Момчило
Ističe se
- Poruka
- 2.299
Не наставак слав, него први делови имена, Војислав, Радослав ми говоре да је реч о Словенима. Наставак слав ми говори да је процес стратификације међу Словенима отпочео (Видела жаба да се коњи кују па и она дигла ногу). Стратификација заједнице повлачи изградњу идентитета. Реч је о имитацији Германа. Германски наставак мер-мир (слава) почиње да се додаје уз превод на сопствени језик. Па добијеш Војислава и Радослава. Али ако ме питаш да ли су Порфирогенитови Војислав и Радослав поседовали словенски идентитет, одговор је не. Да ли су они Словени, одговор је да. Као што и сам сумњаш Ираклијеви Срби су врло могући Германи. Сигуран сам да први изграђени и усвојени словенски идентитет није били словенски, него су то били хрватски, српски, бугарски, ...............А шта то значи? Да ли име треба да означава етничку припадност Словенству?
Да, појава наставака слав је могућа временска прекретница и индикатор стратификације и почетка изградње словенских идентитета, али не словенског идентитета. Наставак слав одсликава појаву елите међу Словенима.