Da li su kajkavci Hrvati ili zaseban narod?

Nijedna karta nije moja. Moraces te argumente autorima istih da uputis. Ako su jos zivi.
A ako mislis na onu, koju nisam ja postavio, ta karta pokazuje 16ti vek, pre migracija stanovništva, istorijsku rasposelu, i ta je hrvatska, srpski lingvisti ne dele stokavicu na zapadnu i istocnu, to rade hrvatski da odvoje ikavicu od srpskog jezika, samo i malo j ijekavica, al i nju trpaju u zapadnu :D
Pravoslavna i Katolička ijekavica ;)
Te karte prikazuju di se govori ča, što i kaj
Ja prican o dijalektu, ne o jednoj riči

Zapadna ne odnosi se samo na ikavicu nego i na meko l,ć, nestajanje slova lj, šćakavstina, slovo n na kraju, slovo a na kraju, izraze koje imas samo u cakavaca,padeze koje imas u cakavaca,...oces jos?

^i ?

^ovo vazi i za srpski

Ja ne vidim nikakvu vau povezanost
I jakih mi strucnjaka, Ukrajinski jezik, Ruski sa Poljskim recima, nesto kao Maledonski

I dokazao nisi ama bas nista, nasao si nesto sto ti odgovara za narativ i postavio. Super, al ne funkcioniše to tako, kajkavski u HR i Slovenski nisu isti jezik, al zato ikavski i kajkavaki jesu, msm da li cujes ti sebe?

Onda u redu :D

Te karte prikazuju di se govori ča, što i kaj
Ja prican o dijalektu, ne o jednoj riči

Zapadna ne odnosi se samo na ikavicu nego i na meko l,ć, nestajanje slova lj, šćakavstina, slovo n na kraju, slovo a na kraju, izraze koje imas samo u cakavaca,padeze koje imas u cakavaca,...oces jos?
A da ti otvoris novu temu, ovo je u vezi Kajkavaca

A onda Ovaj onaj jedan, izvrce moje reci, ja sam pricao o fabrikovanju zvanicne istorije u politicke svrhe, a sad svaki pojedinac za sebe, eto ti nisi ni jednom osudio svog Kiću, a znas i sam da se suketa
Pa to vam je modus operendi na državnoj razini, a posljedice toga vidimo svakodnevno na ovom forumu. Neki od vas možda i nisu loši ka osobe, al očito niste svjesni da vam je doma opralo mozak i ako želite naučit nešto o Hrvatima za početak pročitaj(te) ovu knjigu jednog Rusa čije je izdavanje potpisa vaš najdraži strani državnik predsjednik Rusije - Vladimir Putin, Valjda njima virujete kad pišu o nama i našoj povijesti :np:

VELIKA HRVATSKA: etnogoeneza i rana povijest Slavena Prikarpatskoga područja

1758569779369.png

Pitaj ga di se danas javlja ikavica
Ikavica je danas najrasprostranjenija na zapadnom delu štokavskog prostora i predstavlja jedan od najočuvanijih živih refleksa jata. Evo gde se geografski javlja:

Ikavica je danas najrasprostranjenija na zapadnom delu štokavskog prostora i predstavlja jedan od najočuvanijih živih refleksa jata. Evo gde se geografski javlja:

📍 Hrvatska​

• Dalmacija – posebno zaleđe (Zagora, Ravni Kotari), ostrva (npr. Brač, Hvar, Korčula delimično, Pag), deo obale.
  • Zapadna i severna Hercegovina (Mostar, Široki Brijeg, Ljubuški, Posušje).
  • Lika i zapadna Bosna – mnogo ikavskih govora.
  • Slavonija – zapadni delovi, posebno oko Nove Gradiške i Požege (danas u opadanju, često prelazi u ijekavicu).
  • Dijaspora – mnogi Hrvati iz Bosne i Dalmacije koji su emigrirali i dalje čuvaju ikavicu u iseljeništvu (Austrija, Nemačka, Amerika, Australija).

📍 Bosna i Hercegovina​

• Zapadna Bosna (Livno, Tomislavgrad, Kupres, Glamoč, Jajce).
  • Središnja Bosna – delimično u okolini Travnika, Busovače, Viteza (uglavnom kod katoličkog stanovništva).
  • Hercegovina – zapadna i severna područja (ka granici s Dalmacijom).
  • U Republici Srpskoj ikavica je danas gotovo nestala, osim retkih enklava, jer je posle rata došlo do velikih migracija stanovništva.

📍 Crna Gora​

• Na krajnjem severozapadu (oko Pljevalja) bilo je ikavskih enklava, ali danas gotovo da su nestale.

📍 Srbija​

• U Vojvodini (posebno u Sremu i Bačkoj) postoje ikavski govori među doseljenim Hrvatima i Bunjevcima.
  • Bunjevački ikavski govori u Subotici i okolini su jedini stabilno prisutni ikavski govori na teritoriji Srbije.

📍 Generalna slika​

• Ikavica je stara i široka pojava u štokavskom narječju. Danas je najjača među Hrvatima (posebno u Dalmaciji, Hercegovini i zapadnoj Bosni), dok je među Srbima gotovo nestala (osim delova Like i Dalmacije u prošlosti).
  • Ikavski govori su pod pritiskom standardne ijekavice (kod Hrvata i Bošnjaka) i ekavice (kod Srba), ali i dalje su vrlo vitalni u Dalmaciji, Hercegovini i među Bunjevcima.

Hoćeš li da ti napravim dijalektološku kartu ikavice danas (označeno gde je najrasprostranjenija), ili više voliš tabelarni pregled po državama i regijama?

Pa to vam je modus operendi na državnoj razini, a posljedice toga vidimo svakodnevno na ovom forumu.
Opet nama svoje osobine, nodus opere di hrvatskog nacionaliste. Mi nemamo potrebu da fabrikujemo istoriju, tako sa optuzba ne pije vode. I pri tom se oni sto mi ucimo u skoli u potpunosti poklapa sa zvanicnom istorijom na globalnom nivou. Ono sa cim se ja ne slazem sa srpskom istorijom se tice Bugarske i Makedonije tu u tamo, al ostalo je potkovano dobro.
Neki od vas možda i nisu loši ka osobe, al očito niste svjesni da vam je doma opralo mozak i ako želite naučit nešto o Hrvatima za početak pročitaj(te) ovu knjigu jednog Rusa čije je izdavanje potpisa vaš najdraži strani državnik predsjednik Rusije - Vladimir Putin, Valjda njima virujete kad pišu o nama i našoj povijesti :np:

VELIKA HRVATSKA: etnogoeneza i rana povijest Slavena Prikarpatskoga područja
Covece Bozjiji, verujem onome sto je istina, to sto je Rus ne znaci nista, on je pojedinac ko pjedinac,kao ni sto je potpisao Putin, ako se ti vociis ostrascenostu, ja zaista ne, ja se drzim zvanice istorije, i samo toga. Procitacu kad uhvatim vremena. Al naslov mi se vec ne svidja. VELIKA Hrvatska, sta to treba da znaci?
Al veruj mi ja zna dovoljno o istoriji Hrvata, ali isto tako znam da neke stvari tvrdite, tj vasi povjesnicari, a bukvalno za to postoje rekla kazala dokazi,negde se pominje. Al nema materijalnih dokaza. Al ajd dacu sansu ivoj knjizi sto si postavio.

I da moj profesor istorije u srednjoj skoli je bio Madjar, ja sam odrastao u Novom Sadu sa 26 naroda, tako sda nemoj meni o ispiranju mozga, za tebe sam kosmopolita. Ti si verovatno rastao i nekoj Srbofobnoj zatrovanoj sredini i jednoumlju

Pa još nisi svatia da "vaš" GPT crpi svoje odgovore iz vaše "stručne" literature po internetima pa zato dobivaš tako nepristrane odgovore :D

Vaši vladari se u 12.st. nisu znali potpisat na latinici, a prisvajate povelju Kulin bana koja i zaglavlju ima tekst na latinici, započinje s osnovnom katoličkom molitvom i ima katolički križ u zaglavlju dok su povelje vaših vladara u to vrime izgledale ovako:

Charter_of_Hilandar%2C_revision.jpg

Šmrklju drž te se vaše 4 rijeke i Kopaonika jer dalje od toga niste mrdnili dok Osmalije nisu stigle pa vas je pola uteklo, a pola im ostalo služit. Srića ste imali solunsko iskustvo pa ste se brzo prilagodilili novoj/staroj ulozi, ali i mi svoje iz tog vrimena pa smo zato idućih 500 god ratovali s turcima. I njihovim slugama. Jbg moj Šmrki tako ti to ide u životu pa su neki rođeni za borca i junake, a neki za perače čaša i pijata ;)

Šmrklju drž te se vaše 4 rijeke i Kopaonika jer dalje od toga niste mrdnili dok Osmalije nisu stigle pa vas je pola uteklo, a pola im ostalo služit. Srića ste imali solunsko iskustvo pa ste se brzo prilagodilili novoj/staroj ulozi, ali i mi svoje iz tog vrimena pa smo zato idućih 500 god ratovali s turcima. I njihovim slugama. Jbg moj Šmrki tako ti to ide u životu pa su neki rođeni za borca i junake, a neki za perače čaša i pijata ;)
Srpski istorijski prostor se proteže od Krajine do Krajine - Od Kupe do Dunava.

najrasprostranjenija na zapadnom delu štokavskog prostora i
Pametnon dosta
Okej, onda za tebe moraju nastavci:

1758572649745.png

Gotovo — napravio sam shematsku dijalektološku kartu koja pokazuje gde je ikavica danas najrasprostranjenija (označeno intenzitetom tačaka).
Mapu sam sačuvao kao sliku: Download the map

Kratko objašnjenje (sa izvorima):

• Najjače koncentracije ikavice danas su u Dalmatinskoj zagori i zaleđu (uključujući neka ostrva), zapadnoj Hercegovini i zapadnoj Bosni (Livno/Tomislavgrad/Kupres); niže, ali važne enklave su u zapadnoj Slavoniji i među Bunjevcima u Vojvodini. Matica+2Wikipedia+2
  • Karta je shematska (nije precizan GIS-proizvod) i služi za dijalektološki pregled — za strogo kartografske granice pogledaj detaljnije dijalektološke karte i izvore koje sam koristio (npr. Matica/kapović, Wikipedia, i kartografske prikaze na Wikimedia Commons). Matica

Ako želiš, mogu odmah uraditi jednu od opcija (bez čekanja):

1. Napraviti detaljniju (precizniju) kartu koristeći online kartografske slojeve i tačne granice (trebaće mi da ubacim izvore i mogu citirati karte).
  2. Poslati verziju karte sa objašnjenjima (kratki tekst uz svaki region i primeri lokalnih ikavskih oblika).
  3. Generisati visoko-rezolutnu PDF verziju karte za štampu.

Koju želiš?

Ssrpski istorijski prostor se proteže od Krajine do UKrajine - Od Kupe do Dunava.
"Istorijski prostor" 😂

"Prva dva stoljeća nakon naseljavanja, od početka 7. stoljeća nadalje, gotovo da nema povijesnih zapisa o Srbima, i regiji općenito, kao što čak ni u cijelom Bizantskom Carstvu gotovo da nema sačuvanih suvremenih kronika ili povijesnih djela. No, u tom razdoblju završen je proces naseljavanja Srba u središnji dio poluotoka. Naselili su uske doline u slivovima Lima , Tare , Pive , Ibra , Zapadne Morave , Gornje Drine i Gornje Bosne . [ 64 ] [ 65 ]"

Jel vidiš di Kupu i Dunav ovde? :)

Vaši vladari se u 12.st. nisu znali potpisat na latinici, a prisvajate povelju Kulin bana koja i zaglavlju ima tekst na latinici,
Vladari se ne potpisuju na latinici na bosanskim ispravama.

započinje s osnovnom katoličkom molitvom
U ime Oca i Sina i Svetoga Duha je katolička molitva? Kako se to ostali hrišćani mole?

ima katolički križ
Znači krstovi na povelji Stefana Nemanja i Miroslava su katolički?

1. Ima tekst na latinskom pa je zato na latinici, a redakcija staroslovenskog teksta je srpska.
Srprski vladari(i njihova svita) se nisu znali potpisat na latinici u to vrime, a ne napisat jedan onakav tekst.

2. Kako ide katolička inovkacija "svetoga duha" ili "duha svetoga"?

Pogledajte prilog 1788573
Upravo onako kako je napisana i u Povelji Kulina bana: U ime oca i sina i duha svetoga(Amen).

Back