Da li su kajkavci Hrvati ili zaseban narod?

Da su najstarije pravoslavne crkve na jadranskoj obali gradili grčki pravoslavci, a vaši su te crkve "prisvojili" naknadno kad ste se spustili na more.
Otkad je Šibenik jedini grad na Jadranu? Ima dosta starijih srpskih pravoslavnih crkava u gradovina na Jadranu koji nemaju veze sa Grcima. I šta znači "prisvojili"? Stalno pričaš o nekom prisvajanju, još od Karadžića i nekom njegovom prisvajanju hrvatske baštine do prisvajanja grčkih crkava? I kakve ovo ima veze sa bilo čime?

Poslednja izmena:
Otkad je Šibenik jedini grad na Jadranu? Ima dosta starijih srpskih pravoslavnih crkava u gradovina na Jadranu koji nemaju veze sa Grcima. I šta znači "prisvojili"? Stalno pričaš o nekom prisvajanju, još od Karadžića i nekom njegovom prisvajanju hrvatske baštine do prisvajanja grčkih crkava? I kakve ovo ima veze sa bilo čime?
A koje su to pravoslavne crkve na našoj obali podignute od strane Srba prije cca 17.st.?

Naslov teme sugerira da su hrvati spoj 3 naroda
I pogodi sto, stokavska knjizevnost ide vama iako.nije vasa
Opet komentar nema nikakve veze sa citiranim. Na ono što se tebi uputi, to ne odgovoriš, ali zato se ubaciš na nešto drugo bez ikakvog rezona. Em nema veze sa životom, em je potpuno netačno. Itekako postoji štokavska književnost koja pripada srpskoj književnosti.

Koja je to naša obala? Jadranska obala? Ili samo hrvatska obala?

U svakom slučaju one u Stonu mogu poslužiti kao primjer. Iako, što se ide južnije obalom, broj im se povećava.

https://en.wikipedia.org/wiki/Monastery_of_the_Holy_Mother_of_God,_Ston

Jel to ova crkva?

DA LI JE VEĆ U IX STOLJEĆU POSTOJALA CRKVA BOGORODICE U LUŽINAMA KOĐ STONA?

I nemoj se ustručavat navest još koju pravoslavnu crkvu koju su podigli Srbi kad ih već ima po obali pogotovo na jugu.

A sve da su Srbi pravoslavci i izgradili par crkvi na Jadranu šta je sa stotinama katolićkih koje su podigli Hrvati? Zar to ne ukazuje da su na obali mahom živili katolici, a ne pravoslavci? I zašto bi par pravoslavnih objekata podignutih od strane Srba tribalo imat veći značaj nego stotine koje su podigli Hrvati katolici i to znatno raniije ako pričamo o tome ko ima "veća ili povijesna" prava na neki komad zemlje?

Valjda, ne znam. Poslao sam već link.

I nemoj se ustručavat navest još koju pravoslavnu crkvu koju su podigli Srbi kad ih već ima po obali pogotovo na jugu.
Sve one na crnogorskom primorju takođe. Iako je samih pravoslavnih crkava bilo nekoliko u samom Stonu i na Pelješcu prije no što se ta zemlja prodala Dubrovniku.

A sve da su Srbi pravoslavci i izgradili par crkvi na Jadranu šta je sa stotinama katolićkih koje su podigli Hrvati? Zar to ne ukazuje da su na obali mahom živili katolici, a ne pravoslavci? I zašto bi par pravoslavnih objekata podignutih od strane Srba tribalo imat veći značaj nego stotine koje su podigli Hrvati katolici i to znatno raniije ako pričamo o tome ko ima "veća ili povijesna" prava na neki komad zemlje?
Prvo, ko je uopšte izneo ovakve tvrdnje. Moj odgovor je bio vezan za tvoju tvrdnju da su najstarije pravoslavne crkve na jadranskoj obali izgradili Grci, a da su Srbi samo prisvojili njihove crkve. Drugo, ovo sve navedeno je potpuno konfuzno. Koji dio Jadrana je u pitanju i u kom periodu? Jadranska obala se ne nalazi samo na prostorima srednjovjekovne Hrvatske. Tako da sve ovo apsolutno nema smisla.

Nisan ja zapocea dijalog
Onda me idući put samo zaobiđi i nemoj uopšte citirati moj tekst.

Valjda, ne znam. Poslao sam već link.

Sve one na crnogorskom primorju takođe. Iako je samih pravoslavnih crkava bilo nekoliko u samom Stonu i na Pelješcu prije no što se ta zemlja prodala Dubrovniku.

Prvo, ko je uopšte izneo ovakve tvrdnje. Moj odgovor je bio vezan za tvoju tvrdnju da su najstarije pravoslavne crkve na jadranskoj obali izgradili Grci, a da su Srbi samo prisvojili njihove crkve. Drugo, ovo sve navedeno je potpuno konfuzno. Koji dio Jadrana je u pitanju i u kom periodu? Jadranska obala se ne nalazi samo na prostorima srednjovjekovne Hrvatske. Tako da sve ovo apsolutno nema smisla.

Onda me idući put samo zaobiđi i nemoj uopšte citirati moj tekst.
Asu, ti si mene citirao i krenia se pravit lud
Nestvarno da me pitas nakon 75 stranica ko prisvaja dubrovnik,kajkavce,hrvate opcenito
ja i ovi jedan ti odgovorimo, a ti se pravis jos ludi

Evo još malo o crkvi Presvete Bogorodice koju su "sagradili" pravoslavni Srbi na obalama Jadrana:

"O arheološkim nalazima kod crkve Gospe Lužina u Stonu objavio sam raspravu¹), a sada iznosim nove nalaze, koji pripadaju spomenutoj crkvi. Poput ostalih starohrvatskih predromaničkih crkava i ova je imala unutarnji kameni namještaj urešen pleterom. Od gornjeg dijela oltarne pregrade nađen je ulomak kamene grede s pleteromi natpisom.2)"

Screenshot (946).png

Screenshot (947).png

Screenshot (948).png

NOVI ARHEOLOŠKI NALAZI KOD CRKVE GOSPE LUŽINA U STONU

Ako sam dobro povata između redaka 1219. ste dobili/preuzeli ovaj objekt od Stonske biskupije, pritvorili je u pravoslavnu crkvu za svoje potribe sve tamo do 1250. kad se eparhija nakon potresa seli u Lim. I sad ta crkva radi 31 god. šta je bila pod vašim "vlasništvom" postaje za sva vrimena pravoslavna bez obzira šta ste prenamijenili staru katoličku crkvu koju su podigli Hrvati šta se vidi i po mnogobrojnim ostacima pleterne ornamentike, a poprilično sam siguran da ima još neke elemente predromaničkih crkvi kakve ih je na Jadranu bilo na stotine u tom periodu. A koje su sve podigli Hrvati katolici.

Istina da ovu nisu podigli Grci već Hrvati pa daj neki drugi primjer jer ova po svemu sudeći ne zadovoljava kriterije.

Nestvarno da me pitas nakon 75 stranica ko prisvaja dubrovnik,kajkavce,hrvate opcenito
To je njegova politika da se voli pravit grbav i ka da je jučer pa s marsa pa ne zna poleđinu priče i razlog netrpeljivosti između naša dva naroda.

Danas te niko ništa pitao nije, naprotiv, rečeno ti je da ne dosađuješ ukoliko nemaš ništa pametno reći, a da je vezano za temu. Jedini koji navodno išta prisvajaju nemaju ni ime ni prezime, i jedino postoje u virtualnom svijetu. Odnosno plod su vaše mašte. Takve dileje me ne zanimaju.

Ali to nije crkva koju su podigli Srbi već Hrvati, a vaši su je samo preuzeli i pritvorili u pravoslavni hram dok su vaši svećenici boravili u Stonu od 1219.-1250.
To je tvoja verzija i interpretacija događaja koja očigledno nema stanovište u srpskoj i svjetskoj istoriografiji. Domenom kvazi-istorije se ne bavim, niti me zanima.

Danas te niko ništa pitao nije, naprotiv, rečeno ti je da ne dosađuješ ukoliko nemaš ništa pametno reći, a da je vezano za temu. Jedini koji navodno išta prisvajaju nemaju ni ime ni prezime, i jedino postoje u virtualnom svijetu. Odnosno plod su vaše mašte. Takve dileje me ne zanimaju.
Cak je na i rtl direktu bilo razgovora o svojatanju dubrovnika

Iz prvog linka na temu crkve Presvete Bogorodice tj. Gospe od Lužana:

"Promatrajući vanjski izgled crkve upada u oči kako samo zidno platno pokazuje noviju građu sa pravilno isklesanim kamenjem približno jednakih geometrijskih proporcija. Na već spomenutom prozoru apside umetnuta su dva okomita dovratnika s pleterom, ali ne čine organsku cjelinu s ostalim dijelovima prozora. Vidi se da su kasnije umetnuti. Na desnom dovratniku ulaznih vrata, ispod zvonika, također je umetnut dio kamena s pleterom. Ulomci i ostaci pleterne skulpture, koji su sada pohranjeni u stonskom lapidariju donešeni su s ovog mjesta i jasno pokazuju da su pripadali crkvenom kamenom namještaju neke starije crkve u tom predjelu."

Screenshot (950).png

Screenshot (951).png

Screenshot (952).png

Uvik se na kraju ispostavi da nešto muljate ;)

Back