Pumpaj Dinstanović
Zaslužan član
- Poruka
- 105.126
Зато што код Скилице сам и пронашао нешто и Кекавмена што инсуинира на спис међутим већ Зонара не! Псел због свих функција и посла на универзитету и одласка у манастире и израда варских монографија би за такво дело морсо знати а ако би он знао знала би ова двојица као и многи други.
1204. остављам као могућност да је могсо отићи на запад.
Овако не видим никскву логику у чувању таквог дела у манастиру нетакнуто.
Отприлике као кад би сад нашли историју Срба из 10. века на стсрословенском у Милутиновом манастиру у Јеросалиму где га је однео Ђурађ Бранковић у Удине.
Спис садржи церемоније на српском двору , монографије владара , читаву историју Срба у прадомовини до доласка на Балкан.
Онда га је преписао Нострадамус и некско објављен у Смстердаму 1666.
Дакле Цариград је био озбиљно место са универзитетом науком , историчарима , књижевницима , дипломатсма којима би спис био од огромног значаја а он сакривен у манастиру то не спис монаха већ спис романског цара најзмсчајнијег писца своје епохе и Визснтије уопште у ранијем средњем веку.
Ово је толика глупост дс већу нисам могао чути.
Дакле ово је већа теоријс завере од завере.
Дакле био је доступан у Цариграду био је предаван у школама Европе али једноставно никог није занималло историчари су писали шта су хтели.
Далле све лажовчине до лажовчине једино Порфирогенит ховорио кско јесте и нико гс није служсо ни читао а он све време доступан у Цариграду.
Niko nije rekao da je taj izvor bio dostupan i poznat. Da jeste, ne bismo naprasno imali jednu belešku iz XIV stoleća i neko bi nešto pominjao. Dakle, nije.
I nisam nigde napisao da je čuvan sve vreme u Petri. Mi ne znamo gde je bio sve vreme 1361/2. godine.
I sad krećeš bezveze u nekakvu ljutitu tiradu. Hesihije Aleksandrijski je u V ili VI stoleću napisao leksikon koji je najveće delo za proučavanje starih slojeva grčkog jezika. Zahvaljujući njemu dosta reči je očuvano. Pa delo gotovo niko nije znao da postoji pre nego što je bilo štampano 1514. godine zahvaljujući Marku Musuru. Nijedan humanista, nijedan renesansni čovek, pre toga nije ni čuo za nj.
I nisi mi bio jasan, je li Miroslavljevo jevanđelje 100% falsifikat ili nije?