Ovu, prvu stavku, preskočio sam iz razloga što, kako sam kaže, uopšte nije argument da se radi o falsifikatu.
Vidi se da je Šargić tu nešto pokušao da se informiše šta su istorijski izvori, ali se sav pogubio. Prvo, ako nešto nije primarni istorijski izvor, to ne znači da nije uopšte izvor. On kao da tretira tih nekoliko rečenica iz
DAI i preslikava ih na čitavo delo. Dakle, ako Porfirogenit piše o nečemu i više vekova udaljeno, to znači da celo delo ne može biti (uopšte) izvor? Besmislica.

Kao da na momente čovek zaboravlja da to delo ima cele 53 glave, te o čemu se, zapravo, sve govori tamo.
Potom, imamo ovde i potpuno nedoslednu primenu. Šargić ispravno komentariše da Porfirogenit piše u ovom konkretnom detalji oko cela tri veka kasnije i da se, zato, mora uz ogromnu dozu rezerve uzeti sve što piše tu, usled čega i mnogi smatraju upravo da je dotična priča u ogromnoj meri, ako ne i u gotovo celosti, plod Porfieogenitove mašte (ili nekog njemu bliskog, možda malo starijeg, izvora).
Ai s druge strane, on upada sam sebi u usta, jer se poziva na izvore da su Srbi Dačani, Geti, Tribali,...što su sve znatno pozniji izvori, koji nemaju nikakve veze sa tom antičkom epohom. Da dodatno poentiram to, koliko toliko kasni izvori, koji su proizvod rane istoriografije, koja se razvija počev od vremena humanizma i renesanse, otvorio sam ove dve teme:
Mavro Orbini: Bosanci su autohtoni balkanski narod, a Srbi došljaci iz ruskih močvara
Turci kao Trojanci i srce antičke kulture - od humanizma i renesanse do turske autohtonističke škole
Najlakše je istrgavati stvari iz konteksta i posmatrati, primera radi, isključivo Srbe. Kada se proučavaju i slučajevi razvoja istoriografije kod drugih naroda, sve ove iluzije padaju u vodu. To je slučaj i da ovim Šargićevim argumentom.
A što se tiče ove besmislene opservacije da
DAI treba zabraniti, ostaviti po strani...ne znam šta da kažem sem da se vide uticaji vremena dok je studirao teologiju. Upotrebio je čak i termin da je
DAI citiram,
apokrifna knjiga.
Ako išta, sad je jasno odakle
@Kole11 upija verno i nekritički sve tvrdnje, te ih ovde reprodukuje. Kole11 je nedavno sastavljao
spisak istorijskih izvora za eliminaciju. On vremenom raste sve više i više; dakle, to je ta Šargićeva škola o uvođenju
Index librorum prohibitorum za istorijske izvore.

I to, svakako, ironije li.