Dobijanje radne/boravišne vize u Nemačkoj

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Za zakazivanje termina se MORA koristiti obrazac na nemačkom! Engleski je samo za one koji imaju pasoš neke od država potpisnica šengenskog dogovora.

Pazite i na još jednu stvar. Dok sam popunjavao nemački obrazac, otvorio sam engleski u drugom prozoru da slučajno nešto ne pogrešim. Zbog toga mi je sistem registrovao prijavu kao da sam popunio engleski obrazac i dobio sam mejl da sam za prijavu koristio pogrešan obrazac. Međutim, kada sam pokušao ponovo, nisam mogao da se registrujem jer su moji podaci već korišćeni. Zato sam morao da se dva dana dopisujem sa njima dok nisu rešili problem.

3 deo

Kad ste došli na red sednete ispred šaltera i u fioku stavite pasos sa spajalicom spojenom slikom preko dve složene kopije dokumenata .Onda radnica uzme ta dokumenta i krene sa obradom ili ti pregledom dokumenata šta vam bude potražila original pokažete joj ili stavite u fioku ona uzme i dalje radi žena svoj poso skenira sliku ,preglada šta piše u ugovoru i ostalim papirima .Do momenta kada će vam reći da stavite prste na skener radi uzimanja otisaka 4 desne 4 leve ruke i dva palca zajedno .I onda 75 eura ubacite u fioku i čekate .Kada gospođa završi i složi dokumenta na dve gomile spoji ih velikom zumbom stavlja sa strane a vama vraća originale pasoš i 1 sliku i ostala dokumenta koja smatra viškom.Tada će vam reći kako ćete biti obavešteni o vašem zahtevu za vizu i daće vam papir na kom piše da ste platili 75 eura i reći će vam da kada dolazite da vizirate pasoš poneste taj papir zajedno sa osiguranjem (koje kada uzimate obratite pažnju da vam važi 6 meseci jer ako važi na 5 tolko ćete i vizu dobiti) i kopirajte taj papir i osiguranje jer će kopije zadržati u ambasadi a original vratiti sa vizom.Namerno sam izostavio jedan dokumenta gore sa spiska zbog onih koji hoće sve sažvakano bez da pročitaju forum makar 1do 50 strane a to je obavezno pismo preporuke od vašeg gazde gde se hvali kolko ima kamiona i na kojim poslovima od značaja za DE radi itd.Ja lično nisam imao potrebu za nekim razgovorom dok sam bio u ambasadi niti da nešto pitam gospođu za šalterom samo sam odgovarao na pitanja (sve na srpskom)jer bi njeno objašnjenje ujedno produžilo moje čekanje i njen poso obrade mog zahteva tako da sam brzo završio.
Još nešto isključite mobilne i nek ostanu isključeni da vas nebi izbacili napolje da ga nazovem na hladjenje od pola sata ili sat , ako trebate da platite parking ko ja lepo pitaš radnika obezbedjenja da izadješ ispred pustiš poruku za parking i lepo će vas ljudi pustiti vaše je samo da budete ljubazni kao i oni i konkretni.
E to to je moje iskustvo možda će vam sad nek slika šta vas čeka biti jasnija .Papire sam sam popunjavao jes da sam se konsultovao sa prijateljima al nisam platio agenciju ceo postupak od zakazivanja do predaje dokumenata sam i guglanje čitanje i priprema 7 meseci .Sad čekam poziv i to je to i ako znate nekog Nemačkog poslodavca da mu treba vozač sa svim kategorijama i svim kodovima i ADR-om pustite privatnu poruku.Pozdrav ubih vas ovim dugim postom.Bato hvala na obavestenju da su me ljudi spomenuli u komentaru.

Treba u Bavarskoj vozač autobusa. Javite se

A inace njemu bas odgovara to sto pored rigipsa znam da radim i bravarske radove.
Sad kako to formulisati u ugovoru i ne trazi mi jezik.
Znaci ako neko zna sta je naj bolje napisati i u ugovoru i u pismu preporuke hvala unapred..

Slusaj ako nemas sertifikat A1 ili B1 onda sigurno nek pise pomocni radnik i sad cu da lupam malo ali da napise da si bio na probnom radu nemoze jer nisi imao dozvolu za rad nek onda napise da je dolazio ovde i video kako radis i da mu bas ti trebas jer si pedantan i precizan u radu a bas mu takvi ljudi trebaju jer ce se raditi na npr. Uredjenju nekih bitnih istorijskih fasada ili restauracija .Drug neznam ni sam sta bih ti napisao nisam razmisljao u tom pravcu ovo ti je na brzinu jos kafu nisam popio ali mozes i ti to da smislis samo sedni i razmisli.pozdrav

Presretac77 sve najbolje, sad još samo vizu u džep :) super si ovo iskustvo opisao.

Dodala bih ljudima koji idu na spajanje i vode decu, da ima kutak u ambasadi namenjen njima, sa igračkama, bojankama itd. Takodje, ja kad sam bila na terminu par njih se upustilo u razgovor sa službenicom na nemačkom (da ne kažem, pravili se pametnjakovići) i po mojoj proceni jedva su se izvukli. Dakle, baš kao što je presretac77 rekao, ćutite, kad vas pita nešto odgovarate na srpskom i to je to.

I još nešto, skinite nakit ili kod kuće ili pre polaska kroz detektor metala. Ja sam zbog burme prošla kao krimos:dash::D

Ja nosim sve i izvod iz pio fonda, diplomu prevedenu iako nije vezana za posao, i preporuke poslodavca da sam radila posao isti koji cu radim u de,i to prevela.

Zdravo...treba mi pomoć a odkad pratim...rekao bi da si ti expert.ja radim u nemačkoj.kako da zakažem termin za spajanje porodice?da li na ženino ime i broj pasoša ili na moje ime i broj pasoša...pa da njih navedwm u rubrici ispod?
Hvala unapred...

1 deo

Ovako da krenem od papirologije za vozače koji su aplicirali po starom pre 01.11.2017 a i za ove posle se ne razlikuje isto mu dodje :

1. Odštampani mail sa vašim terminom i stavite ga u pasoš. i to ćete pokazati radniku obezbeđenja kad čekate ispred ambasade
1. Pasoš (stari i novi ako ste u medjuvremenu menjali ) x 2 kopije (novog pasosa sa svim stranicama gde ima pecata i prve dve stranice)( i jednu kopiju starog prve strane gde je slika)
2. Listing iz penzionog i socijanog osiguranja (kazite da vam treba za vizu ljudi već znaju šta da vam daju) x 2 kopije
3. Slike biometriske za pasoš x 2 koje ćete zalepiti na zahtevima za vizu a 1 ćete spajalicom zakačiti za pasoš (ta se skenira i biće Vam vraćena)
4. Original ugovor potpisan plus 2 kopije (ako imate stari ugovor ponesite ga al ga ne pokazujte dok vam ga službenica ne potraži)
5. Zustimmung x 2 kopije (ako imate ponesite jer ako vam je gazda u propratnom pismu spomenuo da ima odobrenje sa njihovog biroa rada kao meni uzeće vam ga i spojiti sa tom preporukom)
6. Cod 95 x 2 kopije (znači Potvrde o stručnoj osposobljenosti za prevoz tereta ili putnika prevedite kod sudskog tumača i to kopirate i te kopije prilažete originale samo pokazujete)
7. Zahtev za izdavanje vize popunjen na engleskom ili nemačkom i na njima zalepite dve slike
8. Vozačka dozvola x 2 kopije
9. Taho kartica x 2 kopije ( ja sam i vozačku i taho na jednom listu kopirao u boji tj. sve sam kopirao u boji)
10. Gewerbe ili Handesl... potvrda iz nemačkog apr da je firma aktivna
11. informator po kom NOKS u podnosite dokumenta savet kako čitate taj informator tako slažite dokumenta na dve gomile i treća gomila su originali
12 i 75 eura u sitnim apoenima papirnim

E svaka cas kolega.dali znas kad mozemo promeniti poslodavca. Posle kog vremena a da bude bezbolno

E svaka cas kolega.dali znas kad mozemo promeniti poslodavca. Posle kog vremena a da bude bezbolno

Kolko sam čitao po netu neko kaze odma.I ne javljas se kod starog poslodavca vec odma ides kod novog on trazi Zustimung a ti ti za to vreme resavas prijavu na adresu koja ce mu trebati i otvaras racun u banci .I kad on dobije odobrenje onda u Auslenderhorde zajedno sa ugovorom i potvrdom sa biroa i prijavom na adresu i tamenite vizu.Eto tako sam ja to shvatio mada se niko nije javio da je tako odradio vec je bilo poceli da rade pa nasli drugog poslodavca i onda dok novi poslodavac dobije odobrenje ti radis za starog .Kad dobije odobrenje onda odradjujes otkazni rok i posle toga te preuzima novi.E sad ima prica raznih kome verovati osim uzeti zakon za strance u ruke i citati ili platiti nekog za strucnu pomoc na nama je da odlucimo dal cemo ici jod poslodavca koji nas ceka 7 i vise meseci da dodjemo da radimo ili ga izdignuti pred cilj.

Cao forumasi, odavno vas pratim i pujo ste mi pomogli. Htjela bih da vas pitam, da li je neko dobio odbijenicu zbog pogresnog Noksa? Ja sam se greskom na pocetku novembra registrovala po Noksu 3-5, kasnije se ispostavilo da sam trebala po Noksu 1-2. Danas imala termin, uzeli mi sve papire i objasnila to kad dobijem sta treba da donesem. Hvala vam punooo... Sretno ostalima i ne odustaje, samo strpljenja.

1 deo

Ovako da krenem od papirologije za vozače koji su aplicirali po starom pre 01.11.2017 a i za ove posle se ne razlikuje isto mu dodje :

1. Odštampani mail sa vašim terminom i stavite ga u pasoš. i to ćete pokazati radniku obezbeđenja kad čekate ispred ambasade
1. Pasoš (stari i novi ako ste u medjuvremenu menjali ) x 2 kopije (novog pasosa sa svim stranicama gde ima pecata i prve dve stranice)( i jednu kopiju starog prve strane gde je slika)
2. Listing iz penzionog i socijanog osiguranja (kazite da vam treba za vizu ljudi već znaju šta da vam daju) x 2 kopije
3. Slike biometriske za pasoš x 2 koje ćete zalepiti na zahtevima za vizu a 1 ćete spajalicom zakačiti za pasoš (ta se skenira i biće Vam vraćena)
4. Original ugovor potpisan plus 2 kopije (ako imate stari ugovor ponesite ga al ga ne pokazujte dok vam ga službenica ne potraži)
5. Zustimmung x 2 kopije (ako imate ponesite jer ako vam je gazda u propratnom pismu spomenuo da ima odobrenje sa njihovog biroa rada kao meni uzeće vam ga i spojiti sa tom preporukom)
6. Cod 95 x 2 kopije (znači Potvrde o stručnoj osposobljenosti za prevoz tereta ili putnika prevedite kod sudskog tumača i to kopirate i te kopije prilažete originale samo pokazujete)
7. Zahtev za izdavanje vize popunjen na engleskom ili nemačkom i na njima zalepite dve slike
8. Vozačka dozvola x 2 kopije
9. Taho kartica x 2 kopije ( ja sam i vozačku i taho na jednom listu kopirao u boji tj. sve sam kopirao u boji)
10. Gewerbe ili Handesl... potvrda iz nemačkog apr da je firma aktivna
11. informator po kom NOKS u podnosite dokumenta savet kako čitate taj informator tako slažite dokumenta na dve gomile i treća gomila su originali
12 i 75 eura u sitnim apoenima papirnim

Pozdrav presretac77, hvala na informacijama. Imam par pitanja ako vam nije tesko da odgovorite.
Prvo je vezano za tacku 5, ja ne mogu da nadjem u informatoru sa sajta ambasade nista o tome
http://www.belgrad.diplo.de/contentblob/5161112/Daten/8133560/EWT02_35_NOKS_Berufsfahrer.pdf
Drugo pitanje je vezano za tacku 9, ne pise da treba taho kartica da se prilozi
Trece pitanje je vezano za tacku 10, ista stvar kao u prethodnim slucajevima.

Jos nesto, ja imam code95 karticu iz Slovenije, da li bi trebalo nju da fotokopiram i da li je ona dovoljna? Spricevalo nemam, njega sam predao i dobio karticu kada sam se zaposljavao u Sloveniji.
Hvala unapred!

Kolko sam čitao po netu neko kaze odma.I ne javljas se kod starog poslodavca vec odma ides kod novog on trazi Zustimung a ti ti za to vreme resavas prijavu na adresu koja ce mu trebati i otvaras racun u banci .I kad on dobije odobrenje onda u Auslenderhorde zajedno sa ugovorom i potvrdom sa biroa i prijavom na adresu i tamenite vizu.Eto tako sam ja to shvatio mada se niko nije javio da je tako odradio vec je bilo poceli da rade pa nasli drugog poslodavca i onda dok novi poslodavac dobije odobrenje ti radis za starog .Kad dobije odobrenje onda odradjujes otkazni rok i posle toga te preuzima novi.E sad ima prica raznih kome verovati osim uzeti zakon za strance u ruke i citati ili platiti nekog za strucnu pomoc na nama je da odlucimo dal cemo ici jod poslodavca koji nas ceka 7 i vise meseci da dodjemo da radimo ili ga izdignuti pred cilj.
Hvala kolega na objasnjenju.nikako necemo nikog izdignuti.ali nije nikako visak znanje sta treba i kako.u kom gradu ides ako bog da.ja u hamburg.19.3 .sam imao termin nadam se bice poziv za vizu

Ovako ambasada na svom sajtu je pre neki dan izbacila saopstenje:
[VAŽNO SAOPŠTENJE]
Trenutno vreme čekanja za termin radi predavanja zahteva za dobijanje vize je:

- NOKS 1-2 (bez kvalifikacije): 8 meseci

- NOKS 3-5 (sa kvalifikacijom): 4-5 meseci

- NOKS 6-8 (visokokvalifikovani): 3-4 meseca

- Spajanje porodice: 3-4 meseca

Po meni najgore ovi prolaze sto su se registrovali pre uvodjenja Noksova. Pre Novembra 2017. Oni idu najsporije, ne znam tamo su stigli valjda do septembra.

Ovako ambasada na svom sajtu je pre neki dan izbacila saopstenje:
[VAŽNO SAOPŠTENJE]
Trenutno vreme čekanja za termin radi predavanja zahteva za dobijanje vize je:

- NOKS 1-2 (bez kvalifikacije): 8 meseci

- NOKS 3-5 (sa kvalifikacijom): 4-5 meseci

- NOKS 6-8 (visokokvalifikovani): 3-4 meseca

- Spajanje porodice: 3-4 meseca

Po meni najgore ovi prolaze sto su se registrovali pre uvodjenja Noksova. Pre Novembra 2017. Oni idu najsporije, ne znam tamo su stigli valjda do septembra.

U pravu si,stigli su do pred kraj avgusta,a sve vise ce se cekati s obzirom kako dele,nije u redu ali je tako(tu je nebitna kvalifikacija svi su u istim govnima);)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back