Demencija

Ajde bre, šta ste zapele za tu prostu matematiku. Moj tatko nije tačno oduzimao, a ni sabirao, iako je ta matematika njegov resor kao i kombinatorika (milijarde kombinacija je ispisao u kladionici), al je zato zavodio žene oko sebe.....i prosio........e, to je već visoka matematika :cool::lol:

EEE,tvoj tata je iskusno zloupotrebio :klap:svoj sarm i urodjeni smekerizam i iskoristio svaku priliku:super:Pametan covek!Zene su sigurno bile odusevljene i nije ih bilo briga da li je bolestan kao sto si ti trazila dlaku u jajetu:tease:

Moja mama je pre 15-tak dana izasla na komisiju za tudju negu. Medicinska sestra, koja je vodila, kaze da je komentar clanova komisije bio da je situacija jasna. Stavili su mamu u invalidska kolica, bila je vec besna sto je vode napolje a ne zna gde ide, mislila je da ide na snimanje a nema snimanja, u hodniku su ona i jos jedna zena komentarisale kako ih maltretiraju bez razloga, na pitanja doktorice iz komisije nije odgovarala... danas pozovem Fond da pitam da li ima nekog odgovora-resenja, a oni mi kazu da se svako misljenje komisije salje u Beograd na reviziju. A oni tamo mogu da poniste odluku prvostepene komisije ili obrnuto i da odrede sumu. Malo sam se ponadala, a sada vise nisam sigurna. Od komisije do komisije... uzas.

Kad sam shvatila kako i pod kojim uslovima prolaze pacijenti koji mogu da ostvare pravo na novcanu naknadu,bilo mi je potpuno glupo sto sam svoju mamau i odvela tamo.Naravno po logici dijagnoza ona je savrseno odgovarala njihovim zahtevima ali je fizicko stanje sve demantovalo.Otisla je uredno obucena,na svojim nogama,mada zbunjenog pogleda koji se gubi u daljini ali koga je briga.Lekar joj je postavio nekoliko prozaicnih pitanja na koja je ona jos prozaicnije odgovorila i to je bilo to.Svega pet minuta u ordinaciji.Bili su u strajku i samo je jedan clan cinio komisiju.Papire su verovatno procitali ali sama njena pojava je verovatno ostavila utisak da se cak i foliramo obe!!!!Kao,doterana,ciste kose i lepo ocesljana jer se kod lekara valjda tako ide.Naravno da sam je ja uparadila ocigledno greskom.Dakle,tamo se treba pojaviti strokav,zarozan,ludackog pogleda ili bez ruke,noge,slep,ili potpuno nesposoban i onda MOOOOzda uspes da ukacis pomoc.Dakle,nemoj mnogo da se nadas,bez obzira na realne dijagnoze i dokumentaciju koju poseduje.Kad sam se posle zalila na resenje o odbijanju i navela sve moguce clanove i citate zakona koji su mi oni predocili i sve podkrepila dokumentacijom oni su je ponovo odbili i to uz sturi komentar u dve recenice.Uhvatili su se za to da nije slepa i da moze da hoda i oduvali nas ko paucinu!!!Tu je bio kraj mojim pokusajima...

Pozdrav svima. Moja majka boluje od demencije nekih godinu i po i prvi put sam to primetio kada me zvala tri puta u roku od par minuta da pita sta sam hteo. Mislio sam da mi vraca neku zafrkanciju od ranije ali nazalost bila je potpuno ozbiljna. Odmah sam panicno pribegao metodama koje primenjuju svi sa istim problemom, poceo sam da kupujem majci ginkgo bilobu, kostunjave plodove, memoril, cajeve od svega i svacega, zatim setnje od doktora do doktora, drzavni, privatni, neurolog, psihijatar... Poceo sam da citam strucnu literaturu, pretrazivao gugl u potrazi za lekom koji bi bio delotvoran i slicno.

Naravno, bolest je takva da ona ide svojim tokom i svakodnevno krade pamcenje i remeti covekovo ponasanje bez obzira koliko ste vremena utrosili na trazenje leka, koliko ste bogati i koliko veza imate na VMA i Klinickom. Shvatio sam da je tu vise u pitanju nega nego samo lecenje, pa sam se po savetima iz prirucnika naoruzao strpljenjem i trudio sam se i trudim se da nikada ne povisim ton i da sebi non stop ponavljam da je bolest od nje napravila dete i da se tako treba ophoditi, s tim sto dete po nekad i treba izgrditi a kod dementnih je to kontraproduktivno.

Ono sto je u mom odnosu sa majkom specificno jeste da je nakon razvoda od mog oca pre nekih 20 godina usla u drugi brak sa covekom koji sada ima preko 80 (ona ima 70) i za sve te godine odrzavali smo kontakt povremenim telefonskim razgovorima ili odlaskom na nedeljni rucak kod njih ili oni kod nas. Nikada nije uspela da ostvari prisniji odnos sa mojom porodicom, uvek su moja zena i deca za nju bili "oni", neko zbog koga ja moram da se mucim i jos vise radim i jasno je da me sve to kida svih ovih godina. Znate vec onu vrstu opsesivnosti kada na svaku vasu opasku da su zena ili dete nesto dobro uradili majka odmah uzvrati "a zar ja nisam?" i tako. Pretpostavljam da takvo ponasanje prema rodjenim unucima ima korena u cinjenici da je moj otac ziveo sa nama do svoje smrti i bila je ubedjena da nas on okrece protiv nje (sto i nije bilo bas daleko od istine) i onda sam mnogo vremena potrosio na ubedjivanju da "baba ne mrzi dedu", da "deda ne mrzi babu", da "nije bas sve tako kao sto deda kaze..." i slicne stvari kojih ne zelim vise da se secam.

Na pregled u Centru za demenciju cekali smo tacno godinu dana (!!), otisli smo tamo da zakazemo u februaru 2014 godine i dobili papir na kojem je pisalo 25/02/2015. Prvo sam mislio da je greska, posle sam se smejao. Naravno, nismo sedeli skrstenih ruku, vodio sam je kod profesorke neurologije koja radi privatno i kod drugog neurologa sa VMA i svima je bilo neobicno sto joj je fizicko stanje i motorika neverovatno dobra, zatvorenih ociju bez problema hoda na noznim prstima, uz to odlicno oduzima od 100 i slicno. Ali vec kod onog cuvenog pamcenja tri pojma bilo je velikih ispadanja, jer nije mogla ni jednog da se seti vec posle 5 minuta. Pored neurologa, kao bolesnik koji se vec dugo godina leci od depresije (citao sam da se demencija u mnogo vecem procentu javlja kod depresivnih ljudi) nekoliko puta u toku prosle godine lecila se na psihijatriji, sto su bili i najbolji periodi jer je imala kontrolu uzimanja lekova, morala je da jede a odeljenje je bilo izuzetno otvorenog tipa, radne i muzicke terapije i slicno. Od lekova vec godinama ima istu terapiju, lorazepam od 3mg 3X dnevno i calixtu protiv depresije jednu dnevno. Inace, kada dodjete na red u Centru za demenciju onda se stvari desavaju neverovatnom brzinom za srpsko zdravstvo: skener, dopler, magnetna, sve krvne analize, sve se to zavrsi za dve nedelje. Otpusna dijagnoza "Morbus Alzheimer F9", sto znaci da stepen jos uvek nije utvrdjen, samo se smatra da je pocetna faza.

I eto sada smo tu gde smo. Ovo sve pricam da bih objasnio poziciju u kojoj se sada nalazim, dakle majka zivi sa svojim muzem na potpuno drugom kraju grada, pamcenje rapidno gubi iz dana u dan, mada nas jos uvek sve poznaje i moze samostalno da dodje na par mesta na koje ide celoga zivota. Medjutim i tu se sve cesce desava da mora da pita prolaznike za adresu jer sidje na pogresnoj stanici i onda joj je sve nepoznato. Njen muz ima problema sa kretanjem jer ga noge izdaju, ali je mentalno u savrsenoj kondiciji i vrlo je revnosan kada je u pitanju uzimanje njegovih lekova, ali ne moze ili ne zeli da preuzme brigu oko majcine terapije, tako da moram svakodnevno da prelazim po 20-ak kilometara da bih majci ostavio dnevni dozator, posto nedeljni ne moze da kontrolise a i ako ima dva dnevna ona ih sve ispremesta ili popije sve u istom danu. Inace njen muz je ili potpuno ravnodusan prema njenoj demenciji ili mi predlaze da je vratim u dusevnu bolnicu da bi se on malo odmorio.

Sve ovo pricam jer je ocigledno da cu u skorijoj buducnosti morati da donesem odluku. Da je dovedem kuci verovatno bih napravio potpuni lom u svojoj porodici, posto ja radim desetak sati dnevno i morala bi o njoj da brine moja supruga sto stvarno posle svega ne bi bilo fer. Ako bih izabrao dom, moguce je da bi ona bila protiv toga, mozda bi besneo i njen muz, cela familija sa majcine strane zasigurno. Na pomen da bih angazovao zenu za pomoc u kuci i majka i "ocuh" skacu ko oprljeni, sta ima neko nepoznat da nam ronca po kuci! Dakle, ni jedna opcija ne pije vodu ali odluka ce morati da se donese i ja sam taj koji ce morati da je donese. Sestra zivi u dalekom inostranstvu vec 25 godina i verovatno ce biti saglasna sta god da ja odlucim, ali ove godine nece moci da dodje da zajedno sagledamo situaciju, posto joj to posao ne dozvoljava.

Ono sto bi meni bila pomoc od vas, clanova foruma sa istim problemom, jeste neka preporuka dobrog doma za stare koji bih onda obisao i poceo da pravim neku rang listu u odnosu na uslugu i cenu koju bih mogao da priustim. Druga znacajna stvar bi bila ukoliko neko moze da preporuci pouzdanu zenu koja je vec negovala nekoga od vasih clanova porodice, znaci savet nekoga ko vec duze vreme pise na ovom forumu. Naravno, sve to na PP kako ne bi bilo javnog reklamiranja sto je u suprotnosti sa pravilima foruma.

Eto, izvinjavam se sto je prvi post bio ovako opsiran, obecavam da vise necu krasti ovoliko prostora za svoje probleme i zelim da vam kazem da cu i u buducnosti, kao sto radim vec duze vreme, pazljivo citati svaki post koji se pojavi na ovom topiku. I hvala na prilici da otvorim dusu i na strpljenju onome ko sve ovo procita.

Poslednja izmena:
I još nešto. Ukucaj dom za dementne. Okreni telefone, zakaži sastanke i to u vreme ručka ili večere (prvo pitaj telefonom kad je to, pa zakaži baš tad da bi video kako ih hrane), gledaj bolesnike u sobama a ne cveće i one što sede napolju.Traži da ti pokažu baš bolesne od Alchajmera. Pitaj koliko sestara ima u proseku na pacijenta, da li imaju svoje doktore ili ne. I ugovor traži da ti daju blanko da ga pročitaš na miru.
Istina je da niko nema kvalitetno obučen kadar za rad sa dementnima. Sledeća istina je da je bolest toliko indivualna i skopčana sa svim drugim pojedinačnim bolestima da to ne može niko da kontroliše. Istina je da ćeš sebi uvek prebacivati i osećati krivicu (iako nisi ništa kriv, naprotiv), ali dobru odluku si doneo, jer tvoja porodica mora ostati sačuvana.

Pozdrav, Pibe!

Na 186 strani ovog foruma mozes da pročitaš utiske o domu u kome je moja dementna majka provela skoro dve i po godine i u kome je nedavno umrla. Ako ti odgovara lokacija i zaključiš da vredi pogledati, napisi na forumu pa cu ti poslati detalje na PP.

Šta da ti kažem...osim, svaka čast na postu. Za muškarca izuzetno iskreno napisano, i mnogo toga si već uradio, skoro sve što si mogao.

Hvala puno na lepim recima i podrsci, Ljiljo. Odlucio sam da budem potpuno iskren jer samo tako mogu da pomognem svim sadasnjim i buducim clanovima foruma koje bude zadesila ista zivotna sudbina. Kao sto su i meni pomogle vase iskrene zivotne price da bolje razumem majcinu bolest.

Ovo je koristan savet oko evaluacije domova za stare, pokusacu da ih tokom svog odmora obidjem u sto vecem broju. Ja sam nekako u ovom trenutku najvise za ideju da se angazuje pouzdana gerontodomacica barem po nekoliko sati u pocetku, ali sam svestan da bi kasnije to morale da budu dve ili tri zene i da bi troskovi onda bili neizdrzivi. Pretpostavljam da takvo osmosatno angazovanje kosta minimum 30,000 mesecno, ali ako naidjem na razumevanje i podrsku sestre i familije mozda cemo moci da podelimo troskove. Kao i uvek, najbitnije je da se ljudi sloze, ostalo posle ide kao po loju.

Neki od clanova su mi vec poslali preporuke za domove u kojima su njihovi roditelji i ja im najiskrenije zahvaljujem i pozivam i ostale koji misle da su pronasli dobro mesto za svoje najblize da mi se jave na PP.

Pibe, uuuuuuf
Mi smo imali D. i ogromnu sreću sa njom. Ali ona nije gerontodomaćica. Bila nam je na razgovoru jedna koja reče da je stručna. Za 4 sata dnevno, pet radnih dana, je tražila 20.000 i samo se bavi dedom, mojim ocem.
Kad pogledaš, tvoja majka je i dalje tvoja briga nakon radnog vremena gerontodomaćice. Dakle, recimo da joj je radno vreme 8 sati, tvoje je od popdneva do ujutru i ceo vikend. To se ne može izdržati, veruj mi. Nama je D. dolazila pre nego mi odemo na posao i ostajala sve dok se neko od nas ne vrati, ne gledajući na sat, ali smo se dogovarali. I opet je to bilo neizdrživo, što nam je i ona sama rekla. Ona je prva rekla da ne možemo izdržati noći i vikende. A mi smo svi živeli zajedno u istoj kući i svi se brinuli o dedi. Naša deca su odrasli ljudi.
Hoću da kažem, da tebi, sa porodicom na jednom kraju grada, poslom i majkom na drugom kraju grada, nije rešenje gerontodomaćica jer nećeš moži da izdržiš tempo, a porodica će ti opet stradati koliko god se ti trudio.
Pored toga, dolazak nepoznate žene i prepuštanje njoj može izazvati vrlo neprijatna ponašanja i dodatne probleme. Računaj na to da će ti majka kuvati, prati...pokušavaće da radi stvari koje je ranije radila ali na neki drugi način. Moj otac je oduvek kuvao sebi kafu, podgrevao mleko /voli vrelo mleko), spremao da jede, prao suđe za sobom iako imamo mašinu :lol:....preko dana je to radila D, popodne i uveče mi.....a noću on. Došlo je dotle da smo sve u kuhinji u prizemlju poisključivali kad pođemo na spavanje, stavili rajber na vrata u prizemlje jer je izlazio noću napolje pa se izgubi u dvorištu, ali su ostali televizori, česme, kupatilo...celo prizemlje je sređivao :lol:

Baš uuuuf, znam

Svestan sam da to u kasnijoj fazi nece biti moguce, ali za sada mislim da je jos uvek dovoljno da joj neko pre podne pravi drustvo, motivise da se malo sredi, proseta sa njom, ode do doma zdravlja, do apoteke, pomogne u kuvanju rucka i, sto je najvaznije, isprati uzimanje lekova ujutru i u podne. Poslednju terapiju pred spavanje moze da iskontrolise muz. Mozda bi sa tom zenom bila veselija, vrednija, ali je tu strasno bitno da je zena od poverenja, kao sto je po svemu sto citam bila tvoja D.

za sada mislim da je jos uvek dovoljno da joj neko pre podne pravi drustvo, motivise da se malo sredi, proseta sa njom, ode do doma zdravlja, do apoteke, pomogne u kuvanju rucka i, sto je najvaznije, isprati uzimanje lekova ujutru i u podne. Poslednju terapiju pred spavanje moze da iskontrolise muz. Mozda bi sa tom zenom bila veselija, vrednija, ali je tu strasno bitno da je zena od poverenja

Maštala sam i ja da ću naći neku družbenicu, neku običnu ženu koja nema ni posla ni porodičnih obaveza, ali onda sam se setila kako i ljudi čiji roditelji nisu dementni (mada znamo da su skoro svi starci zahtevni) - teško pronalaze pouzdanu i strpljivu osobu... Uostalom, to je siva zona: osobe "sa iskustvom" su verovatno baš one otpuštene iz tih privatnih staračkih domova, gde je njihov rad bio pod nadzorom, a ovo nasamo - to stvarno nema nikakve kontrole. Plus što dementni znaju baš da se ostrve na osobu koja je stalno prisutna, to je mač sa dve oštrice, kako god bilo. A kao što si već valjda i sam preračunao, finansijski dođe manje-više isto.

Već iz tvog prvog posta vidim da si realan čovek, svestan svojih granica i mogućnosti, tako da verujem da ćeš naći najbolje rešenje. Stanje tvoje majke možda još nije alarmantno, ali nikad se ne zna kad će postati. Hvala ti što si nam preneo svoje opservacije, nadam se da će tvoja priča pomoći drugima da prepoznaju bolest što ranije i adekvatno reaguju. Svaka čast za smirenost u ophođenju sa dementnom majkom, to je prva - ali i najteža - stvar koju treba naučiti.

Baš uuuuf, znam

Svestan sam da to u kasnijoj fazi nece biti moguce, ali za sada mislim da je jos uvek dovoljno da joj neko pre podne pravi drustvo, motivise da se malo sredi, proseta sa njom, ode do doma zdravlja, do apoteke, pomogne u kuvanju rucka i, sto je najvaznije, isprati uzimanje lekova ujutru i u podne. Poslednju terapiju pred spavanje moze da iskontrolise muz. Mozda bi sa tom zenom bila veselija, vrednija, ali je tu strasno bitno da je zena od poverenja, kao sto je po svemu sto citam bila tvoja D.

Razumem sve tvoje muke i lomove, ali razumi i ti, tačnije prihvati činjenicu da stanje tvoje majke je bukvalno TRENUTNO stanje i da se može promeniti svakog momenta iz bilo kog razloga, vidljivog ili nevidljivog. Svaka promena na njih utiče, i ako ona neće drugu ženu u kući, a pri tom i njen muž neće, onda su ti veliki izgledi da imaš još veće probleme. Pored toga, koja je verovatnoća da ćeš naći ženu koja će biti to što tebi treba, dopasti se tvojoj majci, da će uspeti da je animira i kako ćeš kontrolisati njihovo druženje? Dementni su podložni raznim uticajima.
Beket je u pravu.

Razumem sve tvoje muke i lomove, ali razumi i ti, tačnije prihvati činjenicu da stanje tvoje majke je bukvalno TRENUTNO stanje i da se može promeniti svakog momenta iz bilo kog razloga, vidljivog ili nevidljivog. Svaka promena na njih utiče, i ako ona neće drugu ženu u kući, a pri tom i njen muž neće, onda su ti veliki izgledi da imaš još veće probleme. Pored toga, koja je verovatnoća da ćeš naći ženu koja će biti to što tebi treba, dopasti se tvojoj majci, da će uspeti da je animira i kako ćeš kontrolisati njihovo druženje? Dementni su podložni raznim uticajima.
Beket je u pravu.

Probala sam sve to i petljale smo dobrih godinu dana, Sve sam zivce sebi pokidala, em oko majke a jos i gerontodomacica... Mama protiv nje, a ova lenja i nepreduzimljiva... Na kraju sam ipak odvela mamu u dom. I sada se nerviram, ali bar je koliko -toliko medicinsko osoblje u belim mantilima, sto dosta utice na dementne. S obzirom da je i suprug od Pibe protiv toga, a svestan je... to je neizvodljivo. Ili ces probati, pa koliko traje... Na taj nacin samkupovala vreme, dok ne pripremim sve za smestaj u dom. Mozda je i to tebi neko trenutno resenje, ali moras ozbiljno prionuti u potragu za domom, kao sto si vec poceo.

- - - - - - - - - -

Hvala puno na lepim recima i podrsci, Ljiljo. Odlucio sam da budem potpuno iskren jer samo tako mogu da pomognem svim sadasnjim i buducim clanovima foruma koje bude zadesila ista zivotna sudbina. Kao sto su i meni pomogle vase iskrene zivotne price da bolje razumem majcinu bolest.

Ovo je koristan savet oko evaluacije domova za stare, pokusacu da ih tokom svog odmora obidjem u sto vecem broju. Ja sam nekako u ovom trenutku najvise za ideju da se angazuje pouzdana gerontodomacica barem po nekoliko sati u pocetku, ali sam svestan da bi kasnije to morale da budu dve ili tri zene i da bi troskovi onda bili neizdrzivi. Pretpostavljam da takvo osmosatno angazovanje kosta minimum 30,000 mesecno, ali ako naidjem na razumevanje i podrsku sestre i familije mozda cemo moci da podelimo troskove. Kao i uvek, najbitnije je da se ljudi sloze, ostalo posle ide kao po loju.

Neki od clanova su mi vec poslali preporuke za domove u kojima su njihovi roditelji i ja im najiskrenije zahvaljujem i pozivam i ostale koji misle da su pronasli dobro mesto za svoje najblize da mi se jave na PP.

Divim ti se sa koliko paznje si se svemu tome posvetio. Naoruzaj se strpljenjem i zivcima. Borba ce biti duga i neprestana. Sjajno je to sto si razlozio sve momente i teoretski si dobro potkovan. Ipak se pripremi na iznenadjenja u praksi. Tu smo da pricamo s tobom. Ni smestaj u domu nece biti konacno resenje problema.

Ljudi moji, ovih nedelju dana sam poludela. Ne znam da li je i kod vas situacija slicna. Volela bih da nije. Juce je doktorica bila u domu i nije pogledala moju mamu,jer kaze da promene vremena uticu i da ne treba da menja terapiju. A ovih dana je bilo svega i svacega. Doktorica ipak hoce da saceka da se stabilizuje vreme, da sada ne menja terapiju. Mama je pre nekoliko danma ujutru u sest izasla iz sobe, pa su je nasli na trecem spratu kako sedi u fotelji. Bila je sva ponosna sto je prosetala i osvezila se. a zamislite kada su mi rekli -Nema je, svuda je trazimo. :dash: Pre toga je usla u sobu kod komsija i izasla na njihovu terasu.:worth: Onda je htela da presadjuje cvece... a nema saksiju. Onda je prljav pampers skinula i stavila u orman.:dash: I potpuno je zadovoljna i raspolozena. Jos me i zacikava-Ajde, ajde, mnogo si histericna. Smiri se malo. Meni je sve dobro. :zper: A zatim udari u napad-Hocu mojoj kuci, gde da izadjem na koja vrata... Valjda je doktorica u pravu. A moje tetke misle da mozda ja ne umem da pricam s njom, a one umeju. Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaa:besna: I da nije trebaloi da je odvodim u dom. I da je trebalo da se vise zrtvujem, jer bi one sve to uradile samo da nisu stare i bolesne .:besna: Aaaaaaaaaaaaaaaa

Poslednja izmena:
Ljudi moji, ovih nedelju dana sam poludela. Ne znam da li je i kod vas situacija slicna. Volela bih da nije. Juce je doktorica bila u domu i nije pogledala moju mamu,jer kaze da promene vremena uticu i da ne treba da menja terapiju. A ovih dana je bilo svega i svacega. Doktorica ipak hoce da saceka da se stabilizuje vreme, da sada ne menja terapiju. Mama je pre nekoliko danma ujutru u sest izasla iz sobe, pa su je nasli na trecem spratu kako sedi u fotelji. Bila je sva ponosna sto je prosetala i osvezila se. a zamislite kada su mi rekli -Nema je, svuda je trazimo. :dash: Pre toga je usla u sobu kod komsija i izasla na njihovu terasu.:worth: Onda je htela da presadjuje cvece... a nema saksiju. Onda je prljav pampers skinula i stavila u orman.:dash: I potpuno je zadovoljna i raspolozena. Jos me i zacikava-Ajde, ajde, mnogo si histericna. Smiri se malo. Meni je sve dobro. :zper: A zatim udari u napad-Hocu mojoj kuci, gde da izadjem na koja vrata... Valjda je doktorica u pravu. A moje tetke misle da mozda ja ne umem da pricam s njom, a one umeju. Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaa:besna: I da nije trebaloi da je odvodim u dom. I da je trebalo da se vise zrtvujem, jer bi one sve to uradile samo da nisu stare i bolesne .:besna: Aaaaaaaaaaaaaaaa

:zag:
Da, to je to....ludilo 24 sata. Vreme zaista utiče na njih na razne načine, potpuno nepredvidive. Ajde malo vedrine. Nasmej se tome što radi jer ne možeš ništa drugo da uradiš. Sve još i nekako, pod nadzorom je tamo, samo da se ne udaje :lol:

Mama je pre nekoliko danma ujutru u sest izasla iz sobe, pa su je nasli na trecem spratu kako sedi u fotelji. Bila je sva ponosna sto je prosetala i osvezila se. a zamislite kada su mi rekli -Nema je, svuda je trazimo. :dash: Pre toga je usla u sobu kod komsija i izasla na njihovu terasu.:worth: Onda je htela da presadjuje cvece... a nema saksiju. Onda je prljav pampers skinula i stavila u orman.:dash: I potpuno je zadovoljna i raspolozena. Jos me i zacikava-Ajde, ajde, mnogo si histericna. Smiri se malo. Meni je sve dobro. :zper:

Ne bi ni meni tu bilo ništa smešno, ali ne bih se ni nervirala koliko ti. Pa nema tog leka koji će dementne sprečiti da prave gluposti, i ovakve i još veće. Ne vredi ni pričati. Ne verujem ni da to ima veze sa vremenskim prilikama. Pa šta ako se malo prošetala po zgradi? Nije to ništa strašno. Čak je i pelenu uredno spakovala, jeste da je odabrala pogrešno mesto, ali - pobogu - ona je dementna...

Ova moja je jednom bacila prljave gaće u klozetsku šolju, to je bilo još prvih dana u domu: negovateljica je puftala, ali šta će, uzela kesu, navukla na ruku i izvadila to što je začepilo šolju. Moja majka pita "šta sam uradila?", ja reko' - ništa, sve je u redu.

Stanje se stabilizovalo. Mada to kazem sa strepnjom, jer sve moze da se preokrene u roku od 5 minuta. Raspolozena je, nema nekih velikih ispada... nervira me sto odbija da jede ono sto joj se ne svidja, a kada joj se svidi preteruje. Recimo sinoc je jela puding sa hlebom i bila je odusevljena. Kada ima izbor od dva jela, izabere i pojede. Ako joj se nudi jedno...:zper: Stalno u krajnostima. Ili krene da seta pa se izgubi ili lezi po ceo dan. Ili je uhvati poteba da resava neki *problem* ili lezi i cuti. Preko telefona zvuci raspolozeno. Trebalo bi ovih dana da odem da provedem par dana s njom.

- - - - - - - - - -

:zag:
Da, to je to....ludilo 24 sata. Vreme zaista utiče na njih na razne načine, potpuno nepredvidive. Ajde malo vedrine. Nasmej se tome što radi jer ne možeš ništa drugo da uradiš. Sve još i nekako, pod nadzorom je tamo, samo da se ne udaje :lol:

Imala je jednu ponudu za udaju.:zcepanje: U pocetku joj je bilo zanimljivo dok je trajalo udvaranje, ali kada je mladozenja resio da se stvarno zeni i da pravi planove da ce je voditi kod sebe... digla je uzbunu i nazvala ga manijakom. U sobi pored njih su dva fina coveka, razgovaraju i preko ograde od balkona... mada moje tetke strahuju sto su im vrata otkljucana i preko noci... ali, moja mama porani u 6h prodje kroz njihovu sobu i izadje na terasu:zper:, kao da je u svom stanu. Vec su navikli, pa se ne ljute. a i dobricine su.

- - - - - - - - - -

Ne bi ni meni tu bilo ništa smešno, ali ne bih se ni nervirala koliko ti. Pa nema tog leka koji će dementne sprečiti da prave gluposti, i ovakve i još veće. Ne vredi ni pričati. Ne verujem ni da to ima veze sa vremenskim prilikama. Pa šta ako se malo prošetala po zgradi? Nije to ništa strašno. Čak je i pelenu uredno spakovala, jeste da je odabrala pogrešno mesto, ali - pobogu - ona je dementna...

Ova moja je jednom bacila prljave gaće u klozetsku šolju, to je bilo još prvih dana u domu: negovateljica je puftala, ali šta će, uzela kesu, navukla na ruku i izvadila to što je začepilo šolju. Moja majka pita "šta sam uradila?", ja reko' - ništa, sve je u redu.

E sada ja koristim metodu da za sve sto nakaradno uradi moja mama, objasnim da su to uradile neke zene iz komsiluka. Tu se mama i ja zaprepascujemo takvim postupcima, u pocetku malo cuti zbunjeno, onda se kao cudi... manje pravi nestasluke i izgrede kada se tako postavim. ;)

Da li je neko imao situaciju toplo hladno.Moj otac je celu zimu bio do i bos na terasi,bez prestanka bolestan zbog toga ,a sada se samo oblaci i kuka da mu je zima.Evo vec trece leto tako.Mi smo danas po kuci svi hteli da pocrkamo od vrucine,a on je imao majicu sa kratkim rukavima,cebastu duksericu i zimski perjani prsluk i na sve to je pio vreo caj.Nema sanse da ga nagovoris da se skine ,jedino da se presvuce ,posto je sav mokar od znoja,ali cim skine mokro ,obuce novu turu svega i svacega na sebe.I tako po ceo dan po trista puta bez prestanka.Neki dan nismo imali sta da mu damo da obuce jer je sve bilo mokro,pa je trazio da legne ,pokrio se sa cebetom i jorganom,kada je ustao jorgan je bio mokar!!!!Da li se neko susreo sa ovim problemom.Nije u domu,sa nama je u kuci.Hvala

uuuuuf
Tako drastično iskustvo nisam imala, mada se i moj otac stalno oblačio nenormalno mnogo spram vremena, ali posluša da skine. Ipak, par puta, kad se izgubi u malom dvorištu usred noći zaticali smo ga samo u košulji i dugim gaćama kako cvokoće a hladno je i svakako ne za takvo oblačenje. Nije se setio da se obuče, pa kad moj muž siđe sa sprata po njega (i psi zalaju, ali laju oni i za drugo pa ne ustajemo...ipak, nikad ne spavaš mirno sa dementnim u kući....to je prosto tako) on sav drhti šćućuren pored kapije i silno se obradovao što je zet došao po njega da ga vodi kući....kaže mnogo je umoran i mora da legne.
A da probaš da od lekara uzmeš nešto za cirkulaciju. Cikrulacija se sa godinama pogoršava, zato su stariji ljudi uvek obučeni mnogo više nego mlađi. Ili da mu daš andol ili nešto tako bezazleno da popije uz priču kako će sad da mu bude toplo i kako će moći kao i vi da ide u majici sa kratkim rukavima i da uživa u letu. Kod mog tatka je palila sugestija te vrste. Posle mi sam traži taj neki lek od koga mu je mnogo bolje i ja mu dam vitamine, kao to je to.

Poslednja izmena:
Da li je neko imao situaciju toplo hladno.Moj otac je celu zimu bio do i bos na terasi,bez prestanka bolestan zbog toga ,a sada se samo oblaci i kuka da mu je zima.Evo vec trece leto tako.Mi smo danas po kuci svi hteli da pocrkamo od vrucine,a on je imao majicu sa kratkim rukavima,cebastu duksericu i zimski perjani prsluk i na sve to je pio vreo caj.Nema sanse da ga nagovoris da se skine ,jedino da se presvuce ,posto je sav mokar od znoja,ali cim skine mokro ,obuce novu turu svega i svacega na sebe.I tako po ceo dan po trista puta bez prestanka.Neki dan nismo imali sta da mu damo da obuce jer je sve bilo mokro,pa je trazio da legne ,pokrio se sa cebetom i jorganom,kada je ustao jorgan je bio mokar!!!!Da li se neko susreo sa ovim problemom.Nije u domu,sa nama je u kuci.Hvala

Moja mama je u domu. I posto su je juce kupali, sugerisala sam zeni koja joj pomaze da treba da obuce letnju garderobu. Bojim se da ce joj biti pretoplo, posto na sebi ima trenerku, debelu bluzu i dva prsluka-jedan vuneni a drugi od platna. Mamu ne vredi o tome da ispitujem preko telefona, jer necu biti sigurna koliko moze da proceni kako se oseca. A meni mamina komsinica rece da su svi u zimskoj garderobi jos uvek. I da kod njih nije tako toplo. Ma vidim na TV-u da je i tamo 30 stepeni. Medjutim komsinica kaze da niko jos nije presvukao zimsku garderobu. Naravno imaju losu cirkulaciju.
E sad, to sa tvojim ocem je vec drasticno. Slazem se sa idejom Ljilje mmm da probate sa vitaminima. Moja mama ne ume sama da se obuce, tako da oblaci ono sto joj damo. A jedva je nateramo da se skine,boji se da ce da se prehladi. To joj je i izgovor za kupanje. Ovih dana idem kod nje, pa cu videti sta mogu po tom pitanju. Obicno se obraduje nekoj novoj stvari ili necemu starom sto je volela da nosi, a za novo kaze da ne valja. Zavisi od raspolozenja. :zper: A mi moramo da se priklanjamo i dovijamo.

Pije i jekove za cirkulaciju.Radim u apoteci inace i ne znam sta sve nismo probali.Ne znam.Evo ga i sad,nema sta sve nema na sebe plus imsku koznu jaknu.Sedi sa komsinicom i peva iz sve glasa,a sa njega samo kipi znoj.Jos koji minit i pocece da prica kako se znoji,kako ne zna sta se desava i kako mu niikad ovako bilo nije.Onda ce da se skine,presvuce,pa ponovo sve i tako do nekad nocas.Uopste ne znam sta da radim.Plasim se vrucina,tek idu,vrlo lako moze da mu pozli....A da poslusa nema sanse.Njegov mozak funkcionise tako da ako je nesto resio to mora tako biti ne postoji sansa da ga ubedis u sprotno.Vec sam se navikla da nam po kuci OVI sve pokradose,navikla se na sakrivanje svega i svacega.Prosli mesec je sakrio celu moju platu,jos je nisam nasla u haosu smo totalnom,zbog toga.Ajde sve to i nekako,ali sa ovim oblacenjem ne razumem sta se desava.Kazem vam celu zimu je go i bos izlazio na terasu,a sad je u vunenim carapama!Mislim da nema veze ni sacim,osim da se u njegovom mozgu zamenilo vruce i hladno i ja uopste ne znam sta cu da radim! :(

.... sa ovim oblacenjem ne razumem sta se desava.Kazem vam celu zimu je go i bos izlazio na terasu,a sad je u vunenim carapama!Mislim da nema veze ni sacim,osim da se u njegovom mozgu zamenilo vruce i hladno i ja uopste ne znam sta cu da radim! :(

da, problem je u njegovoj glavi, nigde drugde... da je cirkulacija loša - ruke i noge bi mu bile hladne već na dodir, ovo je ipak psihosomatski... ne znam ni ja šta se tu može, pomišljam samo da mu možda terapija za demenciju nije najbolja, a i oni antipsihotici ili tako nešto -

Obicno se obraduje nekoj novoj stvari ili necemu starom sto je volela da nosi, a za novo kaze da ne valja. Zavisi od raspolozenja. :zper: A mi moramo da se priklanjamo i dovijamo.

da, zavisi od "raspoloženja", a u stvari od njihovih asocijacija... to je kao u košmarnom snu koji ne prolazi -

ja sam mojoj majci nosila neke nove fine stvari koje je tražila, najviše se obradovala spavaćicama (našla sam neke klasične, kakve nikad pre nije nosila), a još više se vezala za jedan džemper za koji sam joj rekla da je moj omiljen, ali eto poklanjam joj... jedno vreme ga nije skidala, jedva su uspevali da ga odnesu na pranje -

Pije i jekove za cirkulaciju.Radim u apoteci inace i ne znam sta sve nismo probali.Ne znam.Evo ga i sad,nema sta sve nema na sebe plus imsku koznu jaknu.Sedi sa komsinicom i peva iz sve glasa,a sa njega samo kipi znoj.Jos koji minit i pocece da prica kako se znoji,kako ne zna sta se desava i kako mu niikad ovako bilo nije.Onda ce da se skine,presvuce,pa ponovo sve i tako do nekad nocas.Uopste ne znam sta da radim.Plasim se vrucina,tek idu,vrlo lako moze da mu pozli....A da poslusa nema sanse.Njegov mozak funkcionise tako da ako je nesto resio to mora tako biti ne postoji sansa da ga ubedis u sprotno.Vec sam se navikla da nam po kuci OVI sve pokradose,navikla se na sakrivanje svega i svacega.Prosli mesec je sakrio celu moju platu,jos je nisam nasla u haosu smo totalnom,zbog toga.Ajde sve to i nekako,ali sa ovim oblacenjem ne razumem sta se desava.Kazem vam celu zimu je go i bos izlazio na terasu,a sad je u vunenim carapama!Mislim da nema veze ni sacim,osim da se u njegovom mozgu zamenilo vruce i hladno i ja uopste ne znam sta cu da radim! :(

uuuuuuf........onda je sve u glavi. Ne znam šta da radiš. Realnost je da mu svakako može pozliti na ovoj vrućini. Zar ništa baš ne možeš uliniti da mu pričaš....ajde skini ovu jaknu pa ćeš videti kako će ti biti prijatnije i prestaćeš da se znojiš......pa onda isto tako pokušaj za džemper ili duks .....mora da postoji neki način da mu priđeš....mora da postoji.....skloni odeću osim onog što treba da normalno obuče.
Moj tatko je bacio 70.000 u ve-ce šolju. Mora da je podigao sa tekućeg jer nije igrao više ništa već neko vreme zato što je zaboravio da čita. Novcanice su bile umotane u duple papite, prosto ufalšovane, one za fotokopiranje..mora da je uzeo sa mog radnog stola..Moj muž ulazi u kupatilo i vidi u šolji paket.....izvadi i imamo šta da vidimo......osuših ih i odvojih u kovertu. Sve ode za lekare, lekove, taksi, garderobu jer je sve prekrojio....
Moraš sklanjati stvari od njega, posebno novac, telefone, naočare......ma sve

Back