Deo clanka iz Glasa-01.11.2005.

• Začetnik teme Začetnik teme Petka
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
sanja&darko:
Betty, obicno ne odgovaram na ovakva pitanja ali ajde.
Bog je coveku dao mogucnost izbora izmedju dobra i zla, vrline i greha, vere u njega ili ne, i da li ce svojim zivotom njegova dusa otici u vecnu tamu ili ce prebivati u svetlosti tj. sto blize Bogu prema tome koliko je duhovno napredovao u ovom zivotu.
Prvi Hriscani nisu znali za kontracepciju kakvu je mi danas poznajemo. Ona je kao i sva druga otkrica olaksala ali i zakomplikovala coveciji zivot tj. stvorila je coveku iluziju da mu Bog vise nije potreban i da ce mu tehnika i tehnologija omoguciti sve pa i lek protiv starosti i smrti.
Tako je i sa kondomima, konkretno. Mozes da ih koristis ali tu pokazujes da ne zelis zacece a po Bogu zacece je jedini cilj telesnog odnosa izmedju bracnika, dok je uzivanje tu nebitno.
Naravno da je to tesko i to zaista danas malo ko moze da shvati.
Ali ako je nekome to problem a ne kako se zadrzati samo na jednoj( svojoj zeni), onda je taj duhovno vec napredovao jer je uspeo da se u odredjenoj meri osloboti telesnih okova a to je neophodno da bi se duhovno napredovalo.
Ovo po meni spada u opste obrazovanje o Hriscanstvu bez obzira da li si vernik ili ne.
Citaj malo ako te zanima.

cekaj, a gde si tu TI? ili vi, svejedno....
ti hoces da kazes da je tebi bog "zadao" seks kao opravdan samo u smislu zaceca, sve ostalo je za tebe gresno, ili sta? porok, gubljenje vremena...?
i samo takav covek "duhovno napreduje"?

OBRATI PAZNJU, pitam TEBE LICNO, i trazim tvoj stav i tvoje misljenje, bez boga u recenici.

indigo:
cekaj, a gde si tu TI? ili vi, svejedno....
ti hoces da kazes da je tebi bog "zadao" seks kao opravdan samo u smislu zaceca, sve ostalo je za tebe gresno, ili sta? porok, gubljenje vremena...?
i samo takav covek "duhovno napreduje"?

OBRATI PAZNJU, pitam TEBE LICNO, i trazim tvoj stav i tvoje misljenje, bez boga u recenici.
To ne mogu da ti objasnim a da ne zadjem u svoju intimu, a to ne zelim da iznosim na netu. Mozda bi i mogla na pp ali opet nisam sigurna da li mogu da ti verujem da me neces izdati na netu. Tako da cu za sada sacuvati to za sebe.
Mogu samo da kazem da se trudim i da verujem u ono sto Hriscanstvo i Gospod Isus propoveda ali ne mogu da kazem da sam svemu tome dorasla, vec se trudim.

gurmanci:
Neodgovorno je radjati decu kojoj ne mozemo da omogucimo zadovoljenje osnovnih ljudskih potreba.

Da li se mora imati petnaestoro dece zato sto "volite decu"? Volite ih tako sto ce vas osudjivati citavog zivota jer su bili liseni svih normalnih stvari u zivotu! Ljubav podrazumeva zelju da ta deca budu srecna (koliko je u roditeljskoj moci) i harmonicni ljudi.

Uopste ne mogu da prihvatim da je ljubav prema deci ta koja opredeljuje ljude da ih radjaju bez odgovornosti. Zivot ipak treba da ima i neki kvalitet nije dovoljno samo biti ziv!

Odgovornost prema svojoj deci je veca od odgovornosti prema naciji i drzavi!!!!!!!!!!!!!

(Ne bih da ulazim u politicke teme, ali nasa drzava se ne ponasa kao da joj je stalo do sprecavanja bele kuge)
Ja se sa svim ovim potpuno slazem i zelela bi da nasa Srbija u tom pogledu bude mnogo bolja. Nije greh ziveti u blagostanju i ujedno se truditi da duhovno napredujemo.
Pri tome mislim na ljude sve vere, rase i nacionalnosti.

po meni, ovakvo shvatanje hriscanstva je isto kao i koriscenje droge.....bezanje od realnosti, od problema, od svega sa cim covek ne moze da se izbori...
mozda ti licno imas neki konflikt vezan sa sex? jer ja ne znam ni jedno normalno ljudsko bice koje ne voli sex...to je prirodno i normalno - osecati zadovoljstvo u sexu...
prirodno je jer da nije, Bog ti ne bi dao klitoris :)
to sve sto pise u Bibliji je primenljivo samo na drustvo koje je tada postojalo...Biblija je zapravo samo prvi pokusaj pisanog zakona....
i mislim da je taj sram od sopstvenog tela poguban....a upravo to propagira hriscanstvo....
nije li sizofreno stideti se zbog necega sto jesmo?
a mi smo samo jos jedna vrsta na planeti koja ima 99% genetskog materijala kao majmun (cinjenica) koja je evoluirala u nesto sto cesto nagoni na smeh :)
ja zaista verujem da covek ima mnogo od zivotinje...to ne znaci da ce da se ponasa kao zivotinja...ali verujem da je jedini nacin za bilo kakav napredak prvo krenuti od tacnih pretpostavki...
pretpostavka da je covek gresan samim rodjenjem i da je telo prljavo je prosto pogresna...
gresan u ocima koga?
i verujem da smo mi posledica a ne uzrok stvaranja sveta....i kao posledica, mislim da sebi u tom smislu pridajemo suvise vaznosti iako hriscanstvo prica drugacije...
sto ne probate zaista da budete skromni, bez tih megalomanskih predstava o tome da smo bas mi cilj stvaranja univerzuma?

sanja&darko:
To ne mogu da ti objasnim a da ne zadjem u svoju intimu, a to ne zelim da iznosim na netu. Mozda bi i mogla na pp ali opet nisam sigurna da li mogu da ti verujem da me neces izdati na netu. Tako da cu za sada sacuvati to za sebe.
Mogu samo da kazem da se trudim i da verujem u ono sto Hriscanstvo i Gospod Isus propoveda ali ne mogu da kazem da sam svemu tome dorasla, vec se trudim.

hvala, nije problem.

a kazi mi - odakle ti ovo:

"...Pa ko vam je kriv kad se plasite da imate bar dvoje a da ne kazem vec troje ( jao pravi uzas) dece.
Te sve vam treba nesto posebno, valjda ste svi odrasli na svilenim jastucima i na prepelicijim jajima i jeli samo finu i skupu hranu( jastoge, kavijar, fazane...)...."

ti zaista mislis da smo ovde ostali takvi, ili je to generalizacija u afektu, ili sta trece? nije ti palo na pamet da ima npr. osoba kao hellen?

anakin:
po meni, ovakvo shvatanje hriscanstva je isto kao i koriscenje droge.....bezanje od realnosti, od problema, od svega sa cim covek ne moze da se izbori...
mozda ti licno imas neki konflikt vezan sa sex? jer ja ne znam ni jedno normalno ljudsko bice koje ne voli sex...to je prirodno i normalno - osecati zadovoljstvo u sexu...
prirodno je jer da nije, Bog ti ne bi dao klitoris :)
to sve sto pise u Bibliji je primenljivo samo na drustvo koje je tada postojalo...Biblija je zapravo samo prvi pokusaj pisanog zakona....
i mislim da je taj sram od sopstvenog tela poguban....a upravo to propagira hriscanstvo....
nije li sizofreno stideti se zbog necega sto jesmo?
a mi smo samo jos jedna vrsta na planeti koja ima 99% genetskog materijala kao majmun (cinjenica) koja je evoluirala u nesto sto cesto nagoni na smeh :)
ja zaista verujem da covek ima mnogo od zivotinje...to ne znaci da ce da se ponasa kao zivotinja...ali verujem da je jedini nacin za bilo kakav napredak prvo krenuti od tacnih pretpostavki...
pretpostavka da je covek gresan samim rodjenjem i da je telo prljavo je prosto pogresna...
gresan u ocima koga?
i verujem da smo mi posledica a ne uzrok stvaranja sveta....i kao posledica, mislim da sebi u tom smislu pridajemo suvise vaznosti iako hriscanstvo prica drugacije...
sto ne probate zaista da budete skromni, bez tih megalomanskih predstava o tome da smo bas mi cilj stvaranja univerzuma?

hahahahah, anakin, oprosti, ne mogu a da se ne nasmejem :). ceo post je kao da si mene pitala ;-). gresnice :). ako nekad dosadis svojima, ja cu da te usvojim, vazi? :heart:

sanja jel ti mozes nesto da prokomentarises a da to nije u direktnoj vezi sa hriscanstvom...hriscanstvo kaze ovo ili ono...nego neko tvoje licno misljenje...
mislim,cinjenica je da vecina ljudi ovde jednostavno ne moze da prihvati pricu u kojoj je glavni argument 'bog je tako rekao'
pa rekao je i ako nam neko udari samar da okrenemo i drugi obraz,ili tako nesto,pa cisto sumnjam da neko to radi...:roll:
daj malo da pricamo bez tog pravoslavlja i hricsanstva,jer kod mene prve,tvoji argumenti me teraju na smeh...

ma sanja&D, nemam ja problem, ni sa Bogom ni sa seksom...ne. I vrsni sam čitač knjiga, samo ne baš tih što zabranjuju ovo i ono..moj bi duh bio zatočen tu, ne dam se... :D
Kažu...heh...ma nek kažu (ko, popovi? :) )šta hoće, mislim da jedino pravoslavlje dopušta da ipak malo i priznaš da - uživaš u seksu :lol:

indigo:
hvala, nije problem.

a kazi mi - odakle ti ovo:

"...Pa ko vam je kriv kad se plasite da imate bar dvoje a da ne kazem vec troje ( jao pravi uzas) dece.
Te sve vam treba nesto posebno, valjda ste svi odrasli na svilenim jastucima i na prepelicijim jajima i jeli samo finu i skupu hranu( jastoge, kavijar, fazane...)...."

ti zaista mislis da smo ovde ostali takvi, ili je to generalizacija u afektu, ili sta trece? nije ti palo na pamet da ima npr. osoba kao hellen?

Nisam mislila na sve sa foruma vec pojedine ali ne mogu sve da citiram, a i net se nesto koci. Pa jeste generalizacija i daleko od toga da vazi za sve. A nije nista u afektu vec onako malo podbadamo.

sanja&darko:
Nisam mislila na sve sa foruma vec pojedine ali ne mogu sve da citiram, a i net se nesto koci. Pa jeste generalizacija i daleko od toga da vazi za sve. A nije nista u afektu vec onako malo podbadamo.

nisam razumela: "jeste generalizacija, a ne vazi za sve"? onda - da li jeste generalizacija, ili IPAK nije?
a zasto mnozina u "podbadamo"? ko jos sa tobom zajedno podbada?

i na koga, konkretno, mislis? ja ovde zaista nikog ne znam, evo - prvi put cujem da je hellen prosla borbu da dobije dete/decu... ti poznajes ljude ovde?

sanja&darko:
Ma ovaj net nesto spor ne mogu nista da napisem. Pa ispod nogu mi se motaju deca pa je haos.
Indigo, generalisala sam a to nije ispravno, ne odnosi se to na sve sa foruma, pravo da ti kazem morala bi sad da citam sve unazad a nisam u mogucnosti. Izvini.

Sanja&darko, za nekoga ko u svojim recenicama toliko cesto pominje Boga ( minimum 3 puta u jednoj ) izuzetno si agresivna i nevaspitana!!! :shock: Da ne govorim o tome koliko si kontradiktorna i nejasna u svojim ( ? ) stavovima!! :shock:

Najpre se dogovori sama sa sobom sta mislis - a onda to i napisi. Od samog starta si skrenula sa teme prozivajuci ljude kako su razmazeni, ne vole decu,bla bla :shock:...Mrzi me da citiram, ni ja nemam vremena.

pikax:
Sanja&darko, za nekoga ko u svojim recenicama toliko cesto pominje Boga ( minimum 3 puta u jednoj ) izuzetno si agresivna i nevaspitana!!! :shock: Da ne govorim o tome koliko si kontradiktorna i nejasna u svojim ( ? ) stavovima!! :shock:

Najpre se dogovori sama sa sobom sta mislis - a onda to i napisi. Od samog starta si skrenula sa teme prozivajuci ljude kako su razmazeni, ne vole decu,bla bla :shock:...Mrzi me da citiram, ni ja nemam vremena.

o, ne... evo je jos jedna sa egzaktnim obrazovanjem... :)
dobro vece, pikax, drago mi je da te vidim :).

WithdrawnWater:
Ma stani, sad ce sanja da joj trazi da dokumentuje GDE se to vidi da je ona agresivna (daleko bilo), nevaspitana (iju), kontradiktorna (pupupu!) i jos nejasna! Pa da onda sve to lepo i objasni......!

E pikax, sprem' se! :);)
Nemam sta da trazim i proucavam. Od samog pocetka se nisam slozila sa osudjivanjem ovih ljudi ni u kom pogledu, ni zbog broja dece, ni zbog siromastva.
Trudila sam se da to opravdam i poduprem sa problemom "bele kuge" kod nas i da ako ne zbog milosrdja onda bar zbog opsteg nacionalnog interesa ne kritikujemo porodice sa vise dece vec da podstaknemo i druge na sto vise dece u porodici.
Sve to bi sem javnosti, trebala i da podrzi i drzava, crkva i svaki pojedinac.
Jedino preterivanje, opet radi postizanja gore navedenog cilja, bilo je i "kletva" u vezi pticijeg gripa opet zbog nezadovoljstva trenutnim stanjem svesti kod Srba.
Moj zakljucak je da sam najvise zasmetala pojedinima zbog te moje zelje i pozivanja Srba da radjaju vise dece i zbog moje pravoslavne vere koju nigde i nikada a pogotovo u Srbiji necu i ne mogu da krijem. E sad svako neka razmisli kome smeta da se Srbi i pravoslavci radjaju tj. kome smetaju moji stavovi koji su proizasli iz toga sto sam vernik i pripadnik Srpske Pravoslavne Crkve i sto zelim samo najbolje svom Srpskom narodu.

pikax:

Ne mislim da sam agresivna i nevaspitana vec ponekad samo ostra kad hocu da ukazem na strah ljudi kod nas od radjanja vise dece. Sad sto to nekoga i licno uvredi , sta cu.
Mislim da kod nas postoji prezir i zavist prema porodicama sa vise dece. A to ovde nisam tvrdila samo ja( procitaj sta je pisala November Child). Ne mislim da sam kontradiktorna ti reci bar jedan primer pa da objasnim ako nesto nije bilo jasno. A to sto ja pominjem Boga nema veze sa ovom temom, to je moje pravo.

anakin:
mozda ti licno imas neki konflikt vezan sa sex? ......
Ne mislim da je SVAKI SEX prljav. Po meni to je spajanje dva ljudska bica ( bracnika) koji se neizmerno vole i spremni su da se zrtvuju jedan za drugog i da se u potpunosti predaju jedan drugom i duhom i telom. To je kruna njihovog svakodnevnog zajednickog zivljenja. Sa tim nemam nikakvih konflikata.
Razlika je u pridavanju znacaja sex-u i pogleda na njega.
Ljudi su skloni sve da okaljaju i naruze pa i ljubav i sex.
Imala sam malo duzi odgovor ali sam se malo umorila.
Meni se ne svidjaju tvoji stavovi, nisu nikakvi argumenti protiv Hriscanstva ali to ne znaci da ti ne smes da verujes u njih.Svakome je dat izbor.

Back