bezuslovna ljubav
Aktivan član
- Poruka
- 1.281
Danas bila u domu kod nje. Videla me soc radnica i pozvala na razgovor. Kaže, bila mama i tražila pravnika da napiše testament da stan ostavlja mojoj ćerki. Pita šta da radi. Ona mene pita ? Naravno da to nije opcija.
Ja je pitam kako da pokrenem postupak oduzimanja poslovne sposobnosti baš zbog takvih stvari, kaže, raspitaće se, ali misli da to ide jako sporo i da se radi preko csr. Jel zna neko, može li to direktno preko suda ? Ovi iz csr su užasno spori, tek sam pre neki dan dobila rešenje o smeštaju u ustanovu, a smeštena je u februaru.
Pa dobro... jeste Centar za socijalno spor, ali je dobro sto su meni i tebi i jos nekima odobrili smestaj bez zavrsene papirologije. A da su traljavi i spori to stoji. Kad se samo setim koliko sam vristala na njih, pravila scene u Centru...
 Na tvom mestu ja bih se raspitala kod nekog advokata, a postoje i sluzbe za besplatnu pravnu pomoc... Centri za socijalno stite po pravilu korisnika - tvoju mamu i moze se desiti da ne dobijes objasnjenje o svim opcijama. Trebalo bi da u Domu imaju pravnika. Cudi me da te sociolog nije uputio na njihovu pravnu sluzbu.
 Na tvom mestu ja bih se raspitala kod nekog advokata, a postoje i sluzbe za besplatnu pravnu pomoc... Centri za socijalno stite po pravilu korisnika - tvoju mamu i moze se desiti da ne dobijes objasnjenje o svim opcijama. Trebalo bi da u Domu imaju pravnika. Cudi me da te sociolog nije uputio na njihovu pravnu sluzbu. 

Ili jednostavno ne moze da se seti sta je dobar polozaj za odmaranje.
 Ili jednostavno ne moze da se seti sta je dobar polozaj za odmaranje. Samo se spusti u bilo kom pravcu i tako ostane da lezi, dok neko ne naidje ili zazvoni telefon...
 Samo se spusti u bilo kom pravcu i tako ostane da lezi, dok neko ne naidje ili zazvoni telefon... Onda se ja naljutim, pa joj podviknem. Onda opet od pocetka.
 Onda se ja naljutim, pa joj podviknem. Onda opet od pocetka. I tako... Cini mi se da se raspolozenje tvoje mame vraca, a lepo oblacenje i frizura potvrdjuju da joj je stalo do okoline. Da li se druzi sa nekim iz Doma? Da li mozes neku od tih baka da uzmes za *svog saveznika*. Biraj samo one koji su pozitivni i zadovoljni trenutnim stanjem. Nekoga ko ce je podsecati da ima tebe i da ti brines o njoj.
 I tako... Cini mi se da se raspolozenje tvoje mame vraca, a lepo oblacenje i frizura potvrdjuju da joj je stalo do okoline. Da li se druzi sa nekim iz Doma? Da li mozes neku od tih baka da uzmes za *svog saveznika*. Biraj samo one koji su pozitivni i zadovoljni trenutnim stanjem. Nekoga ko ce je podsecati da ima tebe i da ti brines o njoj. 

Sve se vrti oko lekova,dolaska med.sestre kod mame,posete lekara(uglavnom u kucnim uslovima),dnevnih obaveza,porodice...Socijalni zivot mi je ravan pozitivnoj nuli,jer jos uvek barem idem na posao
Sve se vrti oko lekova,dolaska med.sestre kod mame,posete lekara(uglavnom u kucnim uslovima),dnevnih obaveza,porodice...Socijalni zivot mi je ravan pozitivnoj nuli,jer jos uvek barem idem na posao Bilo mi je drago zbog toga jer sam brinula da dobro jede i ojaca ali se ugojila jer je u krevetu veci deo dana.Sad mi je zao kad moram da joj smanjim porcije a vidim da bi ona jela jos.Ako joj donesem teglu dzema koji obozava,pojede je za dva dana i trazi jos.Zao mi da je neceg zeljna a opet,zao mi je i da se goji vise nego sto treba.Vidim da cesto nema osecaj za meru a onda,danima jede samo hleb i margarin.Valjda joj proradi svest i zeli da smrsa.Uglavnom,zivot s njom je podnosljiv ali iziskuje veliu paznju i velika odricanja od licnih potreba i zelja.
Bilo mi je drago zbog toga jer sam brinula da dobro jede i ojaca ali se ugojila jer je u krevetu veci deo dana.Sad mi je zao kad moram da joj smanjim porcije a vidim da bi ona jela jos.Ako joj donesem teglu dzema koji obozava,pojede je za dva dana i trazi jos.Zao mi da je neceg zeljna a opet,zao mi je i da se goji vise nego sto treba.Vidim da cesto nema osecaj za meru a onda,danima jede samo hleb i margarin.Valjda joj proradi svest i zeli da smrsa.Uglavnom,zivot s njom je podnosljiv ali iziskuje veliu paznju i velika odricanja od licnih potreba i zelja. A dok sam bila kod nje onih 5-6 dana, svaki cas je isla u kupatilo da proba da piski. Vec sam se plasila da ce joj to postati opsesija. Sad se opet uzjogunila u drugom pravcu. Jedna tetka tvrdi da je mozda ostala daska podignuta, pa se omakla i propala u solju i da je to uplasilo. Druga tvrdi da treba da sedi neko pored nje i da je usmerava. A ja ne znam vise kako da objasnim drugima da mami propadaju mozdane celije i da nemam cesto reci da uputim mamu kako se sta radi, jer je tvrdoglava i za sve ima odgovor.  I da ja moram da radim po citav dan da bih obezbedila sve sto je potrebno za lecenje i negu. Onda smisljam nove nacine...idemo dalje... Blizance, da li je to prvi put da je doktor predlozio tu vezbu sa pamcenjem reci? Da li si probala da joj napises par jednostavnih zadataka sa mnozenjem, sabiranjem, oduzimanjem...? Probaj prvo sa jednim u njenom prisustvu, a onda joj ostavi vise kada nisi tu. Proveri koja tezina zadataka joj odgovara. Verujem da ce se oduseviti kada vidi rezultate. To ponavljanje od tri reci moze da je zbuni i da se razocarava u samu sebe. Ili igrajte *ne ljuti se, covece*, ako zeli. To ce joj vezbati koncentraciju i brojanje. Meni je doktorica predlagala da pokazujem mami fotografije kada je bila mlada, lepa i vesela. Problem nastane kada je na slici vise osoba i kada se zbuni ko je ko, koliko ima  godina i gde je sada. Tako da sam odustala.
 A dok sam bila kod nje onih 5-6 dana, svaki cas je isla u kupatilo da proba da piski. Vec sam se plasila da ce joj to postati opsesija. Sad se opet uzjogunila u drugom pravcu. Jedna tetka tvrdi da je mozda ostala daska podignuta, pa se omakla i propala u solju i da je to uplasilo. Druga tvrdi da treba da sedi neko pored nje i da je usmerava. A ja ne znam vise kako da objasnim drugima da mami propadaju mozdane celije i da nemam cesto reci da uputim mamu kako se sta radi, jer je tvrdoglava i za sve ima odgovor.  I da ja moram da radim po citav dan da bih obezbedila sve sto je potrebno za lecenje i negu. Onda smisljam nove nacine...idemo dalje... Blizance, da li je to prvi put da je doktor predlozio tu vezbu sa pamcenjem reci? Da li si probala da joj napises par jednostavnih zadataka sa mnozenjem, sabiranjem, oduzimanjem...? Probaj prvo sa jednim u njenom prisustvu, a onda joj ostavi vise kada nisi tu. Proveri koja tezina zadataka joj odgovara. Verujem da ce se oduseviti kada vidi rezultate. To ponavljanje od tri reci moze da je zbuni i da se razocarava u samu sebe. Ili igrajte *ne ljuti se, covece*, ako zeli. To ce joj vezbati koncentraciju i brojanje. Meni je doktorica predlagala da pokazujem mami fotografije kada je bila mlada, lepa i vesela. Problem nastane kada je na slici vise osoba i kada se zbuni ko je ko, koliko ima  godina i gde je sada. Tako da sam odustala. )Cudo je coveciji mozak,cega se tu sve nakupi za zivota.Jos kad tome pridodamo neke licne tragedije,nevolje,stresove pa i zdrav covek bi odlepio.Cesto uhvatim sebe kako se preslisavam da li sam jos uvek u granicama normale ili mi se vinkl pomerio
)Cudo je coveciji mozak,cega se tu sve nakupi za zivota.Jos kad tome pridodamo neke licne tragedije,nevolje,stresove pa i zdrav covek bi odlepio.Cesto uhvatim sebe kako se preslisavam da li sam jos uvek u granicama normale ili mi se vinkl pomerio Jeste,sigurno!Ko jos normalan da opstane u ovom sveopstem ludilu.Mama je dobila antidepresiv Citalex i ovo sad stanje je ihaaaha bolje od onog koje je bilo pre ovog leka.Dajem sve od sebe da joj zivot ucinim lepsim dok je jos koliko-toliko razumna i moze da joj dopre do mozga svakodnevnica.Kazu ovako moze da potraje i tesim se time da nije gore.Nekako je podnosljivo,e sad sto bih ja volela da je moja mama sada sa 65 godina ko sa 55godina i da je moze da zivi normalno to je druga stvar.Nekako mi se cini da jos nije toliko stara da se ucauri u kucu i krevet a opet,vidim po njoj da nema snage i da joj je lakse da lezi i tako camotinjari.Prosto,kao da je to neki njen izbor i ako ja suvise navalim da to menjam ona se ljuti.Predjasnje stanje koje je predhodilo ovom sada je bilo sve suprotno i hipre,hiiiiiper aktivno.Sad kao da se umorila i povukla rucnu kocnicu i shvatila da je puno bolesna i da nema vise smisla nikoga da laze i obmanjuje.Onda nekako to i postujem.Pustam je da zivi onako kako je njoj lakse,bez pritisaka samo sa velikim trudom i voljom,ljubavi i brigom sa moje strane.
Jeste,sigurno!Ko jos normalan da opstane u ovom sveopstem ludilu.Mama je dobila antidepresiv Citalex i ovo sad stanje je ihaaaha bolje od onog koje je bilo pre ovog leka.Dajem sve od sebe da joj zivot ucinim lepsim dok je jos koliko-toliko razumna i moze da joj dopre do mozga svakodnevnica.Kazu ovako moze da potraje i tesim se time da nije gore.Nekako je podnosljivo,e sad sto bih ja volela da je moja mama sada sa 65 godina ko sa 55godina i da je moze da zivi normalno to je druga stvar.Nekako mi se cini da jos nije toliko stara da se ucauri u kucu i krevet a opet,vidim po njoj da nema snage i da joj je lakse da lezi i tako camotinjari.Prosto,kao da je to neki njen izbor i ako ja suvise navalim da to menjam ona se ljuti.Predjasnje stanje koje je predhodilo ovom sada je bilo sve suprotno i hipre,hiiiiiper aktivno.Sad kao da se umorila i povukla rucnu kocnicu i shvatila da je puno bolesna i da nema vise smisla nikoga da laze i obmanjuje.Onda nekako to i postujem.Pustam je da zivi onako kako je njoj lakse,bez pritisaka samo sa velikim trudom i voljom,ljubavi i brigom sa moje strane.

) i popričao je sa osobljem u domu,pregledao nalaze još jednom(pošto smo sudu predali kompletnu kopiranu medicinsku dokumentaciju) i na kraju su doneli rešenje da mu se potpuno oduzima poslovna sposobnost.
 ) i popričao je sa osobljem u domu,pregledao nalaze još jednom(pošto smo sudu predali kompletnu kopiranu medicinsku dokumentaciju) i na kraju su doneli rešenje da mu se potpuno oduzima poslovna sposobnost.