Demencija

Nikada nisi načisto sa njima. Ako si čitala o ovoj bolesti, a ima dosta na internetu, dosta toga će ti biti jasno, ali nikada do kraja. Ako nisi, onda malo ukratko. Prvo ima više vrsta demencija, ima puno faktora rizika, uzroka nastanka bolesti, ima više faza bolesti. E te faze na primer mene zbunjuju, donekle. Moja majka nije totalno otišla u aut, što bi se žargonski reklo, ali kada obratim pažnju vidim da se nekih stvari stvarno ne seća, a ja mislila da laže, a opet ume i da dobro izmisli stvari. Ova faza recimo nije zadnja, ali je mučna i iscrpljujuća, nimalo laka. Ja kao nešto ukratko.
Kako ostati normalan? Što više informacija i kontakata sa ljudima koji ovo razumeju, a njih je malo,o bolesti se malo priča i zna, ne padati više na njihove fore i fazone, a ima ih mali milion, to je teško, jer sam ja moju majku morala dosta da slušam i da joj povlađujem, jer sam je se, moram biti iskrena, užasno plašila. Još prevazilazim tu prepreku i prepreku ogromnog sažaljenja, namerno kažem ogromnog, jer mala doza sažaljenja je ok.Po pravilu su dosta agresivni i maliciozni, to treba iskulirati, ali bre ne može se uvek.Tako da je to meni najžešća borba do sada u životu, pored borbe da ostaneš koliko toloko normalan.

Kako sam se sinoc oladila:eek:
Proveli smo pola noci u urgentnom:rumenko:
Juce ceo dan ne ustaje iz kreveta i SPAVA...
Moji pokusaji da je podignem - uzalud.Ajde mislila sam proslu noc nije spavala povracala.
Ali oko 6 popodne zovem sestru da se dovuce kako zna i ume:sad2:
Izmeri joj ona secer a ono 20:eek:
Pravo urgentni.A tamo kao i uvek mali milion njih.Da ne duzim :(.
Dobila je insulin.Snimali je, vadili krv,urin,gasne analize...sve" ok"
Sem bubrega:rumenko:To cemo tek videti sta je.
Kad smo dosli kuci izmerimo secer a ono3.5.Panika:dash:
DAJ da nesto jede a ona za malera zainatila se pa nece:evil:
Ma kad sam siknula a celu noc sam bila fina,pojede parce hleba i kiselo mleko.
Noc kao na iglama.Zaviruj,zagledaj je itd...
Danas vec pravi gluposti i izaziva.A dok je nismo gledali (sedeli smo napolju).:rtfm:
U momentu je pojela 3 banane:dash:

Moja čula na televiziji o aferi ministra zdravlja da je operisao kičmu,pa hoće i ona.Naježim se kada čujem da sluša vremensku prognozu i savete za hronične bolesnike, i njoj bude i šta jeste i šta nije. Mene je danas tako izvređala, ja joj prišla i pitala je... zašto si mi to rekla..., a ona ...ja to nikada u životu nekom ne bih rekla....Katastrofa mi je dan, mirna sam kada spava ili gleda nešto na TV-u.Florena daj mami u tim situacijama šećer ili med brže deluje u krvi, nisam ni sumnjala da će biti ona stara, mala kriza, jaka ti je majka i ako ima 70.

Bilo bi dobro da ima bar u Beogradu.Ako nista drugo bilo bi dobro da se tako nesto registruje uz pomoc doktora.
Mi smo ovde prepušteni sami sebi:(.A nisam baš sigurna da li su i doktori voljni da se upuste u takvu avanturu.U mom mestu i okolini aktivan je samo endokrinolog koji kvartalno organizuje edukacije za dijabetičare.I to je sve.Prosto nemam nikoga kome bi se mogla obratiti za pomoć i savete izuzev Vas,aktivnih forumašica.Naši lekari najviše vole kada im ne ulazimo u ordinacije.Predamo na šalteru knjižice sa ispisanim nazivima lekova i sutradan možemo doći po recepte.

Mi smo ovde prepušteni sami sebi:(.A nisam baš sigurna da li su i doktori voljni da se upuste u takvu avanturu.U mom mestu i okolini aktivan je samo endokrinolog koji kvartalno organizuje edukacije za dijabetičare.I to je sve.Prosto nemam nikoga kome bi se mogla obratiti za pomoć i savete izuzev Vas,aktivnih forumašica.Naši lekari najviše vole kada im ne ulazimo u ordinacije.Predamo na šalteru knjižice sa ispisanim nazivima lekova i sutradan možemo doći po recepte.
Naj veci je biser da je moja rodjena sestra radila godinama sa dijabeticarima:roll:
I na njen predlog kad smo dosli kuci da se mami proveri secer.:eek:
Proverila - rekla da pojede nesto i otisla:mrgreen:
Sad kad sam otisla da proverim da li spava -:eek:
Ja ulazim a ona lezi na celoj vekni hleba ispod glave...:besna:
Mrve su po celoj sobi a ona prica nebuloze.
Dala sam joj Nipam da zaspi i ne smem da legnem dok ne utvrdi san:sad2:
A danas mi je minirala rucak.
Otisla iza kuce i nabrala zelje i koprivu i gurnula u krompir paprikas:dash:
Da se ne ponavljam pre neki dan smo joj dali zadatak da nam isprzi jaja jer smo tata i ja nesto radili.Samo da je sklonimo:rumenko:
Kad ono nema pola flase ulja - pogledamo se i nema veze..
Medjutim sada kad idem bez papuca po kuci masne mi carape:zper:
Tako da sutra istrazujem gde je po tepisonu prosula ulje .
Ima cudnu braon boju i saren je pa se ne vidi:roll:

Joj Florena uzbuđenja imaš na pretek!:think:Mi taj problem rešavamo tako što dedu ne ispuštamo iz vida ni trenutak.Pod nadzorom je 24 časa, inače bi i kod nas bilo belaja.:mrgreen:Krajem maja treba da vodimo dedu na komisiju jer smo pre tri meseca podneli zahtev za dobijanje dodatka za tuđu negu.:ceka:Pa videćemo šta će komisija odlučiti. Već 3 dana na ovoj vrućinčini nosim bluze sa dugačkim rukavima i čini mi se da deda više nije zainteresovan za mene:huh:.:malav::zcepanje:

Joj Florena uzbuđenja imaš na pretek!:think:Mi taj problem rešavamo tako što dedu ne ispuštamo iz vida ni trenutak.Pod nadzorom je 24 časa, inače bi i kod nas bilo belaja.:mrgreen:Krajem maja treba da vodimo dedu na komisiju jer smo pre tri meseca podneli zahtev za dobijanje dodatka za tuđu negu.:ceka:Pa videćemo šta će komisija odlučiti. Već 3 dana na ovoj vrućinčini nosim bluze sa dugačkim rukavima i čini mi se da deda više nije zainteresovan za mene:huh:.:malav::zcepanje:

Rekla sam ti da se nece ni secati sta je rekao:zper:
Ja jos nisam odnela papire nemam kome da je ostavim,u ponedeljak treba na kontrolu kod nps a ja zaboravila uput:eek:
A neurolog joj zakazao tek za 06.06.Videcu sta mogu da uradim u ponedeljak:confused:
Sto se tice dede ne primecuje on duge rukave:zper::zcepanje:

Naj veci je biser da je moja rodjena sestra radila godinama sa dijabeticarima:roll:
I na njen predlog kad smo dosli kuci da se mami proveri secer.:eek:
Proverila - rekla da pojede nesto i otisla:mrgreen:
Sad kad sam otisla da proverim da li spava -:eek:
Ja ulazim a ona lezi na celoj vekni hleba ispod glave...:besna:
Mrve su po celoj sobi a ona prica nebuloze.
Dala sam joj Nipam da zaspi i ne smem da legnem dok ne utvrdi san:sad2:
A danas mi je minirala rucak.
Otisla iza kuce i nabrala zelje i koprivu i gurnula u krompir paprikas:dash:
Da se ne ponavljam pre neki dan smo joj dali zadatak da nam isprzi jaja jer smo tata i ja nesto radili.Samo da je sklonimo:rumenko:
Kad ono nema pola flase ulja - pogledamo se i nema veze..
Medjutim sada kad idem bez papuca po kuci masne mi carape:zper:
Tako da sutra istrazujem gde je po tepisonu prosula ulje .
Ima cudnu braon boju i saren je pa se ne vidi:roll:

:bye:Draga Florena, otpratila sam ovu temu, i jako te dobro razumem. Vidim da si pratila i forum iz 2008.Znaces o cemu pricam kad se budes podsetila.
Elem moja majka je pre par dana napunila 85 godina.Kod nas je vec 1,5 god.prosli smo sve faze demencije o kojima pricas.bilo je da se izludi...Razlika je u tome sto sam ja dijabeticar na insulinu, sa operisanim srcem>>>Pricam u proslom vremenu zato sto je mama posle klinicke smrti u februaru sada vezana za postelju.Pa greh ne greh mi imamo malo mira i reda u zivotu...Dokle ce trajati sam bog zna...ali nase faze trajale su svaka do sada po nekoliko meseci(6).Moja mama sada uglavnom lezi,neoze na noge,ali moze da sedne iz lezeceg polozaja samai da se okrece u krevetu inace u svemu drugom je potpuno zavisna.Od preteranog apetita i preko 100 kg,svoju masu je prepolovila-topi se,desava se da nezeli da jede danima ,ili da spava vise od 48 sati bez prekida.Mi pomislimo da je kraj...kad se ona rasvesti iz ponasa se ko da se nije nista desilo....lepo jede ,sedi u invalidskim kolicima....cak i lepo razgovetno prica ponekad zna cak i sta zeli.
Tako mozes svasta ocekivati,naoruzqaj se strplivoscu na duge staze ...sacuvaj prisustvo duha i nerve,i koliko god da mislis da ti je tesko i da si sama,veruj moze biti i gore,ali ne do veka....I jos nesto svi saveti su bili na mestu,apsolutno.Ja nisam ni jednog trenutka razmisljala o domu,ali smo jedno kratko vreme imali zenukoja je pazila mamu kad ja i suprug radimo i sada takodje povremeno kada negde treba da otputujemo na vise od12 sati-to nije losa opcija.Svako dobro,pozzz i pdrska u istrajavanju.:dash::dash::dash::bye:

Ahaaa, seteće se deda Dekade opet, nosila ona duge rukave ili ne.
Ala ste zloće!:aha:No nema veze,inače sam danas bila" mladić".:roll:Merim ja jutros dedi pritisak a on mene pita"može li se sa tom spravom utvrditi da li će biti muško ili žensko.:eek::confused::tease:Ja se opet našla u čudu.Šta li se njemu opet mota po glavi?:think:

Poslednja izmena:
Ala ste zloće!:aha:No nema veze,inače sam danas bila" mladić".:roll:Merim ja jutros dedi pritisak a on mene pita"može li se sa tom spravom utvrditi da li će biti muško ili žensko.:eek::confused::tease:Ja se opet našla u čudu.Šta li se njemu opet mota po glavi.:think:

Neću više da te plašim, palo mi nešto napamet da on ipak ne odustaje od tebe:zper: Ali srećom ništa ti jadničak nemože. Nije valjda da glumiš muško, sad ponovo pročitah, misliš da ćeš se izvući:eek:

:bye:Draga Florena, otpratila sam ovu temu, i jako te dobro razumem. Vidim da si pratila i forum iz 2008.Znaces o cemu pricam kad se budes podsetila.
Elem moja majka je pre par dana napunila 85 godina.Kod nas je vec 1,5 god.prosli smo sve faze demencije o kojima pricas.bilo je da se izludi...Razlika je u tome sto sam ja dijabeticar na insulinu, sa operisanim srcem>>>Pricam u proslom vremenu zato sto je mama posle klinicke smrti u februaru sada vezana za postelju.Pa greh ne greh mi imamo malo mira i reda u zivotu...Dokle ce trajati sam bog zna...ali nase faze trajale su svaka do sada po nekoliko meseci(6).Moja mama sada uglavnom lezi,neoze na noge,ali moze da sedne iz lezeceg polozaja samai da se okrece u krevetu inace u svemu drugom je potpuno zavisna.Od preteranog apetita i preko 100 kg,svoju masu je prepolovila-topi se,desava se da nezeli da jede danima ,ili da spava vise od 48 sati bez prekida.Mi pomislimo da je kraj...kad se ona rasvesti iz ponasa se ko da se nije nista desilo....lepo jede ,sedi u invalidskim kolicima....cak i lepo razgovetno prica ponekad zna cak i sta zeli.
Tako mozes svasta ocekivati,naoruzqaj se strplivoscu na duge staze ...sacuvaj prisustvo duha i nerve,i koliko god da mislis da ti je tesko i da si sama,veruj moze biti i gore,ali ne do veka....I jos nesto svi saveti su bili na mestu,apsolutno.Ja nisam ni jednog trenutka razmisljala o domu,ali smo jedno kratko vreme imali zenukoja je pazila mamu kad ja i suprug radimo i sada takodje povremeno kada negde treba da otputujemo na vise od12 sati-to nije losa opcija.Svako dobro,pozzz i pdrska u istrajavanju.:dash::dash::dash::bye:
To i mene cudi nekad je ok.
I taman pomislim da sam se ja utripovala kad vrlo brzo pljas:sad2:
Izludjuje me kada pocne da prica o mrtvima kao da su zivi:eek:
E to ne razumem:dash:
Ili sedi u sobi i objasnjava mi kako joj je ona zena uzela kosulju a i nervira je ova slavina sto kaplje i prska je (pokazuje na orman):eek:
Takva je skoro svako vece aujutru sve normalno.
Sta joj se desi da kad padne noc ona "odluta" negde:rumenko:
Zao mi je zbog tvoje mame:(Nekad pomislim kako je ovaj Bog surov:dontunderstand:

Ala ste zloće!:aha:No nema veze,inače sam danas bila" mladić".:roll:Merim ja jutros dedi pritisak a on mene pita"može li se sa tom spravom utvrditi da li će biti muško ili žensko.:eek::confused::tease:Ja se opet našla u čudu.Šta li se njemu opet mota po glavi?:think:

Mozda je dedi sve jedno jesi li musko ili zensko:zper:
A sa tom "spravom"ne misli deda sad da pravi decu pa se raspituje o polu bebe:zcepanje:
Boga mi cuvaj se:zper:Ljubav ne gleda na godine:zcepanje:

To i mene cudi nekad je ok.
I taman pomislim da sam se ja utripovala kad vrlo brzo pljas:sad2:
Izludjuje me kada pocne da prica o mrtvima kao da su zivi:eek:
E to ne razumem:dash:
Ili sedi u sobi i objasnjava mi kako joj je ona zena uzela kosulju a i nervira je ova slavina sto kaplje i prska je (pokazuje na orman):eek:
Takva je skoro svako vece aujutru sve normalno.
Sta joj se desi da kad padne noc ona "odluta" negde:rumenko:
Zao mi je zbog tvoje mame:(Nekad pomislim kako je ovaj Bog surov:dontunderstand:

Dnevno nocne promene su takodje karakteristicne za stanje demencije.Prosto receno mozak je jutrom sveziji,a svaka bolest pa i ova nocu teza.Nemoj se plasiti njenih halucinacija, ni razgovora s ,,one strane,,,prihvati to i ponasaj se kao da prica o nekim svakodnevnim stvarima.Najbolje ako mozes da se salis sa njom na tu temu.Ne porici i ne protivureci...za nju su to veoma stvarni ljudi i dogadjaji.Nekada i njoj smetaju,ili je plase ,pokusa da je oslobodis i zastitis...kao dete kad se plasi demona.
Za nocni san pomazu visoke doze sedativa,savetuj se sa lekarom.medjutim nemij se iznenaditi ako recimo ponekad ne deluju dugo ,odmah ili uopste.Takodje losi vremenski uslovi,i promene vremena uvek jako pogorsavaju situaiju.E a sad ja moram da presvvucem moju <<bebu>>POZZZ

Moja,gore pomenuta,baka je pre nesto vise od mesec dana operisala kuk
nekoliko dana nakon operacije je imala jezive halucinacije :eek:
kazu lekari-desava se :confused:
zvala nas je u sred noci da dojemo da je spasavamo,cimerku iz sobe napadala kako orgija sa 5 muskaraca,putovala je u trst i svasta nesto jos,toliko je bila agresivna da su setre morale da je vezu za krevet :sad2:
Da ne duzim o tome sta je sve radila i sta nam je sve u tim trenucima pricala,meni najvise...
Dosla baka kuci iz bolnice i mi se svi pravimo ludi,kao nista se nije desilo,da njoj ne bude tesko,jer smo mislili da se ne seca sta je sve radila.
Kad ona jedno vece,vec je prosao ceo mesec,kaze da joj je hirurg ubi mozak jer da nije ona ne bi sve to radila i do detalja preprica sve sto je za vreme halucinacija radila :eek:
Jos kaze da joj je hirurg to namerno uradio :dash:

Ledy nisam razmisljala na taj nacin:eek:
Kako pocinje da pada noc ona prelazi iz jednog stanja u drugo:dash:
Sada bar znam da ce svako vece biti takvo i da se ne tripujem da joj je to od lekova za smirenje.Danas sam je vodila kod moje cere i unuke (ceri bio rodjendan)da vidi stan jer joj je to bila zelja,Naterala sam je da idemo busem:zper: Koliku je zelju imala da smo uspeli.
Ali se nasao neko pametan da dok sam joj pomagala da udje u bus da me odzepari:mrgreen:
Nista strasno sem sto mi je uzeo i kljuceve od kuce:dash:
Sreca u nesreci da je ona ponela svoju tasnu bez koje ne ide nigde.
Kad smo dosli kuci ja siznula ne mogu da otvorim vrata a ona mukica:
"Moj kljuc moze da otvori"ne slusam je nego sam je posadila u bastensku stolicu i krenula do kontejnera da nisam slucajno bacila i kljuceve dok sam bacala djubre:think:
Osecala sam se ko kanto prevrtaci.Sreca pa su bili prazni:zcepanje:
Kad sam se vratila ona uredno sedi i izvadila sve iz svoje tasne i opet ce:
"Moj kljuc moze da otvori vrata"Kad pogledam u nju a ona drzi svoje kljuceve:worth:
Boze kako zna da me nekad iznenadi:heart:Obozavam je:rumenko:

Znas Vilus i moja mama je prve halucinacije imala posle infarkta:eek:
I od tada pocinje njen pakao.
Sve vise i vise je propadao njen mozak:dash:
I svo vreme razmisljam da joj nisu nesto dali jer je pocela sa halucinacijom posle 2 dana od infarkta.U tom periodu su im davali neki lek koji je bio na probi.
Ne bih znala da mi drugarica iz detinjstva ne radi tu.
Njene halucinacije su bile strasne.:zper:
Sta da ti kazem kad je celu nocnu smenu prebila.:rotf:
Hteli da joj stave kateter a ona misli silovanje:zcepanje:
Ojadila ih od batina:rumenko:
Kad sam dosla ujutru oni kucaju otpust...
ALI nije moglo to bas tako:whistling:
A da u njenoj prici su svi januli na jednog coveka dok nije dusu ispustio:eek:(reanimacija)
Nije njoj bilo da je prvi put u bolnici :roll:Imala je sijaset operacija.
Kad su je prebacili naodelenje utripovala je da je u hotelu.
I bilo joj mnogo lepo jer je niko nije dirao:zag:

Moja majka posle polomnjenog kuka pre tri godine, bila u urgentnom 5 dana. Kada sam je izvela priča ona meni, da su vršile neke eksperimente nad njom i jednim dedom. Navodno dada je dobio neku tabletu i počeo da priča o Beogradu, zgradi Geneks, da se mlatara po sobi i traži da ga vrate kući, sestre su se smejale i na kraju ga vezale. Sutra dan su dali i njoj tu tabletu, koju on nije videla u životu i sad ona priča...Ja sam bila u Beogradu, šetala od zgrade (gde su inače živeli njeni roditelji NB) do Geneksa, isto je htela da se vrati kući itd.
Kada sam je dovela kući i krenula da je okupam, na leđima je imala jako široke i crvene dange, kada sam je pitala od čega ti je to , ona ....ma to su mi skidali košulju sa mene koja je bila mokra i odrali me....naravno krenula je sa pričom da su je trovali i drogirali.
Tada sam bila potpuno sluđena i ogorčena....čista zona sumraka....ne volim da mislim o tom događaju svašta mi se mota po glavi da su je možda tukli ili vezivali.

Gotika,verovatno su je vezivali,ali tukli je sigurno nisu. Mozda se udarila u nesto.
Ja sam pricala sa sestrama koje su radile prve noci kada je moja baba imala te halucinacije,mogu samo reci jadne zene. Moja baba je isto kao i Florenina majka tukla osoblje,jednu sestru koja je inace jako sitna i niska je bacala po sobi,a mene je zvala da dodjem i ponesem noz da im ***** majku :eek:

Cele noci se nije smirila. Pitala sam sestre sto joj nisu dali nesto za smirenje barem da ne maltretira ostale pacijente,a sestre me pogledase :eek: kaze jedna mi smo njoj dali konjsku dozu ali nije je ni pipnula :dash:

Ahaaa, seteće se deda Dekade opet, nosila ona duge rukave ili ne.

Neću više da te plašim, palo mi nešto napamet da on ipak ne odustaje od tebe:zper: Ali srećom ništa ti jadničak nemože. Nije valjda da glumiš muško, sad ponovo pročitah, misliš da ćeš se izvući:eek:

Mozda je dedi sve jedno jesi li musko ili zensko:zper:
A sa tom "spravom"ne misli deda sad da pravi decu pa se raspituje o polu bebe:zcepanje:
Boga mi cuvaj se:zper:Ljubav ne gleda na godine:zcepanje:

mozda misli da je ultrazvuk

:aha:
Ne ljuti se :heart:
To je nesto jace od nas:zcepanje:
:zag:
Ma dooooobro,ne ljutim se ja na vas:whistling::lol: A i nedam se ja tako lako.:malav::tiganj:Nego vi spomenuste halucinacija,to je kod nas svakodnevna pojava,toliko česta da ću i ja početi da haluciniram:roll:.Te mu je neko uvalio 15 bolesnih prasića a od prasića ni traga ni glasa,te mu je neko đipio novčanik a novčanik viri iz gornjeg džepa bluze,te ga je baba prevarila a one dve ćerke nisu njegove,te su neke dve ženske istovremeno htele da se udaju za njega ali je baka upala u tu priču i sve pokvarila:ljubomoran:............Ovo zadnje već ne znam koliko puta sam čula.:evil:
Dođe danas njegova ćerka sa posla i onako umorna posle isplate penzija žali se da je bole noge a deda će njoj onako ozbiljno"i mene bole trepavice".:eek:
A današnja večera,....u tanjiru sos od paradajiza sa udrobljenim komadićima narandže,hleba i kuvanog goveđeg mesa iz supe začinjen noblice keksom. Baba i ja se samo gledamo i krstimo.:roll: Kad je deda završio sa večerom,pitam ga ja da li je bila fina večera:malav:a on meni kaže sav zadovoljan "ODLIČNA":D
Jedino mi je žao bake kada se deda naroguši na nju i počne je optuživati a njoj oči pune suza.:sad2:

Back