Da li su kajkavci Hrvati ili zaseban narod?

Cudno da je kulin ban priča ikavicon
Valjda su srbende pricale jekavicon
Sad si žešće lupio.
U povelji Kulina Bana nema dokaza ni za ikavicu ni za jekavicu, zato što je tamo pisana oznaka za jat. A mi ne znamo jesu li Kulin Ban i ljudi oko njega izgovarali jat kao I, JE ili nešto treće, nema zvučnog zapisa. Povelja Kulina Bana je pisana ćirilicom koja ima veze sa Hrvatima koliko muva sa slonom. Hrvati u doba kad je živimo Kulin Ban su pisali glagoljicom, a Srbi ćirilicom. Kasnije su Hrvati sa glagoljice prešli na latinicu, a Srbi su zadržali ćirilicu.

Sad si žešće lupio.
U povelji Kulina Bana nema dokaza ni za ikavicu ni za jekavicu, zato što je tamo pisana oznaka za jat. A mi ne znamo jesu li Kulin Ban i ljudi oko njega izgovarali jat kao I, JE ili nešto treće, nema zvučnog zapisa. Povelja Kulina Bana je pisana ćirilicom koja ima veze sa Hrvatima koliko muva sa slonom. Hrvati u doba kad je živimo Kulin Ban su pisali glagoljicom, a Srbi ćirilicom. Kasnije su Hrvati sa glagoljice prešli na latinicu, a Srbi su zadržali ćirilicu.

Jes ti pri sebi? :roll:

Zasto nemate zupanije? Cudno da ne bastinite
Zasto su se iza zvali knjazevima? Nisu knezevi
Kako se zna da su bili katolici? Priko pisama
Zato što ne živimo u srednjem vijeku.

Knjaz se koristio kasnije, u 19. stoljeću. U srednjem vijeku je oblika knez. Miroslav se još 1186. u dokumentu između Srbije i Dubrovnika potpisao kao knez Miroslav (кнезь мирославь).

To što je neko bio katolik nema veze sa ovim titulama. Ne znam što stalno forsiraš nekakvo katoličantsvo.

Prilozi

• Screenshot_20251009_150308_Photo Editor.jpg
    Screenshot_20251009_150308_Photo Editor.jpg
    26,9 KB · Pregleda: 0
Vas dvojica kamenjarskih trolova niste pri sebi. Neka mi neko pokaže autentični dokument Kulina Bana u kome se vidi ikavski refleks jata! Toga nema kod Kulina Bana, kod njega stoji oznaka za jat. Ikavica se javlja u nekim drugim bosanskim poveljama iz kasnijeg perioda.
Ikavica je postala deo katoličkog stanovništva ali to ne znači da Srbi ranije isto nisu koristili ikavicu.

Sad si žešće lupio.
Lupia si i ti s cirilicon.
Nju je napravia kliment ohridski, a srpsku karadzic. Tako da smo imali svoju varijantu u dubrovniku, u bosni,...bosancica

Lupia si i ti s cirilicon.
Nju je napravia kliment ohridski, a srpsku karadzic. Tako da smo imali svoju varijantu u dubrovniku, u bosni,...bosancica
Ne, vi ste imali glagoljicu pa latinicu. Ćirilica je došla od Grka/Vizantinaca koji su je napravili za one Slovene koji su bili pod njihovim uticajem u vjerskom i političkim smislu (Srbi, Kijevski Rusi, Bugari itd), a Hrvati nikad nisu spadali u takve Slovene.

Mislin da je citira ovi jedan
"Нити су Бугари икада ишли да ратују с Хрватима, осим када је Михајло или Борис, архонт(кнез) Бугара, пошао против њих и заратио, и кад није могао постићи никакав успех, склопио је с њима мир, и дао је Хрватима дарове, и примио је од Хрвата дарове."

Na ovo si mislio? Ili ovo:

"Затим, у то време ти исти Бугари под Алгоботуром уђоше у Хрватску ратовати и тамо су они сви били побијени од Хрвата."

Knežević je jedno od češćih prezimena kod Srba.
U nas ima carevica kraljevica kralja...pa sta?
Srbi ranije isto nisu koristili ikavicu.
Mogu i ja rec da smo prije pricali kineski ali ako neman dokaza sta mi vridi?
Ikavica se javlja u nekim drugim bosanskim poveljama iz kasnijeg perioda.
U tom grmu leži zec
Zato što ne živimo u srednjem vijeku.
U nas se zadrzali i banovi i zupani i ikavica...
Samo vas proslost ne zanima

Па прочитај.Имаш ли неког штокавца у Шибенику пре 15. века.

Нису то хрватски крајеви тада, Босну насељавају Срби, Хрвати су у Далмацији где је чакавица.

Не игноришем га, него га стављам у контекст у коме треба да буде.Штокавице односно српског језика тамо нема пре сеобе Срба на те просторе, када тај језик и постаје језик фрањеваца, неке си поменуо, као и конгрегације за пропаганду вере у Риму, преко кога шире католичанство на новопридошло становништво као и на остале како они кажу шизматике.Не знам шта ти ту није јасно.
Ti sve brķaš i naopako tvrdiš. Bosna iz doba Porfirogeneta nije bila ista površinom kao današnja Bosna. Bosna je tada bila mnogo manja nego sada. U to vrime Bosna je obuhvaćala samo prostor oko rijeke Bosne odnosno mista Visoko, Kakanj, Zenica, Zavidovići, Maglaj, Doboj, Modriča, Bosanski Šamac. Znači kada Porfirogenet kaže u Bosni žive Srbi to se ne odnosi na čitavu današnju Bosnu nego na manje od pola današnje Bosne možda 1/3 današnje Bosne. Tako da se ja ne bi baš hvalio time da sam na tvom mistu. To je područje manje nego Republika Srpska. Porfirogenet piše da je zemlja Hrvata bila podiljena u 11 županija a među tih 11 županija on spominje 5 županija Plivu, Pset, Livno, Cetinu, Imotu, odnosno područja zapadno od rijeke Vrbas ili ako ćeš preciznije to su sjeverna Bosna, srednja Bosna, zapadna Bosna, zapadna Hercegovina i dio Dalmatinske zagore. Jajce, Bugojno, Šipovo, Mrkonjić Grad, Banja Luka se nalaze u srednjoj Bosni i bili su dio županije Pliva. Bihać, Bosanski Petrovac, Bosanska Krupa, Bosanski Novi, Bosanska Kostajnica, Bosanska Dubica, Sanski Most su sjeverna Bosna i bili su dio županije Pset. Glamoč, Kupres, Livno, Tomislavgrad se nalaze u zapadnoj Bosni i bili su dio županije Livno. Sinj, Imotski, Posušje, Grude se nalaze u Dalmatinskoj zagori i zapadnoj Hercegovini i bili su dio županija Cetina i Imota. Jedino nije sigurno di su bili Bosansko Grahovo, Drvar, Prijedor, Bosanska Gradiška, ali vjerojatno i oni u sastavu neke od navedenih 5 županija, Bosansko Grahovo i Drvar možda čak u županiji Knin. Uglavnom poanta je da su to sve bili štokavski krajevi osim možda Bihaća, ali i oduvik hrvatski krajevi ako ćemo virovati Porfirogenetu.

Ne, bi ste imali glagoljicu pa latinicu. Ćirilica je došla od Grka/Vizantinaca koji su je napravili za one Slovene koji su bili pod njihovim uticajem u vjerskom i političkim smislu (Srbi, Kijevski Rusi, Bugari itd), a Hrvati nikad nisu spadali u takve Slovene.
Samo sto je nastala prije crkvenog raskola
A srbi nakon raskola nisu bili vecinski pravoslavni
Al opet prisvajate kulina bana iz 1189

Ti sve brķaš i naopako tvrdiš. Bosna iz doba Porfirogeneta nije bila ista površinom kao današnja Bosna. Bosna je tada bila mnogo manja nego sada. U to vrime Bosna je obuhvaćala samo prostor oko rijeke Bosne odnosno mista Visoko, Kakanj, Zenica, Zavidovići, Maglaj, Doboj, Modriča, Bosanski Šamac. Znači kada Porfirogenet kaže u Bosni žive Srbi to se ne odnosi na čitavu današnju Bosnu nego na manje od pola današnje Bosne možda 1/3 današnje Bosne. Tako da se ja ne bi baš hvalio time da sam na tvom mistu. To je područje manje nego Republika Srpska. Porfirogenet piše da je zemlja Hrvata bila podiljena u 11 županija a među tih 11 županija on spominje 5 županija Plivu, Pset, Livno, Cetinu, Imotu, odnosno područja zapadno od rijeke Vrbas ili ako ćeš preciznije to su sjeverna Bosna, srednja Bosna, zapadna Bosna, zapadna Hercegovina i dio Dalmatinske zagore. Jajce, Bugojno, Šipovo, Mrkonjić Grad, Banja Luka se nalaze u srednjoj Bosni i bili su dio županije Pliva. Bihać, Bosanski Petrovac, Bosanska Krupa, Bosanski Novi, Bosanska Kostajnica, Bosanska Dubica, Sanski Most su sjeverna Bosna i bili su dio županije Pset. Glamoč, Kupres, Livno, Tomislavgrad se nalaze u zapadnoj Bosni i bili su dio županije Livno. Sinj, Imotski, Posušje, Grude se nalaze u Dalmatinskoj zagori i zapadnoj Hercegovini i bili su dio županija Cetina i Imota. Jedino nije sigurno di su bili Bosansko Grahovo, Drvar, Prijedor, Bosanska Gradiška, ali vjerojatno i oni u sastavu neke od navedenih 5 županija, Bosansko Grahovo i Drvar možda čak u županiji Knin. Uglavnom poanta je da su to sve bili štokavski krajevi osim možda Bihaća, ali i oduvik hrvatski krajevi ako ćemo virovati Porfirogenetu.
Političke granice ne moraju odgovarati etničkim, naročito ne u srednjem veku. Pagani su vladali čakakavskim ostrvima pa niko ne tvrdi da je čakavica srpska. Ta opisana Hrvatska ne obuhvata sve čakavske krajeve, na primer obuhvata samo deo Istre ali ne i celu Istru.

Back