Dijagnoza za ove simptome ...

• Začetnik teme Začetnik teme kando
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

kando

Početnik
Poruka
3
Ako osoba stara 50 godina reaguje dosta impulsivno , ne moze da kontrolise svoje emocije i vikanjem pokusava dokazati da je uvijek u pravu , ako vjeruje da joj je Bog dao sposobnost da razgovara sa mrtvim ljudima i Andjelima , da sto god sanja tvrdi da ce se to dogoditi , vjeruje u svoju i vidovitost drugih ljudi , vjeruje da pojedinci preko odredjenih odjevnih i drugih predmeta mogu crnom magijom kontrolisati postupke i ponasanje drugih , vjeruje da izvlacenjem odredjenih karata(sa slikama Andjela) moze predvidjeti razvoj odredjenih dogadjaja , sebe smatra velikim vjernikom , ali istovremeno na najbrutalniji nacin vrijedja pojedince oko sebe i clanove familije , upusta se u ilegalnu i kriminalnu radnju jer kradjom tudjih bankovnih kartica(clana porodice) uz pomoc saradnika koji se lazno predstavljaju kao vlasnici tih bankovnih racuna transferise novac na svoj racun, neosnovanim sumnjama optuzuje bracnog druga za prevare , nevjerstvo , da bi ostvarila materijalnu korist(od penzionog fonda i osiguranja )predstavlja se sa simptomima duboke depresije i teskih bolova , redovno podize 5-8 vrsta lijekova koje unistava i nikada ne koristi ni jedan lijek , veoma inteligentna i bila odlican ucenik,smatra da je u svemu najbolja i da joj u drustvu niko nije ravan... Ja sam predlagao da skupa idemo psihologu ili psihijatru jer je porodica pred rasulom , medjutim ona odbija , ne prihvata uz obrazlozenje da jos nije okoncala svoj slucaj sa Penzionim fondom i Osiguranjem od kojeg ocekuje novac.
Interesuje me kako biste dijagnosticirali osobu sa ovim simptomima ?

Neki od sumanutih poremecaja. Trebalo bi proveriti jos neke stvari, naravno, uzivo...ali verujem da ce dijagnoza ici u tom pravcu. Opet, trebalo bi iskljuciti i mogucnost psihoorganskih promena. Glupo je da bilo ko nagadja ovde precizniju dijagnozu.

Poslednja izmena:
Jednostavan slucaj... Osoba je logicki/drustveno/emotivno mrtva... Njena vrednost je cista nula, i ona je apsolutno svesna toga... Isuvise star da bi se menjao, ucio, isuvise fizicki mlad da bi umro... Razvucen u paklu sopstvene nemoci, u panicnom strahu, on pokusava takvom reakcijom da se bori od neizbeznog... Patnje nize vrednosti, patnje potpune beskorisnosti, i virtuelno beskonacnog cekanja na sopstvenu terminaciju... :dash:

Resenje: pokusati ga dovesti na realnu ravan... Objasniti mu da je on nista vise do zrnce peska u pustinji Zivota... Uposliti ga 10 sati dnevno podobno njegovim psihofizickim, drustvenim sposobnostima za male parice (prodavac novina, vratar u hotelu, slicno)...

_nobody_

Slazem se.

S tim sto moze da se desi i da je pocetak staracke demencije u pitanju.

nije demencija

demencija jest da u pocetku ljude cini agresivnim jer gube kontrolu nad svojim zivotom a to naravno primete jos ako su u drustvu "djece" koja ih kritikuje zasto su cipele gurnule u rernu umjesto u ormaric eto ti belaja, cesto ce optuze najblize da su im ukrale pare ili neke druge vrednosti cisto zbog toga jer nemaju pojma gde su to ostavili!

prica iz teme vise lici na neki oblik shicofrenije

Jednostavan slucaj... Osoba je logicki/drustveno/emotivno mrtva... Njena vrednost je cista nula, i ona je apsolutno svesna toga... Isuvise star da bi se menjao, ucio, isuvise fizicki mlad da bi umro... Razvucen u paklu sopstvene nemoci, u panicnom strahu, on pokusava takvom reakcijom da se bori od neizbeznog... Patnje nize vrednosti, patnje potpune beskorisnosti, i virtuelno beskonacnog cekanja na sopstvenu terminaciju... :dash:

Resenje: pokusati ga dovesti na realnu ravan... Objasniti mu da je on nista vise do zrnce peska u pustinji Zivota... Uposliti ga 10 sati dnevno podobno njegovim psihofizickim, drustvenim sposobnostima za male parice (prodavac novina, vratar u hotelu, slicno)...

_nobody_

takvim osobama ti nista neces moci objasniti to ide uz lekove i psihijatra, sam/a nista nece moci uciniti

Dragi Kando,
Nisam sigurna da bi iko sa ovog foruma, cak i pod uslovom da je psihijatar mogao da da dijagnozu samo na osnovu tvog vidjena problema, bar ne na nacin kako si ga ti opisao. Pravilna dijagnoza zavisi od pravilno uzete anamneze.
Moj ti je savet, ako je u pitanju tvoja bliska osoba, da pokusas da je ubedis da poseti psihijatra. Ako to ne uspe, onda bi mogao neko iz njene okoline da porzagovara s nekim strucnim licem face to face, pa da mu on da upute sta dalje. Mada je i to mac s dve ostrice. Da bi se neko izlecio prvo mora biti svesan da je bolestan....
U tvojoj prici ima i elementi krsenje zakona zato budite JAKO oprzeni.

Ako osoba stara 50 godina reaguje dosta impulsivno , ne moze da kontrolise svoje emocije i vikanjem pokusava dokazati da je uvijek u pravu , ako vjeruje da joj je Bog dao sposobnost da razgovara sa mrtvim ljudima i Andjelima , da sto god sanja tvrdi da ce se to dogoditi , vjeruje u svoju i vidovitost drugih ljudi , vjeruje da pojedinci preko odredjenih odjevnih i drugih predmeta mogu crnom magijom kontrolisati postupke i ponasanje drugih , vjeruje da izvlacenjem odredjenih karata(sa slikama Andjela) moze predvidjeti razvoj odredjenih dogadjaja , sebe smatra velikim vjernikom , ali istovremeno na najbrutalniji nacin vrijedja pojedince oko sebe i clanove familije , upusta se u ilegalnu i kriminalnu radnju jer kradjom tudjih bankovnih kartica(clana porodice) uz pomoc saradnika koji se lazno predstavljaju kao vlasnici tih bankovnih racuna transferise novac na svoj racun, neosnovanim sumnjama optuzuje bracnog druga za prevare , nevjerstvo , da bi ostvarila materijalnu korist(od penzionog fonda i osiguranja )predstavlja se sa simptomima duboke depresije i teskih bolova , redovno podize 5-8 vrsta lijekova koje unistava i nikada ne koristi ni jedan lijek , veoma inteligentna i bila odlican ucenik,smatra da je u svemu najbolja i da joj u drustvu niko nije ravan... Ja sam predlagao da skupa idemo psihologu ili psihijatru jer je porodica pred rasulom , medjutim ona odbija , ne prihvata uz obrazlozenje da jos nije okoncala svoj slucaj sa Penzionim fondom i Osiguranjem od kojeg ocekuje novac.

Moze biti perzistentni poremecaj sa sumanutoscu. Ovaj poremecaj uglavnom pocinje u srednjem zivotnom dobu, prisutne su sumanute ideje grandioznosti, neverstva, proganjanja, parnicenja...
Ali kao sto su ti i ostali rekli, mora se otici kod psihijatra.

Ako ikad zavrsim ovo sto sam zapocela iz hobija, a je usko povezano s psihologijom recicu ti kako sam prosla na trzistu rada.

Ako budes ovakav (svrseni) psiholog, kakav ti je odgovor, neces se usreciti... Nisi bash neki talenat za psihologiju, jel znas? Moras biti svesna da nekada sama moras resavati probleme... Pa makar na papiru! :udriglavu:

(BTW, motivi u barem 50% zlocina je zato sto su ljudi psihoticni, i dozivljavaju sebe i situaciju u kojoj su preterano emotivno, stoga nerealno!)

_nobody_

Ako budes ovakav (svrseni) psiholog, kakav ti je odgovor, neces se usreciti... Nisi bash neki talenat za psihologiju, jel znas? Moras biti svesna da nekada sama moras resavati probleme... Pa makar na papiru! :udriglavu:

(BTW, motivi u barem 50% zlocina je zato sto su ljudi psihoticni, i dozivljavaju sebe i situaciju u kojoj su preterano emotivno, stoga nerealno!)

_nobody_

Jos uvek nemam diplomu i samim tim nemam prava da ikome dajem bilo kakve savete, a jos manje da postavjam dijagnoze.
Onako laicki bi se mogla prisetiti onoga sta sam nekad davno izucavala na psihijatriji, ali opet kazem to je samo laicko znanje. Ja se time profesionalno ne bavim. Cak i da sam najbolja u psihijtriskoj feli nikad se ne postavja dijagnoza SAMO na osnovu onoga sta neko drugi kaze o nekome. Svaka pogresna sugestija moze da donese vise problema nego koristi. Po meni je bolje potraziti misljenje strucnjaka, pa tek kad dobije dijagnozu mozemo iznositi svoja misljenja ili iskustva sta i kako dalje.
Upamti ni ja ni ti nismo klinicki psiholozi, niti psihoterapeuti, niti psihijatri sa po 30 god radnog iskustva. I mi nemamo ni moralno ni zakonsko pravo da dijagnosticiramo psihicke probleme.

Poslednja izmena:
Interesantan odgovor... Ti si tako razlicita od mene, i to pravi dobar uvod u dodatnu analizu... Ranije bih se posvadjao sa tobom (jer se ne slazem sa tvojim konstatacijama), medjutim, razlicitosti su odlicne, naterala si me da razmisljam...

Dijagnoza koju sam postavio je laicka, nikada nisam tvrdio da je ona prava... Na osnovu druge ruke napravio sam konstrukciju... Kakvu takvu, da bih imao uporiste, oslonac za dalja istrazivanja!

Ti si tako tipicna osoba koja se oslanja na drustvo... Ti cekas da sistem resi odgovor na postavljeno pitanje posrnule licnosti koja ne moze da upravlja svojim porivima, jer je izgubila svoj dusevni mir zato sto je bila povlascena, iz razloga cistog konformizma i neverovatne sebicnosti na ustrb drugih (svoje porodice)...

To o tebi govori mnogo... Recimo da verujes sistemu u kome zivis, i da ocekujes punopravno da resi taj problem... To znaci da dugo zivis u nekoj zapadnoj zemlji, i da si stacionirana u jednom mestu...

Za razliku od tebe, ja sam uskok, navikao sam da me Zivot baca po celom svetu, i resenja za trenutne probleme uvek trazim sam (jer bolje ne umem)... NIKADA se ne oslanjam na sistem, jer su sistemi jako spori, neefikasni i skupi... Spori, ali dostizni... Zato vrlo cesto MORAM pod kontrom da donosim odluke na osnovu neproverenih informacija, observacije sa terena, sklapajuci ogromnu puzzle-u na osnovu ad-hod sintetizacije po algoritmu poznatom kao "best guess"...

Moj energetski sat je za red, mozda i dva brzi od sistemskih, jer samo tako mogu pratiti kompleksne izazove koje me mame... Docim je tvoj uskladjen sa sistemom u kome zivis... To je moj intuitivni dozivljaj tebe, syb.

Ja sam sam sebi, i drugima pekar, lekar, apotekar, you name it (nikako ne trdim da je to dobro resenje, mozda jedino u datom momentu, u prostoru i vremenu)! :mrgreen:

_nobody_

Ti imas probleme, a mi pokusavamo da dokazemo ciji je veci. Umesto da dajemo savete sve vise pocinjemo da licimo na opis iz tvoje prve recenice "ne moze da kontrolise svoje emocije i vikanjem pokusava da dokaze da je uvek u pravu"
Zao mi je ako sam bila preostra (ovo zao se odnosi samo na tebe, posto si ti taj koji treba pomoc) ali jednostavno se jezim od toga da odjednom svi sve znamo. Psihijtrija i psihologija su ozbiljne nauke. Psihicki bolesnici se ne trebaju shvatati olako...
Moj predlog je ovo...
Recimo ako ne uspes da ubedis tu osobu da ode kod psihijtra, mozemo mi koji se nesto falimo kako znamo ovo i ono, da ti recimo pronadjemo neke tekstove na internetu, da ti sazvakamo neke informacije, da ti pomognemo da razumes neka stanja, da ti opisemo neka nasa licna iskustva, naravno ako smo ih imali ...

Hey, syb, ti imas problem sa jednostavnom logikom...

Da pokusam da ti objasnim: kando <> _nobody_, OK?

Precenio sam te... Izvinjavam se. Nisi ti sva svoja... :dash:

_nobody_

Mozda je imam problem sa jednostavnom logikom, mozda imam stravicnu glavobolju pa nemam koncentraciju, a mozda je namerna greska zato sto sam ocekivala tvoju reakciju.
Sta je tacno od svega toga znam samo ja.
Precenio sam te... Izvinjavam se. Primam izvinjenje. Tesko je doneti pravi sud o nekome samo na osnuvu nekoliko napisanih recenica.
Nisi ti sva svoja Za ovo dobijas jos jednu reputaciju. Ovo si definitivno pogodio

Ako osoba stara 50 godina reaguje dosta impulsivno , ne moze da kontrolise svoje emocije i vikanjem pokusava dokazati da je uvijek u pravu , ako vjeruje da joj je Bog dao sposobnost da razgovara sa mrtvim ljudima i Andjelima ,
da sto god sanja tvrdi da ce se to dogoditi , vjeruje u svoju i vidovitost drugih ljudi , vjeruje da pojedinci preko odredjenih odjevnih i drugih predmeta mogu crnom magijom kontrolisati postupke i ponasanje drugih , vjeruje da izvlacenjem odredjenih karata(sa slikama Andjela) moze predvidjeti razvoj odredjenih dogadjaja , sebe smatra velikim vjernikom , ali istovremeno na najbrutalniji nacin vrijedja pojedince oko sebe i clanove familije , upusta se u ilegalnu i kriminalnu radnju jer kradjom tudjih bankovnih kartica(clana porodice) uz pomoc saradnika koji se lazno predstavljaju kao vlasnici tih bankovnih racuna transferise novac na svoj racun, neosnovanim sumnjama optuzuje bracnog druga za prevare , nevjerstvo , da bi ostvarila materijalnu korist(od penzionog fonda i osiguranja )predstavlja se sa simptomima duboke depresije i teskih bolova , redovno podize 5-8 vrsta lijekova koje unistava i nikada ne koristi ni jedan lijek , veoma inteligentna i bila odlican ucenik,smatra da je u svemu najbolja i da joj u drustvu niko nije ravan... Ja sam predlagao da skupa idemo psihologu ili psihijatru jer je porodica pred rasulom , medjutim ona odbija , ne prihvata uz obrazlozenje da jos nije okoncala svoj slucaj sa Penzionim fondom i Osiguranjem od kojeg ocekuje novac.

MOPS sa psihotičnim elementima (karakteristike psihoza sumanutosti..)

Back