Westun1983
Možeš li da nam ispričaš kroz šta si prošla u Ausländerbehörde, za šta se zakazuje, koju papirologiju si završila tamo? Taj deo mi je skroz nepoznat.
Kada dodjes u Nemacku, procedura je sledeca:
1. Odmah ides u Rathaus (opstinu), i prijavljujes adresu. Da bi prijavila adresu, potrebno je da ti vlasnik stana popuni odredjeni formular, i sa sobom nosis taj formular, i svoj pasos. Obicno na sajtu opstine ima da se skine taj formular, a ako ne mozes da nadjes, dace ti ga oni u Rathausu. Kada zavrsis prijavu adrese, dobices neki papir (obican, A4 format), koji ti je potvrda boravka. Iskopiraj ga u sto vise primeraka jer ce ti trebati za mnoge poslove koje ces zavrsavati, a Nemci svuda primaju kopije.
2. Nakon sto si prijavila adresu, ti si u sistemu. Sva komunikaicja sa sistemom ce ici preko
klasicne poste, tako da moras da se pobrines obavezno da
tvoje prezime bude zalepljeno na postanskom sanducetu gde si prijavila adresu, bez obzira cije jos prezime je tu zalepljeno (ako si kod nekih prijatelja, ili tako nesto).
3. Sto pre zakazi termin u Ausländerbehörde-u. To mozes uraditi i unapred, cak i pre nego dodjes u Nemacku - to se zakazuje telefonom ili mail-om (zavisi od grada, ali telefonsko zakazivanje radi svuda). Ini na sajt opstine u koju ides, pronadji broj telefona, i zakazi. I da, u velikim gradovima se to zakazuje i po 2 meseca unapred, u malim od par dana do par nedelja. Ja sam u malom mestu sve zavrsio za ukupno 4. dana.
4. Pobrini se za zdravstveno osiguranje. To ces zavrsiti ili sa poslodavcem (ako dolazis da radis), ili sa partnerom (ako dolazis po principu spajanja porodice). Ako je ovo drugo, onda partner moze da te prijavi na svoje osiguranje cak iako nemas jos uvek boraviste u Nemackoj - ja sam tako prijavio svoju suprugu, i zakazao joj sve termine, pa kad je dosla, Rathaus i Ausländerbehörde je zavrsila za jedno pre podne.
5. Kada dobijes termin, ides tamo, i oni ti zavrsavaju sve sto treba. Ti treba da imas sa sobom tada
pasos, biomentrijsku fotografiju formata kao za pasos, i oko 100 evra za taksu.
6. Kada to zavrsis, onda cekas dok ti ne stigne Aufenthaltstitel (licna karta za strance, izgleda slicno kao nasa licna karta) i eventualno jos neki prateci dokument (zavisi kakvu si vizu dobila).
NAPOMENA: Moguce je i da za Rathaus moras da zakazes termin (cuo sam da je tako u velikim gradovima), raspitaj se dobro.
I naoruzaj se strpljenjem.