Dobijanje radne/boravišne vize u Nemačkoj

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Narode sta je bolje. Nadam se vizi april maj.... A od prvog jula bi me poslodavac primio da radim. Ovi dana cemo sastaviti ugovor.

Jel bolje da napise u ugovoru da pocinjem sa radom odma po dobijanju vize ili da navede tacan datum?

Zbog vremena koje će ti trebati da u De središ sve papire, najbolje bi bilo onda da ti i stavi 1.juli. Na primer. Dobiješ vizu 25. aprila, viza teče, a ti ulaziš u De nakon više od 2 meseca. Znači ostaje ti 4 meseca ulazne vize. Ako ideš u neki veći grad gde se dugo čekaju termini za predaju za Aufenthalt, može doći do probijanja važenja ulazne vize. Kada se probije važenje ulazne vize, a termin je, lupam, za mesec dana dobijate papir iz Ausländerbehörde sa kojim možete raditi do termina ali ne i putovati. Tek se na predaji za Aufenthalt dobija Fiktionsbescheinigung sa kojim se može raditi i putovati dok ne stigne Aufenthalt (30-40 Dana se čeka).
Od svega ovoga je bitnije koliko će ti važiti ugovor. Najbolja opcija je unbefristet. Oko toga bi mogao pregovarati sa poslodavcem, u ambasadi ide malo gladje, kao i kod odobravanja vize itd.

Pozdrav za sve na forumu.
DOBIO vizu treba za koji Dan da otputujem pa me interesuje koji su moji sledeci koraci kada stignem tamo naravno u vezi udaranja vize na tri God gde se obratiti i posle kojeg perioda.
Hvala unapred

Čestitam!
Prvo u Rathaus prijava na adresu.
Bez toga ne bi mogao nigde ni vrata da otvoriš. Onda u osiguravajuću kuću, AOK, DAK itd. Otvorite sebi osiguranje. U banku, otvaranje računa, dok se okreneš eto i plate.
Znam sigurno da Sparkasse otvara račun bez problema i mnogo papirologije, ali to će te neko već posavetovati kad odeš.
Tada, kad budeš imao ugovor, prijavu na adresu, osiguranje, ideš u Ausländerbehörde po tu vizu od 3 godine. Već sam pisala, u većim gradovima, a u praksi u zadnje vreme svuda, treba zakazati termin za predaju papira da vam se izda Aufenthalt i zeleni karton. Bilo bi pametno kada se sve to sredjuje, u CEO lonac ubaciti i promenu vozačke dozvole. Mi "obični" vozači samo 35€ da spremimo, a profi 80€ za lekarski+35€.
I bilo bi dobro, idi uradi sebi 3-4-5 slika formata kao za ambasadu. Za sve te dokumente će trebati po jedna.

pozdrav svima,ima mnogo stranica na ovoj temi,mozda je vec pisano o tome,ali izgubio bih tri dana dok bi sve prelistao :D
Potrebna mi je pomoc (upuststvo) .
Imam poslodavca u Nemackoj,sta mi je sve potrebno,i kako da podnesem zahtev u ambasadi za vizu? totalno sam ne upucen u celu pricu.

Pročitaj makar poslednjih 10 stranica da ne bi pogrešio Noks prilikom zakazivanja, a za sve ostalo pitaj ovde, većina će izaći u susret.

Slobo,za koju poziciju, tj zanimanje?

Po onome sto sam citao, ne smes da imas satnicu ispod minimalne (normalno) kao ni satnicu koja je znatno iznad nekog proseka .

Min satnice za neka od zanimanja: http://www.zoll.de/DE/Fachthemen/Ar...?isPopup=true&view=render[Standard]&nn=144400

Za moje zanimanje (Gerüstbauerhandwerk ) minimalna je 11, meni u ugovoru stoji 13, s' tim da je to smanjena satnica od one koje treba da imam(ako dobijem vizu).

Ima li neko iskustvo sa sledećom situacijom:

Pokušala sam da online zakažem termin za izdavanje resident card-a za suprugu, tj. mene ili na nemačkom Aufenthaltserlaubnis für Ehepartner, Eltern und Kinder (allgemein), međutim, nema slobodnih termina ni za narednu godinu. Pretpostavljam da je ipak neki tehnički problem, jer recimo za neke druge kategorije poput Blue card, slobodni termini postoje.
Ili ću ipak morati direktno u Ausländerbehörde pa da čekam u nekom redu?

Evo linka

https://service.berlin.de/dienstleistung/305289/en/

Tu je i Obrazac na srpskom, ako nekom bude trebalo.

Hvala.

Muma, ako nije tajna, koliku imate satnicu kao Produktionshelfer? Ja imam 11e/40h nedeljno ali su mi rekli u agenciji da je to mozda i prejaka satnica za tu poziciju i da me ambasada moze zbog toga odbiti...

Ja sam imala problema sa prvi zustimmung jer kad veca satnica jave se iz eu radnici. Stim sto nkrmalno posle može veca. Tako da kod mene je 9 evra bruto, ali pise u ugovor da ce kasnije biti veca, stim sto ne pise kad. Mnogi dobiju odbijenicu zbog velike satnice. Ja nisam htela da rizikujem i ovako stavila, sto se poslodavac zacudio. Ali zato imam bonusi itd i vrati mi se ko normalna satnica. A minimum za Produktionshelfer je 8.84.I za nemce je normalno da satnica skace kako se dokazujes.

Hallo!

Prijavila sam se za termin po Noks-u 6-8 29. januara. Vidim da su neki iz komsijskih datuma dobili termine, pa me zanima da li da mu se nadam sledece nedelje?

Pozz!
Nemoj da se nadas, bolje da te mozda iznenadi nego da se nadas kao ja pa se posle samo iznerviras. Izdelili su termine do kraja Aprila, tako da je realno da jave za termin tek tada, sve pre toga ce biti veliko iznenadjenje.

Ja sam imala problema sa prvi zustimmung jer kad veca satnica jave se iz eu radnici. Stim sto nkrmalno posle može veca. Tako da kod mene je 9 evra bruto, ali pise u ugovor da ce kasnije biti veca, stim sto ne pise kad. Mnogi dobiju odbijenicu zbog velike satnice. Ja nisam htela da rizikujem i ovako stavila, sto se poslodavac zacudio. Ali zato imam bonusi itd i vrati mi se ko normalna satnica. A minimum za Produktionshelfer je 8.84.I za nemce je normalno da satnica skace kako se dokazujes.

izvini jel mozes da kazes kolika ti je bruto mesecna plata.mene pa strah da mi nije mnogo niska.oko 10eura 30 sati to je 1300 i nesto

Slobo,za koju poziciju, tj zanimanje?

Po onome sto sam citao, ne smes da imas satnicu ispod minimalne (normalno) kao ni satnicu koja je znatno iznad nekog proseka .

Min satnice za neka od zanimanja: http://www.zoll.de/DE/Fachthemen/Ar...?isPopup=true&view=render[Standard]&nn=144400

Za moje zanimanje (Gerüstbauerhandwerk ) minimalna je 11, meni u ugovoru stoji 13, s' tim da je to smanjena satnica od one koje treba da imam(ako dobijem vizu).

Produktionshelfer u fabrici za proizvodnju paleta. Dobio sam 11e/40h kao i svi ostali zaposleni na toj poziciji. Takodje i Zustimmung imam mada istekao ali nadam se da ce sve biti ok.

Ok, hvala na odgovoru. Imam ja do termina jos sigurno 3 meseca, jer sam aplicirao u oktobru, a i uskoro cu ici po novi ugovor pa cu videti sa firmom tacno koliki je prosek i sl.

Hallo!

Prijavila sam se za termin po Noks-u 6-8 29. januara. Vidim da su neki iz komsijskih datuma dobili termine, pa me zanima da li da mu se nadam sledece nedelje?

Pozz!

Piše se boravak tj. Aufenthaltstitel ako ste imali.

Tako je,to je najlogicnije,pise se samo zvanicni boravak sa prijavom ako ste bili prijavljeni sve ostalo ne treba(druge zemlje EU)jer stoji pitanje da li ste boravili i kada u Nemackoj a ne u EU

Nemoj da se nadas, bolje da te mozda iznenadi nego da se nadas kao ja pa se posle samo iznerviras. Izdelili su termine do kraja Aprila, tako da je realno da jave za termin tek tada, sve pre toga ce biti veliko iznenadjenje.

jonny
mozda si bolje ispratio od mene...jel su delili termine od pocetka aprila za noks 3-5?
ja koliko sam video po forumu niko ne javlja za noks 3-5...

Ljudi treba mi informacija, savet u vezi zanimanja u ugovoru sta da bude napisano..
Evo o cemu se radi..
Poslodavac kad je vadio odobrenje biroa naveo je za " Gipsera" to odobrenje je isteklo, ja nemam diplomu Gipsera ni ti znam jezik, imam diplomu Bravara. To sam sad saznao kada sam mu rekao da u ugovoru treba da napise pomocni radnik. On mi ne trazi ni diplomu ni jezik. E sta sad da napise u ugovoru da mi ni u ambasadi ne bi trazili diplomu i poznavanje jezika? Da li ce biti problem ako napise pomocnik a u odobrenju koje je inace isteklo ne pise pomocnik vec samo Gipser? Ili ako napise Gipser da li ce mi ambasada traziti diplomu i poznavanje jezika ako mi on ne trazi.. Hvala svima pozz

Poštovanje svima i srećan Uskrs svima koji slave,
Ja sam se nedavno (krajem marta) prijavio za termin u BG, NOKS 6-8 (plava karta).
Pa imam za početak jedno pitanje: na nekim blogovima (npr Nemački kutak) sam pročitao da su konkretno za plavu kartu ljudi predavali papire odmah i za svoju porodicu. Tj da u slučaju plave karte ne mora da se čeka X meseci da nosilac plave karte dobije 3 ili 6 plata i sl.
Ima li ovde ljudi sa tim iskustvom?

Ja sam za svaki slučaj za suprugu prijavio i termin za spajanje porodice, ali bih voleo da saznam da li je ovo što sam gore opisao realno?
Hvala

milanm993,ne znam da li si meni poslao pitanje,ali kod mene je bilo ovako:kada sam predao sve papire u ambasadu,gospodja na salteru me pita da li imam jos bilo kakvih dokumenata da me povezuju sa vozacem a da nisam predao i ja kazem da mi niko nije do sada trazio dozvolu i taho karticu vozaca(u firmi su mi trazili samo fotok.pasosa i licne karte),i tada mi je ona trazila da izadjem iz amb.i fotokopiram.inace karticu vozaca sam napravio u Dunav osiguranju kosta 8500din i ceka se 3-4 nedelje

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back