Da li su Amerikanci zaista bombardovali Srbe u Hrvatskoj za vreme Oluje ili je ipak to laž?

Pa šta se onda ta priča stalno plasira po srpskim medijima od strane srpskih političara, istoričara, novinara?

Па ни Турци нису стварно набијали на колац, али као да јесу !
Разумеш?

Да би добро схватили ко су нам били у неким моментима Турци или Амери,
морамо претеривати у описима.

Da li osobi kojoj padne artiljerijska granata u avliju postoju neka razlika između izviđača koji je izvršio satelitsko rekognisciranje terena i preporuke gde treba gađati, s jedne strane, i vojnog zapovednika koji je izdao naređenje da artiljerija puca, tamo gde mu je ovaj pomogao da utvrdi gde treba da puca?
Nije bilo nikakvih satelitskih snimaka, nego slike iz kamera hrvatskih bespilotnih letjelica, sličnih onima koji su izazvali paniku među vojskom RSK kad su imali paradu a poligonu u Slunju. Od Amerikanaca nismo dobili praktički ništa, ni od vojne opreme i od informacija o protivniku.

No dobili smo ključnu političku podršku da nas ne osude u UN, i da sankcije koje nam je uvela EZ (Carld Bildt i slični) ostaju beznačajne.

Nije bilo nikakvih satelitskih snimaka, nego slike iz kamera hrvatskih bespilotnih letjelica, sličnih onima koji su izazvali paniku među vojskom RSK kad su imali paradu a poligonu u Slunju. Od Amerikanaca nismo dobili praktički ništa, ni od vojne opreme i od informacija o protivniku.

No dobili smo ključnu političku podršku da nas ne osude u UN, i da sankcije koje nam je uvela EZ (Carld Bildt i slični) ostaju beznačajne.

Nečega jeste bilo, pre svega, preko MPRI.

Па ни Турци нису стварно набијали на колац, али као да јесу !
Разумеш?

Да би добро схватили ко су нам били у неким моментима Турци или Амери,
морамо претеривати у описима.
Ali kako onda da nas bilo ko shvata ozbiljno i da nam veruju ako stalno lažemo i preterujemo?

Da sumiram- sve je jasno oko skoro svih operacija Hrvata u RH i BH. Od Pakraca i Vukovara do Bljeska, Oluje i operacija u Bosni.

Dvije stvari su gurane pod tepih i nitko nije odgovarao za njih, i potiskuju se vjerojatno da se zaštiti nesposobnost i soliranje nekih hrvatskih zapovjednika:

1. operacija Bura, koju Srbi zovu Mitrovdanska ofenziva, koja je bila poraz HV i HVO, a očito loše planirana i izvedena

2. neshvatljivi poraz u Operaciji Una nakon Oluje, ne samo zato što je loše izvedena i poraz, nego i zbog toga što RH nije imala nikakve motivacije da napadne i očisti Novi, Prijedor .... jer bi to ionako po planovima pripalo Srbima. Ne znam je li Tuđman uopće za to znao.

Poučno bi bilo pogledati video interview Loše (prije nego što je izgubio razum s apokalipsama, okultnim oligarhijama,..) gdje realsitički govori o mutnim likovima u vodstvu HV, a gdje je bar dijelom u pravu:

Nečega jeste bilo, pre svega, preko MPRI.
Rekoh već čemu je služio MPRI. On je bio politički paravan i znak dobre volje. U zbilji se radilo o predavanjima koja su pohađali neki naši niži časnici o ratnom pravu i ostalo da kad izvedemo operaciju ne bude javno osuđena.

Glede planiranja i izvedbe operacija s njima i od njih- ništa. Posve je jasno da su operaciju planirali glavni stratezi HV-a, uglavnom Domazet, Gotovina, Agotić, ..a u ranim fazama Bobetko koji je izvisio uoči Oluje jer je podlegao pritisku da se HV povuče iz Grahova i Glamoča, što je sugerirao dio jugooficira u HV. Javljeno je to Šušku koji je odmah stopirao, a onda Tuđmanu koji se vratio iz inozemstva- što pokazuje da je u HV još 95. djelovala ili 5. kolona ili su nesposobni bili na nekim ključnim položajima.

Od SAD HV nije dobila ni metka ni obavijesti. Ono što se likovima iz RSK prividilo da su Amerikanci na našoj strani je to što su oči Oluje dva američka zrakoplova bila izložena radarskom snopu iz Udbine- tada pod srpskom kontolom- pa su automatski uništili raketama taj radar.

To je sve.

Prava zračna intervencija u Oluji je bilo uništenje komunikacijskoga čvora Ćelavac, što je Migovima-21 koje smo imali, uništilo HRZ pod zapovjedništvom Imre Agotića.

Američki ambasador u Hrvatskoj za vreme Oluje Petar Galbraith tvrdi suprotno, on kaže da Amerika nije učestvovala u Oluji osim u obuci hrvatskih vojnika. Admiral hrvatske vojske koji je bio učesnik Oluje Davor Domazet-Lošo takođe priča da su srpske radare u Krajini za vreme Oluje gađali hrvatski migovi a ne američki avioni. Isto kažu ostali hrvatski generali učesnici Oluje Pavao Miljavac, Krešimir Ćosić itd. Tadašnji ministar odbrane Hrvatske Gojko Šušak takođe isto tvrdi.
Dao sam ti link sa zvanicnog NATO sajta, ako trazis detalje "Operation deny the flight" naci ces dovoljno potvrda da se desilo raketiranje PVO.
Ono što se likovima iz RSK prividilo da su Amerikanci na našoj strani je to što su oči Oluje dva američka zrakoplova bila izložena radarskom snopu iz Udbine- tada pod srpskom kontolom- pa su automatski uništili raketama taj radar.
Bingo, znaci uoci Oluje su dva americka "zrakoplova" gadjala radare.
Znaci- dogadjaj se desio- samo je interpretacija razlicita.

Dao sam ti link sa zvanicnog NATO sajta, ako trazis detalje "Operation deny the flight" naci ces dovoljno potvrda da se desilo raketiranje PVO.

Bingo, znaci uoci Oluje su dva americka "zrakoplova" gadjala radare.
Znaci- dogadjaj se desio- samo je interpretacija razlicita.
Dakle imamo izvore koji tvrde da se to jeste desilo i izvore koji tvrde da se to nije desilo. Neko tu laže. Ja ipak najviše verujem sopstvenim očima. Ako mi neko pokaže fotografije i video-snimke gde se vidi kako američki avioni zaista bombarduju Srbe u Krajini za vreme Oluje onda ću možda da prihvatim to kao istinu.

Rekoh već čemu je služio MPRI. On je bio politički paravan i znak dobre volje. U zbilji se radilo o predavanjima koja su pohađali neki naši niži časnici o ratnom pravu i ostalo da kad izvedemo operaciju ne bude javno osuđena.

Glede planiranja i izvedbe operacija s njima i od njih- ništa. Posve je jasno da su operaciju planirali glavni stratezi HV-a, uglavnom Domazet, Gotovina, Agotić, ..a u ranim fazama Bobetko koji je izvisio uoči Oluje jer je podlegao pritisku da se HV povuče iz Grahova i Glamoča, što je sugerirao dio jugooficira u HV. Javljeno je to Šušku koji je odmah stopirao, a onda Tuđmanu koji se vratio iz inozemstva- što pokazuje da je u HV još 95. djelovala ili 5. kolona ili su nesposobni bili na nekim ključnim položajima.

Od SAD HV nije dobila ni metka ni obavijesti. Ono što se likovima iz RSK prividilo da su Amerikanci na našoj strani je to što su oči Oluje dva američka zrakoplova bila izložena radarskom snopu iz Udbine- tada pod srpskom kontolom- pa su automatski uništili raketama taj radar.

To je sve.

Prava zračna intervencija u Oluji je bilo uništenje komunikacijskoga čvora Ćelavac, što je Migovima-21 koje smo imali, uništilo HRZ pod zapovjedništvom Imre Agotića.
Ja sam negde čitao da je to bombardovanje srpskih radara u Udbini od strane američkih pilota bilo 1994. godine. Da li je to tačno?

Ja sam negde čitao da je to bombardovanje srpskih radara u Udbini od strane američkih pilota bilo 1994. godine. Da li je to tačno?
Radi se o dva razlicita bombardovanja, pise u linku, jedan je bio 21 novembra 1994:
"After the Council decided on 19 November 1994 to extend air strikes into Croatia, based on UNSCR 958, NATO aircraft attacked the Udbina airfield in Serb-held Croatia, on 21 November, in response to recent attacks launched from that airfield against targets in the Bihac area of Bosnia-Herzegovina."

Dakle imamo izvore koji tvrde da se to jeste desilo i izvore koji tvrde da se to nije desilo. Neko tu laže. Ja ipak najviše verujem sopstvenim očima. Ako mi neko pokaže fotografije i video-snimke gde se vidi kako američki avioni zaista bombarduju Srbe u Krajini za vreme Oluje onda ću možda da prihvatim to kao istinu.
Cinjenica je da se bombardovanje ili tacnije receno raketiranje dogodilo, jedino je sto se interpretacija razlikuje- jedni je preuvelicavaju (Srpski izvori) dok drugi sada negiraju (Hrvatski) nekad je bilo vise izvora i iz Hrvatske o ovome, no jos uvek se mogu naci.

Snimaka nema jer '95 nije bilo kamera na svakom cosku kao sada, pogotovo ne u RSK.

Cinjenica je da se bombardovanje ili tacnije receno raketiranje dogodilo, jedino je sto se interpretacija razlikuje- jedni je preuvelicavaju (Srpski izvori) dok drugi sada negiraju (Hrvatski) nekad je bilo vise izvora i iz Hrvatske o ovome, no jos uvek se mogu naci.

Snimaka nema jer '95 nije bilo kamera na svakom cosku kao sada, pogotovo ne u RSK.
Kako onda postoje fotografije i video-snimke bombardovanja Vukovara, Osijeka, Slavonskog Broda, Vinkovaca, Đakova, Požege, Virovitice, Zagreba, Bjelovara, Varaždina, Karlovca, Siska, Gospića, Zadra, Škabrnje, Biograda, Drniša, Skradina, Šibenika, Splita, Dubrovnika od strane JNA i vojske Republike Srpske Krajine 1991.-1995. ?

Poslednja izmena:
Ne sjećam se više, no mislim da je bilo. No to je bilo više tipa pokazne vježbe zbog narušavanja prostora.

Točno je da su u Udbini, uoči Oluje, radarskim snopom uhvatili dva američka zrakoplova, a ovi su uništili automaski radar (ne PZO). To je kod Srba stvorilo podlogu za mit o nekakvom sudjelovanju Amerikanaca ne samo u Oluji, nego i inače.

A istina je da se samo to dogodilo, a što nije utjecalo na rat, jer srpski zrakoplovi nisu u Oluji ništa napravili, osim jednog pokušaja raketiranja rafinerije u Kutini. HRZ je naprotiv, s dosta starim, a ipak funkcionalnim zračnm snagama, obavila dobar posao- oko 20 Mig 21 i jedna eskadrila helikoptera Mi-24 Hind).Uništen je komunikacijski relej Ćelavac, a Hindovi su razbijali bunkere ako pješaštvo nije išlo.

Ono gdje srpska strana ima donekle pravo je američka intervencija u BH, nakon Oluje (Maestral, Južni potez,..)- no i tu su Amerikanci bombardorali najviše položaje oko Sarajeva, a manje ili zanemarivo ono gdje su se odvijale bitke, dakle južno od Banja Luke.

Kako onda postoje fotografije i video-snimke bombardovanja Vukovara, Osijeka, Slavonskog Broda, Vinkovaca, Đakova, Virovitice, Zagreba, Bjelovara, Varaždina, Karlovca, Siska, Gospića, Zadra, Škabrnje, Biograda, Drniša, Skradina, Šibenika, Splita, Dubrovnika od strane JNA i vojske Republike Srpske Krajine 1991.-1995. ?
Razlicita stvar je snimiti bombardovanje/raketiranje koje traje nekoliko trenutaka i desava se negde van naseljenog mesta, a druga je situacija kad se bombarduju/granatiraju urbana sredista, imas niz bombardovanja/granatiranja koji nisu snimljeni, ukljucujuci i neka bombardovanja u Srbiji '99, a da ne govorimo o ranijim.
Nadji mi i jedan snimak granatiranja Belog Manastira od strane Hrvatske vojske, a bilo ih je vise, medjutim niko nije snimio.

Nitko tko je čitao hrvatsku vojnu literaturu ne misli da nije bilo uništenja tih radara u Udbini. No to nije bilo u koordinaciji s HV, nego su to učinila dva aviona u regularnoj patroli iz Aviana.

Nikakvih drugih američkih operacija za HV i HVO nije bilo, ni zračnih, ni kopnenih, ni informacijskih.

Dosta je pozorno poslušati video o sastanku na Brijunima da se jasno vidi kako se Tuđman izruguje srpskim fantazijama o tobožnjoj američkoj pomći Hrvatskoj. To je pri kraju videa.

Nitko tko je čitao hrvatsku vojnu literaturu ne misli da nije bilo uništenja tih radara u Udbini. No to nije bilo u koordinaciji s HV, nego su to učinila dva aviona u regularnoj patroli iz Aviana.
Ne bih ulazio u pozadinu i detalje, jer postoji niz razlicitih verzija ovog dogadjaja- no mislim da se mozemo sloziti da je nekakvog dejstva Americkih aviona bilo.
No, slazem se da je i bez tog bombardovanja sudbina RSK bila zapecacena, vojska RSK je bila u losem stanju i s nedovoljno ljudstva da pokriju siroki teren, dok je Hrvatska vojska u tom periodu vec bila solidno opremljena i dobro obucena i s visokim moralom.

Ne sjećam se više, no mislim da je bilo. No to je bilo više tipa pokazne vježbe zbog narušavanja prostora.

Točno je da su u Udbini, uoči Oluje, radarskim snopom uhvatili dva američka zrakoplova, a ovi su uništili automaski radar (ne PZO). To je kod Srba stvorilo podlogu za mit o nekakvom sudjelovanju Amerikanaca ne samo u Oluji, nego i inače.

A istina je da se samo to dogodilo, a što nije utjecalo na rat, jer srpski zrakoplovi nisu u Oluji ništa napravili, osim jednog pokušaja raketiranja rafinerije u Kutini. HRZ je naprotiv, s dosta starim, a ipak funkcionalnim zračnm snagama, obavila dobar posao- oko 20 Mig 21 i jedna eskadrila helikoptera Mi-24 Hind).Uništen je komunikacijski relej Ćelavac, a Hindovi su razbijali bunkere ako pješaštvo nije išlo.

Ono gdje srpska strana ima donekle pravo je američka intervencija u BH, nakon Oluje (Maestral, Južni potez,..)- no i tu su Amerikanci bombardorali najviše položaje oko Sarajeva, a manje ili zanemarivo ono gdje su se odvijale bitke, dakle južno od Banja Luke.
Ma da. Srbi su od tog napravili mit kao da je NATO u Oluji u najmanju ruku bombardovao Krajinu 5 dana, 24 sata na dan, ukupno preko 100 sati, uništio im pola artiljerije, aviona, tenkova, pobio pola njihovih vojnika itd. To su one fore Amerikanci sve rešili vojno a Hrvati se samo ušetali da ubijaju civile.

Razlicita stvar je snimiti bombardovanje/raketiranje koje traje nekoliko trenutaka i desava se negde van naseljenog mesta, a druga je situacija kad se bombarduju/granatiraju urbana sredista, imas niz bombardovanja/granatiranja koji nisu snimljeni, ukljucujuci i neka bombardovanja u Srbiji '99, a da ne govorimo o ranijim.
Nadji mi i jedan snimak granatiranja Belog Manastira od strane Hrvatske vojske, a bilo ih je vise, medjutim niko nije snimio.
Pa kakva je to onda američka pomoć Hrvatima koja je trajala samo nekoliko trenutaka i to van naseljenih mesta gde nije bilo nikoga? Prava američka pomoć Hrvatima bi valjda podrazumevala veliku štetu na strani srpske vojske odnosno uništenu artiljeriju, avione, tenkove, ubijene vojnike itd. Jadna je to pomoć koja nije promenila ništa na frontu i koja je bila toliko mala da je čak ni kamere nisu uspele da snime.

Pa kakva je to onda američka pomoć Hrvatima koja je trajala samo nekoliko trenutaka i to van naseljenih mesta gde nije bilo nikoga? Prava američka pomoć Hrvatima bi valjda podrazumevala veliku štetu na strani srpske vojske odnosno uništenu artiljeriju, avione, tenkove, ubijene vojnike itd. Jadna je to pomoć koja nije promenila ništa na frontu i koja je bila toliko mala da je čak ni kamere nisu uspele da snime.
Pitanje je bilo da li se americko bombardovanje dogodilo, i odgovor je kao sto sam naveo: dogodilo se, a kao sto rekoh interpretacije se razlikuju.
kolika je americka pomoc bila velika ili mala je drugo pitanje koje bi vec zahtevalo ozbiljnu analizu i bilo bi vrlo komplikovano pitanje, kao sto bi bilo i drugo pitanje: Kolika je Ruska pomoc Hrvatskoj bila velika ili mala?

Pitanje je bilo da li se americko bombardovanje dogodilo, i odgovor je kao sto sam naveo: dogodilo se, a kao sto rekoh interpretacije se razlikuju.
kolika je americka pomoc bila velika ili mala je drugo pitanje koje bi vec zahtevalo ozbiljnu analizu i bilo bi vrlo komplikovano pitanje, kao sto bi bilo i drugo pitanje: Kolika je Ruska pomoc Hrvatskoj bila velika ili mala?
Hrvati kažu da su Rusi njihova braća koja su ih naoružala za Oluju.

Rusi su uvek bili na strani Hrvata, Bugara.

A pitanje koliko je Amerika pomogla Srbima kada je zaustavila hrvatsku vojsku pred Banja Lukom iza Oluje?

Evo još jedno pitanje. Što je Amerika zaustavila hrvatsku vojsku u akciji Maslenica 1993. godine?

Back