Dobijanje radne/boravišne vize u Nemačkoj

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pozdrav svima,jako puno korisnih informacija ovde. :worth:
Pa da podelim i ja moje muke...
Dosao sam u dojc turisticki,sklopio brak sa nemackom drzavljankom,bosanskog porekla.Dakle,isto govorno područje.Zaobišao sam proceduru ambasade za sklapanje braka,pripremio sta mi treba zakazali termin, tras ozeni se ja :zag: ... sledeca je famozna viza... pokusao sam odavde da resim sve (cuvsi da nekima upalilo) ali mucak... “idi u svoju ambasadu“.Kurs jezika neko kaze da treba neko da ne pa me zanima sta vi mislite. krenuo sam na A1 pa prekinuo pred kraj jer sam morao ovamo. Dakle ne treba mi puno pa da se usudim da izadjem na polaganje,ali ne bih gubio vreme ako ne moram,bolje da stojim u redu za vize...Nastavio bih ovde sa jezikom.Imam ovde obezbedjeno i radno mesto.Posao nije problem ali ne moze ugovor o radu bez vize. Ona ima stalan posao,stan... bla,bla. Još jedno pitanje... dali ona mora da vaditi te obracune o visini primanja i ostalo jer je iz EU... i da prijavljen sam ovde,odjava ili ne? svaka informacija dobrodošla,unapred hvala. :worth: :dash:

Da bi dobio boravišnu dozvolu na osnovu spajanja porodice (Familienzusammenführung), a tvoja supruga je građanka Nemačke, obavezan je dokaz o položenom testu nemačkog na nivou od bar A1, tu ne možeš da se izvučeš.

Dalje, za boravišnu vizu je potrebno da dokažete da imate gde da živite (čitaj: stan sa dovoljno prostora, bar 2 x 12m2), i da imate dovoljnu visinu primanja (da ne bi ležao nemačkoj državi na grbači :mrgreen: ). Kolika su primanja potrebna, možeš da vidiš u ovoj temi - u više poruka sam opisao detaljno kako se radi računica, a napravio sam i par primera. Prelistaj ovu temu od početka.

Sve u svemu - da, moraš da položiš A1 (mada to možeš da položiš i u Nemačkoj), i da, ona mora da pokaže ugovor o stanu i još bitnije, dovoljna primanja za vas dvoje. Čak iako ti imaš neki posao u izgledu, to se ne računa, jer ga još uvek zvanično nemaš.

Poslednja izmena:
Pozzzzz za sve učesnike foruma .MID HEALER pratio sam malo forum i video da si profesor oko ovih pitanja oko Nemacke.
Biću kratak dobio sam ugovor o radu,dozvolu savezne agencije ,zakazao termin ,dobio ga oktobra.
Nadam se sve najboljem .Pitanje:posle koliko vremena mogu u Nemackoj da povučem porodici i šta posle 2020 .Jer mi nije jasan program 2016-2020,
Da li se može raditi i posle 2020 ili.....??? Hvala

Članovi tvoje porodice mogu da podnesu zahtev za vizu za spajanje porodice (Familienzusammenführung) čim ti odeš u DE, počneš da radiš i iznajmiš (dovoljno veliki) stan ili kuću. Za ovu vizu, potrebno je da dokažeš da možeš da izdržavaš celu porodicu (pogledaj primer računice koju sam pravio za minimum primanja koji je potreban u ovoj temi), i da imaš dovoljno prostora u stanu/kući u kojoj živiš za sve vas (po pravilu, min. 12m2 po odrasloj osobi, 6-10m2 po detetu).

Kada tvoji članovi porodice dobiju ovu vizu, odlaze za Nemačku i pridružuju ti se tamo. Čim se dosele, mogu na osnovu ove vize da podnesu zahtev za njihove boravišne dozvole. Te dozvole će (kao i tvoja uostalom) na početku biti ograničene na par godina, ali se automatski produžuju, sve dok ne steknu uslove za neograničene boravišne dozvole, odnosno, ako žele, podnesu zahtev za dobijanje nemačkog državljanstva.

Inače, posle 2020. godine dolazi.... 2021. godina :mrgreen:

Šalu na stranu, 2020. godine se zaista menja nešto - trenutni program za boravišne/radne dozvole sa odobrenjem nemačkog Biroa za rad (Zustimmung), tj. bor. dozvole tipa "bilo koje obrazovanje, bilo koji posao" traje samo do 2020. godine. Posle ovoga, neće više biti moguće da se dobije boravišna dozvola "tako lako", odnosno, čak i za nekvalifikovane poslove. Onda ostaju samo vize za deficitarna zanimanja za ljude sa zanatskim diplomama i radnim iskustvom, i plave karte, za ljude sa univerzitetskim diplomama.

Za tebe/vas se 2020. godine ne menja ništa - vi ste do tada već poodavno u DE, imate boravišne/radne dozvole koje se automatski produžavaju sve dok ne dobijete neograničene, odnosno ne zatražite (eventualno) državljanstvo.

Jedino ograničenje koje ti imaš je da je tvoja boravišna/radna dozvola ograničena i vezana isključivo za trenutnog poslodavca i posao za koji si dobio Zustimmung. Tek posle 2 godine neprekidnog rada za istog poslodavca, na istom poslu, imaš pravo da zatražiš boravišnu dozvolu koja je "nevezana" za tog poslodavca, i, time praktično možeš da promeniš radno mesto bez gubitka radne dozvole.

Poslednja izmena:
Pozdrav svima,
Želeo bih da podelim svoje iskustvo sa vama. Pošto sam primljen na fakultet u Nemačkoj (osnovne studije), sledeći korak je bio studentska viza. Zakazao sam termin (Aus-/Fortbildung-Obrazovanje) u ambasadi 17. Jula, a odgovor (drugi mejl) sa terminom sam dobio 24. Avgusta da mi je termin 5. Septembra. Tada sam predao papire i do sada još nema nikakvog odgovora. Essi je napisala da se ona obratila imigracionoj službi u Nemačkoj koja je bila zadužena za njen slučaj, pa bi me interesovalo kakva je otprilike bila sadržina tog mejla. Hteo bih i ja njima da se obratim, pošto školska godine još malo kreće, a vize još nema.

Pozdrav svima,
Želeo bih da podelim svoje iskustvo sa vama. Pošto sam primljen na fakultet u Nemačkoj (osnovne studije), sledeći korak je bio studentska viza. Zakazao sam termin (Aus-/Fortbildung-Obrazovanje) u ambasadi 17. Jula, a odgovor (drugi mejl) sa terminom sam dobio 24. Avgusta da mi je termin 5. Septembra. Tada sam predao papire i do sada još nema nikakvog odgovora. Essi je napisala da se ona obratila imigracionoj službi u Nemačkoj koja je bila zadužena za njen slučaj, pa bi me interesovalo kakva je otprilike bila sadržina tog mejla. Hteo bih i ja njima da se obratim, pošto školska godine još malo kreće, a vize još nema.

Pisala sam im da sam papire u Beogradu predala pre 4 nedelje, ali da odgovor od ambasade jos nisam primila i da sam pomalo zabrinuta s obzirom na to da mi nastava pocinje uskoro, da je potrebno da regulisem papirologiju u Nemackoj oko smestaja i da je pozeljno da prisutvujem orijentacionom seminaru za strane studente koji se organizuje pre zvanicnog pocetka nastave. Onda sam ih zamolila ako mogu da mi daju informaciju o statusu moje vize. Na kraju sam napisala broj svog pasosa i referentni broj koji smo dobili kada nam je stigao mejl sa potrvdom termina, mada verovatno je to bio totalno nebitan podatak. Kada sam im pisala bila je subota, oni su mi u utorak odgovorili da su oni odluku doneli i da se obratim ambasadi.

Nisam bas sigurna, ali mislim da sam negde procitala da ako je proslo 3 nedelje i 2 dana od predaje zahteva, imigraciona sluzba moze da da informaciju o tome sta se desava sa predatim zahtevom.

Citam ovo divno objasnjenje od gospodina MID HEALER-a i imam jedno pitanje ako bih mogla da dobijem odgovor od istog uz veliku zahvalnost! Posto kazete da smo mi vezani za tog poslodavca 2 godine pa tek onda mozemo da predjemo na drugo radno mesto! Sta se desava ako mi ne odgovaramo tom poslodavcu, i ako ne zeli saradnju sa nama!??? Da li tom prilikom dzaba ovoliki stresovi i izgubimo radnu vizu? Recimo odemo po ugovoru, radimo i pre nego da prodju dve godine prekinemo saradnju?! Sta se onda desava! Hvala!!

Šalu na stranu, 2020. godine se zaista menja nešto - trenutni program za boravišne/radne dozvole sa odobrenjem nemačkog Biroa za rad (Zustimmung), tj. bor. dozvole tipa "bilo koje obrazovanje, bilo koji posao" traje samo do 2020. godine. Posle ovoga, neće više biti moguće da se dobije boravišna dozvola "tako lako", odnosno, čak i za nekvalifikovane poslove. Onda ostaju samo vize za deficitarna zanimanja za ljude sa zanatskim diplomama i radnim iskustvom, i plave karte, za ljude sa univerzitetskim diplomama.
A U pa ovo nisam znao...
Znaci još zwei jahre fore da nešto uradim.

Citam ovo divno objasnjenje od gospodina MID HEALER-a i imam jedno pitanje ako bih mogla da dobijem odgovor od istog uz veliku zahvalnost!

Nema problema, ja se trudim da pomognem - ako je info ok i poruka korisna, dodajte reputaciju (šestokraka zvezda dole levo), tako je najlakše :mrgreen:

Posto kazete da smo mi vezani za tog poslodavca 2 godine pa tek onda mozemo da predjemo na drugo radno mesto! Sta se desava ako mi ne odgovaramo tom poslodavcu, i ako ne zeli saradnju sa nama!??? Da li tom prilikom dzaba ovoliki stresovi i izgubimo radnu vizu? Recimo odemo po ugovoru, radimo i pre nego da prodju dve godine prekinemo saradnju?! Sta se onda desava! Hvala!!

Kao što sam naveo, boravišne/radne dozvole izdate preko vize za koju je potreban Zustimmung lokalnog Biroa za rad (Arbeitsamt) su "vezane", i to ne samo vezane za određenog poslodavca, nego i za određeno radno mesto kod tog poslodavca. Posle minimum 2 godine neprekidnog rada za tog poslodavca, i na tom radnom mestu za koji je Zustimmung dobijen, može da se ode u lokalni Ausländeramt, i da se zatraži boravišna/radna dozvola "opšteg tipa", koja nije "vezana" za određenog poslodavca/radno mesto.

Ako radni odnos na tom radnom mestu i kod tog poslodavca prestane iz bilo kog razloga (bilo krivicom jedne ili druge strane, ili zbog više sile, svejedno), dakle i kad je u pitanju otkaz poslodavca i otkaz radnika, i kada firma propadne, i kada poslodavac reši da to radno mesto više nije potrebno, itd) prestaje da važi i boravišna/radna dozvola(!)

Ako se to desi u prve 2 godine, onda, po pravilu, za novo radno mesto (sa istim tipom vize) morate da se vratite nazad za Srbiju, i da prođete kroz istu proceduru kao i prvi put - dakle, traženje posla, nalaženje poslodavca, potpisivanje ugovora, slanje zahteva za novi Zustimmung od lokalnog Arbeitsamt-a, zakazivanje termina u konzulatu u Beogradu, itd.

Dakle, tokom prve 2 godine nije moguće, praktično, promeniti posao ako nešto ne ide kako treba (loš posao, loš poslodavac, našao bolji posao drugde, itd.). Možda, (ali vrlo, vrlo malo verovatno!) je moguće, sa novim poslom i novim Zustimmung-om otići u lokalni Ausländeramt, i tražiti da vam "prepišu" ovu "vezanu" boravišnu/radnu dozvolu na novog poslodavca bez konzulata u Beogradu. Možda ponegde i uspe, ali je, kao što rekoh, vrlo malo verovatno, jer su izgleda svi Ausländeramt-ovi u međuvremenu dobili "direktivu" sa višeg mesta da ovaj tip zahteva moraju isključivo da upućuju na nemačke konzulate u zemlji porekla.

Dakle, pazite na poslu prve 2 godine, dok se ne ispune uslovi za "nevezanu" boravišnu dozvolu!

Smešno u celoj priči je što supružnici nosioca ovakvih "vezanih" boravišnih/radnih dozvola odmah po Familienzusammenführung-u (spajanje porodice) dobijaju "nevezane" boravišne/radne dozvole - dakle, članovi porodice smeju bez ograničenja da promene poslodavca i radno mesto, dok primarni nosilac vize ne može... :dash: :zlud: :zblesav:

To je posledica uvođenja ovog tipa boravišnih/radnih dozvola "na brzaka", bez razmišljanja i plana, da se "zapuši rupa". Ove boravišne dozvole preko Zustimmung-a su uvedene 2015. godine, u jeku nepreglednih kolona izbeglica i "izbeglica" koje su 2015. i 2016. došli u DE. Tada je, sa Sirijicima, došla i ogromna grupa "ekonomskih izbeglica" sa (između ostalog i) Balkana, koji po pravilu nisu mogli da dobiju azil, ali su se nadali da ućare nešto u celoj gunguli, ovako ili onako. Zato su uvedene (da ponovim opet - samo privremeno, do 2020. godine!) ove vize sa Zustimmung-om, za bilo koje zanimanje, sa bilo kojim obrazovanjem, da pokušaju da smanje ogroman broj lažnih azilanata sa Balkana, i pokušaju da ih bar prisile da nađu posao i podnesu legalan zahtev za boravišnu/radnu dozvolu, tako što je "puštena granica" zahteva za minimalnim obrazovanjem i radnim iskustvom praktično na nulu.

Ali, kao što rekoh, ovo je samo privremena mera, i treba je iskoristiti dok traje - ne verujem da će bilo šta slično u dogledno vreme biti ponovo moguće, pre će Srbija ući u EU...

Poslednja izmena:
Zdravo svima! Treba mi pomoc... Imam pitanje u vezi Ausbildunga. Prvo odobrenje od Agentur für Arbeit sam dobio 16.05.17. Za termin sam se prijavio 15.09. sta ako mi istekne vaznost papira od Agentur für Arbeit od 6 meseci, a vec sam uneo broj od ovog starog za termin? Nije problem da uzmem drugi ali pitanje je jer treba onda i novi termin ?
Drugo pitanje je probio sam granicu od 90 dana za 25 dana. Ako na termin donesem novi pasos jer ima uticaja posto sam aplicirao sa starim pasosem? Unapred zahvalan.

Pisala sam im da sam papire u Beogradu predala pre 4 nedelje, ali da odgovor od ambasade jos nisam primila i da sam pomalo zabrinuta s obzirom na to da mi nastava pocinje uskoro, da je potrebno da regulisem papirologiju u Nemackoj oko smestaja i da je pozeljno da prisutvujem orijentacionom seminaru za strane studente koji se organizuje pre zvanicnog pocetka nastave. Onda sam ih zamolila ako mogu da mi daju informaciju o statusu moje vize. Na kraju sam napisala broj svog pasosa i referentni broj koji smo dobili kada nam je stigao mejl sa potrvdom termina, mada verovatno je to bio totalno nebitan podatak. Kada sam im pisala bila je subota, oni su mi u utorak odgovorili da su oni odluku doneli i da se obratim ambasadi.

Nisam bas sigurna, ali mislim da sam negde procitala da ako je proslo 3 nedelje i 2 dana od predaje zahteva, imigraciona sluzba moze da da informaciju o tome sta se desava sa predatim zahtevom.

Hvala mnogo na odgovoru. Pokušaću, možda to malo ubrza, ali sam nažalost već propustio prvu uvodnu nedelju na fakultetu. Koji grad je bio zadužen za Vas?
Imam isto pitanje i za Geralda Darela, koji je grad zadužen za Vas?
Za mene je grad Ahen u NRW, pa ako neko zna koliko su oni pretrpani, odgovor je dobrodošao.

Zdravo svima! potrebna mi je pomoc... Imam pitanje u vezi Ausbildunga. Prvo odobrenje od Agentur für Arbeit sam dobio 16.5.17. Za termin sam se prijavio 15.09. sta ako mi istekne vaznost papira od Agentur für Arbeit od 6 meseci a vec sam uneo broj od ovog starog za termin? Nije problem da uzmem drugi ali pitanje je jer treba onda i novi termin?
Drugo pitanje je probio sam granicu od 90 dana za 25 dana. Ako na termin donesem novi pasos jer ima uticaja posto sam aplicirao sa starim pasosem? Unapred zahvalan.

Hvala mnogo na odgovoru. Pokušaću, možda to malo ubrza, ali sam nažalost već propustio prvu uvodnu nedelju na fakultetu. Koji grad je bio zadužen za Vas?
Imam isto pitanje i za Geralda Darela, koji je grad zadužen za Vas?
Za mene je grad Ahen u NRW, pa ako neko zna koliko su oni pretrpani, odgovor je dobrodošao.

Majnc. Ali nemoj lupati glavu o tome, jer nema pravila. Jedan clan foruma je takodje aplicirao za Majnc posle mene, i pre mene je dobio vizu. Izgleda da se situacija u imigracionom i u ambasadi menja iz dana u dan i zavisi dosta i od opterecensoti sluzbenika koji obradjuje vas zahtev i od puno drugih stvari istovremeno, pa je tesko predvideti tu dinamiku

Zdravo svima! potrebna mi je pomoc... Imam pitanje u vezi Ausbildunga. Prvo odobrenje od Agentur für Arbeit sam dobio 16.5.17. Za termin sam se prijavio 15.09. sta ako mi istekne vaznost papira od Agentur für Arbeit od 6 meseci a vec sam uneo broj od ovog starog za termin? Nije problem da uzmem drugi ali pitanje je jer treba onda i novi termin?
Kao što pomenuh u jednoj od prethodnih poruka (ponekad nije loše prelistati i pročitati temu od početka ;) ), vrlo verovatno u konzulatu uzimaju datum početka obrade zahteva kao relevantan, ne datum kada se dobija viza (tj. čin lepljenja vize u pasoš i vraćanje istog).

U svakom slučaju, ako možeš da uzmeš novi papir od Arbeitsamt-a, nema potrebe da otkazuješ ovaj termin i zakazuješ novi - jednostavno, ponesi i stari i novi papir na termin koji si rezervisao. Ako se (uopšte) postavi pitanje isticanja prvog papira, daj im novi sa friških 6 meseci važnosti i to je to :mrgreen:

Hmm, šta ti tačno znači ovo: "...probio sam granicu od 90 dana za 25 dana"?

Da ne znači možda da si boravio (nelegalno) u DE preko granice od 90 dana u 180 dana, i dobio si zabranu ulaska i pečat u starom pasošu? Ako je tako, onda imaš ozbiljan problem, i tu te vađenje novog pasoša neće spasiti. Ali da ne nagađam - šta si tačno ovim mislio da kažeš?

Poslednja izmena:
Po pravilu, ne možeš.

Pre nekog vremena, na samom početku izdavanja ovih "boravišnih dozvola sa Zustimmung-om", ponegde je zahtev mogao da se preda i lokalno, direktno u DE. Međutim, izgleda da su u međuvremenu svi lokalni Ausländeramt-ovi dobili "direktivu" da ne obrađuju ovu vrstu zahteva na licu mesta, već da isključivo upućuju zainteresovane na nadležni konzulat u njihovoj državi - u ovom slučaju, na nemački konzulat u Beogradu, za državljane Srbije.

Takođe, nemački konzulati su praktično prestali da obrađuju zahteve za "Arbeitssuche" vize, sa obrazloženjem da su prenatrpani poslom zbog ogromnog broja zahteva za boravišne dozvole po svim osnovama, te su poručili da građani Srbije mogu da odu u normalnom režimu u DE na do 3 meseca i da traže posao i bez posebne "Arbeitssuche" vize.

Dakle, ako nađeš poslodavca i dobiješ Zustimmung lokalnog Arbeitsamt-a, svejedno moraš nazad za Beograd da prođeš celu proceduru (zakazivanje termina sa brojem Zustimmung-a, itd.).

Hvala na odgovoru,Zustimmung je vec stigao...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back