Оћу да кажем

да треба гледати контекст и смисао свега тога, зато што постоји нивелација, јер видимо да није увек иста нечистота, ето обична сахрана и он је нечист, и неко ко је својевољно нечист, и овај први може да слави пасху, овај други не може, значи има нека разлика.
То је слично ономе да је у СЗ забрањено идолопоклонство и клањање резаним ликовима и сликама, али, опет имамо слике и ликове у главном храму у Јерусалиму, имамо и Ковчег завета и на њему направљена два златна анђела херувима и види шта пише :
22. (Бог) И ту ћу (Ковчег завета) се састајати с тобом и говорићу ти озго са заклопца између два херувима, који ће бити на ковчегу од сведочанства, све што ћу ти заповедати за синове Израиљеве.
И, како то сад, строго забрањено клањање ликовима и сликама, док овамо имамо управо све то, и то на најбитнијим светињама, храм Јерусалим и Ковчег завета.
То је због овога што каже Јеврејским свештеницима првомученик Стефан :
51. Тврдоврати и необрезаних срца и ушију! Ви се једнако противите Духу Светоме; како ваши оци тако и ви.
Стари Јевреју су били врло тешки на испуњавање заповести Божијих, и када су били идолопоклоници и тада су се тешко враћали истинском Богу, и то је та тврдовратост и необрезана срца, и због тога им је забрањено клањање ликовима и сликама, нису могли да разумеју поенту клањања.
Док је Мојсије примао Божије заповести, стари Јевреји уместо да буду у великом очекивању, они направише златно теле и посташе идолопоклоници. Е, зато што су били склони ка идолопоклонству, зато им је и забрањено да се поклањају ликовима и сликама јер би врло лако и то искористили да преокрену у идолопоклонству.
Ево, шта пише Мојсије шта је главни проблем :
15. Зато чувајте добро душе своје; јер не видесте никакав лик у онај дан кад вам говори Господ на Хориву исред огња,
16. Да се не бисте покварили и начинили себи лик резан или какву год слику,
19.
И да не би подигавши очи своје к небу и видевши сунце и месец и звезде, сву војску небеску, преварио се и клањао им се и служио им; јер их Господ Бог твој даде свим народима под целим небом;
Значи, главни проблем је што би преко резаних ликова и слика када виде сунце и месец и звезде и свемир почели да се клањају твари уместо Творцу, исто како пише а.Павле за друге народе :
25. Који претворише истину Божију у лаж, и већма поштоваше и послужише твар него Творца, који је благословен ва век. Амин.
Значи није проблем ликови и слике и зато им је и остављено да виде ликове и слике преко храма у Јерусалиму и Ковчега завета, и да виде да постоји и право и истинско богопоклоњење преко ликова и слика, иначе би онда и те ликове и слике требало уклонити, нарочито јер стоје у највећим светињама.
Значи, битан је смисао свега тога, тако је слично и са мртвацима и нечистотом, да је аутоматски нечистота ако се додирне мртвац, онда не би био оправдан онај ко је био на обичној сахрани. Или, да су кости гнојиве и аутоматски нечисте, онда не би стојало и ово о костима :
Јер ће те Господ водити вазда, и ситиће душу твоју на суши, и кости твоје крепиће, и бићеш као врт заливен и као извор коме вода не пресише.
Видећете и обрадоваће се срце ваше и кости ће се ваше помладити као трава, и знаће се рука Господња на слугама Његовим и гнев на непријатељима Његовим.
Значи, има кости које су нечисте и гнојиве, и то су кости оних који су за живота били прави идолопоклоници и веровали у лажне богове, али, ето има и кости које су крепке и подмлађене.
Слично као и за резане ликове и слике, тако је и за мртваке, Бог је код Јевреја строго забранио и култ мртвих јер би и ту као и за ликове и слике, они врло лако прешли идолско слављење мртвих.
И, овде што си навео од пророка Јеремије потврђује све ово горе :
Jeremija 8,1U to vrijeme, govori Gospod,
izvadiće se iz grobova kosti careva Judinijeh i kosti knezova njegovijeh i kosti svešteničke i kosti proročke, i kosti stanovnika Jerusalimskih;
Jeremija 8,2I
razmetnuće se prema suncu i mjesecu i svoj vojsci nebeskoj, koje ljubiše i kojima služiše i za kojima idoše i koje tražiše i kojima se klanjaše; neće se pokupiti ni pogrepsti, nego će biti gnoj po zemlji.
Само што ниси навео и 3.стих и даље :
3. И волеће смрт него живот, сав остатак што их остане од овог рода злог, што их остане по свим местима куда их раселим, говори Господ над војскама.
5. Зашто је зашао тај народ јерусалимски за свагда? Држе се преваре, неће да се обрате.
8. Како говорите: Мудри смо, и закон је Господњи у нас? Доиста, гле, лаж учини лажљива писаљка књижевничка.
Зато и пише да су те кости гној земљи, то су били идолопоклоници док су били живи, и то ти и пише у 2.стиху, него ти не видиш јер имаш задату кординату у глави и онда фулаш и не видиш шта пише, чак и литерално, о контексту да и не причамо

:
2.
И разметнуће се према сунцу и месецу и свој војсци небеској,
које љубише и којима служише и за којима идоше и које тражише и којима се клањаше; неће се покупити ни погрепсти, него ће бити гној по земљи.
2. Razasut će se pred suncem, mjesecom i cijelom vojskom nebeskom, pred onima, koje su ljubili i štovali, za kojima su trčali, koje su pitali i kojima su se klanjali; neće se skupiti ni pokopati, kao gnoj ležat će na polju.
Видиш, ово црвено је кључно, то је идолопоклонство, клањали се сунцу и месецу и војсци небеској, и свима њима ће кости бити откопане и разметнуте и бачене према истом том сунцу и месецу којима су се клањали, и биће на крају њихове кости гној земљи.
И, на крају, ниси одговорио шта ће бити са костима у будућности, ево, пише и пророк Језекиљ :
Рука Господња дође нада ме, и Господ ме изведе у духу, и постави ме усред поља, које беше пуно кости.
И проведе ме покрај њих унаоколо, и гле, беше их врло много у пољу, и гле, беху врло суве.
И рече ми: Сине човечји, хоће ли оживети ове кости? А ја рекох: Господе Господе, Ти знаш.
Тада ми рече: Пророкуј за те кости, и кажи им: Сухе кости, чујте реч Господњу.
Овако говори Господ Господ овим костима: Гле, ја ћу метнути у вас дух, и оживећете.
И метнућу на вас жиле, и обложићу вас месом, и навући ћу на вас кожу, и метнућу у вас дух, и оживећете, и познаћете да сам ја Господ.
Тада стадох пророковати, како ми се заповеди; а кад пророковах, наста глас, и гле потрес, и кости се прибираху свака ка својој кости.
И погледах, и гле, по њима изиђоше жиле и месо, и озго се кожа навуче; али духа не беше у њима.
Тада ми рече: Пророкуј духу, пророкуј, сине човечји, и реци духу: Овако вели Господ Господ: Од четири ветра дођи, душе, и дуни на ове побијене да оживе.
И пророковах, како ми се заповеди, и уђе у њих дух, и оживеше, и стадоше на ноге, беше војска врло велика.
И, на крају, какве су онда кости Исуса Христа, и какве су онда кости а.Павла, када су исцељивали болеснике сенка његових костију и пешкири од зноја његових костију.
Мрзи ме да лекторишем.
Јел ти на крају онда, ово све, није јасно или јесте, и зашто се поштују нетрулежне мошти светитеља које исцељују најтеже болести.