Deoba nasledstva

Na ostavinskoj se podeli tj upišete se vas dvoje naslednika na imovinu. Možete pre toga da se dogovorite pa kod javnog beležnika se jedna osoba odrekne nasledstva. Samo odrekne nikako u korist druge osobe jer onda ide masan porez. A ovako se raskusurate međusobno. Ako ste normalni razume se većina poludi.

Pare, deonice moraju u dinar da se podele inače su nedeljivi.
Auto ne može da se deli ide na jednu osobu.
Ne odrekne se, nego se ne prihvati.

Ali ako imate decu onda i ona moraju da se ne prihvate.

Ne prihvata se u celosti, ne pojedinacno po stavkama.

To uradite ako hocete da poklonite svoj deo ili ste imali neki sporazum.

Ili kad nema spora.

Na primer umre osoba koja ima jedno dete i jednog unuka, pa se dete ne prihvati, a unuk se prihvati. Da predje direktno na unuka, da se ne pravi ponovo ostavina itd.

Ali to su specificne stvari. Mozete i da nadrljate, prenesete tako na decu, pa vas izbace iz stana. Ima budala.

Ako hocete da prodate i uzmete pare onda nemojte da se ne prihvatate nasledstva.

Jer cak i da to prodje kako ste zamislili i da se "raskusurate". Ostajete sa nekim parama u kesu za koje nemate poreklo. A to u zavisnosti od imovine mogu biti i velike pare.

Ako imate nameru da prodate, onda se prihvatite nasledstva.

Kad prodajete u ugovoru ce pisati isplacuje se 50% jednom vlasniku, 50% drugom, pare sa racuna na racun, imate poreklo novca itd.

Pa ok, ali poenta je da neko nekog ne moze da natera ako on nece fizicki da se deli, ili prodaje, ili bilo sta od toga.

Na to ne moze da te natera sud.

Ako sam ja zapeo da cuvam svoju idealnu polovinu npr., to je to, ja sam zadrti deda, i niko mi nista ne moze.

Imas takvih primera po Srbiji koliko hoces medju rodbinom posle smrti nekog.

Имасвакаквих примера.

Баба при деоби стана после смрти деде 'препише' цео стан ..'одрекне се....

Ћерка прода стан да би имала са зетом за путовања....

...а баба ...речено јој нека се сналази

Dve osobe posle smrti roditelja kao jedini naslednici treba da podele imovinu...inace se dobro slazu i do sada je sve i bez zaostavstine teklo u redu...da li mislite da se treba deliti...kakav dogovor je moguc a da se nista ne prodaje...jel to ok da jedna strana trazi novcani iznos i jos sta sve tu biva...

Правац код проценитеља имовине ... Желиш ли добити кеш од стана ...поднесеш рожацима тај извештај

...или тражиш судску продају стана ради измирења наследнога дела

https://advokatbeograd.net/advokat-beograd/deoba-zajednicke-imovine.html

Tako su to radili kod nas, pa dođeš u situaciju da 20 kvadrata prilaznog putića deli 47 vlasnika, a jedan od njih je šizofreničar i neće da se odrekne svog dela i zabetonira sve da niko ne može da prođe... z:lol:

I niko mu ništa ne može jer ima idealni udeo
Tu postoje 2 resenja , jedno je pravo prolaza koji si do tada koristio i na način na koji si koristio . drugo na selu je farma .
Treće resenje je ustavno , niko ti ne moze zabraniti pravo na ljudska prava na život .
Za onog ko ima neke zivotinje na svom posedu a neko mu zabranio prilaz , sud u roku od 24 časa donosi izvršno rešenje , koja podrazumeva zaštitu "prava" životinja i onog koji se brine o njima .
Sva resenja su iznad propisa o pravu na neku imovinu ili put .
Ps , nisam pravnik .

Најважније од свега је ангажовати адвоката, јер није фер да ви делите наследство а да адвокатура не узме свој део(по најновијој тарифи).Најбоље је да сваки сувласник има свог адвоката, и да то потраје 2-3 године и 10-так рочишта.

Pa ok, ali poenta je da neko nekog ne moze da natera ako on nece fizicki da se deli, ili prodaje, ili bilo sta od toga.

Ako sam ja zapeo da cuvam svoju idealnu polovinu npr., to je to, ja sam zadrti deda, i niko mi nista ne moze.

Apsolutno netačno. Očigledno nikada nisi čuo za vanparnični postupak deobe (razvrgnuća). Jedan suvlasnik podnese predlog, sud donese rešenje, ili se podeli fizički, ako ne, onda civilno, prodajom cele nekretnine i podelom novca.

Dve osobe posle smrti roditelja kao jedini naslednici treba da podele imovinu...inace se dobro slazu i do sada je sve i bez zaostavstine teklo u redu...da li mislite da se treba deliti...kakav dogovor je moguc a da se nista ne prodaje...jel to ok da jedna strana trazi novcani iznos i jos sta sve tu biva...

Захвали се свевишњем што вас је само двоје и што нема ујака стричева и њихове деце.

“Задрти деда” Звучи моћно. Као неки јунак из стрипа..

Мени кева умрла 5. јуна. Ја и брат се сутра договорили о подели стан за 12 секунди. Ја му рек'о: "немој да тражиш продају и поделу пара јер живиш код жене у кући, сутра можеш да добијеш ногу у дупе па на улицу" ! Рек'о сам му да стан остане и мој и његов само нека се води на мени због плаћања дажбина пошто он живи у жениној кући. Он ми је рекао да неће тако већ оставља стан мени у целости иако има свог сина а мог синовца јер је он стално у кредитима и да не жели сутра банка да узме стан под хипотеку и тако мене угрози. После кад смо били код јавног бележника он је рекао да се одриче у моју корист свог дела али је бележник рекао да онда мора центар за социјални рад дати своју сагласност јер мој брат има малолетног сина. Бележник је предложио да мој брат изјави да се не прихвата наследства да би смо избегли ду препреку што је и урадио. Иначе, што се тиче самог питања теме, мислим да се кућа/стан не могу делити уколико не постоји могућност засебног улаза у кућу и ако не постоји могућност да постоји засебно купатило. Другим речима да постоји зид који дели кућу где не можете визуелно бити у контакту. Гледао сам у својој фамилији и комшилуку такве случајеве после развода. То је мука жива и удар у нервни систем невиђен. Терање ината, свађе. Уместо да продају кућу и поделе паре овај узео и сазидао себи другу кућу. Један стриц није могао да поднесе тензију на спрату куће и отишао горе у планину и шуму и живео 28 година у самоћи у 35 квадрата без купатила. Зато.....ко се жени и удаје, прво уговор до ситног детаља а онда венчани прстен !

Apsolutno netačno. Očigledno nikada nisi čuo za vanparnični postupak deobe (razvrgnuća). Jedan suvlasnik podnese predlog, sud donese rešenje, ili se podeli fizički, ako ne, onda civilno, prodajom cele nekretnine i podelom novca.
Sud ne moze da te natera da se odreknes svog idealnog dela, ili fizicki podelis nesto gde imas idealni deo, ako ti to neces.

To bi inace bilo krsenje ustava.

Toliko je prosto.

Имасвакаквих примера.

Баба при деоби стана после смрти деде 'препише' цео стан ..'одрекне се....

Ћерка прода стан да би имала са зетом за путовања....

...а баба ...речено јој нека се сналази
Ima obavezni deo kod nasledjivanja, tako da ne moze bas tako prosto.

Moze da napravi ugovor o dozivotnom izdrzavanju dok je ziva sa nekim, da zajebe svoje naslednike iz prvog reda doduse, taj ugovor je bas onako stvoren za to.

Sud ne moze da te natera da se odreknes svog idealnog dela, ili fizicki podelis nesto gde imas idealni deo, ako ti to neces.

Toliko je prosto.
„Šta se dešava u slučaju da vi želite da prodate svoj deo nekretnine, ali ostali suvlasnici to ne žele da urade? Da li vi i tada možete ostvariti svoje pravo da po sopstvenoj želji upravljate svojim delom nekretnine?
Odgovor je – da. Ali uz poštovanje određenih zakonskih odredbi koje su precizirane Zakonom o osnovama svojinskopravnih odnosa, kao i Zakonom o prometu nepokretnosti. Naime, prema pomenutim zakonima, suvlasnik nekretnine koji namerava da proda svoj suvlasnički deo, dužan je da ga prethodno ponudi ostalim suvlasnicima, odnosno da obezbedi ostvarivanje prava preče kupovine. U slučaju kada ima vise suvlasnika, prvenstvo u ostvarivanju prava preče kupovine ima suvlasnik sa većim suvlasničkim delom. Ukoliko i po ovom kriterijumu postoji više suvlasnika, suvlasnik nekretnine ima pravo da sam odluči kome će od njih prodati svoj deo.
U praksi se često dešava da se suvlasnici određene nekretnine ne mogu složiti oko prodaje njenog dela, a uz to ne postoji mogućnost fizičke deobe nekretnine, pa suvlasnik jednog dela ne može da proda samo svoj deo, već se mora prodati cela nekretnina. U tom slučaju, ukoliko je učinjeno sve sto predviđa ostvarivanje prava preče kupovine, a drugi suvlasnik odbija da otkupi vaš deo, možete uputiti predlog sudu da se stan proda i da se izvrši civilna deoba koja podrazumeva da sud izvrši prodaju nekretnine na način definisan u Zakonu o izvršenju i obezbeđenju (odredbe o sudskom načinu prodaje nepokretne stvari licitacijom ili neposrednom pogodbom), pa se među suvlasnicima podeli novac ostvaren tom prodajom, a srazmerno udelima koje imaju suvlasnici.“

U praksi se sud gotovo uvek odluci na prodaju nekretnine.

Toliko je prosto.
Toliko je prosto, ali ti opet nemaš predstavu o čemu pričaš. Niko ne pominje bilo kakvo odricanje. Razvrgnuće imovinske zajednice je opšte poznata stvar u pravu. Naravno da sud može da te "natera", tj. odredi prodaju koja se sprovodi u izvršnom postupku. Nemoj o ustavu, molim te.

Toliko je prosto, ali ti opet nemaš predstavu o čemu pričaš. Niko ne pominje bilo kakvo odricanje. Razvrgnuće imovinske zajednice je opšte poznata stvar u pravu. Naravno da sud može da te "natera", tj. odredi prodaju koja se sprovodi u izvršnom postupku. Nemoj o ustavu, molim te.
Ne zanimaju me tvoje tehnicke besmislice, ti verovatno lupetas o namirenju nekih dugova.

Ne moze sud da te natera ako ti neces, nemas nikakve dugove, i mora da das izjavu volje da se slazes sa tim; ako neces da das to, to jeste krsenje Ustava.

Toliko je prosto.

Ja sam sa sestrom odlucio da ne prodajemo nista i super ide ,sve zavisi od osobe.

Dečko, saberi se. Sasvim slučajno se bavim advokaturom. Brkaš pojmove, nije ti dobro. Kakvi dugovi, kakvi bakrači. Uzmi blago meni Zakon o vanparničnom postupku, glava deseta, pročitaj i pitaj nekog pravnika da ti rastumači. Niti poznaješ ustav niti zakone, niti sudsku praksu. Ne kapiram ovaj nivo prepotentnosti jednog laika. Da li ti stvarno misliš da jedan suvlasnik može zauvek da koči prodaju nekretnine, da drži pat poziciju, niti želi da kupi, niti da proda, ništa. Zato lepo jedan suvlasnik predloži deobu, sud donese rešenje, nekretnina ide na prodaju. Učesnici se nadmeću, kada se nekretnina proda, svako dobije iznos srazmerno svom udelu i gotova stvar.

Dečko, saberi se. Sasvim slučajno se bavim advokaturom. Brkaš pojmove, nije ti dobro. Kakvi dugovi, kakvi bakrači. Uzmi blago meni Zakon o vanparničnom postupku, glava deseta, pročitaj i pitaj nekog pravnika da ti rastumači. Niti poznaješ ustav niti zakone, niti sudsku praksu. Ne kapiram ovaj nivo prepotentnosti jednog laika. Da li ti stvarno misliš da jedan suvlasnik može zauvek da koči prodaju nekretnine, da drži pat poziciju, niti želi da kupi, niti da proda, ništa. Zato lepo jedan suvlasnik predloži deobu, sud donese rešenje, nekretnina ide na prodaju. Učesnici se nadmeću, kada se nekretnina proda, svako dobije iznos srazmerno svom udelu i gotova stvar.
Da, moze.

Na to ima pravo.

To sto je nasa sudska praksa dno dna, i sto postoje masa pravnih normi koje su u nesaglasnosti sa visim pravnim aktima, i sa ustavnim pravima gradjana, to me bas ne zanima previse ovde.

Kao sto me posebno ne zanima nasa raspala advokatura i nasi raspali sudovi.

Da, moze.

Na to ima pravo.

To sto je nasa sudska praksa dno dna, i sto postoje masa pravnih normi koje su u nesaglasnosti sa visim pravnim aktima, i sa ustavnim pravima gradjana, to me bas ne zanima previse ovde.

Kao sto me posebno ne zanima nasa raspala advokatura i nasi raspali sudovi.

Stvarno gresis.
Razumem da ti se to ne svidja, ali Ugljesa ti je napisao onako kako jeste (po zakonu) i na koji nacin se resavaju takvi slucajevi.

Stvarno gresis.
Razumem da ti se to ne svidja, ali Ugljesa ti je napisao onako kako jeste (po zakonu) i na koji nacin se resavaju takvi slucajevi.
Po kom pravnom osnovu sud moze da meni oduzima prava svojine, bilo koji od elemenata prava svojine?

Koji je to pravni osnov, sta kazu sudije i advokati, kako nalaze opravdanje za tako nesto?

Pravni osnov 'moze se drzavi, gle kako to radimo u isto tako neustavnoj eksproprijaciji' nije pravni osnov, vec nasilje i fizicka oruzana sila.

Po kom pravnom osnovu sud moze da meni oduzima prava svojine, bilo koji od elemenata prava svojine?

Koji je to pravni osnov, sta kazu sudije i advokati, kako nalaze opravdanje za tako nesto?

Pravni osnov 'moze se drzavi, gle kako to radimo u isto tako neustavnoj eksproprijaciji' nije pravni osnov, vec nasilje i fizicka oruzana sila.

U sukobu interesa odluku mora da donese sud uzimajuci u obzir objektivne zahteve svih stranaka.

Pogledaj ovo.
Glava deseta, bas ona koju ti je Ugljesa spominjao.
https://www.paragraf.rs/propisi/zakon_o_vanparnicnom_postupku.html

Back