Glupi ljudi vs ljudi koji ne razmisljaju kriticki

• Začetnik teme Začetnik teme LazaB
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

LazaB

Poznat
Poruka
7.182
Kako najbolje razlikovati i da li je uopste moguce ljude koji su stvarno niske inteligencije i samo one koji ne koriste kriticko razmisljanje i veruju u svakakve budalastine jer nikad nisu naucili da ispitaju bilo kakvu tvrdnju ? Pitam iz licnih razloga jer imam nove clanove familije ( preko braka jednog clana ) i neki od njiih bukvalno veruju u sve ,Hriscani su koji veruju i u astrologiju , vracare , reinkarnaciju , teorije zavera , sva moguca sujeverja itd.
Da li je na primer jedna takva osoba ( ili birajte svoju verziju toga ) stvarno niske inteligencije ili jednostavno od malena nisu nauceni da postave ni jedno kriticko pitanje ?

Ja obično popričam sa takvim ljudima i vidim koliko su spremni da stvarno učestvuju u razgovoru, da saslušaju argument, da se zapitaju, da pokušaju da razumeju. Ako samo vrte svoje i sve drugo doživljavaju kao napad ili pretnju, tu nema pomoći. Nije stvar ni u inteligenciji, nego u tome da li je neko "open mind". Kad neko nije otvoren za drugačije mišljenje, to je običan mentalni zid, možeš da lupaš glavom o njega koliko hoćeš, ništa se ne menja. Kao da pričaš sa ćacijima. Prosto nekima nema pomoći.

Ja obično popričam sa takvim ljudima i vidim koliko su spremni da stvarno učestvuju u razgovoru, da saslušaju argument, da se zapitaju, da pokušaju da razumeju. Ako samo vrte svoje i sve drugo doživljavaju kao napad ili pretnju, tu nema pomoći. Nije stvar ni u inteligenciji, nego u tome da li je neko "open mind". Kad neko nije otvoren za drugačije mišljenje, to je običan mentalni zid, možeš da lupaš glavom o njega koliko hoćeš, ništa se ne menja. Kao da pričaš sa ćacijima. Prosto nekima nema pomoći.
Pricali smo , dzabe , cak sam dobio odgovore tipa " ti mislis da s pametniji od ljudi koji su izmislili astrologiju ? " kao argument.
Pre neki dan sam cuo izjavu od jedne doticne osobe da energetska pica su losa jer sadrze hemikalije koje se nalaze u mozgovima majmuna i zato teraju ljude da se ponasaju kao majmuni ( naravno ona je cula ovo negde i nije se potrudila da preispita tvrdnju jer nije preispitala ni jednu drugu tvrdnju u svom zivotu ). Ja sam samo precutao , posle izguglao da vidim sta baljezga i nasao ime supstance i nalazi se cak i u ljudma i drugim zivim bicima i ne menja ponasanje uopste ali to je manje bitno , njoj ne bi palo na " pamet " da ispita bilo sta.

Nesposobnost posedovanja kritičkog razmišljanja jeste odlika neinteligentne osobe.
U taj paket ide stapanje sa masom, nesamostalnost, neotvorenost za novo, odsustvo radoznalosti... ukratko - jedna psihički slaba, nestabilna osoba kojoj treba ohrabrenje kroz sve iznad opisano za lažnu samopotvrdu svoje vrednosti.

Takvih je uvek bilo, ali problem je što im se brojnost naglo povećava baš u ovim "naprednim" vremenima u kojima živimo. Pametni i obrazovani ljudi odlaze u inostranstvo, a oni koji ostaju svakodnevno su izloženi rijalitijima, skupštinskim cirkusima i ostalim medijskim gadostima. Kao da neko svesno pravi od Srbije zatucanu koloniju u kojoj će živeti polusvet.

Kad se sve sabere, urušeno obrazovanje, propala kultura, vizni režim koji nas vraća unazad i potpisivanje sporazuma o "strateškim sirovinama", sve ukazuje da se ovaj region polako pretvara u rudarsko društvo. A za takvo društvo ne trebaju misleći ljudi, što zatucaniji, to podobniji. Ukratko, napredno tonemo u ozbiljan problem.

Screenshot_20251110-125139~2.jpg

Molim vas da ne diskutujete o politici. Svako ponašanje ljudi ne mora biti vezano sa politikom, posebno ne sa dnevnom politikom.

Da bi se neko proglasio glupim i da ima mali IQ potreban je test.

Postoje osobe koje ne mogu da razmišljaju kritički jer su odrasli u sredini ( u porodici ) u kojoj nije bilo kritičkog razmišljanjs, ili im nije bilo dopušteno da iznose svoje kritičke stavove.

Kao odrasle osobe vaspitane da ne mogu kritički da razmišljaju postaju takvi.. nesigurni, slabi.

Što se sujeverja tiče, povezala bih ga sa mentalitetom, ali.. Sujeverje i teorije zavera ne postoje samo kod nas već postoje i u SAD na primer. Verovatno postoji i u evropskim državama.

Ovim ne glorifikujem sujeverje, nisam sujeverna, samo navodim činjenice koje su već poznate.

Nesposobnost posedovanja kritičkog razmišljanja jeste odlika neinteligentne osobe.
U taj paket ide stapanje sa masom, nesamostalnost,
99% populacije se stapa sa masom, istina
Verovatno su živeli lagodno bez problema, nisu imali potrebe da previše naprežu sive ćelije,
i "sada veruju i u astrologiju , vracare , reinkarnaciju , teorije zavera , sva moguca sujeverja itd." da im život bude zanimljiviji..........
Eto, ti si se stopio sa masom onih koji pogresno misle da je to bzvz
i neki od njiih bukvalno veruju u sve ,Hriscani su koji veruju i u astrologiju , vracare , reinkarnaciju , teorije zavera , sva moguca sujeverja itd.
Mislis paradoks je sto veruju i u hriscanstvo i ostale stvari istovremeno?
inače stvarno glupi ujedno i sporije razmišljaju, duže im treba da nađu rešenje za bilo kakav problem
Bitno je da li je resenje odnosno misljenje do kog se dodje tacno ili pogresno. Na primer misljenja do sada izneta na temi su redom pogresna...
Naslov je malo čudan.
Pre par godina je bio globalni test inteligencije.
Zvao se kovid test.
Podelio je svet na ljude i stoku.
I to je los primer, samo je doslo do podele mase na dva dela, od kojih nijedan nije u pravu

Poslednja izmena:
Kako najbolje razlikovati i da li je uopste moguce ljude koji su stvarno niske inteligencije i samo one koji ne koriste kriticko razmisljanje i veruju u svakakve budalastine jer nikad nisu naucili da ispitaju bilo kakvu tvrdnju ? Pitam iz licnih razloga jer imam nove clanove familije ( preko braka jednog clana ) i neki od njiih bukvalno veruju u sve ,Hriscani su koji veruju i u astrologiju , vracare , reinkarnaciju , teorije zavera , sva moguca sujeverja itd.
Da li je na primer jedna takva osoba ( ili birajte svoju verziju toga ) stvarno niske inteligencije ili jednostavno od malena nisu nauceni da postave ni jedno kriticko pitanje ?
dokle god ne veruju u N1 i TV NOVA nemaš razloga za brigu

Da, prosecno inteligentni mogu da se vaspitanjem ucine nekritickim, zamisli da te neko mlati stalno zato sto mislis, sto je cesta situacija na balkanu...
Roditelji mahom zele ili mirnu decu koja ne smeju nista , a oni misle da ce smeti kad porastu kao sto su oni postali bitange i probisveti kad su porasli....ili da budu kopije sebe, a tu uopste ne vide sebe, nego kopije kakve god..

Ali da ne sirim pricu , odgovor je, vaspitanjem se moze svaka osoba uciniti nekritickom u velikoj meri...
Zatim, dugotrajnim nasiljem ti stvaras od osobe neku drugu osobu...

Uzmi npr kucu rasipnika i vrednog i radnog coveka u toj kuci....on ce u prvo vreme gledati da se ne zamera i da koliko toliko stoji po strani , ali nece moci...jer rasipnici gledaju u tudji tanjir, to je sigurno , pa ce mu odrati i kozu sa ledja samo ako ima....

Tada ili bezanija ili prestaje da bude ono sto jeste i postaje apatican trosadzija...tj nemaran u potezima...jer nema nikakve logike biti posvecen nekoj ideji i cilju kad svi ostali pishaju po vrednostima...

Zato i vazi pravilo u Srbiji treba da ostanu samo teski seljoberi , jer je greska ako ostane bilo ko ko nije takav...
Sve i da odvojis ekonomiju , ne mozes odvojiti nista drugo , uvek ce carovati seljanija i bahatost seljanije, a to se vidi na milion mesta, ne samo da se vidi nego se i oseti i deluje preko drustvenog suzivota...

Tako i to dete....moze ono da igleda javno kao da nije nista dokacilo od gluposti , ali cak i kad nije otrovano inma protivotrov, tj izmenjenu psihu na ono od cega se branilo,...,

Meni je evo interesantno da ti mislis da si ti u pravu.

pa dobro,ajde ti dokazi da reinkarnacija postoji ili ne?
Oni koji iznose tvrdnju treba da daju dokaze , ljudi su rekli da reinkarnacija postoji , oni treba da daju dokaze ?
Ja ako kazem da moja pokojna bab sada sedi pored tebe nisi ti ta koja treba da da dokaze da to nije tacno , ja sam taj koji treba da dokaze da jeste.
Plus reinkarnacija nema nikakvog smisla , jer nije kazna ni nagrada , ako se vratim u sledecem zivotu kao svinja to ne bi bila kazna jer svinja ne mrzi cinjenicu da je svinja na primer.

Oni koji iznose tvrdnju treba da daju dokaze , ljudi su rekli da reinkarnacija postoji , oni treba da daju dokaze ?
Ja ako kazem da moja pokojna bab sada sedi pored tebe nisi ti ta koja treba da da dokaze da to nije tacno , ja sam taj koji treba da dokaze da jeste.
Plus reinkarnacija nema nikakvog smisla , jer nije kazna ni nagrada , ako se vratim u sledecem zivotu kao svinja to ne bi bila kazna jer svinja ne mrzi cinjenicu da je svinja na primer.
u zivotu sve ima i nema smisla,za mene bilo koja osoba koja tvrdi nesto sto nije dokazivo i vidljivo nasim ocima je tupava,dakle za mene je tupav i onaj koji govori da postoji i onaj koji govori suprotno.

Back