Dobijanje radne/boravišne vize u Nemačkoj

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Kraj Decembera, jel si napomenula da je za vizu?do 15 oooeura bilo je 6300, a do 30000 eura iznosilo je ok 8000.Verovatno su podigli, Sava je podigao jos krajem novembra.Ja Sam Isla u Milenijum pored Falkensteiner hotela.

Da ,rekla sam da je za vizu...i rekli su mi da je 8670 din....možda su posle Nove godine poskupeli....

- - - - - - - - - -

Zdrvo drugari jer je to zdravstveno osiguranje

Da ,to osiguranje što traže u Ambasadi

Westun1983
Možeš li da nam ispričaš kroz šta si prošla u Ausländerbehörde, za šta se zakazuje, koju papirologiju si završila tamo? Taj deo mi je skroz nepoznat.
Cim se prijavis u opstini(adresu),moras da ides u Ausländerbehörde(zakazujes termin za predaju papira radi dobijanja Aufenthaltstitel).Kada dodjes na zakazani termin dobijes sluzbenika koji je zaduzen za tebe, on resava produzetak vize, Zustimmunga, odredjuje dal ti je potreban Integracionalni kurs....Taxa 100eura????U vecim gradovima see ceka do 2 meseca na taj prvi termin,cula sam da u manjim ide mnogo brze.

Westun1983
Možeš li da nam ispričaš kroz šta si prošla u Ausländerbehörde, za šta se zakazuje, koju papirologiju si završila tamo? Taj deo mi je skroz nepoznat.

Kada dodjes u Nemacku, procedura je sledeca:
1. Odmah ides u Rathaus (opstinu), i prijavljujes adresu. Da bi prijavila adresu, potrebno je da ti vlasnik stana popuni odredjeni formular, i sa sobom nosis taj formular, i svoj pasos. Obicno na sajtu opstine ima da se skine taj formular, a ako ne mozes da nadjes, dace ti ga oni u Rathausu. Kada zavrsis prijavu adrese, dobices neki papir (obican, A4 format), koji ti je potvrda boravka. Iskopiraj ga u sto vise primeraka jer ce ti trebati za mnoge poslove koje ces zavrsavati, a Nemci svuda primaju kopije.
2. Nakon sto si prijavila adresu, ti si u sistemu. Sva komunikaicja sa sistemom ce ici preko klasicne poste, tako da moras da se pobrines obavezno da tvoje prezime bude zalepljeno na postanskom sanducetu gde si prijavila adresu, bez obzira cije jos prezime je tu zalepljeno (ako si kod nekih prijatelja, ili tako nesto).
3. Sto pre zakazi termin u Ausländerbehörde-u. To mozes uraditi i unapred, cak i pre nego dodjes u Nemacku - to se zakazuje telefonom ili mail-om (zavisi od grada, ali telefonsko zakazivanje radi svuda). Ini na sajt opstine u koju ides, pronadji broj telefona, i zakazi. I da, u velikim gradovima se to zakazuje i po 2 meseca unapred, u malim od par dana do par nedelja. Ja sam u malom mestu sve zavrsio za ukupno 4. dana.
4. Pobrini se za zdravstveno osiguranje. To ces zavrsiti ili sa poslodavcem (ako dolazis da radis), ili sa partnerom (ako dolazis po principu spajanja porodice). Ako je ovo drugo, onda partner moze da te prijavi na svoje osiguranje cak iako nemas jos uvek boraviste u Nemackoj - ja sam tako prijavio svoju suprugu, i zakazao joj sve termine, pa kad je dosla, Rathaus i Ausländerbehörde je zavrsila za jedno pre podne.
5. Kada dobijes termin, ides tamo, i oni ti zavrsavaju sve sto treba. Ti treba da imas sa sobom tada pasos, biomentrijsku fotografiju formata kao za pasos, i oko 100 evra za taksu.
6. Kada to zavrsis, onda cekas dok ti ne stigne Aufenthaltstitel (licna karta za strance, izgleda slicno kao nasa licna karta) i eventualno jos neki prateci dokument (zavisi kakvu si vizu dobila).

NAPOMENA: Moguce je i da za Rathaus moras da zakazes termin (cuo sam da je tako u velikim gradovima), raspitaj se dobro.

I naoruzaj se strpljenjem.

Upravo tako. Dok ne prijavite boravak, resite zdravstveno/penziono, otvorite bankovni racun (ako idete da radite tj idete sa radnom vizom) , po informacijama koje ja posedujem ne mozete zvanicno da pocnete da radite.

Mene ceka sve to + policijska / Interpol provera da se nisam bavio kriminalom, terorizmom i slicno, s obzirom da cu raditi sa finansijama i velikim protokom novca.

Upravo tako. Dok ne prijavite boravak, resite zdravstveno/penziono, otvorite bankovni racun (ako idete da radite tj idete sa radnom vizom) , po informacijama koje ja posedujem ne mozete zvanicno da pocnete da radite.

Mene ceka sve to + policijska / Interpol provera da se nisam bavio kriminalom, terorizmom i slicno, s obzirom da cu raditi sa finansijama i velikim protokom novca.

Da li je u pitanju neka banka ili berza gde ces raditi?

A sta treba da kazu oni sto cekaju od avgusta,septembra itd.koliko oni treba da budu zabrinuti?

Oni su imali termin u januaru i čekaju viziranje, zato su nestrpljivi :)

Ne znam da li je pametno vi koji čekate duuugo termine. Da li možete da pokušate ponovo registraciju, pa ako vam ne dozvoli sistem, znaci da je broj pasoša već u njemu, a ako dozvoli?!?

ZHG baš mi je žao zbog tvog slučaja. Možda sad brze dobiješ termin zbog NOKS-a :) Srećno!

Oni su imali termin u januaru i čekaju viziranje, zato su nestrpljivi :)

Ne znam da li je pametno vi koji čekate duuugo termine. Da li možete da pokušate ponovo registraciju, pa ako vam ne dozvoli sistem, znaci da je broj pasoša već u njemu, a ako dozvoli?!?

ZHG baš mi je žao zbog tvog slučaja. Možda sad brze dobiješ termin zbog NOKS-a :) Srećno!
Da,tek sad sam pazljivo procitao,jer mi je odmah pao mrak na oci kad sam video januar pa dalje nisam ni citao,haha

Znaci IT sektor pri finansijama i bankarstvu.

Upravo tako. Samo sam u problemu posto za to kod nas a i sire ne postoji fakultet, pa samim tim nemam diplomu pa sam morao da apliciram po clanu 26.2. ili kako vec bese...

Svi smo u istom sosu, a firma mi vec 4 meseca pomera datum na ugovoru. Ne znam koliko ce strpljenja imati dok docekamo ove djilkose iz ambasade -.-

Meni je danas 8-mi dan kako cekam na radnu vizu. Koleginica sa identicnom papirologijom dobila za 4 dana, a ja jos uvek cekam. Svakom drugacije. Ne mogu da verujem sta rade.

Ništa me ne pitaj....nas je petoro sa istom papirologijom ,dve su zvali prošle nedelje ,dve ove...samo ja ostala ....svašta mi prolazi kroz glavu...A ne vidim ni jedan razlog zašto bi mene odbili a oni svi dobili Vizu....

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back