Da li su kajkavci Hrvati ili zaseban narod?

Znači da je prijevod na engleskoj vikipediji pogrešan? Trebali su umjesto "Serbian" staviti Cyrillic? Pjesnik je tačniji od svih drugih?

Kako su stvarne kada postoje samo na forumu?

Na osnovu čega je ovo poznato? Zašto ne čujemo koji je to izvor?

Znači pogrešne informacije se prosljeđuju djeci u školama?
Bosanski jezik je jezik ljudi iz Bosne, bio to on jezik bosanskih Srba ili bosanskih Hrvata, a i naravno samih Bošnjaka. S tim što niko ne naziva taj jezik tim imenom u tim srednjovjekovnim ispravama. A kasnije i sami Srbi i Hrvati će takođe svoj jezik (dijalekat) zvati bosanskim imenom. Samo srpski glotonim je prisutan od onoga što nam je sačuvano.

Ne razumijem kako? To je jednostavno činjenica.
Brate ti njkma dokazujes srpskuniroriju, a oni treba da dokazu Hrvatsku, ne nasedaj na pateticne pokusaje na svoje osobine lepe deugima.
Njojova istorija je na klimavim nogama, ne nasa. Nego se hvatsju za sta mogu, a zasti ih ja ne postujem, ne zato sto su neuki, ili lstrasceni.... vec zato sto im je um zabetoniran, sama činjenica da se pale kao hepo kocke na ovo sto i pisemo, znaci da hde ima dima ima i vatre, ali da sebi ne postavis pitanje, hek cekad da li su me lagali. Sto me đogu sa postujem

ali bukvalno sve, sta ne?
Do neki dan nisi znao da cakavski ima dijalekte
Tako da mislin da nisi znao ni da kajkavci imaju
Evo ti svih 15 pa ti meni reci koji je slovenski
  • plješivičkoprigorski
  • samoborski
  • gornjosutlanski
  • bednjansko-zagorski
  • varaždinsko-ludbreški
  • međimurski
  • podravski
  • sjevernomoslavački
  • glogovničko-bilogorski
  • gornjolonjski
  • donjolonjski
  • turopoljski
  • vukomeričko-pokupski
  • donjosutlanski
  • goranski

• plješivičkoprigorski
  • samoborski
  • gornjosutlanski
  • bednjansko-zagorski
  • varaždinsko-ludbreški
  • međimurski
  • podravski
  • sjevernomoslavački
  • glogovničko-bilogorski
  • gornjolonjski
  • donjolonjski
  • turopoljski
  • vukomeričko-pokupski
  • donjosutlanski
  • goranski
nemoj lelujati, ne prolazi.
Imas li nesto konkretno o poreklu kajkavaca? Zna li se?
genetika
Screenshot_2025-09-23-22-35-24-104-edit_com.android.chrome.jpg

Screenshot_2025-09-23-22-35-54-176-edit_com.android.chrome.jpg

Mislin da dubrovcani imaju najstarije spise o prezimenima
Vjerovatno.

Inače prezime od moje familije je staro 500ak god(moguće i više) jer se spominje u nekim zapisima kad je 100ak vlaških porodica iz 10ak sela Dalmatinske zagore 1579. zatražilo privilegije priko ondašnjeg trogirskog arhiđakona Rotonda da ih se primi za podanike hrvatskih plemenitaša koje je ondašnji car Rudolf teška srca potpisa jer nije virova da ćemo plaćat danak :D
https://forum.krstarica.com/threads/vlasi-balkanski-fenomen.764445/page-199#post-51533960

Najbitniji dijelovi za brojače krvnih zrnaca:

"Rotondo je iz Rijeke tu molbu s popisom kućnih starješine poslao nadvojvodi u Grac spomenuvši da su oni Vlasi u staro doba bili podanici ugarsko-hrvatskog kraljevstva i da se sada žele vratiti u prvašnje stanje."

"Po Rotondovim riječima da su ovi Vlasi bili prije podanici ugarskohrvatskog kralja, ima se zaključiti da ih nisu Turci doveli nakon pada Klisa g. 1537, nego da su ovi Vlasi bili na trogirskom teritoriju još iz vremena knezova Subića i Nelipića. Njihova krsna imena većinom su katolička
, a ona neka narodna ni najmanje ne dokazuju da su bili istočne vjere. Prema tome može se sa sigurnošću uzeti da su njihovi preci došli iz Bosne kao katolici."

PS siguran sam da i lovac Luka ima podatke za svoje pretke unazad 500 god ili koliko su već na svom ognjišću u Vojodini :)

• plješivičkoprigorski
  • samoborski
  • gornjosutlanski
  • bednjansko-zagorski
  • varaždinsko-ludbreški
  • međimurski
  • podravski
  • sjevernomoslavački
  • glogovničko-bilogorski
  • gornjolonjski
  • donjolonjski
  • turopoljski
  • vukomeričko-pokupski
  • donjosutlanski
  • goranski

Juraj Habdelić: Dictionar ili réchi szlovenszke
1758701376570.png

1758701188287.png

Reči slovenske zvežega ukup zebrane, u red postauliene i diačkemi zlahkotene trudom Jurja Habdeliča, mašnika tovaruštva Ješuševoga na pomoč napredka u diačkom navuku školneh mladenceu horvatskoga i slovenskoga naroda z dopuščeniem Gornieh štampano u nemskom Gradcu pri odvetku Vidmanštadiusa 1670.

Svi su kajkavski dijalekti slovenački/slovenski. Danas se smatraju hrvatskim, ali su slovenski/slovenački poreklom, ne hrvatski.

Kroatizacija kajkavaca počinje u 17. veku a dovršava u 19. u toj meri da se niko sem kajkavaca sredinom 19. veka ne smatra Hrvatima.

Poslednja izmena:
U 19. stoleću Ljudevit Gaj hrvatskim smatra jedino kajkavski, dok mu je štokavski ilirski tj. srpski, ili, kako kaže - njemu ne bi na um palo tvrditi da to nije srpski već ilirski.

Hrvatski jezik (kajkavski jezik) i Gajeva prva reforma latinice za hrvatski jezik (kajkavski), 1830.

1758702460102.png

Gajeva druga grafijska reforma nastupa pet godina kasnije, 1835. godine prema Vukovoj ćirilici u kojoj kaže - da se prva reforma "ima zaboraviti" - za "ilirski jezik"

U tri broja Danice horvatske, slovenske i dalmatinske iz 1835, u brojevima 10, 11 i 12, Gaj je objavio tekst pod naslovom Pravopisz. Tekst je pisan kajkavski (tj. hrvatski), a njegov je zaključak da autor preporučuje da se njegova Kratka osnova iz 1830. godine zaboravi. Na delu je bilo nastojanje da se publika navikne na novi jezik (ilirski) i na novi pravopis primeren prevashodno tom jeziku.
Danicza Horvatzka, Slavonzka i Dalmatinzka, Br.11, 14. szushcza (marta) 1835.

books

books

https://forum.krstarica.com/threads...a-reforma-latinice-1830.860443/#post-37548278

Poslednja izmena:

Back