Deca 1-3 godine (toddlers)

Ahaha luda si Kvinsi :) Joj,mene uplasilo ono da "ne mozete dete naterati da vas poslusa osim ako ga fizicki ne povredite ili psihicki slomite". Bice da ja lomim psihicki, jadna moja mali deca :) Kad dreknem, svi se postroje. Sto bi rekla moja koleginica "moja se deca ne smeju od mene ni prekrstiti" :)
Ali ima istine, i te kako. Dodala bih i da ponavljam po 100 puta odgovore na postavljena pitanja."Mama koje je ovo drvo?" ja: "Jabuka duso, rekla sam ti i juce", ona, nakon 5 min:"Mama koje je ovo drvo?" ja: "Jabuka duso", ona:"Mama koje je ovo drvo?", ja:"Sta ti mislis duso?", ona:"Jabuka" :))) Znaci, sve znaju prasici :)

ja sam pochela da ga uchim neke stvari,a da toga nisam ni svesna ... :zper:... pomeri se OD televizora (pomerio se 10 cm mukica, gledao Rudolfa kako kuva :D) ... pomeri se DO stola molim te ... i pomerio se DO stola , malo je gledao gde je sto, pa ishao unatrashke, ali pomerio se ... WOOOOWWWW ... :zcepanje: .... i primetih neshto : od kad je bio beba, ja govorim njemu: molim(u smislu daj mi) i hvala ... i pochelo je da funkcionishe ( josh mnogo ranije ) ali sada kad kazhem molim, da mi chak i dudu iz usta ... :heart: ... ima neke kocke koje obozhava I dok slazhemo neshto, ja automatski govorim : onu zhutu mi daj ... ili stavi veliku plavu ... koliko sam primetila, mislim da pochinje da konta boje ... ili se varam? sa koliko bi trebalo ovako neshto da zna ? ... on ima 18 ipo meseci

mi u kuci svi obavezno koristimo molim i hvala u komunikaciji, a primetila sam da to nije slucaj kod svih. jednom bila komsinica i ja kazem mm-u :"ajde molim te dodaj mi tu ciniju iz kuhinje","a, srce si, bas ti hvala", a komsinica se izbecila u cudu i sapuce mi " sto ga molis, muz ti je" :lol:

ps. i ja koristim uglavnom duso, ili ljubavi na kraju recenice, a srazmerno broju puta koji ponavljam nesto, tako to "ljubavi" izadje iskrivljeno ili preterano naglaseno (dok brojim u sebi :lol: )

Poslednja izmena:
Pozalih se drugarici da mi se cerka stalno nesto izvinjava, a ona mi rece: "pa i ti to stalno radis" :) Mi stalno molimo i zahvaljujemo se, a ja cesto recenicu pocinjem sa "izvini sto ti smetam"ili "izvini sto te prekidam". Oprostite, izvinite, molim, sto bi rekao Dusko Dugousko u operi :)

moj stariji sin savladao boje sa teskom mukom sa oko 3,5 godine, vec sam mislila da je daltonista :lol:
mladjeg jos ne forsiram, ne ispitujem, sve kontam da je rano.

Ja sam mislila da oni jos ne kontaju boje. Tj da ne znaju sta je crveno vec da tu rec povezuju sa oblikom ili sa bas tim objektom. Eto, nisam mu dzaba govoria dodaj mi molim te zutu kocku :cepanje: a bila sam ubedjena da ne konta pojam boja.

On isto zna za molim i izvoli ali se uglavnom zezne pa kada mu damo nesto on kaze "izvoli" (jer je navikao da to cuje kada dobije nesto). Neki nas rodjak, koji je stariji od Junior godinu dana sada uci madjarski (srpski zna i sve razume ali jako malo prica, kod kuce pricaju srpski, tat zna madjarski a mamaisto uci, ali da ne duzim :D). Bili mi kod njih i odneli klincima cokoladu i kazem ja njemu tesek (izvoli) on kaze koszonom (hvala)sve na madjarskom. Pricamo mi tako i s vremena na vreme on pokaze cokoladu i kaze tesek (izvoli) :heart: Sta li je u njihovim glavicama? Unapred se plasim jer Junior razume 90% madjarski i neke standardne izraze na srpskom, ali kako ce se snaci u englesko-malteskom vrticu unapred se plasim :sad2: Mislila sam napisati izreze koje koristi foneticki vaspitacicama, da i njima i njemu olaksam bar u pocetku.

Ija opusti se. Vazno je da klinci znaju ko koji jezik govori. Tako oni definisu sa kim ce kako govoriti. Ako ti pricas madjarski, nastavi da sa njim tako govoris, videces kako ce brzo poceti da govori engleski u vrticu. Bilo bi dobro da tata sa njim prica srpski, onda biste napravili malog poliglotu sa 5 god :) Moja drugarica je bila dadilja jednoj porodici u kojoj klinci govore 4 jezika, najstarije ima 9 a najmladje 4 god. Dadilje su ima uvek sa Balkana, mama prica svedski, tata francuski, a u skolu idu na engleskom. Ludilo.

Ija opusti se. Vazno je da klinci znaju ko koji jezik govori. Tako oni definisu sa kim ce kako govoriti. Ako ti pricas madjarski, nastavi da sa njim tako govoris, videces kako ce brzo poceti da govori engleski u vrticu. Bilo bi dobro da tata sa njim prica srpski, onda biste napravili malog poliglotu sa 5 god :) Moja drugarica je bila dadilja jednoj porodici u kojoj klinci govore 4 jezika, najstarije ima 9 a najmladje 4 god. Dadilje su ima uvek sa Balkana, mama prica svedski, tata francuski, a u skolu idu na engleskom. Ludilo.

Znam ja da ce sve biti, ok ali ipak malo brinem kako ce biti u pocetku :sad2:

Kumina deca su sa dve godine pricala 3 jezika perfektno. Madjarski sa mamom, i bakom, rusinski sa tatom i drugog babom&dedom, i srpski sa mamom i tatom kada su zajedno (Kum i Kuma govore srpski kuci jer im je to jedini zajednicki jezik osim engleskog). Ja se samo brinem kada krene u vrtic i skolu da mu necu moci pomoci jer ne znam malteski, a on ga mora uciti i polagati za maturski. Mada verujem da ce sve to on upiti kao sundjer.

Stigla juce hranilica i olaksala mi zivot. Suprug danas kaze, bas zeznuto vreme, svaki dan sunce, ni ne znas koji je dan. Mislim se u sebi, jer se zalis ili se hvalis :cepanje: Bili danas na kupanju nogu (voda je jos uvek dosta hladna). Junior je uzivao do trenutka kada sam krenula da ga stavljam u kolica. Joj dreke. Ali cim sam ga ugurala ucutao je. Rekla sam mu da cemo sutra ponovo doci, i preksutra i tako sve do oktobra ;) Ne verujem da ga je to imalo utesilo.

..aleksej pishki u noshu bar pet puta na dan.. :klap:
..dodushe, nosi noshu i trazi da ga skinem i viche " kakio saaam" :lol:
omashi i vreme i radnju :rotf:
..chim josh malo otopli i jaksha bude duze u vrticu prelazimo na gacKe i igranciju.. :aha:

..kod jakshe u grupi ima devet dechaka i tri devojchice, a on je za ovih nedelju dana
zapamtio samo imena od njih tri.. :lol:
..chak ni vaspitachicino.. :rotf:

Novka, sta ga briga, zapamtice ako ga bude zanimalo. ;)
Mene oduvek fascinira koje Vi prosvetni radnici pamcenje imate.
Moja mama zna sve djake od pre 20 godina.
"I kumu od tetkine jetrve, pa njene komsinice snajina zaova. E pa to je njen sin/cerka. Isli kod mene u skolu."

Al majke mi fantasticno :)

..pa to sam i rekla, chich, zapamtio shta ga zanima.. :lol:
..naravno, razlog je shto je (ja mislim) najstariji u grupi,
a devojchice su naprednije po govoru i veshtinama socijalizacije, pa su se nashli.. :)

..a oko pamcenja, to ide s godinama, mada rad sa ljudima polira tu sposobnost,
ja uredno otpozdravljam svima koji mi se jave na ulici, na koncertima, po kaficima, autobusima,
iako pojma nemam jesu li mi komshije, drugari velike dece iz shkole ili bivshi djaci.. :mrgreen:
..one tekuce popamtim likom odmah, a imena iza nove godine, ako i tad :rumenko:
pa se ispomazem onima koji se zalepe iz nekog razloga u prvim danima
(zapamtish peru, a ostali su "ti ispred pere, ti pored pere" itd :mrgreen: )
..neka imena brkam (ukrstim imena) do poslednjeg dana, naviknu se ljudi, ustaju obojica.. :mrgreen:
..mada taj trip rodbinsko-komshijski nemam,
prevelika je sredina da bih to imala ikakve shanse da dozivim.. :)

..pa to sam i rekla, chich, zapamtio shta ga zanima.. :lol:
..naravno, razlog je shto je (ja mislim) najstariji u grupi,
a devojchice su naprednije po govoru i veshtinama socijalizacije, pa su se nashli.. :)

..a oko pamcenja, to ide s godinama, mada rad sa ljudima polira tu sposobnost,
ja uredno otpozdravljam svima koji mi se jave na ulici, na koncertima, po kaficima, autobusima,
iako pojma nemam jesu li mi komshije, drugari velike dece iz shkole ili bivshi djaci.. :mrgreen:
..one tekuce popamtim likom odmah, a imena iza nove godine, ako i tad :rumenko:
pa se ispomazem onima koji se zalepe iz nekog razloga u prvim danima
(zapamtish peru, a ostali su "ti ispred pere, ti pored pere" itd :mrgreen: )
..neka imena brkam (ukrstim imena) do poslednjeg dana, naviknu se ljudi, ustaju obojica.. :mrgreen:
..mada taj trip rodbinsko-komshijski nemam,
prevelika je sredina da bih to imala ikakve shanse da dozivim.. :)

Isto tako. Jos ako necije ime prekrtim na samom pocetku, ne gine mu da do kraja godine nosi to prekrteno ime. U pocetku im bude smesno, ali se vremenom naviknu. Nekada krene i ostatak razreda da ga zovu po tom imenu :cepanje: Mada, prve dve generacije znam po imenima, cak znam i odprilike koju su ocenu imali kod mene. Najvise pamtim situacije kada je neko prepisivao i to u te detalje da znam u kojoj je ucinici bio, koji je kontrolni prepisivao, i sta je smislio kao "izgovor" :roll: Likove pamtim godinama, pa se par puta desilo da pozdravljam zenu i znam da je od nekud znam, da bi se ispostavilo da je bila spremacica u mojoj srednjoj. Jednom-dva puta vidim nekog zapamtim lik dosta dugo. S druge strane imam problema sa imenima. Narocito kod djaka, nekada ih preimenujem, nekada ih zovempo prethodnim djacima, a nekada ne zpamtim ni ime ni prezime :rumenko: Narocito onih djaka koja su sredina, niti su dobri, niti su jako slabi, niti su bucni, niti su aktivni (ja ih zovem sivi).

Jedna poznanica je stala u Uscu pre bioskopomi raspricala se sa jednim poznatim likom/politicarem. Kada su zavrsili razgovor okrene se ona prema suprugu i prokomentarise: "bas divan mladic, gde li sam mu ja predavala, tako mi je poznat". Naravno, bio joj je poznat sa TV-a, i nikada mu nije predavala. A lik je garant mislio ko li je ova zena :think:?

Ja sam imala slicnu situaciju u Mercatoru. Dve nedelje nakon porodjaja najzad odem ja u civilizaciju. Cekajuci zenu na sirevima, vidim poznato lice i pocnemo pricati. Pitam ja zenu "odakle va ja znam" Kaze ona "Ija, iz skole". Pitam "koje skole" Kaze "skole engleskog" Na sta ja odgovorim "ali ja nikada nism radila u skoli engleskog" :dash: A ona ce: "Da, ali si isla proletos kod mene dva puta nedljeno na engleski" Bas mi je bilo neprijatno,sva sreca pa je ona extra zena, pa mi nije uzela za zlo. Ali me je bas bilo blam.

Imam situaciju br.2 Dakle, napisala sam na temi sve i svašta pre ne znam koliko dana prvo veliko histerisanje gicanovo, ovo je drugo. Svačije gledište, mišljenje je dobrodošlo. Dal će biti uvaženo ne znam :mrgreen: al rada sam da vas čujem, tj željna šta više!

Desilo se pre 3 dana. Pokupim ja njega iz vrtića i krenemo u šetnju. Sve beše divno, radili stvari kao i obično,on super.
Dodjemo do prodavnice,on krene unutra, reko nemamo para a kad nemamo para ZNAŠ da ne idemo u prodavnicu i povučem ga malo da se vrati. On poludi i počne da viče, i stenje i to. Opet krene, ja ponovim i kao kad tata dodje doneće pare pa ćemo onda ići, sad ne možemo. On opet. 3,4 puta. Da bi mi se potom oteo i potrčao u suprotnom pravcu neg tamo gde sam ja krenula, tj na put, veoma prometan put! Pored te pešačke je biciklistička odmah, motori i to pa jako prometan put tako da sam se malo je reći odsekla od života! Al kako ga vraćam, povučem za ruku (malo grublje priznajem) on tako ponovo i ponovo kao da mu je cela poenta samo kontriranje meni iako dobro zna šta je put, automobili i sve.
Sve vreme je vikao, njakao se, sred bela dana, ljudi gledaju, ja u zemlju da propadnem! Ja ne pridajem pažnju ljudima koji blenu kad je manji incident u pitanju, al ovo je bilo užasno.
Onda sam ga podigla da ga odnesem sa mesta zločina al on mi se tu bacaka a brate veći je od mene skoro :lol:, spustim ga i opet pokušam da pričam s njim, da ga tako smirim on pocrveneo od urlanja, ne sluša, gotovo, pada na zemlju i dernja se Kao ona najgora, najrazmaženija deca na svetu!
Mame mi moje on ovih par dana nije moje dete, ja njega ne poznajem. Nekako ga smirim, iskreno ne sećam se kako, skrećemo u ul koja je manje prometna, on kao neće više bla bla da bi sekund kasnije opet krenuo ka putu i opet ga vraćam nazad i opet isto samo što sam ovde mogla da ga ignorišem jer nema kola tako da sam samo prošla reko ma ostani ti tu aj ćao i on mama mama i dere se i nosi mama.
Zajedničko tim njegovim ispadima je to što je uvek umorniji kad se to desi.Al to nije izgovor naravno. Ja ga nosim jer je koma vidim i rekla sam mu da će dobiti batine kad dodje kući i to.Onda opet histerija kod vrata jer sam ga spustila da otključam.Ma šta god da sam uradila što on neće...
Stižemo kući on beži od mene!Eeeeej, on koji nikad batine nije video!Ja reko jel to lepo bla bla...I puknem ga po kuzi 2 puta, po peleni...nije osetio, nije ni zakukao a ja nisam htela da ga konkretnije mlatnem jer nisam bila sigurna dal uopšte treba to da radim jer kao prošlo je 2,3 min od incidenta pa kao kad nisam odmah...Al kako odmah, kako na ul da ga puknem?! I krivo mi je!Krivo mi je što ga nisam izudarala da me zapamti!Znao bi on jako dobro zašto je to, msm nije beba da zaboravi odmah.
I ja hoću da me gleda i da pričamo o tome on neće da me gleda već se gura kod mene da ga zagrlim i ja ga grlim, tj onako oko struka, sedimo, ja suze lijem kao konj!Ćutimo min, dva oboje.On ustane i kao sve cool a ja uplakana Kao da mu dam ne znam šta da se igra reko ne može, bio si bezobrazan ideš odmah na spavanje. Otišao je, nije se bunio.
Sutradan za dnevno spavanje , probudio se uz plač, jako je malo spavao i ja reko možda se probudio jer mu curi nos jer uglavnom je to razlog i da mu izduvam, on me brate gura iz sve snage.Ja posle reko ajd ejoš malo spavaj malo si spavao on neće pavanje i dernja se i plače i vrisne iz sve snage neće pavanje i krene da me udara iz sve snage! Odakle toliki bes?!On koji je oduvek bio pozitivan i vedar i nasmejan i ne nervozan...Zato me toliko sve i čudi.

Meni su ta dva dana toliko bila teška, kao dve nedelje. Znači zanima me sve što imate da kažete na tu temu, zaista.

Back