MidHealer
Aktivan član
- Poruka
- 1.194
Pozdrav svima.Posto vidim da ovde ima puno ljudi sa iskustvom oko nemacke imigracione politike,zamolio bih da mi neko pojasni proceduru u mom slucaju,ako ima malo vremena
Supruga mi je Nemica,rodjena u Nemackoj,nemacki drzavljanin ali sa prijavljenim boravkom u Srbiji od detinjstva(trenutni nemacki pasos izdat ovde u ambasadi).
Posedujemo nekretninu u Nemackoj,dakle imamo gde da se prijavimo.
Nemamo nameru da se sa poslom preselimo u Nemacku ili da se preselimo u Nemacku za stalno ili na bilo koji nacin opteretimo Nemacku drzavu socijalnim pomocima i slicnim glupostima.
Jednostavno nas interesuje da napravimo meni residence u EU i nakon toga u legalnom zakonskom roku(par godina koliko sam pohvatao na internetu) zatrazim nemacko drzavljanstvo.
Nema nikakvih skrivenih namera i manipulacija.......cisto kad mi je vec zena nemacki drzavljanin-sto ne bih iskoristio svoje pravo da postanem njihov drzavljanin.
Nemamo poslovnih aktivnosti u Nemackoj,situirani smo,poslovi su nam vezani za potpuno druge drzave,imamo nekoliko nekretnina u Srbiji......bukvalno samo bi hteli da se meni napravi boravak i nek tece vreme dok ne ispunim vremenske uslove da trazim drzavljanstvo.
Da skratim pricu.........Koliko i kako je to izvodljivo i komplikovano?
unapred hvala
ps.naravno obavezna mesecna/godisnja osiguranja ili neke vec takse i obaveze nisu nikakav problem i to bi bilo redovno izmirivano
Na žalost, sa vašom trenutnom situacijom (živite u Srbiji) i planovima za budućnost (dalji život u Srbiji) nije moguće dobiti državljanstvo po osnovi braka sa nemačkim državljaninom.
Preduslovi za dobijanje državljanstva po osnovi braka:
- Brak je prijavljen u Nemačkoj i zakonski postoji po nemačkom pravnom sistemu
- Brak je sklopljen pre najmanje dve godine, i traje bez prekida od tada
- Stranac koji želi državljanstvo mora da živi u Nemačkoj, tj. da mu je težište života u Nemačkoj, tj. mora da bude prijavljen na adresi u DE (Einwohnermeldeamt), da plaća poreze na svu zaradu u DE (jer boravi u DE preko 180 dana u godini), da plaća komunalne račune u DE, da plaća penziono osiguranje u DE (EU), i da generalno bude u stanju da dokaže da je bio u DE duže od 180 dana svake godine, itd (recimo, kroz EU sistem registracije pasoša prilikom izlaska/ulaska na granicama EU, putem računa i sličnih dokaza iz DE).
- Mora da ima neograničenu boravišnu/radnu dozvolu (po osnovi braka). Neograničena boraivšna/radna dozvola se, po pravilu, dobija posle bar 3 godine prethodnog neprekidnog boravka u DE sa ograničenom boravišnom/radnom dozvolom
- Mora da živi u DE neprekidno već najmanje 3 godine
- Mora da ima "dovoljno" znanje nemačkog jezika (šta je "dovoljno" odlučuje službenik Ausländeramt-a na licu mesta, u razgovoru sa kandidatom), obično je u pitanju znanje na nivou B1
- Da položi test poznavanja ustavnog poretka DE
- Mora da se odrekne dosadašnjeg državljanstva (i dobije potvrdu o ispisu), osim ako je u pitanju državljanstvo neke od EU država
- Ne sme da bude osuđivan
- Ne sme da prima socijalnu pomoć ili socijalni dodatak na primanja, osim dečijeg dodatka
Dakle, nema nikakve legalne mogućnosti za to što ti želiš - da se prijaviš negde u DE pro forma, pa pustiš "da ide vreme" i onda jednostavno dobiješ DE državljanstvo "tek tako".
Fore sa "da se napravi boravak" ili nešto tipa "prijavim se tamo pa se vratim u Srbiju i dolazim svakih par meseci da resetujem brojač" ne funkcionišu. Još gore, svaka boravišna dozvola za DE (pa i neograničena!) će automatski prestati da važi ako napustiš Nemačku na duže od 6 meseci. Dobiti boravišnu dozvolu opet posle gubljenja iste nije i neće biti lako (ako je uopšte dobiješ!), dakle, oprez.
Da bi dobio državljanstvo DE po osnovi braka sa Nemicom, ti moraš da: zatražiš boravišnu dozvolu za DE, onda oboje morate zaista da se preselite u DE, živite tamo bar tri godine, onda moraš posle bar tri godine da dobiješ neograničenu boravišnu dozvolu i tek onda možeš da počneš sa procedurom dobijanja državljanstva.
Poslednja izmena: