Determinizam i indeterminizam

Pa to vam se dešava kad discipline klasične filozofije koristite na moderan način u cilju ulepšanja retorike...
Antropologija je nauka o čoveku,Ontologija je saznajnost o bogu,gnoseologija o saznanju...I sad dovoditi jedne s drugima u vezu...:hahaha:
Meni je to bezveze i ispod svakog stvarnog promišljanja kom je cilj da sazna,a ne da se pokazuje...
Istina-postoji težnja da se ostvari lepota rečenice koja time dobija estetsku vrednost,ali ovo nije takva tema...
A kad je Nerej već spomenuo Grke:Ovo nije reka po kojoj su oni gazili-ta je davno otekla...:hahaha:

Pa to vam se dešava kad discipline klasične filozofije koristite na moderan način u cilju ulepšanja retorike...
Antropologija je nauka o čoveku,Ontologija je saznajnost o bogu,gnoseologija o saznanju...I sad dovoditi jedne s drugima u vezu...:hahaha:
Meni je to bezveze i ispod svakog stvarnog promišljanja kom je cilj da sazna,a ne da se pokazuje...
Istina-postoji težnja da se ostvari lepota rečenice koja time dobija estetsku vrednost,ali ovo nije takva tema...
A kad je Nerej već spomenuo Grke:Ovo nije reka po kojoj su oni gazili-ta je davno otekla...:hahaha:

:think: Ontologija je saznajnost o bogu?

:think: Ontologija je saznajnost o bogu?
Pa u kontekstu onog šta si pisao...Zavisno od ideja koje su u osnovi-takva je i ontologija...
Meni ta klasična klasifikacija filozofskih disciplina ne znači nešto...Mene ne obavezuje-slobodan sam
misliti mojim pristupima...Uostalom,več i učenik srednje škole danas zna više matematike nego Pitagora,a
o Platonu i Aristotelu da ne govorim...
Pok.Prof.Marković pisao uđbenike o logici,a nije znao algoritamske nizove...To je bilo pre desetak godina...

Pa u kontekstu onog šta si pisao...Zavisno od ideja koje su u osnovi-takva je i ontologija...
Meni ta klasična klasifikacija filozofskih disciplina ne znači nešto...Mene ne obavezuje-slobodan sam
misliti mojim pristupima...Uostalom,več i učenik srednje škole danas zna više matematike nego Pitagora,a
o Platonu i Aristotelu da ne govorim...
Pok.Prof.Marković pisao uđbenike o logici,a nije znao algoritamske nizove...To je bilo pre desetak godina...

Ti uopste nisi razumeo a sad shvatam zbog cega si ostao agresivan i nakon pojasnjenja. Cini mi se da smo pisali o haosu a ne o Bogu? Misljenje o bitku haosa je njegova ontologija a utvrdjivanje cinjenice o mogucnosti spoznaje haosa njegova gnoseologija. Tako smo pojam haosa izvukli iz metafizike i Boga i dali mu naucnu i antropolosku dimenziju. To sto ti ne razumes tebe ne obavezuje ali tvoje elmentarne greske obavezuju druge da mi je u jednom momentu cak bilo neugodno sto pisem na temi. Bitno je da si stavio x smajlija a Ontologija je saznajnost o bogu :roll:

Baš na to sam i ukazao kad sam pomenuo jezičku analizu rečenice-na nesporazume oko značenja...Naime,izrazi koji su mnogoznačni (sinonimi su "lakši"oblik )kad se postave u međusobne odnose u rečenici,
svašta mogu i da znače..I ontologija i gnoseologija i antropologija su filozofske discipline koje su "nakrcane"raznim ljudskim umotvorinama-tako da se i ta rečenica u kojoj si upotrebio sva tri izraza prepliću
te umotvorine,a koje u stvarnom svetu mogu egzistirati samo kao ta tvoja rečenica...Ne označavajući nešto od ovog sveta...Ako ti namera bila da slikaš rečima-to je onda u redu,ali ako si nešto
hteo STVARNO izreči,reci ponovo,ako možeš kratko,ako ne možeš-bolje nemoj...Ili-od volje ti...
A,da...za ontologiju je moja delimična greška-bio na religiji u međuvremenu i pod tim uticajem...Mada ontološko dokazivanje Boga i jeste početak ontologije i prvobitno usmerenje te discipline...
I sam bitak smatram životnim na nekovrsni panteistički način (kosmološki "instikt" poremećaja prostora-vibriranja struna...),ali to moje "smatranje" je samo mogućnost u ozbiljnom razmatranju
postojanja...Previše reči...

To sto ti ne razumes tebe ne obavezuje ali tvoje elmentarne greske obavezuju druge da mi je u jednom momentu cak bilo neugodno sto pisem na temi. :roll:
Ako sam te nečim povredio,evo se izvinjavam...pošto meni moja sujeta često služi kao otirač za noge i veruj da služi svrsi,savetujem ti da je i ti isprobaš u te svrhe...
Da i setim se da pred svojim neznanjem nekad spustim glavu,a nije na odmet da se i drugi toga sete...Ovde smo dobrodošli,ali nepozvani i kad ti je neprijatno-ti jednostavno nemoj biti tu,a kad ti
odgovara budi...Ili obrnuto-kako ti se hoće...Ali u skladu s pravilima domaćina...:hvala:

Ako sam te nečim povredio,evo se izvinjavam...pošto meni moja sujeta često služi kao otirač za noge i veruj da služi svrsi,savetujem ti da je i ti isprobaš u te svrhe...
Da i setim se da pred svojim neznanjem nekad spustim glavu,a nije na odmet da se i drugi toga sete...Ovde smo dobrodošli,ali nepozvani i kad ti je neprijatno-ti jednostavno nemoj biti tu,a kad ti
odgovara budi...Ili obrnuto-kako ti se hoće...Ali u skladu s pravilima domaćina...:hvala:

Ma nema problema. Podsmejavanju i potezanju sujete, neznanja i posrednog vredjanja nema mesta jer sam samo iznosio misljenje. Sebe si povredio, ne mene a mojim postovima to uopste nije bio cilj - zato govorim o neugodnosti.

Sujeta je tvoja zao duh u boci koji se momentalno preseli u tvoju dušu čim otvoriš čep. :mrgreen:

Ma nema problema. Podsmejavanju i potezanju sujete, neznanja i posrednog vredjanja nema mesta jer sam samo iznosio misljenje. Sebe si povredio, ne mene a mojim postovima to uopste nije bio cilj - zato govorim o neugodnosti.

Dešavalo se i meni da lupim nešto pa mi bude malo neugodno...Ali,ne brini-pokrivaju drugi postovi ko kamare sena...Ztrpavanje sledi...:mrgreen:

opet kljucni problem

kako razumevanje pretociti u objasnjenje/ znanje?

Pokušavano je i simbolikom,matematičkim jezikom,ali u osnovi je problem koji bih ja nazvao "povratna indukcija" (skoro Patkov rečnik:mrgreen:)...
Naime kad za našu misao izaberemo reč i upotrebimo je,ona povratno izazove i tu misao i dodatnu primisao...To govori koliko su reči neodgova-
rajuće mislima i kako kvare inače nedovoljno artikulisane misli koje su nalik na predstave(ali ne ONE:))...U analizi se i o tome vodi računa te je i
iz toga proizišao pozitivistički zaključak da se rečima nešto i ne može izreči...
Slikanje metaforama je ipak prilično solidno i nije loše tome pribegavati u Ilustracijama zamišljenog...
Neki binarni jezik nije moguć još uvek (a ,priznaj,imao si ga u vidu...:)),jer postoji ključna nesaglasnost pri atomiziranju jezika-jezička asimetrija...
Premostiće se i to,ali je ključ stvoriti novi jezik misli i govora ujedno!I,naravno,informatički ga prevesti u operativni sistem...:lol:
Treba uzeti ove moje tvrdnje s rezervom jer ih i ja smatram samo orjentacijom.

Metafore su neodređenije od riječi. Samo mali broj osoba će nečiju metaforu protumačiti na isti način kao i on. Misao se ne može jednoznačno izraliti ni jednim vidom izražavanja. Ali komunikacija funkcioniše iako je svak tumačio na svoj način. Misli su starije od riječi (izražajnih oblika) pa su riječi nevješte, neiskusne. Kao i život.

Kada bi znali odgovore na pitanje kako je Svet uredjen, tu podrazumevam Svet u najsirem smislu, lako bi dosli do svih ostalih odgovora. U svakom slucaju indicije postoje da je makro svet uredjen deterministicki, ali da u okviru zakonitosti postoji zakonitost da mikro haos moze da ga menja, ako ispuni neku zakonitost. Znaci, svakako deterministicki, cak i kada bi ideju ili misao shvatili kao dogadjaje pocetka ili pocetak dogadjaja. Veliki dokaz za ovakvo shvatanje su dogadjaji izazvani, naizgled, samo idejom, ali cijom idejom. Idejom onih koji uce uskladjivanje s okruzenjem, gde se podrazumeva materijalno i nematerijalno, koji uce zakonitosti. Ponasajuci se u skladu sa njima slucajnost potvrdjuje zakonitost, ali naravno, dokazivanje bilo kojeg pravca, teoretski ili eksperimentalno nije moguce bez pozivanja na "apsolutne" istine, znaci neke konstante koja nije dokaziva. Uvodjenje takvih konstanti suzava polje, sto moze da bude zgodno, narocito u materijalnom smislu.

Poslednja izmena:
Да разврставамо...
Материјалистички детерминизам. Сам по себи није проблем, ако се признаје да неке релација данашња наука не зна и ту се ставља тачка (а не зарез, па оно - наука ће сазнати, одкуд знаш да ће сазнати!?). Осим тога, материјалистички детерминизам има тенденцију да све своди на одређене појаве (у природи и друштву). Редукционизам све своди на скуп мерљивих фактора, остало ако не знамо не треба да нас занима. Марксисти су имали тенденцију ка економском детерминизму.
Монотеистички детерминизам. У принципу постоји у свим религијама Објаве. Више у исламу него у хришћанству. Проблем настаје са оним - откуд зло на свету?!? Зато се компликује са "слободном вољом" због које су за зло људи криви, а за добро Бог заслужан. Ипак, записано је "Ја сам Алфа и Омега" - ерго, почетна и крајња тачка су одређене.
Политеистички детерминизам. Стари Грци су веровали да су Парке изнад богова, да и њима кроје судбину. У принципу, са иоле филозофском поткованошћу мора отићи на ниво пантеизма, иначе је то само митологија.
Пантеистички детерминизам. То је мој став, који је већ познат. Овај детерминизам може да иде заједно са материјалистичким, у смислу објашњавања природних појава узроком и последицом (докле годе се наука не меша у примарни узрок). Наравно, нема никаквог места наивним антропоморфним представама.
Компатибилизам. Покушај мирења предодређености и слободне воље. Што се мене тиче, реч је само о нивоу посматрања. Тако можемо рећи да појединац слободно дела по "својим" мотивима, које сам не одређује, или да је независан у односу на неки ентитет, али не у односу на све... У крајњем, ни ту нема слободне воље.

vidim da ljudi imaju krajnje pogresnu predstavu o slobodnoj volji i o slobodi uopste
ovde ljudi ocigledno pod slobodom podrazumevaju oslobadanje od posledica..po principu cefa i kaprica..da radim sta mi se qrcu navije a da posledice svojih dela ne trpim

sloboda volje omogucava da covek deluje i uprkos posledicama

ili da podjem drugim putem da voljhe kojim slucajem nije APSOLUTNO slobodna u odlucivanju covek NIKAD ne bi mogao da pocini samoubistvo

vidim da ljudi imaju krajnje pogresnu predstavu o slobodnoj volji i o slobodi uopste
ovde ljudi ocigledno pod slobodom podrazumevaju oslobadanje od posledica..po principu cefa i kaprica..da radim sta mi se qrcu navije a da posledice svojih dela ne trpim

sloboda volje omogucava da covek deluje i uprkos posledicama

ili da podjem drugim putem da voljhe kojim slucajem nije APSOLUTNO slobodna u odlucivanju covek NIKAD ne bi mogao da pocini samoubistvo
O tome se radi. Volja je slobodna u okviru datih ograničenja. Mimo toga ne može.

Ne radi se o volji već o determinističkoj rešetki apercepcije...Smeštanje tekućeg događaja u okvir (matricu)prethodnog sličnog iskustva je osnovna ljudska osobina...
Volja je iza toga i intenzitet joj zavisi od motivisanosti,od libida...Dejstva su ograničena MATERIJOM i njenim ograničenjima ,superpozicijama koje su ograničene modalitetima...

Ne radi se o volji već o determinističkoj rešetki apercepcije...Smeštanje tekućeg događaja u okvir (matricu)prethodnog sličnog iskustva je osnovna ljudska osobina...
Volja je iza toga i intenzitet joj zavisi od motivisanosti,od libida...Dejstva su ograničena MATERIJOM i njenim ograničenjima ,superpozicijama koje su ograničene modalitetima...
To su samo memorijski sadržaji sa koima, inače, misao barata. Mozak memoriše čitav događaj, kao film na cd-u. Samo kod čovjeka nije lako pristupiti tim memorijama i slika nije ni približno kao na filmu. Ne bar kod svakoga.

Back