On mora da ide tamo u biro za zaposljavanje da podnese zahtev za mene ili neka druga ustanova ?! Hvala
Napisah već u privatnoj poruci, ali da ponovimo za one koje možda interesuje - sa pravnog stanovišta, ako je pripremljena sva dokumentacija (ugovor, obrasci, itd.) nije zaista bitno ko predaje zahtev u Birou za rad - po pravilu, to je poslodavac, ali dokumentaciju sa sve obrascima možeš i ti da pokupiš i odneseš tamo. Mada, danas mnogo toga može da se odradi email-om, pa je lično odnošenje i predavanje samo dodatno drndanje.
Dakle, proveri da li poslodavac ima ispravne lične podatke o tebi, i kaži im da to pošalju za tebe i to je to, i onda ne moraš više o tome da razmišljaš.
- - - - - - - - - -
Dobar dan svima. Imam jedno pitanje koje me mnogo muci.Imam ponudu za posao za rad na autoplacu u Nemackoj. Poslodavac ce mi poslati ugovor o radu koji mi je naravno potreban za apliciranje radne vize.Ono sto me muci je da li mi je potreban diploma A1 ili A2 ili nije u opste za apliciranje za radnu vizu pored ostale dokumentacije ili nije. Na nasem sajtu ambasade stoji da je potrebno i da se priznaje diploma Gete univerziteta i jos par ali ne pise za koja zanimanja. Koliko sam razumeo sa ovim novim zakonom na snazi od 2016 godine do 2020 olaksano nam je dobijanje boravisne dozvolje i to je super. Da li neko zna da li mi je potrebna diploma sada kada budem aplicirao za radnu vizu ili nije,i ako jeste da li moze da "ugovor o radu" koji ce mi poslati poslodavac da napomene eventualno da necu imati dodirne tacke sa klijentima pa mi samim tim ne treba diploma ili treba,
Za zahtev za vizu tipa "bilo ko, bilo koji posao",
ne treba ti ni A1 ni A2 ni bilo koji drugi stepen poznavanja nemačkog jezika.
- - - - - - - - - -
1) Zaposljenje sa odobrenjem po clanu 26 da li to znaci da kada tek dobijem radni ugovor od poslodavca i dokument na kom stoji da niti jedan Nemac ne odgovara poslodavcu,da li tek kada dobijem taj dokument mogu da rezervisem razgovor ili mogu ranije?
Tek kada dobiješ saglasnost (popularno
Zustimmung), jer ti za rezervaciju termina treba broj istog.
3) Da li mi je potreban A1 ako cu raditi na placu automobila ( pranje kola i premestanje vozila...)
Za ovaj tip vize ("bilo ko, bilo koje obrazovanje, bilo koji posao) nije ti potrebna nikakva diploma o znanju jezika.
4) Sutra kada budem u Nemackoj i dobijem boravisnu dozvolu, da li moja supruga mora pri spajanju porodice da ima sertifikat A1 ili ne ?
Da, mora da ima.
5) Da li je istina da Agencija moze nesto vise da uradi za mene ili nije to jest da li je i sada kao i pre neku godinu sistem da se ceka posle 12 nocu da se popuni termin ili je sada to drugacije ?
Agencije ne mogu ništa "više" da ti urade, osim možda pomognu oko popunjavanja obrazaca. Sve ostalo odlučuju službenici u konzulatu, odnosno nadležne službe u Nemačkoj, a na njih agencije nemaju apsolutno nikakav uticaj (ma šta poneki iz agencija tvrdili

).