Да ли су адвентисти хришћани?

Malo sam čitao blog, veli da je sin od Rogera Monroa napustio adventizam zbog EGW. Ali ako se čita knjiga njegovog oca koji je imao iskustvo sa zlim duhovima i posebno naglasio da zli duhovi, ustvari njihov poglavica posebno mrzi kršćane koji drže subotu - ipak je to nagnalo njegovog sina da prihvati nedjelju ako je postao neki evangelički kršćanin. Roger Morno sve doktrine u svojoj knjizi objašnjava biblijskim citatima.

Sve tamo piše, najkraće što je moglo. Da bar neko skonta i spase se tog užasa. Teško je to prepričati ukratko. Adventisti koji su dublje u tome će razumeti. Zbog njih je i napisano. Kamo sreće da sam i ja imao tako nešto pre mnogo godina. U suštini, adventizam je prvobitni metodizam sa nekim specifičnim učenjima. A metodizam je najcrnji legalizam. Tu je kompletna analiza iz pera bivšeg metodiste a sadašnjeg profesora adventiste potpomognuta ličnom analizom nekoliko samokritčnih adventista. I plus iskustva i plus analiza 2 teksta njihovog doajena teologije poslednje generacije Denisa Priba, zašta su trebali silni živci i vreme da se na onakve manipulacije i najsuptilniji leglalizam odgovori. Ono je vrh legalizma koji postoji.

Kad god neko da link adventistima, više se niko od njih ne javi niti komentariše. Dovoljno reklame o materijalu. A vama prepuštam dalju reč.

Malo sam čitao blog, veli da je sin od Rogera Monroa napustio adventizam zbog EGW. Ali ako se čita knjiga njegovog oca koji je imao iskustvo sa zlim duhovima i posebno naglasio da zli duhovi, ustvari njihov poglavica posebno mrzi kršćane koji drže subotu - ipak je to nagnalo njegovog sina da prihvati nedjelju ako je postao neki evangelički kršćanin. Roger Morno sve doktrine u svojoj knjizi objašnjava biblijskim citatima.
To je jedno od niza iskustava. Sporedno je u odnosu na suštinu - analizu adventističkog metodizma tj. legalizma - pristupa Bogu kroz učinak. Čitaj prijatelju i ne prepričavaj, ovde je opisana suština svakog legalizma. Pozdrav

Kako da napustim doktrinu o stanju umrlih i vjerujem u besmrtnost duše i vječni pakao...Niko se ne spašava djelima i učincima u adventizmu, nego krvlju Isusa Krista.
Dobro bre prijatelju! Tvoju logiku znam i sa grupe Evanđelje. A vidim i poruku ovog Robiveka. Otkrili ste se ko ste. Nemoj mi pričati o tome kako se ko spašava u adventizmu. Kad nemate argumente odmah izvrtanje, maniplacaije i razne druge gimnastike sa argumetima, sofizmi...

Tvoja logika da ako napustiš adventizam ne možeš i dalje verovati u uslovnu besmrtnost, subotu ili bilo šta dobro što su adventisti pokrali od drugih (njihovo je samo učenje o svetinji) je nakaradna. Ali ne mogu da se raspravljam sa vama, znam vas preko 30 godina i znam celu priču unapred. Ni Vagoner ni Džons nisu bili adventisti, i oni videli o čemu se radi pa su otišli u evangelike i dalje verovali u neke biblijske doktrine... nikad nisu rekli što i ti. I Džordž Fajfild, koji je u nekim segmetnima bio bolji od njih dvojice je otišao malo pre njih, kao i mnogi. Logika da moraš pripadati nekoj zemljaskoj crkvi i njenom sistemu umesto da imaš svoje mišljenje i proipadaš nebeskoj crkvi je tipična za predstavnike vlasti u svakom sistemu sa ciljem očuvanja kontrole i dalje manipulacije i skidanja kajmaka. To nije dobro, posebno pred Bogom.

Ovo je pisano za objektivne adventiste koji žele da preispitaju svoja verovanja, vi očiglednoi niste takvi. Pozdravite bratiju i sestre, posebno one iz teologije poslednje generacije, da ih ne imenujem, oni znaju moj identitet i zasluge, da se sad ne hvalim kao Pavle koji je revnovao više od svih i bio farisej nad farisejima. Daće Bog da će se istina o adventizmu i onoj lažnoj proročici i najvećoj prevarantkinji otkriti, te da će ljudi moći da se reše tog zla ili izađu i formiraju neki zdravi pokret. Upoznao sam mnoge subotare po Srbiji koji nisu adventisti. I tu titulu ste preoteli i pokušali da nad njom uzmete monopol. No passaran!

Dobro bre prijatelju! Tvoju logiku znam i sa grupe Evanđelje. A vidim i poruku ovog Robiveka. Otkrili ste se ko ste. Nemoj mi pričati o tome kako se ko spašava u adventizmu. Kad nemate argumente odmah izvrtanje, maniplacaije i razne druge gimnastike sa argumetima, sofizmi...
Evo prilike da te u startu demantujjem sa konkretnim pitanjem;
Daj mi reci kako mislis da se 'u adventizmu'spasava pa cu ti nakon toga odmah iznesti svoje verovanje,da vidimo onda ko izvrce i bezi...
Izvoli.

Evo prilike da te u startu demantujjem sa konkretnim pitanjem;
Daj mi reci kako mislis da se 'u adventizmu'spasava pa cu ti nakon toga odmah iznesti svoje verovanje,da vidimo onda ko izvrce i bezi...
Izvoli.
Sve piše na blogu, do detalja, hirurški precizno i jasno, samo treba pročitati. Nađi nekog drugog pa njemu prodaj te adventističke floskule da u adventizmu se ljudi spasavaju Hristovim zaslugama.

Evo zanimljivog snimka za objektivne adventiste, ne ove koji su angažovani da brane prevaru:

Žao mi je što autor još uvek sebe smatra adventistom iako je prvi počeo da postavlja "teška" pitanja još pre više od 25 godina, zbog čega je stavljen na distancu i odbačen od mnogih, čak i onih sa kojima smo se nekad intezivno družili i radili na knjigama.

Uopše, njegov kanal je odličan za sve objektivne, posebno adventiste pošto se njima najviše obraća:

https://www.youtube.com/@opravdanjekrozveru9267

Sve piše na blogu, do detalja, hirurški precizno i jasno, samo treba pročitati. Nađi nekog drugog pa njemu prodaj te adventističke floskule da u adventizmu se ljudi spasavaju Hristovim zaslugama.
Nisam trazio da mi das linka nego da mi jasno i precizno odgovoris jednostavno pitanje i stvarno ne vidim razloga zasto me u startu optuzujes i zellis diskreditirati !?
...nijje valda da su ti rekli da ces tako ojacati svoje pozicije u bilo kakvoj diskusiji ?

Poslednja izmena:
A evo i mog kanala, gde sam nekad objavio neke snimke dok sam još uvek verovao u adventizam, inače adventisti su govornici, ali se može videti tendencija da postavljaju teška pitanja koja su tabu u adventizmu, i daju prihvatljive biblijske odgovore na njih. Posebno Taj Gibson, koji je u suštini evangelik u adventizmu, a Timoti Dženings je imao razarajuće predavanje o 7 nivoa duhovnog razvoja, gde je malo teološki izgrešio na kraju, ali je legalizam samleo, isto kao Taj Gibson u predavanjima: slovo zakona vs. Duh i Opravdanje verom 4. deo.

Objektivni izvolite, ostali ne gubite vreme.

https://www.youtube.com/@bezuslovnoprihvatanje9520

ipak je to nagnalo njegovog sina da prihvati nedjelju ako je postao neki evangelički kršćanin.
Subota ili nedjelja je zadnja stvar po kojoj vjernik treba izvoditi čvrsta opredjeljenja ... toliko toga drugoga je bitnje i vrednije u Božjim očima pa su po toj osnovi i Isus i Pavao izvodili kritike protiv fanatizma po danu odmora. Pravednost i ljubav kao ispunjenje zakona su toliko jaki da čovjek od te opsesije ne može znati ni tko mu je otac i majka i koji je dan trenutno ... Blago onom tko poradi vrednijeg i uzvišenijeg zaboravi ono manje vrijedno.

Iako se kaže da tko krši samo jednu zapovjed time krši i sve druge, vredi i obrnuto-tko daje sebe cijelog u pravednost i ljubav prema Bogu i njegovim stvorenjima taj ispunjava i sve druge zapovjedi iako ne mari za njih.

Oni koji su zapravo duhovno siromašni hvataju se za slamke zakona pa i subotu jer je lako natjecati se u neradu i gomilom ispraznih riječi i obećanja praviti neko bratstvo i ljubav prema Bogu.

Roger Morno sve doktrine u svojoj knjizi objašnjava biblijskim citatima.
A drugo je pitanje kvaliteta tih argumentacija...

Poslednja izmena:
Reci ti meni, da li će adventisti koji imaju iskustva sa Bogom u pobjeđivanju grijeha i koji su doživjeli čuda sa Bogom biti izgubljeni ako vjeruju pogrešno po tebi?

Čovjek ti ne daje odgovor. Evo ti odgovor:

Treba jednostavno znati biblijska proročanstva o Božjem odnosu prema svom odabranom narodu /Židovima/ unutar kojeg će praviti veliko čišenje u vrijeme velikih nevolja i harmagedona... pa one koje očisti i postavi za duhovne prvake svijeta, te temeljem toga Jeruzalem kao "goru nad svim gorama svijeta", onda kreće na pravo duhovno buđenje onih u svijetu /nežidova/ koji su preživjeli harmagedon temeljem neke bazne duhovne vrijednosti (pravednost i ljubav) da i njih uvede u svetost i duhovni život u maksimumu. Dakle duhovna obuka nas nežidova tek slijedi, a trenutno niko ne može učiniti nešto veličanstveno za duhovno buđenje svijeta pa ni ja kao najpametniji teolog na svijetu :)...a da ne spominjem minornu moć katolika, pravoslavaca, subotara,jehovinih svjedoka....

Svi mi nežidovi kao vjernici raznih konfesija imamo neke greške u vjerovanjima i praktičnom životu u odnosima sa prirodom, životinjama i ljudima pa će nam se suditi prema "prosječnom broju bodova" temeljem neke crte iznad i "ispod crte" koju će Bog odrediti. I dakako najvažnija stvar nas "postalog svijeta" je odnos prema Božijem narodu-Židovima. Tu se beru "bodovi" koji "najviše nose" jer je Isus u starom zavjetu rekao za naš odnos prema Židovima "Tko blagoslivlja Židove i ja ču tog blagosloviti, tko proklinje Židove i ja ću njega prokleti", ili informacija da donosi sud na svijet sa ciljem "da spasi Židove i da uništi one koji ih napadaju i otimaju njihovu zemlju". U novom zavjetu Isus poručuje isto - da donosi sud na narode temeljem odnosa tih naroda prema "njegovim malenima" (Židovima)...a u Otkrivenju i SZ proroštvima o Mesiji jasno se vidi da njegova akcija započinje oko Izraela kad uništava narode koji napadaju Izrael kao i okolne narode iz kojih su ti agresori došli...pa su mu temeljem tih kaznenih obilazaka tih naroda (Basra...) njegove bijele haljine okrvavljene.

Poslednja izmena:
Subota ili nedjelja je zadnja stvar po kojoj vjernik treba izvoditi čvrsta opredjeljenja ..
Na osnovu cega si stekao takav zakljucak ?

. toliko toga drugoga je bitnje i vrednije u Božjim očima pa su po toj osnovi i Isus i Pavao izvodili kritike protiv fanatizma po danu odmora. Pravednost i ljubav kao ispunjenje zakona su toliko jaki da čovjek od te opsesije ne može znati ni tko mu je otac i majka i koji je dan trenutno ... Blago onom tko poradi vrednijeg i uzvišenijeg zaboravi ono manje vrijedno.
A sta je to po tebi fanatizam u vezi odmora,jel mozda ono sto je Bog izricito trazio u 4-oj zapovesti ili mozda ipak ono sto su iz toga uradili licemerni verski lideri tokom vremena ???

Iako se kaže da tko krši samo jednu zapovjed time krši i sve druge, vredi i obrnuto-tko daje sebe cijelog u pravednost i ljubav prema Bogu i njegovim stvorenjima taj ispunjava i sve druge zapovjedi iako ne mari za njih.
Ma nemoooj,nisam znao... :D
Po tebi dakle kazes da ljubis Boga svim svojim srcem i onda trkom u prvi striptiz bar da malo nakvasis...grlo... !? :D
Oni koji su zapravo duhovno siromašni hvataju se za slamke zakona pa i subotu jer je lako natjecati se u neradu i gomilom ispraznih riječi i obećanja praviti neko bratstvo i ljubav prema Bogu.
Hmmm,po tebi dakle duhovno siromasni trude se da drze SVEV 10 Bozje zapovesti a duhovni djinovi krse sve sto mogu ukljucujuci i 4-tu zapovest pa su tako mozda 'mili Bogu" ???
...bice ipak da si debelo pomesao loncici...

Na osnovu cega si stekao takav zakljucak ?

Subote i nedjelje nema "zapisane u srcu". Tako da su i subotari i nedljari u problemu.

Po tebi dakle kazes da ljubis Boga svim svojim srcem i onda trkom u prvi striptiz bar da malo nakvasis...grlo... !? :D

Duša koja ljubi Boga ima i veliku vrlinu. Takva duša ne pije alkohol niti malo, a i ne ide niti piti sok tako gdje se striptizete svlače.

Hmmm,po tebi dakle duhovno siromasni trude se da drze SVEV 10 Bozje zapovesti a duhovni djinovi krse sve sto mogu ukljucujuci i 4-tu zapovest pa su tako mozda 'mili Bogu"

Duhovni divovi ne krše niti jednu Božiju zapovjed koja je zapisana u srcu.

Ti nisi sposoban moje rečenice da razumiješ i analiziraš. Dohvataš se nezahvalnog posla. Iz tebe pršti frustracija po pitanju subote...da nisi ti upravo taj vjerski fanatik? Ukoliko nisi Židov onda si fanatik.

Subote i nedjelje nema "zapisane u srcu".
Nemoguce je da nedelja bude zapisana 'u srcu"sa Bozjim poreklom vec to mogu biti iskljucivo Bozje zapovesti izmedju kojih je i ona o svetkovanju subote.
Tako da su i subotari i nedljari u problemu.
Ja bih rekao da su u problemu svi oni koji odbacuju Bozje zapovesti.
Duša koja ljubi Boga ima i veliku vrlinu. Takva duša ne pije alkohol niti malo, a i ne ide niti piti sok tako gdje se striptizete svlače.
A jel takva dusha osporava Bozje stvaranje u toku realnih 6 dana i protivi se Njegovom izricitom nalogu da se radi aktivno u toku 6 radnih dana i odmarati se u sedmom kako bi se secali onog sto je uradio Stvoritelj !!??
Ti nisi sposoban moje rečenice da razumiješ i analiziraš.
...moguce je da si u pravu...
...a mozda je samo obicna averzija prema svemu i svacemu sto pljuje na Stvoritellja...
Dohvataš se nezahvalnog posla. Iz tebe pršti frustracija po pitanju subote...da nisi ti upravo taj vjerski fanatik? Ukoliko nisi Židov onda si fanatik.
Fanatik ukoliko nameravas drzati sve Bozje zapovesti sa kamenih ploca ???
Sto me ne zoves fanatikom sto postujem prvu,drugu.trecu, pettu..... 10 zapovest vec ti oko zapelo iskljucivo na 4-tu ???
Da nisi mozda ipak ti taj fanatik koji fanaticki ratuje protiv hriscane i Bozje zapovesti ??

Subote i nedjelje nema "zapisane u srcu". Tako da su i subotari i nedljari u problemu.

Duhovni divovi ne krše niti jednu Božiju zapovjed koja je zapisana u srcu.

Ti nisi sposoban moje rečenice da razumiješ i analiziraš. Dohvataš se nezahvalnog posla. Iz tebe pršti frustracija po pitanju subote...da nisi ti upravo taj vjerski fanatik? Ukoliko nisi Židov onda si fanatik.
Ako nije zasto odmaras vikend?

Nas narod kaze: mlacenje prazne slame

Samo da izgleda kao desava se nesto.
Zamisli da je Biblija pisana na Srb a neki stranac tumaci taj deo gde se kaze da je to mlacenje prazne slame?

Neki stvore religiju, citave dogme, obrede na takvim recenicama.

I odrede datume, dane kada mlate bukvalno slamu i slave slamu.

I tu slamu stavljaju u jastuk u autima u novcanicima u vodu koju se kupaju, u vodu koju piju i piju to,iitd.

To je to...

A Srbi ima kazu da to nema to znacenje jer poznaju svoj jezik.
A oni im kazu da su satanisti jer odbacuju da mlate i slave slamu.

To je to...

Poslednja izmena:
Nas narod kaze: mlacenje prazne slame

Samo da izgleda kao desava se nesto.
Zamisli da je Biblija pisana na Srb a neki stranac tumaci taj deo gde se kaze da je to mlacenje prazne slame?

Neki stvore religiju, citave dogme, obrede na takvim recenicama.

I odrede datume, dane kada mlate bukvalno slamu i slave slamu.

I tu slamu stavljaju u jastuk u autima u novcanicima u vodu koju se kupaju, u vodu koju piju i piju to,iitd.

To je to...

A Srbi ima kazu da to nema to znacenje jer poznaju svoj jezik.
A oni im kazu da su satanisti jer odbacuju da mlate i slave slamu.

To je to...
Опет си много написо и ништа ниси конкретно реко.:ne:

Нема везе, прихватам твоју излазну стратегију. z:mrgreen:

Evangelici, koji je vaš komentar na ove 2 izjave:

1. Spasenje kroz učinak, uspešnost

„Oni su sadašnji život videli kao NEPREKIDAN I BESKONAČAN NIZ TESTOVA/PROBA KOJE SVAKI VERNIK MORA PROĆI. Na primer, posmatrali su parabolu o deset devica kao primer jednog takvog testa, dozvoljavajući da pet mudrih devica pređu na sledeću probu. Bio je to izuzetno individualno orijentisan PRISTUP KOJI JE VIDEO ŽIVOT KAO STALAN PROCES UKLANJANJA KOROVA. SAMO NEKOLICINA ODABRANIH JE MOGLA DA STIGNE U RAJ.“ (Ministry Magazine, The historical basis of Adventist standards, October 1989)

„Gospod mi je jasno pokazao da će ikona zveri biti načinjena pre svršetka vremena milosti i probe. Ona će za Božji narod predstavljati VELIKI TEST KOJI ĆE ODLUČITI NJEGOVU VEČNU SUDBINU...“ Ellen White, {7BC 976.2}

Back