrši isključivo Odeljenje za vize". Da li se to zaista i dešava u praksi, teško je reći, to zna samo onaj koji je kroz proceduru i prošao, a nisu mu tražili certifikat.

Možda da nazoveš konzulat pre svog termina i direktno pitaš da li u praksi insistiraju na certifikatu za ovu vrstu boravišne dozvole?

Dodatak: Sad sam još jednom pogledao sajt nemačkog konzulata u Beogradu, i tu zaista postoje dva različita formulara, jedan za Plavu kartu i deficitarna zanimanja (bez provere i potvrde od Arbeitsamt-a), a drugi za zanimanja gde je je provera i potvrda potrebna.

I zaista, razlikuju se upravo po pitanju poznavanja jezika, jer za zanimanja gde je provera i potvrda neophodna, stoji i "Znanje nemačkog jezika, u principu, nije potrebno. Međutim, Ambasada ukazuje na činjenicu da se za određene delatnosti i profesije čije je obavljanje regulisano posebnim propisima (lekari, medicinsko osoblje itd.) uvek traži znanje nemačkog jezika na nivou B1, te će se i naknadno zatražiti povrda o znanju jezika."

Ovo pojednostavljuje proceduru sigurno z:shock:, mada bih se ja ipak obratio konzulatu još jednom sa pitanjem da li je A1 potreban za ovu vrstu boravišne dozvole, čisto radi sigurnosti.

Poslednja izmena:
Iz dokumenta: "Po pravilu se prilikom podnošenja zahteva za vizu eventelno dokazuje poznavanje jezika predočenjem sertifikata A1, A2, B1, B2, C1, C2 («Zajedničkog evropskog referentnog okvira za poznavanje jezika») izdatog od strane ovlašćene institucije koja poseduje dozvolu na osnovu standarda ALTE-a za izdavanje sertifikata o položenom ispitu."

I za spajanje porodica, za nosioce bilo kakve vrste boravišne dozvole, je polaganje A1 za supružnike obavezno.

Čak, certifikat o poznavanju jezika nije automatski dokaz, već je predviđeno i "testiranje" poznavanja jezika na samom šalteru, ako posumnjaju u stvarno poznavanje

Dodatak: Sad sam još jednom pogledao sajt nemačkog konzulata u Beogradu, i tu zaista postoje dva različita formulara, jedan za Plavu kartu i deficitarna zanimanja (bez provere i potvrde od Arbeitsamt-a), a drugi za zanimanja gde je je provera i potvrda potrebna.

I zaista, razlikuju se upravo po pitanju poznavanja jezika, jer za zanimanja gde je provera i potvrda neophodna, stoji i "Znanje nemačkog jezika, u principu, nije potrebno. Međutim, Ambasada ukazuje na činjenicu da se za određene delatnosti i profesije čije je obavljanje regulisano posebnim propisima (lekari, medicinsko osoblje itd.) uvek traži znanje nemačkog jezika na nivou B1, te će se i naknadno zatražiti povrda o znanju jezika."

Ovo pojednostavljuje proceduru sigurno z:shock:, mada bih se ja ipak obratio konzulatu još jednom sa pitanjem da li je A1 potreban za ovu vrstu boravišne dozvole, čisto radi sigurnosti.[/QUOTE]

Brate zvao sam neke agencije koje zavarsavaju tu papirologiju i oni su mi rekli da ne treba da imam A1 za zanatska zanimanja kao sto su zidar,tesar,limar,instalater...samo za sklapanje braka i medicinska struka i u vezi skolovanja.
-Meni je sad najveci problem sto nisam dobio termin jos, i zanima me da li mogu nekako da proverim dokle se stiglo sa tim...posto sam rezervisao 12.12.2016 i dobio povratni mejl da cu biti obavesten i jos nista mi ne javljaju.

Samo da napomenem, za sve koje zanima dobijanje radne/boravišne dozvole bez posebne kvalifikacije, a sa obaveznom proverom i potvrdom Budesagentur für Arbeit (Arbeitsamt), odnosno ova "specijalna" boravišna/radna dozvola za državljane Srbije, Bosne, Makedonije, Albanije, itd.

Izdavanje ovih boravišnih/radnih dozvola je ograničeno, i trajaće samo od 2016. do 2020. godine.

Dakle, ova jednostavna mogućnost da se legalno ode u Nemačku neće trajati večno. Prema tome, ko se razmišlja da li da emigrira po ovom osnovu ili ne, trebao/trebala bi da se uskoro odluči. Ako se odluka i procedura bude preterano odlagala, ova mogućnost će prestati da važi, pa preostaje samo Blue Card (za one sa visokim obrazovanjem) i boravišna dozvola za one koji ispunjavaju uslove sa liste deficitarnih zanimanja (Positivliste Mangelberufe).

Poslednja izmena:
Još jedna informacija o tome da li je certifikat o poznavanju nemačkog jezika potreban ili ne za "Westbalkanvisum", kako je ovde zovu.

Danas sam nazvao moje lokalno Odeljenje za Strance (Ausländeramt) i pitao kakva su njihova iskustva po ovom pitanju. Odgovor je bio (malo skraćeno radi konciznosti):

"Ne, za ovaj tip boravišne dozvole, certifikat o poznavanju jezika nije potreban, po pravilu, osim u slučajevima kada je to propisano zakonom, za određene pozive (medicinsko osoblje, nega starijih i bolesnih, itd). Međutim, odeljenje za vize konzulata u inostranstvu može samostalno i za svaki pojedinačni slučaj da odluči da li je određeni stepen znanja jezika za ponuđeno radno mesto potreban ili ne. Recimo, ako je u pitanju radno mesto berača jabuka, onda znanje nemačkog jezika nije primarno, ali ako je u pitanju recimo neko administrativno radno mesto, recimo prodaja, kupovina, računovodstvo, onda oni mogu da zaključe da je za ovo mesto potrebno bar minimalno znanje jezika, i ovo znanje mogu da provere direktno na šalteru tokom podnošenja zahteva, a mogu i da zatraže formalne certifikate, ako tako odluče."

Dakle, potvrđeno je da A1 certifikat nije obavezan za ovaj tip vize (osim za specifična zanimanja), ali službenik na šalteru konzulata ima pravo da odluči da je za određena zanimanja potreban i određen nivo znanja jezika, koje može (ali i ne mora) da proveri i u direktnom razgovoru na šalteru prilikom predaje zahteva.

U daljem razgovoru, službenica Ausländeramt-a mi još i reče da ona smatra da je, po njenom mišljenju, sve to malo konfuzno, jer, recimo, za vizu za spajanje porodica, supružnik je obavezan da položi A1 (osim ako ne govori tečno nemački, što dokazuje direktno na šalteru), i od ovoga nema odstupanja. Tako da ispadne, glavni nosilac boravišne dozvole ne mora da polaže ni za najniži certifikat o poznavanju jezika (A1), ili čak da govori jezik uopšte, ali zato njen/njegov supružnik neizostavno mora da polaže za A1... :zblesav:

Poslednja izmena:
pozdrav svima
imam jedno pitanje pa ako moze neko da mi pomogne znacilo bi mi PUNO
imam kuma u nemackoj koji drzi firmu koja se bavi ciscenjem obejkata
on nema nemacko drzavljanstvo,zivi tamo vec 4 godine
kakve su sanse da odem kod njega da radim?

Da li tvoj kum ima državljanstvo ili ne, nije bitno za pitanje boravišne dozvole i zaposlenja.

Da bi mogao da se zaposliš kod njega, on mora da se obrati lokalnom Arbeitsamtu i da objavi oglas za radno mesto XY, i preda potvrdu (odnosno, potpisan radni ugovor) da on ima kandidata iz inostranstva za to radno mesto (tebe).

Arbeitsamt onda izvrši proveru da li postoji neki Nemac ili građanin EU u toj oblasti koji bi bio zainteresovan za to radno mesto. Ako se neko javi na oglas, ili Arbeitsamt pošalje nekog na razgovor, tvoj budući poslodavac mora da obavi razgovor sa tim kandidatom, i potom obrazloži Arbeitsamtu zašto taj kandidat ne dolazi u obzir. Na kraju, ako kandidat iz EU ne postoji (provera traje, po pravilu, nekih 8-12 nedelja), ili su svi EU kandidati odbijeni sa prihvatljivim obrazloženjem, i ako je tvoj radni ugovor koji si potpisao sa poslodavcem sa prosečnim uslovima (visina plate, radno vreme, broj dana odmora, itd) koje bi i Nemac prihvation, onda poslodavac dobija potvrdu od Arbeitsamt-a da može da te zaposli.

Sa ovom potvrdom (i potpisanim ugovorom) i još par standardnih dokumenata odeš u konzulat Nemačke i možeš da dobiješ boravišnu/radnu vizu. Za detalje pročitaj malo ovu temu od početka, navedeni su već nekoliko puta.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back