Pouke za porodice preko Adama, Eve, Kaina i Avelja

bas kao

Legenda
Poruka
52.355
Ja sam vam dosao na ovaj forum sa religije, molim da se uzme ova tema samo kao primer, a evo na koji nacin, cak vise nacina:
  1. ako je jedan brat ubio drugoga, zar nisu roditelji krivi sto ih nisu bolje vaspitali?
  2. ako su roditelji krivi, nece li prebacivati krivicu jedno drugom?
  3. ako se desila ta tragedija, zasto bi Adam i Eva ostali zajedno?

kao sto rekoh na drugoj temi: muskarce odlikuje rat, ali rat nam je usao u kuce u porodice, pa jesu li nam ga zene unele? ne prejudiciram, samo logicki razmisljam, zasto muskarci ratuju, a bibliju samo uzimam kao primer, da mozda izvucemo neke pouke iz nje... uslovno kazem da sam ja taj Adam, nisu mi se deca pobila, a jesam se plasio, pa kada sam prvi put uskocio da ih razdvajam, ja ispadoh najkrivlji...

da se vratim na neprijateljstvo bilo kroz ratove, bilo kroz ratove u kuci, kako je sve pocelo?
mozda zbog mnogozenstva: https://biblija.biblija-govori.hr/glava.php?gid=4&prijevod=sve
1. Mojsijeva 4,23 I reče Lameh svojima ženama, Adi i Seli: čujte glas moj, žene Lamehove, poslušajte riječi moje: ubiću čovjeka za ranu svoju i mladića za masnicu svoju.
1. Mojsijeva 4,24 Kad će se Kajin osvetiti sedam puta, Lameh će sedamdeset i sedam puta.

kajin se znaci osvetio, samo kome? zar nisu roditelji trebali da nauce decu da prastaju? naucili bi ih da su sami znali, ali za prastanje prvo mora da postoji krivica, i tako se vrtesmo u krug, kako onda, evo i sada, malo toga se promenilo, osim sto se ne ubijamo bas, jel postoje zakoni itd, osim ako ne odemo u rat

tema se nastavlja sa novim zavetom, a tamo Isus rece da ce u jednoj porodici ustati jedni na druge u okviru tog domacinstva, .... samo dok nadjem i taj citat:
Čoveku će njegovi ukućani postati neprijatelji.
Matej 10,35 Jer sam došao da rastavim čovjeka od oca njegova i kćer od matere njezine i snahu od svekrve njezine:
Matej 10,36 I neprijatelji čovjeku (postaće) domašnji njegovi.
Matej 10,37 Koji ljubi oca ili mater većma nego mene, nije mene dostojan; i koji ljubi sina ili kćer većma nego mene, nije mene dostojan.
Matej 10,38 I koji ne uzme krsta svojega i ne pođe za mnom, nije mene dostojan.

eto, mislim da je solidna postavka za ovu temu, sa mog religioznog aspekta prema poirodici, zasto imamo probleme?
jel cemo tako da prekinemo ratove, tako sto cemo ratovati izmedju sebe svako u svom domacinstvu? zato se i razvodimo, necemo ratovati NI U PO KUCAMA

Poslednja izmena:
Razumem ovu temu i želju da psihologiju posmatramo i iz ugla religije. Pronašla sam deo teksta koji je objavljen u NIN-u.

https://www.021.rs/info/srbija/3822...-svestenici-u-srbiji-mogu-da-budu-i-psiholozi

Dodala bih samo da se i pojedini novinari, pisci sada bave psihologijom u smislu da objavljuju video klipove na YT i na Tik-Tok-u.

Ova tema će ostati ovde, samo molim da se ne pretvori u celini kao tema za potforum "Religija i duhovnost".

1. ako je jedan brat ubio drugoga, zar nisu roditelji krivi sto ih nisu bolje vaspitali?
  2. ako su roditelji krivi, nece li prebacivati krivicu jedno drugom?
  3. ako se desila ta tragedija, zasto bi Adam i Eva ostali zajedno?

Porodica, tačnije roditelji vaspitaju podjednako svoju decu. To ne znači da će dva brata ili dve sestre biti dobre kada odrastu. Bratoubistvo je jedno od najgorih ubistava i ne mogu da zamislim šta može nekome da bude motiv da bi ubio svog brata?

Roditelji mogu da prebacuju krivicu ali ne mogu da urade ništa sem tog prebacivanja krivice i žaljenja za izgubljenim detetom.

Porodica, tačnije roditelji vaspitaju podjednako svoju decu.
u idealnom slucaju, ali oni nisu cesti, pre ce biti da su deca izgovor, ili za ostajanje u braku, ili za razlaz da ta deca vise ne slusaju svadje, sto neko rece na drugoj temi...
a kada pominjem izgovor, onda mora da ima i krivice, ali umesto da se stvari ispravljaju, ako mogu, krivica se prebacuje, pa onda umesto da se prasta, kaznjava se... i tako se mi trudimo da prevaspitamo jedni druge, a deca se sama vaspitavaju - i eto problema

ja sam omanuo i kao muz i kao otac, tu nema zbora, sada samo analiziram sve, ako pomogne nekome, a ako ne, mozda pomogne meni kada naglas razmisljam kroz pisanje mislim

Na svetu su dva gospodara kojima ljudi sluze.Jedan je djavo,koji ljude kupuje i koji ce na kraju zivota biti odvuceni sa njim u pakao.
S druge strane je Isus Hrist koji ljude ne kupuje, vec zove k sebi iskrenom ljubavlju.Ko njemu sluzi,posle ovog zivota ici ce s Hristom u Raj.

U paklu ce s patnjom vracati dugove greha a u raju ce mnogostruko biti nagradjeni svakim dobrom za cast koju su u ovom zivotu stekli .

Bice razdora i u porodicama da ce jedni otici u Raj a drugi u pakao.

Poslednja izmena:
Bice razdora i u porodicama da ce jedni otici u Raj a drugi u pakao.
pa jel da krivimo Hrista za rasturanje porodica? pogledaj koliko ljudi se razvodi? pa mene zena jednom uvredi podsmevajuci mi se da sam ja kao Bog! - imao sam pre 20-25godina nick name pravda i istina, i eto sad ta dva svi traze na protestima, dosli smo i do toga...
moze samo da kaze da je @bas kao voleo vise Hrista od porodice, eto mu ga sad On, a porodicu vise nema, ZA KAZNU
ja cak ne znam i ni da li mi i kada sleduje razvod, pomilovanje od ove robije, koja traje li traje

pa jel da krivimo Hrista za rasturanje porodica? pogledaj koliko ljudi se razvodi?

Matej 10,35 Jer sam došao da rastavim čovjeka od oca njegova i kćer od matere njezine i snahu od svekrve njezine:
Matej 10,37 Koji ljubi oca ili mater većma nego mene, nije mene dostojan; i koji ljubi sina ili kćer većma nego mene, nije mene dostojan.
zovu me sa nepoznatog broja ja ne znam ko, ne javljam se na nepoznate brojeve, saznam iz poruke da hoce da uzmu neke stvari, ali ja opet ne znam tacno ko od moje dece, jer su uzeli nove telefone, meni nisu dali. obecala zena pa slagala, i potom cak zena me blokirala... da me kazni - odsecen potuno sam bio!
sin moj posalje opet poruku i kaze da je on; ja mu kazem da ako ga vidim zovem policiju odmah, jer me prosli put udario mamin junak 14 godina star, mezimac, sta god, da se dokaze pred majkom kada su oteli kuce-vucjaka, a da umesto njega dodje njegova mladja sestra, sa majkom, da uzmu sta jos nisi stigli posle 2 meseca cak, jer jedino jos moje najmladje dete me ne mrzi

Poslednja izmena:
sin moj posalje opet poruku i kaze da je on; ja mu kazem da ako ga vidim zovem policiju odmah
on salje poruku: aj zovi policiju da vidim sta ce da kazu [i neki smajli, ruga mi se]
ja mu kucam: neces uci [u kucu].

sestra mi je jos ranije rekla da promenim brave, a ja sam joj se zahvalio sto mi je bila sestra nekada, jer mi je i ona radila iza ledja

cime sam ja zasluzio ovo neprijateljstvo, jel zato sto sam hriscanin? pa napljujte onda Hrista, a ne mene, jer sta mene briga, ON JE REKAO:

jel vi u stvari mrzite mene, ili Hrista? a ja, racunajte da sam flegma, a da sam glup, to ne racunajte, moze samo da usledi ona: idite od mene, nikada vas nisam znao

kao ona legenda., mit kada se covek odrekao svojih u novinama

Poslednja izmena:

Back