Demencija

Još kako vredi podviknuti. :mafijas:
Meni je jednom toliko digla tenziju da sam na sav glas vrištala šta god mi je palo na pamet. Od tada neke stvari ne spominje (recimo kako neće da živi kod nas nego u svojoj kući, ili da treba da kupimo sopstvenu kuću).
A od mog muža cvika kao dete, on sa njom provodi malo vremena pa nije sigurna koliko će on bezobrazluka trpeti. Čim pretera on joj odbrusi, pa kad ja nisam kod kuće baba je fina kao bubica. :andjeo::flert:

Samo mogu da kažem ista priča.:confused:

Pogledah novu temu kaljeve peci i setih se da sam se jutros rastuzila:sad2:
Moja mama je celog zivota lozila sporet a jutros se pogubila toliko da nije znala kako da potpali vatru.Bas mi je bilo zao.
Uzela sam da joj pomognem a ona samo gleda:rida:

Meni je bilo žao .Pa ja fina svaka zelja joj ispunjena:rtfm:
Tu nas najčešće i uhvate - na sažaljenje. Mi njih gledamo kao bolesnike a oni nas kao vaške.
Mada je istina da nisu svi dementni isti. Neko je zaista kao dete a neko se ponaša kao razbojnik. Ustvari, kad bolje razmislim, izleda da su svi detinjasti samo neko želi da bude dobro dete a neko bezobrazno.
Jedna moja koleginica je imala svekrvu koja je smatrala da je opet mala devojčica, a snaju je smatrala majkom. Sa njom je bilo lako, uživala je da bude dobra pa da je svi hvale. Kad neko dođe baka ustane da ga pogleda, pozdravi se, pa joj snaja kaže "sedi Marice, uzmi bombonu" i ona sva hepi ode na svoju fotelju, gricka bombonu i sluša šta se priča. Meni je ipak bilo strašno kad dođem kod njih, stvarno je tužno videti staru baku sa mozgom male devojčice...
Moja majka je sasvim suprotan slučaj, kad sam je kritikovala što se svađa sa detetom od 4 godine kad je ona te godine prošla pa može da ga razume a on nju ne, rekla je "Pa i ja imam 4 godine!". I bila je zla i ljubomorna prema njemu. Smučilo mi se. Znala sam da će dečko napuniti i 5 i 10 i 20 godina, a ona će zauvek ostati bezobrazno četvorogodišnje derište.

Znaju itekako da budu zli, negde sam čula za izraz energetski vampir, znam da je ružan izraz ali dočarava situaciju. Kada moja mama spava ili vrlo zainteresovano gleda skupštinu, znači kada se eto malo i ona izopšti iz situacije, ja se osećam kao da lebdim, srećna sam u tim trenucima, a onda prođe neko vreme i ona krene sa njenim performansima i ružnim i pogrdim rečima i prema meni ,bratu , bratanici (njenoj jedinoj unuci) i ja se bukvalno slomim.Nije toliki problem u negovanju jer je polupokretna ,maltene nepokretna, mora joj se sve prineti, već u ogromnoj količini negativne energije.

Sa jedne strane jako tuzna tema,a sa druge opet tuzna ali zbog onih koji trpe :(

Kod mene u porodici smo imali i imamo dva potpuno suprotna slucaja,moje bake su u pitanju.
Pokojna baka kod koje sam ja sa 18 godina dosla da zivim jer je oslepela i nije mogla sama,inace caletova majka,je pod stare dane dozivela potpuni preobrazaj. Celog svog zivota nije marila ni zbog koga,ali kada je postala svesna da vise ne moze sama postala je dobrica. E onda je pocela da zaboravlja mnogo sto sta i da se ponasa bas kao dete,ali je bila dobra,bilo joj je bitno samo da ne bude sama,nije joj smetalo ni moje drustvo,ni puna kuca,ni glasna muzika. Smejala se,zezala,pevala sa nama,trazila da joj nadjemo bogatog djuvegiju. Strasni su bili trenuci kada je osecala potrebu da bude korisna pa je pokusavala sama da se okupa,sredi kuhinju ili prepakuje orman sto je naravno iziskivalo da se nakon toga ubijem od posla. Mog imena zadnjih nekoliko meseci nije mogla da se seti pa me je prekrstila u Bilju iako sam ja Ivana. Ali,opet kazem,bila je divna,cak je i znala da se ja ne zovem Bilja i smejala se tome...
Dok,druga baka,mamina mama,je uzas zivi. Zena koja stalno kuka, "umire" vec godinama,jako je bezobrazna i razmazena. STRASNO koliko je samoziva. Sve sto je nekad bilo normalno vise nije,sve sto je nekad volela sad mrzi,tacnije sad uglavnom mrzi sve. Kada je pitamo kako si kaze a sta te briga,kada je ne pitamo opet smo crni. Pre mesec dana je operisala kuk i idalje samo o tome pricamo. Danas je bila na kontroli kod doktora koji je operisao i veoma drsko mu je rekla "sta tebe to briga" na pitanje "kako se osecate". Tako i sa nama prica. Ja ne zivim sa njima,ali mog brata koji sad ima 18 godina proganja,odredjuje mu kad da se vrati iz grada i da li uopste moze u grad,stalno ide za njim i zvoca. Moja majka,koja je inace dvori,joj je za sve kriva i dovodi je u stanje histerije barem jednom dnevno.(baba moju majku dovodi u stanje histerije)
Vodila je moja majka kod lekara pre dve nedelje i pritisak joj bio 120 sa 80,znaci idealan,a njen komentar je bio "samnom sigurno nesto nije u redu,ovo nikako ne valja" . Jezivo crne misli ima i stalno prica kako joj je lose,mracna je i jako negativna.

Mi prosto ne znamo sta sa njom da radimo,niti kako da se ponasamo :dash:

Poslednja izmena:
Zaboravih da dodam sta je meni rekla pre par meseci kada sam bila kod mojih na veceri. Keva spremila pizzu,ja sedim i jedem,a moja braga baka meni kaze "jedi,sine,jedi,ko zna da li ces ikad vise" :eek:

Evo i mene,svratih malo na forum da vidim kako stvri teku kod vas.Danas sam imala dosta težak dan,tačnije poslepodne.Moj deka je non stop otvarao ulazna vrata od kuće i non stop je hteo negde da ide,onako bez cilja. Izlazili smo u dvorište ali na ulicu nikako zbog polupokretne bake koja ne može trčati za njim u periodu kada nisam kod njih. On je danas bio strašno uporan i po svaku cenu da ide,ide,ide i bezbroj puta ....da ide.:mrgreen:Toliko je bio uporan da sam i ja počela da govorim ono što i on.:confused:Veoma je zaboravan,uglavnom ne pamti niti se seća imena ni svoje dece ,i ne prepoznaje ih.Ne može da se seti ni šta je hteo,ni gde je nešto ostavio prethodnog trenutka.Pošto nikako nisam uspela da ga ubedim da ne idemo nikuda i da se sprema za spavanje,stala sam ljutito ispred vrata,izbrojala samo do tri,i povela ga u krevet.:roll:Otimao se bunio se ali je odveden na počinak:eek:Da li ste imale slične situacije i kako ste ih rešavale?
Jer ja nisam sigurna da li sam dobro postupila!:think:

Ma šta nisi dobro postupila, a da ti se oteo na ulici, a predhodno si ga poslušala, šta da ga udare kola ili padne povredi se. Nemoj se brinuti, savesno si postupila. Kada su oni u pitanju, treba brzo razmišljati i donositi odluke, da nas na trenutak ne bi prevarili svojim prohtevima koji nisu dobri za njih. Moja majka je u nekoj fazi ove bolesti kada ima više svesti,ali ima kada neke stvari zaboravi da je uradila, pa insistira na ponavljanju radanje.

Ma šta nisi dobro postupila, a da ti se oteo na ulici, a predhodno si ga poslušala, šta da ga udare kola ili padne povredi se. Nemoj se brinuti, savesno si postupila. Kada su oni u pitanju, treba brzo razmišljati i donositi odluke, da nas na trenutak ne bi prevarili svojim prohtevima koji nisu dobri za njih. Moja majka je u nekoj fazi ove bolesti kada ima više svesti,ali ima kada neke stvari zaboravi da je uradila, pa insistira na ponavljanju radanje.
U pravu si Gotika samo mi je malo krivo što sam morala pokazati zube.:mrgreen:Kad tad to se moralo desiti.:sad2:

Jutros ista priča,da se ide,ide,ide, ....... a ne znamo kuda!:roll:Danas sam prekršila jedan od saveta za negu dementnih osoba.Rekla sam deki da je bolestan tj jako zaboravan. Setih se Floreninog tate i ucene sa lekovima. Spomenuh lekara i njegove savete da ne sme da ide daleko,da sme da šeta samo u dvorištu,da mora da pije lekove,da igra šah i domino samnom i da će tako brzo ozdraviti .Naravno sve to sam izmislila ali upalilo je.Bio je miran kao bubica,kuc,kuc,kuc,da ne ureknem:mazi:

Ako je tako zaboravan najbolje je da zaključavate kapiju. Posmatrajte da li zna da otključa, a ako zna samo sklonite ključ na određeno mesto. Najgore solucija je da deda zbriše sam na ulicu i odluta a onako senilan niti zna da se vrati ni da kaže nekome gde živi. A čak i da ga milicija nađe i dovede vi bi bili krivi što ga niste čuvali.

Tu sam ;)
Ali mi nije radio net:mrgreen:
Sizela sam uvece.Ali je mojoj Leni bio rodjendan pa se nekako kompenzovalo.
U cetvrtak sam cuvala Lenu da joj se nesto ne desi u vrticu jer joj je u petak bio rodjendan:dash:
Ali malera jurcala sam za njom po parkicu ko sumanuta da ne padne(posto je zivahna i ne obraca paznju).Kada je otisla u travu ja stanem da malo predahnem i pozovem je da se vrati.Normalno ne slusa:mrgreen:
Kad se smilovala da se vrati saplete se u travi i vrisak:eek:
Padne i udari usnom u panj koji je bio u travi:sad2::besna:
Nista strasno sto je pala,nije vazno ni zbog krvi ali sok sta ce mi cera reci....
A njena reakcija :"Nije vazno ,pa sta to je mogla i kod mene da uradi":heart:
Tako da je moja Lena bila ranjenik za svoj rodjendan:rida:
Ali nije joj nista smetalo da divlja po igraonici do besvesti 4 sata.
Bila je neumorna i srecna:zag:
Hvala sto ste mislili na mene:zag::heart:

Florena baš si nedostajala, prvo sam pomislila da ti se nešto desilo sa zdravlljem, pa da si negde otputovala, nije mi palo napamet da ti se pokvario komp. Tu su bili Kaja, Dekada sa svojim korisnim savetima, i Vilus čija priča potvrđuje pravilo. Bez obzira što je tvoja priča tužna kao naše, ti je začiniš tvojim specifičnim humorom. Ali tvoji saveti i priče, kao i priče svih, nas su nam u ovim trenucima potrebne.Piši.

Jao Vilus kako mi je to poznato:roll:
I moja mama je uvek bila samoziva i od kada znam za sebe vecito je bila bolesna i umirala:dash:Tako nas je kao decu traumirala da je to strasno.
Kao videcete kad vam otac dovede macehu kad me ne bude bilo i td..
Da ne pricam da posle neke njene operacije perianalne fistule(tada sam imala12god.)da sam morala da vodim celo domacinstvo.Da kuvam, idem na pijac i vodim racuna o bratu i sestri.
To radi i sada.Sta ces ti kad je umrem i tako to:whistling:
Ali za razliku od tada sada imam odgovore na te njene gluposti i ne pogadjaju me toliko.
Obicno joj odgovorim ;"ok.pa sta ides tamo da nas docekas":zper:
I odmah ucuti.Ali je nemoguca sa svojim zahtevima i svojim zdranjem.
Ugojila se ima negde oko95kg a niska je(smanjila se):eek:
I zvakala bi non stop a ne sme.Shvatila sam da ne mogu da joj drzim dusu u sakama.
Kako hoce tako ce joj i biti ja ne mogu da joj pomognem vise.
Svaki moj savet se zavrsi svadjom.
Najgore je sto je pocela da dzepari tatu:zcepanje:
Sta radi sa parama sam Bog sveti zna.:whistling:
Ne priznaje ni da je uhvatis na delu:rotf:
A tata ne moze da se pomiri sa sudbinom od postene zene i to svoje je doziveo da ga izdjepari i to ne jednom:rumenko:

U pravu si Gotika samo mi je malo krivo što sam morala pokazati zube.:mrgreen:Kad tad to se moralo desiti.:sad2:

Necu da te plasim ali obicno ljudi koji su tesko bolesni i smrt im" kuca "na vrata gledaju da ustanu iz kreveta ili da odu od kuce. Samo da nisu tu.
Ne znam zasto ali sam to dosta puta videla.Pogotovo dok sam lezala na kardiologiji:eek:
Zakljucavajte kapiju da ne zavrsi negde pored puta pa vas ne opra ni Sava ni Dunav.
I Goti hvala sto mislis na mene:zag::heart:

Flori zaista si nam nedostajala, da nas malo razvedriš.Nekako se lakše diše kada si tu sa nama.:zag::heart:Od juče kapiju zaključavamo pod izgovorom da se od jakog sunca i vrućine zaglavila.Da deka ne pije lekove za smirenje mislim da bi razvalio kapiju od silnog cimanja:huh::sad2:
A tvoja mala Lenica hoće da bude u trendu.Danas u trendu su napućene usnice.A što ne bi i ona imala pa makar za rođendan i još tamo iza neki dan.:rumenka::zurka::rodjendan:

Dekada samo napred, biće tu raznoraznih situacija, a ti očigledno umeš tvoj posao da radiš dobro.
Ajoooooooooj Goti,danas sam imala i bračne ponude od deke:eek::rumenka::huh:Baš mi je bilo neprijatno.Kažem ja njemu da ne dolazi u obzir i da je stariji od mene 30 godina a on meni da smo mi jedno za drugo:eek:.Ma džabe sam ga ubeđivala on ne odustaje pa ne odustaje.Na svu sreću baka nije bila prisutna.Leleeee.......ne znam kako ću rešiti ovo ako se ponovi. :think:

Ajoooooooooj Goti,danas sam imala i bračne ponude od deke:eek::rumenka::huh:Baš mi je bilo neprijatno.Kažem ja njemu da ne dolazi u obzir i da je stariji od mene 30 godina a on meni da smo mi jedno za drugo:eek:.Ma džabe sam ga ubeđivala on ne odustaje pa ne odustaje.Na svu sreću baka nije bila prisutna.Leleeee.......ne znam kako ću rešiti ovo ako se ponovi. :think:

Haa, ne mogu da verujem, a skoro sam pre neki dan mislila šta ako te spopadne i krene sa takvom idejom, i sama znaš i čitala si sigurno o tome da oni nemaju pojma, i nisu svesni toga. Daleko bilo, katastrofa. Ma ništa ubeđuj se ti sa njim boli te uvo, ako te napadne onako direktno pa bre brani se, ne znam. Plaši me i baka,ako nije svesna kakva je to bolest, da li će biti ljubomorna, ne mogu da verujem:eek:.Malo je glupo da baka bude ljubomorna u tim godinama, auuuuu.:eek:

Hahahaha:zcepanje::zcepanje:
Znala sam:zcepanje: to si morala da procitas u ranijim postovima.
Ko ti je kriv kad ne citas:zcepanje:
To je faza bolesti kada ce se on i skidati go.
A ne samo da te prosi.A babu nece ni videti u tim fazama:zper:
Nego se postavi STAVARNO strogo kao da je malo dete.
Izgrdi ga.Nema ubedjivanja ni filozofiranja.A ti fina:))
Vidis i sama da nije svestan.
Samo se ne boj ne moze ti nista:zper:
A on je vec zaboravio da te je prosio:(

Poslednja izmena:
Ja sam znaci dobro prosla sto nemam deke,mislim strasno :confused:

Moja baka se strovalila niz stepenice pre neki dan :dash: Isla sa mojom majkom kod lekara i u povratku sretnu komsinicu i posto baka ima potrebu da se prepodobi kada vidi nekog poznatog,malko se zanela i omasila stepenik,skotrljala se niz jedno 5-6 stepenika i zveknula glavom o zid. Jadnica se izubijala propisno. Poremetila protezu kuka pa su morali da joj namestaju. Sad je sve boli,jedva hoda :dash: Ali je od pada jako fina i dobra :eek: Ne mraci,pa pocinjem da se pitam da nije taj udarac u glavu nesto poremetio...

Joj boze,ja ne zivim sa bakom pa me ne muci mnogo,ali zestoko brinem za majku,i ovako je jadnicica na ivici nervnog sloma. Ta ista baka je nju maltretirala celog zivota i sad sve to propisno zasolila.

Kako se vi borite? Kako ostajete normalne pored svega? Ko moze bas u svakom momentu biti svestan da je to bolest,a ne cist bezobrazluk???

1. Otupiš kao vo i ništa ne primećuješ
2. Kad je situacija suviše oštra - popiješ Bensedin
3. Kad ne pomaže ni to, onda se izvičeš koliko god si u stanju (preporučljivo je na svakih par meseci) :mrgreen:

Back