Determinizam i indeterminizam

Strune su misli o sponama kojima egzistira i kvantno ponašanje i relativno-nisu objektivitet već intelektualna veza! ! ! Računao sam da je to poznato te da
su na nivou realne korelativnosti...Šta objašnjava čak i sinhronicitet...
Pazi,kad je u pitanju red veličina od 10 na -24.

trenutno nepojmljiv..sa naseg nivoa..sta ako nas nivo poraste? mi smo jos uvek iracionalan i neodgovorna sitna decurlija koja se igra vatrom i redovno opece prste i pri tome jos kuka kako je neko drugi kriv za sve

Знаш, читао сам неку СФ причу, као доведу Аристотела у наш свет, и он је на нивоу детета. Ни Њутн се није прославио интелигенцијом. Ваљда је био неки времеплов за довлачење древних генија.
Са друге стране нама у садашњости често недостаје нешто из прошлости, тако се многи осећају. Испада да нема духовног напретка, само назадовање. Не еволуција, него инволуција.
Треће, кад сам читао Врли Нови Свет, схватио сам да су људи те хипотетичке будућности заправо срећни. Нама читаоцима изгледају као робови, али себи тако не изгледају. Запдаво живе у свету који је савршено логично направљен.
Све ми то говори једну ствар - немам намеру да са свог нивоа свести шпекулишем шта би било на неком сасвим другом нивоу.
Рецимо, ја бесмртног човека не бих сматрао човеком, у дефиницији човека је да мора умрети...
Ја чак пишем неку фантастику, али се тотално егзотичним идејама не бавим. Заправо, добра дела фантастике и кад говоре о таквим световима, говоре о нашем. То је само поступак којим себе сагледавамо. Јер друго не можемо.
Овако, филозофирати се може, у најгорем је губљење времена. Јер ипак још Платона нису послушали да филозофи воде Државу. Међутим, кад религија спознаје Бога (Апсолут) почиње да се осећа мирис ватри...

Strune su misli o sponama kojima egzistira i kvantno ponašanje i relativno-nisu objektivitet već intelektualna veza! ! ! Računao sam da je to poznato te da
su na nivou realne korelativnosti...Šta objašnjava čak i sinhronicitet...
Pazi,kad je u pitanju red veličina od 10 na -24.

Једно техничко питање - јесу ли струне испод Планкове величине?
У том случају се никад не могу осмотрити и остају чисто теоретски или математички концепт.

Једно техничко питање - јесу ли струне испод Планкове величине?
У том случају се никад не могу осмотрити и остају чисто теоретски или математички концепт.
Matematički su model i ispod su Plankovog broja za 10 na -9...Prilično ispod veza kvarkova i veza leptona...
Radi se o hipotetičkim strunama kojima su premošćuju problemi nekompatibilnosti TR I kvantne teorije...
Nisam astrofizičar,ali imaginativno se da razumeti da to "funkcioniše"...Naime ,recimo priraštaj mase bi bilo samo
jače vibriranje strune,tj povećanje frekvencije koje Plankovom relacijom povečava energiju (mc2)...Ovo najkraće...:D
Žurim na reku,pa ako treba da opširnije razmotrimo-predveče...:D

(.. pa crna rupa može biti .. slična .. svakoj materjalnoj čestici .. ona .. prihvaća materiju .. preradi ju .. i vrati energiju .. u obliku kakvih zračenja ..
.. tako čestica skuplja energiju .. preradi ju .. i vrati .. .. teški elementi ju skupe više .. pa ju zrače ..
.. i tako čestica prestaje biti objekt .. i tako se o svijetu više nama šta ..
.. ali tako nastaje bog .. a o njemu se i tako nema šta ..
.. do nas ne dolaze .. slike svijeta .. nego sam taj .. raspadajući svijet .. a na njegovom se mjestu stvara novi .. sličan .. .. svijet je ono što dolazi pred naše oči .. on je naša .. predođba ..
.. a šta je volja .. ? .. raspadajući mi .. koji odlazimo svijetu .. ? .. .. raspadajuća naša materija naš je leš .. raspadajuća energija komšiluk .. a onaj mi koji odlazi u smrt .. taj odlazi .. vjerujem .. u život ..)

Verujem da je Šopenhauer shvatio da je um deterministički,te da bi i sve postojanje (u predstavi )takvo bilo,neophodna je sva volja postojanja da taj determinizam predstave
bude univerzalan jer je i on bio napaljen na večnost...:hahaha:
Niče je smišljao na toj osnovi slično,ali je dodatno determinisao sistem večnim vračanjem istog (prosta kombinatorika zasnovana na tadašnjoj tvrdnji da je atom nedeljiv,a vreme kombinovanja
neograničeno)...
Sve su to učenja s ozbiljnim nedostacima,a ja mislim da ni teorija struna neće dugo "izdržati"-do prvih ozbiljnih eksperimenata...
Inače crne rupe isijavaju-gravitaciju i to neverovatnih energija ! ! ! I prvobitna tačka pre BB je bila singularna crna rupa-drugo nije ni postojalo-ni prostor ni išta drugo.Naravno da je to teško
zamislivo ...Ali to je problem nas u blagotvornoj troposferi planete Zemlje...Več na stinak km iznad površine Zemlje su uslovi jezivi za shvatanje ljudi! Nema atmosfere,temperatura -273 C itd...

Matematički su model i ispod su Plankovog broja za 10 na -9...Prilično ispod veza kvarkova i veza leptona...
Radi se o hipotetičkim strunama kojima su premošćuju problemi nekompatibilnosti TR I kvantne teorije...
Nisam astrofizičar,ali imaginativno se da razumeti da to "funkcioniše"...Naime ,recimo priraštaj mase bi bilo samo
jače vibriranje strune,tj povećanje frekvencije koje Plankovom relacijom povečava energiju (mc2)...Ovo najkraće...:D
Žurim na reku,pa ako treba da opširnije razmotrimo-predveče...:D

OK, тако сам и ја мислио. Зато онај наш филозоф, што га прогласише најбољим, каже да се сад гледа да теорија буде математички лепа (што је мени сада јасно шта се жели рећи, но на досадним предавањима из Математике 2, све са извођењима преко целе табле, кад каже математичарка "ово је лепо", мени је било само смешно:lol: )
Импликација је да емпиријске потврде никада неће ни бити, што јесте нека правда из мог угла гледања и постављање човека на право место:D

И мачак, јеси ли упецао што :)

Агарта:
У библијским бајкама има те карактеристике.
Бог је непојмљив. Чак су и многи православни мистици стигли до те источњачке мудрости.

tako više nije bog abrahama, nego postaje tao (dau) lao tse-a

Браво!
Промакло ми ово, па реко' да се вратим.

Знаш, читао сам неку СФ причу, као доведу Аристотела у наш свет, и он је на нивоу детета. Ни Њутн се није прославио интелигенцијом. Ваљда је био неки времеплов за довлачење древних генија.
Са друге стране нама у садашњости често недостаје нешто из прошлости, тако се многи осећају. Испада да нема духовног напретка, само назадовање. Не еволуција, него инволуција.
Треће, кад сам читао Врли Нови Свет, схватио сам да су људи те хипотетичке будућности заправо срећни. Нама читаоцима изгледају као робови, али себи тако не изгледају. Запдаво живе у свету који је савршено логично направљен.
Све ми то говори једну ствар - немам намеру да са свог нивоа свести шпекулишем шта би било на неком сасвим другом нивоу.
Рецимо, ја бесмртног човека не бих сматрао човеком, у дефиницији човека је да мора умрети...
Ја чак пишем неку фантастику, али се тотално егзотичним идејама не бавим. Заправо, добра дела фантастике и кад говоре о таквим световима, говоре о нашем. То је само поступак којим себе сагледавамо. Јер друго не можемо.
Овако, филозофирати се може, у најгорем је губљење времена. Јер ипак још Платона нису послушали да филозофи воде Државу. Међутим, кад религија спознаје Бога (Апсолут) почиње да се осећа мирис ватри...

Ni ti se ne bi snašao u Aristotelovom svetu. Aj Aristotel, možda bi mu trebalo malo vremena da pohvata tehnološki deo pa da mu treba neko vreme al za Njutna sumnjam, kapira taj brzo.

Što se tiče fantastike to što kažeš je delimično tačno. Naime, SVA SF dela (kao i bilo kja druga) govore o našem svetu i ljudskoj prirodi, neki pisci samo bolje to rade.

OK, тако сам и ја мислио. Зато онај наш филозоф, што га прогласише најбољим, каже да се сад гледа да теорија буде математички лепа (што је мени сада јасно шта се жели рећи, но на досадним предавањима из Математике 2, све са извођењима преко целе табле, кад каже математичарка "ово је лепо", мени је било само смешно:lol: )
Импликација је да емпиријске потврде никада неће ни бити, што јесте нека правда из мог угла гледања и постављање човека на право место:D

И мачак, јеси ли упецао што :)
Nisam išao da pecam-samo u skitnju po šumi kraj obale...Više naroda u šumi nego na gradskom keju (išli posle kod tašte...)
Dobar deo ovog sagledavanja na naš način uz korištenje matematike (veči deo je matematika kompleksnih brojeva...),objašnjava NAŠA GLEDIŠTA dok je
stvarnost takva kakva je u dinamičkim sledovima... Iz toga se može izvuči zaključak i to ne makar kakav (Đojs i Pirse) da treba da nas interesuju istine koje možemo
iskoristiti-američki pragmatizam na kom je i zasnovan veliki ekonomski rast USA...
Međutim,nama ,s ove strane bare,ipak važne i nekorisne istine...Ko zna...:D;)

. Naime, SVA SF dela (kao i bilo kja druga) govore o našem svetu i ljudskoj prirodi, neki pisci samo bolje to rade.

vise istinitosti ima u nusicevim pricama nego u zvanicnim istorijskim izvorima
ali nusic svoju kritiku drustva i odnosa u drustvu iznosi na karikirani nacin u formi koja prolazi cenzuru

istu stvar cine i te spodobe iz zone sumraka koje zovemo piscima SFa prikazuju realne drustvene i tehnoloske pa i ljudske odnose uopste samo "tamo negde"
da je recimo frenk herbert svoja dela mesto :dune: nazvao filozofija vladavine zavrsio bi u zatvoru

filozofi ni ne mogu da vode drzavu jer nisu skloni nikakvom delovanju..s jedne strane s druge vlast znaci moc moc znaci zabludu zabluda znaci smrt za filozofa

vise istinitosti ima u nusicevim pricama nego u zvanicnim istorijskim izvorima
ali nusic svoju kritiku drustva i odnosa u drustvu iznosi na karikirani nacin u formi koja prolazi cenzuru

istu stvar cine i te spodobe iz zone sumraka koje zovemo piscima SFa prikazuju realne drustvene i tehnoloske pa i ljudske odnose uopste samo "tamo negde"
da je recimo frenk herbert svoja dela mesto :dune: nazvao filozofija vladavine zavrsio bi u zatvoru

To.

Između ostalog na taj način pored realne slobode imaju i slobodu settinga pa likovi ne moraju biti ograničeni kojekakvim "ovozemaljskim" stvarima.

Da li se postojanje "dešava" po određenim pravilima,zakonima,putevima...ili se dešava bez nekog reda,a red
samo čovek uspostavlja svojim mislima...?
Kartu grada razdeli na kvadrate koje označi slovima i brojevima da bi lakše mogao da se orjentiše...U stvarnosti tih kvadrata nigde...
Da li bez čoveka priroda egzistira deterministički?(Solipsizam bi na trenutak mogao biti izostavljenz:mrgreen:)
С тим у вези...
Кaд би, изнeнaдa, рибe пoлeтeлe, a птицe зaрoнилe, људи би испрвa викaли дa je тo нeмoгућe. Aли aкo би тa нeмoгућнoст билa упoрнa, људи би нaпoслeтку измислили пa нaписaли нaуку кoja би лeпo oбjaснилa дa je тo `oчиглeднo` тe дa другaчиje бити нe мoжe. Нaкoн нeкoликo гoдинa птицa кoja лeти билa би – фeнoмeн.

Back