Da Vinčijev kod

Sibila:
Da li je neko čitao nešto od ovog pisca, npr. Da Vinčijev kod. Ako jeste volela bih da prodiskutujemo.

Klasican krimi roman...Ali veoma pametno osmisljen.Nisam citala nista drugo od njega(nije mi doslo pod ruku).Mene je bas zainteresovao pa sam cak malo istrazivala ta tajna drustva...mislim,samo u teoriji :lol: Nije lose...

den braun izvlaci sve svoje kao dokaze iz da vincijevih slika... mislim - mogla sam i ja da nacrtam mariju magdalenu pored isusa hrista na tajnoj veceri - i jel bi se digla tolika galama? ne bi... tako da.... svejedno mi je sta den braun kaze, kad se sve to svodi na da vincijeve slike, koje je on mogao da naslika kako zeli...
ni ja mu ne verujem ni rec :-)

Ne razumijem cemu tolika frka oko tog Koda?!
Uzeo covjek, pa napisao knjigu, i dobro.
Mislim, sta su se svi uzjogunili, pa Braun je pisac, i valjda kao takav moze u svoju knjigu da trpa sta hoce. Ako se ne varam, on na pocetku knjige kaze par stvari koje su cinjenice, tj. koje su istinite, a za ostalo... kako kome odgovara, neka tako shvati knjigu.
Pa to je triler, ljudi moji, a ne, ne znam ti ja sad - vodic kroz istoriju, umjetnost, razne kultove i sl.!

Upravo tako. Prochitala sam Andjele i demone kao shto sam pre toga chitala Sheldona, Ladlama ili Morela. Ne znam zashto su se ljudi toliko primili da dokazuju ili opovrgavaju teorije koje je Braun izneo. Pa to je samo roman.

Pročitala sam i Anđele i demone i Da Vinčijev kod i meni se nije naročito dopalo. Ne razumem kako je knjiga postala baš toliko popularna, mislim zanimljivo je dok čitaš, ali ništa bolje od prosečnog holivudskog akcionog trilera. Malo su me iznervirali neki momenti, na primer kada lik iskoči iz aviona, ali ne pogine jer se drži za neko platno koje mu je poslužilo umesto padobrana !?!

Pa, da. A jesi li primetila odsustvo bilo kakvog osećaja za dočaravanje. "Sonijer se uhvatio za Karavađa"... mislim, kog Karavađa. Daj, reci da i mi zamislimo!
Oni koji žive u Parizu (u gornjem postu je link Den Braun je loš) kažu da knjiga obiluje gomilom netačnih podataka.

to je jednostavno stivo za opustanje...mora i toga da ima jer ne mozemo non stop citati ozbiljne knjige...po meni to je na nivou dobrog casopisa i ne kapiram kako nekoga ta knjiga moze da navede na razmisljanje????

Mozhe, mozhe. Andjele i demone sam morala da chitam uz redovno izlistavanje vodicha kroz Rim da bih sebi docharala kako izgleda koja fontana i gde je to glavni junak stajao. Mislim da bi bilo bolje da se on malo vishe potrudio oko tih opisa, ali ne bunim se.

Cayca:
Mozhe, mozhe. Andjele i demone sam morala da chitam uz redovno izlistavanje vodicha kroz Rim da bih sebi docharala kako izgleda koja fontana i gde je to glavni junak stajao. Mislim da bi bilo bolje da se on malo vishe potrudio oko tih opisa, ali ne bunim se.
:-D :-D :-D
hahahahaha zanimljivo...mislim da je lakse odgledati film....ali isto sam se i ja tripovala kada sam citala andjele samo sam se na kraju zapitala cemu sve to????

Chitao sam Andjele i demone, Da Vinchijev kod i Digitalnu tvrdjavu.
Knjige su genijalne... Den Braun je knjigu napisao kao dokumentarac teorije zavere, a vi koji mislite da je to obichan Triler verovatno ste pomalo plitki i ne umete da chitate izmedju redova...
L@ki

PS: Izvinjavam se ako sam nekoga uvredio ovim postom... to mi niposhto nije bila namera...

Postoji izreka "Babi se snilo ono shto joj milo". Ja volim trilere i ja cu to chitati kao triler. Neko ce chitati kao svojevrsnu istoriju umetnosti. Neko kao dokumentovanje teorije zavere. I niko od nas ne mozhe da kazhe za druge da nisu u pravu. Razlika je samo u mogucnosti dokazivanja.
Ne mozhesh da kazhesh da je neko plitak zato shto ne zheli da se zamara pretpostavkama "shta bi bilo da je bilo, a da bude". To je circulus vitiosus.

Knjiga je ok da se procita ali ako pocnes da razmisljas o njoj ili procitas nesto na tu temu od nekog drugog pisca onda vidis da je Mirjam za to literatura za napredne.Za ljubitelje trilera preporucujem SLUCAJ PUTOKAZA od Ijan Pirs cisto da razmisljas malo duze.

Hm, nabasala sam na ovu sliku na Googlu. Vilerov goblen "Tajna Vecera" (zna se da su svi Vilerovi gobleni radjeni po uzoru na originale (u ovom sluchaju na Da Vinchijevu Tajnu vecheru))
Za one koji su chitali "Da Vinchijev kod" i znaju o chemu se radi:
Pogledajte osobu sa Isusove desne strane- da li vam lichi na mushkog apostola? Meni se chak chini da ima i zenske grudi, a i nosi prilichno slichnu odecu Isusovoj, za razliku od drugih apostola. Pogledajte...

2360-6.jpg

A ovo je Da Vinchijeva slika: mislim da i tu nema spora shta je slikar hteo da nam pokaze (Isus i pomenuti apostol su chak isto odeveni, ali su boje suprotno rasporedjene, shto opet neshto znachi):

lastsupp.jpg

svi ste na neki nacin u pravu....i oni koji podrzavaju pisca a i oni koji su protiv njega...zaista je tesko posle 2000 godina vere u nesto ,u sta veruje vecina ljudi,sada odjednom svariti podatak da je sve neka vrsta farse.i meni samom nije bilo lako ,kada sam zavrsio sa citanjem,ali sta je tuje...svaki podatak mu je istorijski istinit....nedavno sam gledao na DISCOVERY-ju dokumentarac o knjizi...a posle filma je objavljeno da je Brown dobio sudski spor protiv drugog autora koji je tvrdio da mu je ukraden materijal iz knjige koju je on vec ranije objavio....licno,na hriscanstvo gledam kao na religiju ljubavi i tolerancije,a sad,sto je crkva to iskoristila kao orudje za kontrolu nad ljudima.....to je vec druga stvar....znate da su na lomaci spalili Djordana Bruna,..da su Galilea osudili na dozivotni kucni pritvor ....a danas vatikan ima svoje observatorije u Arizoni i Teksasu!!! verovatno se nadaju da ce jednoga dana moci da vanzemaljce preobrate u katolike......

Robert Landgon tumaci knjigu na osnovu Da Vincijevih slika koje su slikane u 14 veku, a Biblija je pisana u 4 veku..takoreci pisana...veze nema....
Onda Pravoslavna CRkva se ne pominje... a katolici su skloni Cudnom ponasanju...
U Pravoslavnoj Bibliji se ne osudjuje Marija Magdalena ni na jednom mestu dok je katolici do druge polovine dvadesetog veka tretiraju kao prostitutku... Znaci ono sto mu se nije poklapalo pisac je iskoristio i napravio jos jednu teoriju zavere,,nista posebno ali moze da prodje u moru knjiga tipa "kako osvojiti muskrca na 10 nacina, sponzoruse, razna opela politicara itd...
U DEkodiranju Da Vincijevog koda , jedan gospodin je lepo objasnio pitanje vere... rekao je, parafraziracu da je zauzimanje bilo kakvog stava sto se tice religije bitno obaviti vertikalnim putem, a ne biti ponesen horizontalnim shvatanjem koje prihvataju ljudi koji nisu spremni da se osmele i veruju na nacin na koji njima odgovara...cistog srca...
I ofre je pricao o tome...hedonizam pre svega...verovanje na onaj nacin an koji nama odgovara...naravno noramalan...bez ugrozavanja drugih...
Knjiga nema odredjenu knjizevnu formu,,klasika,,,triler,,,teorija zavere na koju se vecina ljudi "pali", zargonski...da ne upadnemo u kolotecinu...

boricio:
svi ste na neki nacin u pravu....i oni koji podrzavaju pisca a i oni koji su protiv njega...zaista je tesko posle 2000 godina vere u nesto ,u sta veruje vecina ljudi,sada odjednom svariti podatak da je sve neka vrsta farse.i meni samom nije bilo lako ,kada sam zavrsio sa citanjem,ali sta je tuje...svaki podatak mu je istorijski istinit....nedavno sam gledao na DISCOVERY-ju dokumentarac o knjizi...a posle filma je objavljeno da je Brown dobio sudski spor protiv drugog autora koji je tvrdio da mu je ukraden materijal iz knjige koju je on vec ranije objavio....licno,na hriscanstvo gledam kao na religiju ljubavi i tolerancije,a sad,sto je crkva to iskoristila kao orudje za kontrolu nad ljudima.....to je vec druga stvar....znate da su na lomaci spalili Djordana Bruna,..da su Galilea osudili na dozivotni kucni pritvor ....a danas vatikan ima svoje observatorije u Arizoni i Teksasu!!! verovatno se nadaju da ce jednoga dana moci da vanzemaljce preobrate u katolike......
Ja mislim da svako treba da veruje u Boga na svoj nachin. Lichno neke stvari iz Novog zaveta mogu da prihvatim i da verujem u njih, jer kad ih dublje protumachim one su samo slika svakodnevice. Ali je nzato Stari zavet velika enigma i mislim da je tu Crkva mnogo zabrljala u popravljanju nekih stvari, ili u njihovom skrivanju, otkrivanju... Bog tamo nikako nije opisan kako slika i prilika savrshene osobe.
I pricha o Mariji Magdaleni mi je veoma chudna... A kako znamo da su katolici skloni izmenama u raznim verovanjima, chudi me to shto su pokushali da promene Leonardovu sliku da na njoj ne bude Marije Magdalene. I zashto bi Leonardo crtao Mariju Magdalenu na Tajnoj vecheri (i to u tako poznatoj crkvi!), ako nje tamo nije bilo...

Back