Ovi jedan
Ističe se
- Poruka
- 2.923
Ništa van nije za virovat jer čim dođu ovakve stvari koje su u "sivoj" zoni odma moš računat da ćete nešto smuljat i slagat kako bi to prikazali u svoju korist. Tako funkcionirate i odma sam zna da nešto muljate.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Zauzeo? Pa Stefan Nemanja ti je kralju rodjen u Ribnici, to ti je kod danasnje Podgorice dakle Duklja/Zeta. Stariji brat mu je bio Miroslav, muz sestre kulina Bana, vladar Humske zemlje, koju je dobio od oca Zavidae, a Nemanja je dobio Rašku na upravljanje. Tad nije bilo Dubrovacke republike, juznu Dalmaciju su Nemanjici kasnije prodali Dubrovniku, postojao je Dubrovnik grad u kom su ziveli Latini i Srbi, i nesto zaledja u kom su ziveli Srbi.Klasika
Naime,od 1174 godine,kada je srpski Veliki Župan Stevan Nemanja zauzeo Zahumlje,Travuniju i Duklju, pisari u Dubrovackoj Republici su bili Srbi.
Nije baš da nisu ušli u dubiozu, sve je lepo i korektno objašnjeno. Inače članci na Britanici nisu baš naročito dugi ali ovaj jeste.https://www.britannica.com/topic/Bosnian-Croatian-Montenegrin-Serbian-language#ref1110604
Mnogo se suketate politicki obojenom kafanskom istorijom. Evo enclikopedija Britanika, ne ulaze u dubiozu, ali par stvari je jasno naglaseno.
Onaj koji sadrzi ikavicuKoji to jezik se koristi
Jezik liturgije nije bia istiZapadna i Istocna Crkva su bile manje vise iste, r
Koristi evanđelje dok miroslav (ako se ne varan) koristi jevandelje 1195Po čemu je ovo (ondašnji) srpski jezik? Nadam se da je transkripcija povelje dobro napisana:
†U ime oca i s(i)na i s(ve)toga d(u)ha.Ja ban' bos'n'ski Kulin' prisezaju tebЪ kneže Kr'vašu i v'sЪm' građam' Dubrov'čam' pravi prijateĺ' biti vam' od' selЪ i do vЪka i pravi goj dr'žati s'vami pravu vЪeu dokolЪ s'm' živ.V'si Dubrov'čane kire hode po mojemu vladanju tr'gujuḱe, gdЪ si kto hoće krЪvati godЪ si kto mine pravov' vЪrov' i pravim' sr'(d')cem' dr'žati je bez 'v'sakoje z'ledi raz'v'Ъ što mi k'to da svojov' voljov' poklon'. I da im' ne bude od' moih' čest'nikov sile I do kolЪ u mene budu dati im' s'vЪt' i pomoḱ' jajire i sebЪ kolikore moge bez' v'sega z'loga i primis'la.Tako mi b(og') pomagaj i sie s(ve)t(o) evan'đelie.Ja Radoje dijak ban pisah' siju knjigu poveljov' banov' od' roždstva H(risto)va tisuḱa i s'to i os'm'deset i devet' IЪt', mЪseca av'gusta u d'vadeseti i deveti d'n', usЪčenie glave Jovana Kr'stiteĺa.
to jeste. Latinski i Grcki.Jezik liturgije nije bia isti
Sto sebe zoveš Škutor? Nije li to bio pogrdan naziv?Onaj koji sadrzi ikavicu
Isto ko sto vi sebe zovete lalamaSto sebe zoveš Škutor?
Valjda se slazemo da bosanci nisu postojali nego da je to rijeka a kasnije regijabosanski crkvenoslavensk
Vi govorite amin
Ja aam dodjošIsto ko sto vi sebe zovete lalama
To bi znacilo zapadnjak
Pa i da se slazemo i ne slazemo, to nema veze sa ostatkom teksta. A mozda je i postojao, istrazicu.Valjda se slazemo da bosanci nisu postojali nego da je to rijeka a kasnije regija
zasto je to bitno?Vi govorite amin
tada nije postojala stroga podjela latinica-cirilica ni katolicanstvo-pravoslavlje, a plemstvo se medusobno zenilo da bi širilo posjedeJa aam dodjošA i lale su samo u Banatu.
Pa i da se slazemo i ne slazemo, to nema veze sa ostatkom teksta. A mozda je i postojao, istrazicu.
zasto je to bitno?
jegda – kada, glagolati ( od ovoga je onda nastala glagoljica) – govoriti, cêsarstvo – kraljevstvo...
Sad znam sta znaci Cesarica u pesmi Olivera Dragojevica.
Bez uvrede al bukvalno si napisao totalnu besmislicu.tada nije postojala stroga podjela latinica-cirilica ni katolicanstvo-pravoslavlje, a plemstvo se medusobno zenilo da bi širilo posjede
Najrealnije mi je gledati po govoru di se vidi ikavica,evandelje i amen sto je hrvatski ali i hrist,hriscanstvo...sto je srpski. Tako da nr bih bia pametan da dam odgovor
a kako bi ti razlučia?ikavici
nije na meni da razlucujem, ja samo mogu reci na osnovu svog znanja iz istorije da li mi nesto ima smisla ili ne. Razlucuju strucnjacia kako bi ti razlučia?
Zauzeo? Pa Stefan Nemanja ti je kralju rodjen u Ribnici, to ti je kod danasnje Podgorice dakle Duklja/Zeta. Stariji brat mu je bio Miroslav, muz sestre kulina Bana, vladar Humske zemlje, koju je dobio od oca Zavidae, a Nemanja je dobio Rašku na upravljanje. Tad nije bilo Dubrovacke republike, juznu Dalmaciju su Nemanjici kasnije prodali Dubrovniku, postojao je Dubrovnik grad u kom su ziveli Latini i Srbi, i nesto zaledja u kom su ziveli Srbi.
Ликиније беjaше далматијски господин, родом Србин, и роди од Константије сина Белу-Уроша, а Бела-Урош роди Техомила, а Техомил роди светога Симеона",
O pretcima Nemanjića , Crkva Stetog apostola Petra i Pavla , Bijelo Polje .. zaduzbina princa Humskog Miroslava 1190.
Nemanja je uzeo Pravoslavne veru da bi mu Vizantija dozvolila da prosiri zemlju na istok i jug sto je i uradio, ostale kako pise u poveljama "srpske zemlje" je nasledio.
pa ni do Milutina 1319. se Raska nije znacajno selila na sever, osim na teritoriju dananje Šumadije, generalno, jug i istok.
A kad se ugarski kralj vratio u svoju zemlju, Svetac se odvoji od njega i ode sa svojom vojskom na grad Pernik, te ga uništi svojom vojskom, te opustoši grad Stob, i grad Zemln, i grad Velbužd, i grad Žitomitski, i grad Skoplje, i grad Leški u Donjem Pologu , i grad Gradac, i grad Prizren, i slavni grad Niš, i grad Svrljig, i grad Ravni, i grad Kozli. On uništi te gradove i iščupa ih do samog kraja njihovih temelja, jer nije ostao kamen na kamenu koji nije uništen. I nisu se podigli do danas. Bogatstvu i slavi svoje domovine, i slavi svojih plemića i svog naroda doda njihove zemlje, njihovo bogatstvo i njihovu slavu.
To je znanje iz lingvistikenije na meni da razlucujem, ja samo mogu reci na osnovu svog znanja iz istorije
Josip Hamm i Vladimir Jagić u svojim radovima o jeziku povelja konstatuju da su „bosanske isprave pisane crkvenoslovenskim srpske redakcije“ (vidi: Jagić, Quellen und Forschungen zur südslavischen Philologie, Beč 1913).Po čemu je ovo (ondašnji) srpski jezik? Nadam se da je transkripcija povelje dobro napisana:
†U ime oca i s(i)na i s(ve)toga d(u)ha.Ja ban' bos'n'ski Kulin' prisezaju tebЪ kneže Kr'vašu i v'sЪm' građam' Dubrov'čam' pravi prijateĺ' biti vam' od' selЪ i do vЪka i pravi goj dr'žati s'vami pravu vЪeu dokolЪ s'm' živ.V'si Dubrov'čane kire hode po mojemu vladanju tr'gujuḱe, gdЪ si kto hoće krЪvati godЪ si kto mine pravov' vЪrov' i pravim' sr'(d')cem' dr'žati je bez 'v'sakoje z'ledi raz'v'Ъ što mi k'to da svojov' voljov' poklon'. I da im' ne bude od' moih' čest'nikov sile I do kolЪ u mene budu dati im' s'vЪt' i pomoḱ' jajire i sebЪ kolikore moge bez' v'sega z'loga i primis'la.Tako mi b(og') pomagaj i sie s(ve)t(o) evan'đelie.Ja Radoje dijak ban pisah' siju knjigu poveljov' banov' od' roždstva H(risto)va tisuḱa i s'to i os'm'deset i devet' IЪt', mЪseca av'gusta u d'vadeseti i deveti d'n', usЪčenie glave Jovana Kr'stiteĺa.
„O samoj povelji jedan od najboljih hrvatskih filologa devetnaestog veka — Vatroslav Jagić, je rekao: ‘Listina Kulina bana od g. 1189. prvo (je) i najstarije, što bi pisano ćirilicom a srbskim jezikom.’“ РТС
(ovo je parafrazirani citat iz popularnog članka koji dovodi Jagićevu ocenu; sam original Jagićev iskaz zahteva pregled njegovih radova/predgovora da bi se dobila tačna formulacija.) РТС+1
Asim Peco objavio je rad pod naslovom „Povelja Kulina bana u svjetlosti štokavskih govora XII i XIII vijeka“ (zbornik Osamsto godina Povelje bosanskog bana Kulina, ANUBiH, Sarajevo, 1989) — rad koji analitički povezuje jezičke osobine Povelje sa ranim štokavskim razvojem. Montenegrina+1
Wikipedia (članak „Charter of Ban Kulin“) sažima lingvistički stav: „the charter is written … in an old form of Shtokavian dialect“ i navodi radove (među kojima i Peca) koji tretiraju tekst kao staroslovenski dokument sa snažnim štokavskim (narodnim) obeležjima. Wikipedia
nisam, nego ti izmisljas neposotojece stvari.To je znanje iz lingvistike
Vec si ranije pokazao manjak znanja u vezi scakavstine i scakavice
Zanimljivo je kako svaku raspravu završiš s rodoslovljem i DNK testovima, kao da je lingvistika pod Zavodom za transfuziju krvi.nisam, nego ti izmisljas neposotojece stvari.
ti tvrdis da je stokavska ikavica scakavica a nije. Tvrdis da ikavica ima veze sa cakavicom, a nema.
Stokavski govori na teritorije koje su bile cakavske dolaze nakon sto su cakavci te prostore napustili, ajd mozda je po gradovima i bilo bodula, al sve ostalo su naselili stokavci iz mahom iz Hercegovine, ikavci i ijekavci.
Takodje ne znas ali zapadna Hercegovina je ostala opustosena u velikoj meri, mozda bi bilo dobro da uradis dnk test. Manje vise svi Hercegovacki rodovi su terstirani pa da vidimo koje si gore list.
A kantati i sta si ono jos pominjao svako zna da je iz Italijanskog, al takav si ti Kićo neozbiljan, mlatia praznu slamu, i tako u krug..
I pri tome moja Dalmatinska rodbina koristi te nazive , kapula, kukumar, kaciola itd
Sta jos o da joj prelazni govori...
Neozbiljan si Kico, i vrtis pricu u krug
According to the census of 22 April 1895, Bosnia has 1,361,868 inhabitants and Herzegovina 229,168, giving a total population of 1,591,036. The number of persons to the square mile is small (about 80), less than that in any of the other Austrian crown provinces excepting Salzburg (about 70). This average does not vary much in the six districts (five in Bosnia, one in Herzegovina). The number of persons to the square mile in these districts is as follows: Doljna Tuzla, 106; Banjaluka, 96; Bihac, 91; Serajevo, 73, Mostar (Herzegovina), 65, Travnik, 62. There are 5,388 settlements, of which only 11 have more than 5,000 inhabitants, while 4,689 contain less 500 persons. Excluding some 30,000 Albanians living in the south-east, the Jews who emigrated in earlier times from Spain, a few Osmanli Turks, the merchants, officials. and Austrian troops, the rest of the population (about 98 per cent) belong to the southern Slavonic people, the Serbs.„To je znanje iz lingvistike
Vec si ranije pokazao manjak znanja u vezi scakavstine i scakavice
Ajme majstore, ti ozbiljno vadiš katoličku enciklopediju iz 1895. kao argument u 2025.?According to the census of 22 April 1895, Bosnia has 1,361,868 inhabitants and Herzegovina 229,168, giving a total population of 1,591,036. The number of persons to the square mile is small (about 80), less than that in any of the other Austrian crown provinces excepting Salzburg (about 70). This average does not vary much in the six districts (five in Bosnia, one in Herzegovina). The number of persons to the square mile in these districts is as follows: Doljna Tuzla, 106; Banjaluka, 96; Bihac, 91; Serajevo, 73, Mostar (Herzegovina), 65, Travnik, 62. There are 5,388 settlements, of which only 11 have more than 5,000 inhabitants, while 4,689 contain less 500 persons. Excluding some 30,000 Albanians living in the south-east, the Jews who emigrated in earlier times from Spain, a few Osmanli Turks, the merchants, officials. and Austrian troops, the rest of the population (about 98 per cent) belong to the southern Slavonic people, the Serbs.„
http://www.newadvent.org/cathen/02694a.htm
Katolicka enciklopedija, Vatikan .... dakle Srbi sa 3 vere moj Kico , 98% BiH
Austrijski popis i Katolicka enclikopedija je oAjme majstore, ti ozbiljno vadiš katoličku enciklopediju iz 1895. kao argument u 2025.?
Drugo, ako već citiraš, onda i čitaj. Sama ta “enciklopedija” iz 19. stoljeća je ideološki pamflet, ne popis stanovništva. U to vrijeme se Hrvatima i Bošnjacima često lijepila etiketa “Srba triju vjera” iz čistih političkih razloga, jer se tadašnje bečke i beogradske elite natezale tko će koga prisvojiti.
Dakle, ne samo da nisi dokazao ništa nego si upravo pokazao kako se znanost u tvom slučaju svodi na arhivu propagande stare 130 godina.
Bugarsko pismo, sirilo se tamo di je dolazi bizant. Ako uzmes u obzir ceste ratove,ne vidin zasto bi nuzno tribala bit srpskaPismo — upotreba ćirilice (
Ovo imas u kajkavaca i cakavaca na balkanupočetnog klastra vь- u /u/ i sl.
Bingozapadno-štokavskim i
Ikavica je srpska? Cudno da se samo u nas zadrzala