Dobijanje radne/boravišne vize u Nemačkoj

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Polako :)

Da odmah presečemo - tvoja diploma nema veze sa ovom pričom, osim što određuje da li uopšte spadaš u tzv. MINT grupu ili ne (vidi dole).

Ako je ovo što pišeš tačno u evro, ti si odbijen jer ti je ponuđena godišnja bruto plata niža od minimuma plate potrebne za dobijanje plave karte. Trenutna apsolutna donja granica za MINT (Mathematik, Informatik, Naturwissenschaften, Technik i za lekare) iznosi 39.624 evra, odnosno 50.800 evra za druge visokoškolce (za 2017. godinu).

Svake godine se ova granica pomera na gore (rast troškova života, inflacija, itd.) - recimo, granice za 2016. su bile 38.688 za MINT/lekare, odnosno 49.600 evra za sve ostale. To je nekih 2.4% odsto više po godini, tako da se može očekivati da granice za 2018. godinu budu oko 40.580 za MINT/lekare, odnosno oko 52.000 evra za sve ostale. Sad, može da se desi i da konzulat već računa sa granicama za 2018. godinu, pogotovo ako dobijanje vize i početak tvog rada pada tu negde oko početka 2018., mada je to teško odavde zaključiti. Može i da se desi da se konzulatu ponuđena plata na apsolutnom minimumu, kombinovano sa (za tebe!) problematičnim ugovorom uopšte ne sviđa.

Ako je plata koja je tebi ponuđena tačno 39.000 evra, kako si napisao, onda je ona knap ispod minimuma od 39.624 evra bruto godišnje. To je mogući razlog odbijanja. Dodatno, može da se desi da su "popravljena" mesta, odnosno da su neke druge stavke u radnom ugovoru i dalje probelmatične, pa konzulat želi da te zaštiti od izrabljivanja (recimo, firma traži previše radnih sati nedeljno, nudi premalo dana odmora, nude samo neplaćeno prekovremeno, odbijaju dane bolesti od odmora, ne plaćaju upotrebu privatnog vozila za poslovne svrhe, itd. ima tu milion mogućnosti). Ovo svakako treba proveriti, i, ako je tvoja buduća firma voljna, može se relativno brzo korigovati.

Ali (!), ljudi često zaboravljaju činjenicu da ne samo da tražilac plave karte mora da ima određen tip studija, odnosno diplome, već i da ponuđeno radno mesto mora takođe da odgovara traženom profilu! To znači da neko sa master diplomom ETF-a definitivno ima diplomu iz MINT smerova, ali, ako mu je ponuđeno radno mesto koje nema (puno) veze sa MINT-om, može lako da se desi da bude svrstan u kategoriju "opšti visokoškolac" i da za njega onda važi granica plate od 50.800 evra. A onda je 39.000 evra svakako premalo...

Drugo, jedan dobronameran savet za sve koji nameravaju da odu u DE:

Iz perspektive Srbije, svaka mogućnost da se ode izgleda bajno, a "gomila para" koja se dobija u DE i relativno humani tretman radnika (relativno u odnosu na srpske prilike!) su svakako primamljivi, ali sve to zna da zaseni i onda se ne vide i propuštaju bitni detalji. Ja bih se uzdržao od hvalospeva za buduću firmu dok ne počnem zaista da radim za njih, i provedem bar godinu dana tamo. Tada stvari obično počnu da izgledaju... drugačije ;) Pogotovo bih se uzdržao od hvalospeva ako se ispostavi da čak i konzulat smatra moj radni ugovor problematičnim u x stavki (!!!). Budite oprezni, to uopšte nije uobičajeno i može zaista da znači da su napravili ugovor "samo za vas", sa svim mogućim pozitivnim i (mnogo verovatnije) negativnim konotacijama koje iz toga mogu da proizađu.
Svaka cast na efikasnim odgovorima. Ja sam isto zainteresovan za Plavu Kartu isto diploma elektrotehnike.
Zanima me gde se mogu naci informacije o uslovima (MINT-a) koje ugovor treba da ispuni kako bi se ta plava karta dobila bez problema?
Iskreno, nisam znao da je neko do sad dobio odbijenicu zbog toga, uvek sam mislio da je plata problem.

Sent from my STV100-4 using Tapatalk

Poslednja izmena:
Polako :)

Da odmah presečemo - tvoja diploma nema veze sa ovom pričom, osim što određuje da li uopšte spadaš u tzv. MINT grupu ili ne (vidi dole).

Ako je ovo što pišeš tačno u evro, ti si odbijen jer ti je ponuđena godišnja bruto plata niža od minimuma plate potrebne za dobijanje plave karte. Trenutna apsolutna donja granica za MINT (Mathematik, Informatik, Naturwissenschaften, Technik i za lekare) iznosi 39.624 evra, odnosno 50.800 evra za druge visokoškolce (za 2017. godinu).

Svake godine se ova granica pomera na gore (rast troškova života, inflacija, itd.) - recimo, granice za 2016. su bile 38.688 za MINT/lekare, odnosno 49.600 evra za sve ostale. To je nekih 2.4% odsto više po godini, tako da se može očekivati da granice za 2018. godinu budu oko 40.580 za MINT/lekare, odnosno oko 52.000 evra za sve ostale. Sad, može da se desi i da konzulat već računa sa granicama za 2018. godinu, pogotovo ako dobijanje vize i početak tvog rada pada tu negde oko početka 2018., mada je to teško odavde zaključiti. Može i da se desi da se konzulatu ponuđena plata na apsolutnom minimumu, kombinovano sa (za tebe!) problematičnim ugovorom uopšte ne sviđa.

Ako je plata koja je tebi ponuđena tačno 39.000 evra, kako si napisao, onda je ona knap ispod minimuma od 39.624 evra bruto godišnje. To je mogući razlog odbijanja. Dodatno, može da se desi da su "popravljena" mesta, odnosno da su neke druge stavke u radnom ugovoru i dalje probelmatične, pa konzulat želi da te zaštiti od izrabljivanja (recimo, firma traži previše radnih sati nedeljno, nudi premalo dana odmora, nude samo neplaćeno prekovremeno, odbijaju dane bolesti od odmora, ne plaćaju upotrebu privatnog vozila za poslovne svrhe, itd. ima tu milion mogućnosti). Ovo svakako treba proveriti, i, ako je tvoja buduća firma voljna, može se relativno brzo korigovati.

Ali (!), ljudi često zaboravljaju činjenicu da ne samo da tražilac plave karte mora da ima određen tip studija, odnosno diplome, već i da ponuđeno radno mesto mora takođe da odgovara traženom profilu! To znači da neko sa master diplomom ETF-a definitivno ima diplomu iz MINT smerova, ali, ako mu je ponuđeno radno mesto koje nema (puno) veze sa MINT-om, može lako da se desi da bude svrstan u kategoriju "opšti visokoškolac" i da za njega onda važi granica plate od 50.800 evra. A onda je 39.000 evra svakako premalo...

Drugo, jedan dobronameran savet za sve koji nameravaju da odu u DE:

Iz perspektive Srbije, svaka mogućnost da se ode izgleda bajno, a "gomila para" koja se dobija u DE i relativno humani tretman radnika (relativno u odnosu na srpske prilike!) su svakako primamljivi, ali sve to zna da zaseni i onda se ne vide i propuštaju bitni detalji. Ja bih se uzdržao od hvalospeva za buduću firmu dok ne počnem zaista da radim za njih, i provedem bar godinu dana tamo. Tada stvari obično počnu da izgledaju... drugačije ;) Pogotovo bih se uzdržao od hvalospeva ako se ispostavi da čak i konzulat smatra moj radni ugovor problematičnim u x stavki (!!!). Budite oprezni, to uopšte nije uobičajeno i može zaista da znači da su napravili ugovor "samo za vas", sa svim mogućim pozitivnim i (mnogo verovatnije) negativnim konotacijama koje iz toga mogu da proizađu.

Hvala puno na ovim odlicnim smernicama i informacijama
Ja sam napravio gresku moja bruto plata je 39624 evra a ne 39000 kako sam napisao moja greska.Tako da moze da se desi da tu nesto jos nije bas kako treba. Ali sutra cu definitivno znati.Hvala ti puno. Ziv mi bio.

Molim za hitnu pomoc:)Nije mi najjasnije da li zakazujem za vizu po clanu 26.2, zvala sam ambasadu oni su mi rekli da zakazujem prema clanu po kojom je Zustimmung odobren.Na Zustimmungu mi pise Vorabzustimmung nach § 36 abs.3 Beschäftigungsverordnun(BeschV).Nigde se ne pominje clan 26.2

Pomenuti paragraf 36. odsečak 3 se odnosi samo na proceduru izdavanja saglasnosti (Zustimmung), tj. na činjenicu da je Biro za rad obavezan da proveri i poznaje situaciju na tržištu rada i pre podnošenja zahteva za saglasnost od strane poslodavca za određeno zanimanje/radno mesto, a sve u smislu ubrzavanja procedure izdavanja saglasnosti.

Ti (vrlo verovatno) podnosiš zahtev za izdavanje vize na osnovu paragrafa 26. odsečak 2, što je zapravo ovaj privremeni propis za izdavanje viza za "bilo koji posao sa bilo kojim obrazovanjem, sa saglasnošću Biroa za rad" za stanovnike Zapadnog Balkana.

Treba znati da postoje, zaista, i drugi tipovi saglasnosti koje izdaje Biro za rad, za specijalne vrste zaposlenja, poslove i radna mesta, zato konzulat to i napominje - oni nemaju kristalne kugle i ne mogu da znaju unapred za koji tip posla i samim tim, vize, ćeš ti predati zahtev u budućnosti - to oni vide tek kada je zahtev njima zaista i predat :mrgreen:

Poslednja izmena:
Pomenuti paragraf 36. odsečak 3 se odnosi samo na proceduru izdavanja saglasnosti (Zustimmung), tj. na činjenicu da je Biro za rad obavezan da proveri i poznaje situaciju na tržištu rada i pre podnošenja zahteva za saglasnost od strane poslodavca za određeno zanimanje/radno mesto, a sve u smislu ubrzavanja procedure izdavanja saglasnosti.

Ti (vrlo verovatno) podnosiš zahtev za izdavanje vize na osnovu paragrafa 26. odsečak 2, što je zapravo ovaj privremeni propis za izdavanje viza za "bilo koji posao sa bilo kojim obrazovanjem, sa saglasnošću Biroa za rad" za stanovnike Zapadnog Balkana.

Treba znati da postoje, zaista, i drugi tipovi saglasnosti koje izdaje Biro za rad, za specijalne vrste zaposlenja, poslove i radna mesta, zato konzulat to i napominje - oni nemaju kristalne kugle i ne mogu da znaju unapred za koji tip posla i samim tim, vize, ćeš ti predati zahtev u budućnosti - to oni vide tek kada je zahtev njima zaista i predat :mrgreen:

Ono sto me buni je to sto pise za clan 26.2 NE VAŽI ZA visokokvalifikovane osobe, Plavu kartu, ugovor o detašmanu, za zaposlenje na rečnim brodovima i kruzerima i za
zaposlenje kao medicinski tehničar, ja sam po zanimanju medicinska sestra.Na sta se odnosi apliciranje za vizu kategorija Berufsabschluss mit Anerkennung?Ako budem cekala vizu prema clanu 26.2 necu otici pre februara:D

Hvala puno na ovim odlicnim smernicama i informacijama
Ja sam napravio gresku moja bruto plata je 39624 evra a ne 39000 kako sam napisao moja greska.Tako da moze da se desi da tu nesto jos nije bas kako treba. Ali sutra cu definitivno znati.Hvala ti puno. Ziv mi bio.
Mislim da si malo tražio što se tiče plate... Sa Master diplomom ETF-a ja bih trazio bar 45 000 godišnje

Za sta si aplicirao tacno?

Ja sam aplicirao za Ausbildung (ne za radnu vizu, ne za clan26/2), vec za skolovanje. I odmah dan za danom mi je odobren termin.

Prvobitno sam sa mojim papirom za Ausbildung aplicirao u kategoriji radne vize za clan 26/2, i nije mi stigao termin 2ipo meseca. Nakon toga sam stornirao,s acekao 48h, i aplicirao za Nacionalne vize/Ausbildung, i termin mi je javljen za manje od 24h, i da je za 3 nedelje od tog dana.

Poslednja izmena:
Ono sto me buni je to sto pise za clan 26.2 NE VAŽI ZA visokokvalifikovane osobe, Plavu kartu, ugovor o detašmanu, za zaposlenje na rečnim brodovima i kruzerima i za
zaposlenje kao medicinski tehničar, ja sam po zanimanju medicinska sestra.Na sta se odnosi apliciranje za vizu kategorija Berufsabschluss mit Anerkennung?Ako budem cekala vizu prema clanu 26.2 necu otici pre februara:D

Ti ides kao negovatelj zato sto nemas nostrifikovanu diplomu jos uvek.. preko tog 26.2 se prijavljujes barem sam tako ja..a isto sam med.sestra.. Na sajtu ambasade ono sto pise za med.radnike vazi za one koji idu preko biroa konkretno preko Triple Win-a i one koji zustimmung dobijaju preko biroa.. Nas posao spada u def.zanimanja i sa zustimmungom koji ti je zatrazio poslodavac i ostalom dokumentacijom ides preko ovog clana 26.2..

Konzulat u Beogradu ima ovo da kaže po tom pitanju:

---------------------------------------------------
Shodno članu. 26. stav. 2. Zakona o zapošljavanju u okviru takozvanog zapošljavanja državljana iz zemalja zapadnog Balkana postoji mogućnost da se za svaku vrstu zanimanja podnese zahtev za vizu. Molimo Vas da vodite računa o tome da je potrebno pokrenuti postupak priznavanja diplome, ukoliko se radi o zanimanju za koje u Nemačkoj važe posebni propisi. U red ovih zanimanja spada, između ostalih, pomoćno osoblje za negu, osoblje za negu i medicinsko bolničko osoblje. Nadležne službe za postupak priznavanja piplome naćićete ovde:

https://www.anerkennung-in-deutschland.de

U vezi sa zanimanjima iz oblasti medicinske nege ukazujemo na mogućnost dobijanja potrebne kvalifikacije preko TripleWin projekta. Informacije u vezi sa tim naći ćete na nasoj internet prezentaciji.

Dakle, za zanimanje medicinski tehničar, obavezna je nostrifikacija diplome i certifikata u Nemačkoj.

Takođe, da bi radila u medicinskoj struci, moraš obavezno da položiš i test poznavanja nemačkog jezika na nivou od barem B1:

----------------------------------------------------
Znanje nemačkog jezika, u principu, nije potrebno. Međutim, Ambasada ukazuje na činjenicu da se za određene delatnosti i profesije čije je obavljanje regulisano posebnim propisima (lekari, medicinsko osoblje itd.) uvek traži znanje nemačkog jezika na nivou B1, te će se i naknadno zatražiti povrda o znanju jezika.

Potvrde moraju obavezno biti izdate od strane Geteovog instituta, Austrijskog kulturnog instituta u skladu sa ÖSD ili škole za učenje stranih jezika koja je certificiranau skladu sa TestDaF ili Telc.

Konzulat u Beogradu ima ovo da kaže po tom pitanju:

Shodno članu. 26. stav. 2. Zakona o zapošljavanju u okviru takozvanog zapošljavanja državljana iz zemalja zapadnog Balkana postoji mogućnost da se za svaku vrstu zanimanja podnese zahtev za vizu. Molimo Vas da vodite računa o tome da je potrebno pokrenuti postupak priznavanja diplome, ukoliko se radi o zanimanju za koje u Nemačkoj važe posebni propisi. U red ovih zanimanja spada, između ostalih, pomoćno osoblje za negu, osoblje za negu i medicinsko bolničko osoblje. Nadležne službe za postupak priznavanja piplome naćićete ovde:

https://www.anerkennung-in-deutschland.de

U vezi sa zanimanjima iz oblasti medicinske nege ukazujemo na mogućnost dobijanja potrebne kvalifikacije preko TripleWin projekta. Informacije u vezi sa tim naći ćete na nasoj internet prezentaciji.

Dakle, za zanimanje medicinski tehničar, obavezna je nostrifikacija diplome i certifikata u Nemačkoj.

Znanje nemačkog jezika, u principu, nije potrebno. Međutim, Ambasada ukazuje na činjenicu da se za određene delatnosti i profesije čije je obavljanje regulisano posebnim propisima (lekari, medicinsko osoblje itd.) uvek traži znanje nemačkog jezika na nivou B1, te će se i naknadno zatražiti povrda o znanju jezika.

Potvrde moraju obavezno biti izdate od strane Geteovog instituta, Austrijskog kulturnog instituta u skladu sa ÖSD ili škole za učenje stranih jezika koja je certificiranau skladu sa TestDaF ili Telc.

Sve imam i Anerkennug i B2 nivo jezika..zato me sve ovo u vezi zakazivanja i buni.Imam Urkunde für Gesundsheits und Krankenpflegerin:Stvarno ne znam za sta da apliciram.

Sve imam i Anerkennug i B2 nivo jezika..zato me sve ovo u vezi zakazivanja i buni.Imam Urkunde für Gesundsheits und Krankenpflegerin:Stvarno ne znam za sta da apliciram.

Pa što odmah ne kažeš :D

Koliko ja mogu da procenim, ti treba da se prijaviš za vizu za BlueCard, Werklieferungsverträge, qualifizierte Berufe, tj. ovu ovde ako se prijavljuješ kao "generalno" medicinsko osoblje.

Ako se prijavljuješ baš za Pflegeberufe, odnosno kao Pflegekraft, onda ovde:

Formular za Pflegekräfte

Taj formular se koristi i za učesnike TripleWin programa, i za Pflege-osoblje koje ne ide preko TripleWin-a, postoji napomena negde na polovini obrasca.

Poslednja izmena:
Pa što odmah ne kažeš :D

Koliko ja mogu da procenim, ti treba da se prijaviš za vizu za BlueCard, Werklieferungsverträge, qualifizierte Berufe, tj. ovu ovde ako se prijavljuješ kao "generalno" medicinsko osoblje.

Ako se prijavljuješ baš za Pflegeberufe, odnosno kao Pflegekraft, onda ovde:

Formular za Pflegekräfte

Taj formular se koristi i za učesnike TripleWin programa, i za Pflege-osoblje koje ne ide preko TripleWin-a, postoji napomena negde na polovini obrasca.

Plasim se da ne zakazem pogresno...i ovako sam trebala juce da pocnem da radim:)Da idem ovako nacionalne vize-zaposlenje-ostale nacionalne vize-priznat stepen strucnog obrazovanja?To je Berufsabschluss mit Anerkennung.Hvala ti puno:)

Pozdrav svima na forumu,

imam pitanje vezano za dobijanje Plave Karte.

Po struci sam diplomirani mašinski inženjer, i imam konkretnu ponudu iz firme u Nemačkoj za zaposlenje, i ta firma je tamo u Nemačkoj podnela zahtev ili proveru za mogućnost zaposlenja (ili šta već). Suština je da sam ja danas od njih fizički dobio dokument da može da me zaposle. Dokument je izdao Bundesagentur fur Arbeit i tu stoji da mogu da se zaposlim.

Ono što me konkretno zanima je šta je meni dalje potrebno za dobijanje vize, sada kada ja imam ovaj dokument iz Nemačke, i da li je potrebno imati ovlašćeni sertifikat o poznavanju Nemačkog jezika na nekom nivou (imam sertifikat akademije oxford za A2 nivo), i šta je sve potrebno od dokumentacije, da li se radi zakazivanje itd.

Hvala unapred na odgovorima.

Pozdrav MidHealer,ja sam zakazao termin sa saglasnoscu agencije za zaposljavanje,a plasim se da nisam pogresio,posto sam zakazao jos 25.07 i jos uvek nisam dobio termin. Ovo mi pise u odobrenju agencije,pa ako mozes da procitas,ako sam pogresio da eventualno storniram pa da zakazem opet:
Sehr geehrte Damen und Herren,
fur die Beschaftigung der auslandischen Bewerberin / des auslandischen Bewerbers in lhrem Unternehmen als
Werkzeugmacher erteile ich die Zustimmung der Bundesagentur fur Arbeit nach § 39 Aufenthaltsgesetz.
Aufgrund Ihrer Angaben komme ich zu dem Ergebnis, dass es sich urn eine Beschaftigung nach § 39 AufenthG
i.V.m. § 18 (4) Satz 1 AufenthG (qualifizierte Beschaftigung nach Rechtsverordnung) i.V.m. § 26 Abs. 2 BeschV
(Beschaftigung bestimmter Staatsangehoriger) - Westbalkan handelt. Die Zustimmung wird fur den Zeitraum vom
01.08.2017 bis 31.07.2020 erteilt bzw. fur die angegebene Dauer ab dem Tag der Einreise. Sie gilt far die bundes-
weite AusCibung der Beschaftigung in lhrem Unternehmen.
Bemerkung:
Die Zustimmung wird unter der Bedingung erteilt, dass im Rahmen des Visum-Verfahrens die Voraussetzungen
nach § 26 Abs. 2 Satz 2 bis 4 BeschV positiv festgestellt wurden oder werden.

I je l' moguce da kad sam zakazivao termin i kucao Mein Zeichen broj,on pocinje sa OS ili 0S nisam siguran,ja sam stavio nulu,a ako je bilo slovo O,da mi zbog toga ne dodeljuju termin? Unapred hvala

Evo šta kaže nemački konzulat o takvim slučajevima:

----------------------
Državljanima gore navedenih šest država se u Nemačkoj samo u veoma retkim slučajevima priznaje pravo na zaštitu (koje imaju izbeglice), pošto dolaze iz takozvanih zemalja sigurnog porekla. Lica koja ulaze u Nemačku sa namerom da podnesu zahtev za azil i da ostanu dok se zahtev za azil ne odbije, moraju da računaju na to da će dobiti zabranu ulaska u Nemačku i celokupni Šengenski prostor na duži period.

Međutim, za državljane ovih šest država od 1. januara 2016. godine važe novi propisi u vezi sa zasnivanjem radnog odnosa, bez obzira na oblast rada. Shodno čl. 26 st. 2 Zapošljavanja može u okviru takozvanog zapošljavanja za zemlje zapadnog Balkana za svaku vrstu zanimanja da se podnese zahtev. Za odlazak u Nemačku radi zasnivanja radnog odnosa neophodna je viza. Zahtev za vizu morate obavezno podneti u nemačkoj ambasadi u zemlji Vašeg porekla ili u državi Vašeg prebivališta. U Nemačkoj ne možete da podnesete zahtev za vizu. Po novim propisima, vizu ne mogu dobiti lica koja su tokom 24 meseca pre podnošenja zahteva za vizu primala socijalnu pomoć u skladu sa Zakonom o socijalnoj pomoći za tražioce azila na osnovu boravka u Nemačkoj kao tražioci azila ili na osnovu privremene dozvole tolerisanog boravka, tzv. duldung
-
a. Ova zabrana ne važi za lica koja su podnela zahtev za azil u periodu od 1. januara 2015. do 24. oktobra 2015. i 24. oktobra još boravila u Nemačkoj, a koja su je odmah zatim napustila. Ako se radi o napuštanju zemlje nakon 4. maja 2016. godine uz posedovanje preliminarne saglasnosti nadležne službe za strance, izdate nakon ovog datuma, uslov „neodloženog napuštanja zemlje“ nije ispunjen.

----------------------

Dakle, da pojasnimo par stvari, otvoreno i iskreno:

- Tvoja prijateljica nije bila u Nemačkoj "na azilu", nego je tamo bezuspešno tražila azil, iako je znala da nema nikakve šanse da ga dobije. Ove vize "bilo koje zanimanje, bilo koje obrazovanje uz saglasnost Biroa za rad" su upravo i uvedene da bi se smanjio broj ovakvih lažnih azilanata, i da bi se ljudi pre opredelili za legalno dobijanje posla i samim tim viza, odnosno boravišnih/radnih dozvola. To je i razlog zašto je odbijena.

- To "čula je da ima dosta njih koji su bila na azilu i uspeli nekako da dobiju vizu" su bajke i urbane legende, da se razumemo. Ako bi to bilo istina, onda nema potrebe pitati ovde za nekakva "rešenja", onda je sve jednostavno i lako - tvoja prijateljica treba da nađe i kontaktira samo jednog od te "nepregledne gomile" njih koji su "nekako" smuvali vize i da vidi kako su to oni to uradili, te da to ponovi, zar ne? ;)

- Žalba na odluku o odbijanju izdavanja vize je, po mom mišljenju a iz razloga navedenih gore, čisto gubljenje vremena i novca. Jedino što njoj preostaje je da sačeka tih 24 meseca od povratka iz Nemačke, i da onda podnese novi zahtev za vizu, odnosno boravišnu/radnu dozvolu (sa novim radnim ugovorom i novim Zustimmungom Biroa za rad, razume se). Ako se vratila u novembru 2016. godine, onda je najraniji termin za novi zahtev decembar 2018. godine. To je pod uslovom da nije dodatno dobila zabranu ulaska u DE/Šengenski prostor od 5 ili 10 godina pri izlasku (ovo treba svakako proveriti pre podnošenja novog zahteva).

Hvala puno na odgovoru. Hteo bi da te pitam, da li moze onda da aplicira za ausbildung vizu? Je l ta zabrana od 24 meseca vazi samo za ovu radnu ili ima zabranu za sve vrste viza u DE?

Hteo bih da pitam da li je A1 od ovih navedenih sertifikata neophodan za sve vrste posla, ja sam konkurisao za radnu/boravišnu vizu bilo koji posao bilo koje zanimanje?Problem je što na Gete institutu nema slobodnih mesta za polaganje. Ako neko može pomoći unapred zahvaljujem.[/QUOTE

Za medicinare je obavezno znanje jezika , verovatno i za vodece funkcije koje firma navede kao uslov u oglasu za posao( npr inzenjere jer ce da rukovode , planiraju i sl). Kad dodjes ovde upisi kurs i resen problem ,a naravno ima da progovoris i zbog okruzenja.

Kad sam ja konkurisao pre 6 meseci u ambasadi nisu nista trazili , bitnija im je bila moja diploma i prevodi nego znanje jezika ,a ni posodavac nije trazio taj uslov nego samo iskustvo u struci.

Nadam se da sam pomogao ,
Srecno

Ti ides kao negovatelj zato sto nemas nostrifikovanu diplomu jos uvek.. preko tog 26.2 se prijavljujes barem sam tako ja..a isto sam med.sestra.. Na sajtu ambasade ono sto pise za med.radnike vazi za one koji idu preko biroa konkretno preko Triple Win-a i one koji zustimmung dobijaju preko biroa.. Nas posao spada u def.zanimanja i sa zustimmungom koji ti je zatrazio poslodavac i ostalom dokumentacijom ides preko ovog clana 26.2..

Imam nostrifikovanu diplomu,idem kao GuK.Ja sam odradila Anerkennung pre nego sto sam pronasla poslodavca.

Hteo bih da pitam da li je A1 od ovih navedenih sertifikata neophodan za sve vrste posla, ja sam konkurisao za radnu/boravišnu vizu bilo koji posao bilo koje zanimanje?Problem je što na Gete institutu nema slobodnih mesta za polaganje. Ako neko može pomoći unapred zahvaljujem.

Telc u Nisu uvek ima slobodnih mesta,kao i ösd institut u kosovskoj ulici, mozete polagati i u Oxford akademiji(isto rade sa ösd institutom)

Pozdrav svima na forumu,

imam pitanje vezano za dobijanje Plave Karte.

Po struci sam diplomirani mašinski inženjer, i imam konkretnu ponudu iz firme u Nemačkoj za zaposlenje, i ta firma je tamo u Nemačkoj podnela zahtev ili proveru za mogućnost zaposlenja (ili šta već). Suština je da sam ja danas od njih fizički dobio dokument da može da me zaposle. Dokument je izdao Bundesagentur fur Arbeit i tu stoji da mogu da se zaposlim.

Ono što me konkretno zanima je šta je meni dalje potrebno za dobijanje vize, sada kada ja imam ovaj dokument iz Nemačke, i da li je potrebno imati ovlašćeni sertifikat o poznavanju Nemačkog jezika na nekom nivou (imam sertifikat akademije oxford za A2 nivo), i šta je sve potrebno od dokumentacije, da li se radi zakazivanje itd.

Hvala unapred na odgovorima.

Sertifikat o poznavanju nemačkog jezika ti nije potreban.
Sve potrebne informacije imaš na sajtu ambasade.
Snikini informator "EWT02-1 Zapošljavanje" sa sajta:

http://m.belgrad.diplo.de/Vertretung/belgrad/sr/00/Zapo_C5_A1ljavanje.html

Termin zakazujes elektronskim putem na sajtu ambasade.

Imam slican problem kao DEXTERS, ja kad sam zakazivala termin 14.08 ja jos uvek nisam dobila original saglasnost vec su mi poslali kopiju na osnovu koje da zakazem termin i unela sam to sto DEXTERS kaze broj Os pa sad ne secam se kako je isao broj! E sad kad sam dobila original sa pecatom saglasnost meni se taj broj sad razlikuje od onog sto je bio na toj kopiji! Zanima me da li je taj broj mein zeichen bitan ili ne da bih znala da storniram pa opet zakazem i da li sad ovo znaci da sam uzalud cekala dva meseca! Da li ce me vratiti u konzulatu zbog tog broja! Inace sada je i saglasnost i ugovor potpisan obostrano od strane poslodavca kod mene! Problem!!!

Da li bi neko od ljudi ko je pisao imigracionom mogao da podeli kakav ste mail slali? Hvala

Ja sam im napisao da sam u ambasadi u Beogradu predao papire i da jos nema odgovora ( to sam im napisao posle 3 nedelje i jedan/dva dana od predaje). Naveo sam razlog zašto mi se žuri (zbog početka fakulteta je bio moj razlog) i ljubazno ih zamolio da ako mogu da me obaveste. Tome sam dodao br. pasoša i još neke podatke radi prepoznavanja. Posle dva sata (što je meni bilo fascinantno) dobio sam odgovor da su oni jos odavno doneli odluku. Inače mejl sam pisao na nemačkom. Mozete pogledati par stranica pre, Essi je bolje od mene objasnila šta je tačno napisala. Koliko će Vam značiti odgovor iz Nemačke to je diskutabilno jer ipak koliko sam shvatio ( na šta mi je ukazala Gerald Darel) ambasada donosi konačnu odluku. Meni su iz imigracionog naveli da su odlučili 21.9, a od ambasada jos nikakvog odgovora posle još malo pa 2 nedelje. U prevodu moram čekati još.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back