Да ли су адвентисти хришћани?

Хришћани описани у Новом завету се нису окупљали у време јеврејске суботе. Они су се састајали ПРВОГ дана седмице (Дела апостолска 20), и окупљали се ПРВОГ дана у седмици (1. Коринћанима 16:1-4) и проповедали у ПРВИ дана у седмици (Дела 20:7), јер је њихов Спаситељ васкрсао у ПРВИ дан седмице (Лука 24; Матеј 28) и Свети Дух је сишао у ПРВИ дана седмице (Дела апостолска 2:1-6).
+++
Седмица - недеља дана, уобичајени израз за недељу дана у Републици Српској и код Срба у Хрватској. Овде пишем седмица због јасности, јер је у Србији недеља и дан и седмица (die Woche, the week).

Хришћани описани у Новом завету се нису окупљали у време јеврејске суботе. Они су се састајали ПРВОГ дана седмице (Дела апостолска 20), и окупљали се ПРВОГ дана у седмици (1. Коринћанима 16:1-4) и проповедали у ПРВИ дана у седмици (Дела 20:7), јер је њихов Спаситељ васкрсао у ПРВИ дан седмице (Лука 24; Матеј 28) и Свети Дух је сишао у ПРВИ дана седмице (Дела апостолска 2:1-6).
+++
Седмица - недеља дана, уобичајени израз за недељу дана у Републици Српској и код Срба у Хрватској. Овде пишем седмица због јасности, јер је у Србији недеља и дан и седмица (die Woche, the week).
A kakve veze ima bilo kakvo okupljanje sa odredbama 4-te Bozje zapovesti ???????

S kršćanima, koji se od apostolskih vremena okupljaju na Euharistiju u prvi dan tjedna (nedjelju) nema nikakve.
Taaaaaako je bato , ovo je konacno iskreno priznanje od jednog papistu da su pogazili i odbcili 4-tu Bozju zapovest.
Sjene su bile sve one druge subote koje su sadrzle elemenat krvnog zrtvovanja stoga su mogle biti sjena na Hrista.
Za razliku ot njih,4-ta Bozja zapovest je spomenik stvaranja koja nas poziva da se u kontinuitetu secamo KO JE STVORITELJ i koliko mu vremena treba.lo da sve to zavrsi.
Osim toga.one prve subote su se praznovale u nekim godisnjim terminima dok se za razliku od njih - SEDMI DAN SVETKUJE 7 dana sedmicno,365 dana godisnje.citvi zivot svakog vernika stoga ukoliko jed subota van snage onda to znaci da vernici ne trebaju raditi sest dana sedmicno,ne trebju odmarati u sedmom pa tako ce ocito i umreti...
Ali SLAVA BOGU i na vasu nesrecu to nije tako vec vernici i dalje aktivno rade 6 dana sedmicno i odmaraju u toku sedmom secajuci se tako KO JE STVORITELJ i koliko Mu dugo trebalo da sve to stvori.....i ne samo to vec se secaju da je TOM prilikom Bog ekskluzivno BLAGOSLOVIO i POSVETIO sedmi dan,subotu.

Sjene su bile sve one druge subote koje su sadrzle elemenat krvnog zrtvovanja stoga su mogle biti sjena na Hrista.

1. 'Sve one druge subote' - godišnje, kako ih ti zoveš, Pavao je obuhvatio izrazom blagdani (praznici) - grčki heorte. Tako da subote u Kol 2,16 mogu biti samo tjedne subote.

2. Krvna žrtvovanja Bog je Židovima odredio i svake tjedne subote:

Br 28,9-10: "Na subotnji dan: dva jednogodišnja janjeta bez mane i dvije desetine efe najboljeg brašna, zamiješena s uljem, za prinosnicu, s njezinom ljevanicom. Neka se subotnja paljenica svake subote dodaje trajnoj paljenici i njezinoj ljevanici."

Jasno je, sveti apostol kršćanima piše da su za njih i Židovski godišnji praznici i Židovski mlađaci i Židovske tjedne subote sjena.

Kol 2,16-17: Neka vas dakle nitko ne sudi po jelu ili po piću, po blagdanima, mlađacima ili subotama. To je tek sjena onoga što dolazi, a zbiljnost jest - tijelo Kristovo.

1. 'Sve one druge subote' - godišnje, kako ih ti zoveš, Pavao je obuhvatio izrazom blagdani (praznici) - grčki heorte. Tako da subote u Kol 2,16 mogu biti samo tjedne subote.
Hajde si onda ti oprobaj srecu kada vec vasem advokatu to nije poslo za rukom:

STA JE BILO ZAJEDNICKO U NABROJANIM SUBOTAMA,MLADINAMA I PRAZNICIMA DA BI ISPUNILI USLOV DA BUDU SJENA NA HRISTA ???

2. Krvna žrtvovanja Bog je Židovima odredio i svake tjedne subote:

Br 28,9-10: "Na subotnji dan: dva jednogodišnja janjeta bez mane i dvije desetine efe najboljeg brašna, zamiješena s uljem, za prinosnicu, s njezinom ljevanicom. Neka se subotnja paljenica svake subote dodaje trajnoj paljenici i njezinoj ljevanici."

Jasno je, sveti apostol kršćanima piše da su za njih i Židovski godišnji praznici i Židovski mlađaci i Židovske tjedne subote sjena.

Kol 2,16-17: Neka vas dakle nitko ne sudi po jelu ili po piću, po blagdanima, mlađacima ili subotama. To je tek sjena onoga što dolazi, a zbiljnost jest - tijelo Kristovo.
Za razliku od svega ovog subota iz 4-te Bozje zapovesti se svetkuje u sedmicnim ciklusima 6+1 , neprekidno u kontinuoitetu , u toku citavog zivota vernika stoga se ne moze nikako svrstati u paketu kojeg navodis.

STA JE BILO ZAJEDNICKO U NABROJANIM SUBOTAMA,MLADINAMA I PRAZNICIMA DA BI ISPUNILI USLOV DA BUDU SJENA NA HRISTA ???

Uputi ti ovo pitanje osobno svetom apostolu Pavlu, jer on kaže da su sve ovo sjene.

Inače, već si ti sam dao odgovor na ovo pitanje, konstatirajući:

A u Bibliji nalazimo:

Sad smo sve riješili. A ti slobodno zovi svetog Pavla, ako nemaš broj mobitela doći ćemo i do toga.

Uputi ti ovo pitanje osobno svetom apostolu Pavlu, jer on kaže da su sve ovo sjene.

Inače, već si ti sam dao odgovor na ovo pitanje, konstatirajući:

A u Bibliji nalazimo:

Sad smo sve riješili. A ti slobodno zovi svetog Pavla, ako nemaš broj mobitela doći ćemo i do toga.

Molim odgovora na jasno i direktno postavljeno pitanje .

Poslednja izmena:
Ево једног питања за господу адвентисте: кажете да се ми "молимо мртвацима", а како то да молитве "мртвацима" попут светом Науму Охридском нпр. и другим свецима доводе до чудесних оздрављења, дугогодишње нероткиње остају трудне и сл. Или над моштима светитеља (светог краља Стефана Дечанског нпр.) молитвама свештеника оздрављају и муслимани...
Примера кроз историју има много и понављају се стално до дана данашњега.

Ево једног питања за господу адвентисте: кажете да се ми "молимо мртвацима", а како то да молитве "мртвацима" попут светом Науму Охридском нпр. и другим свецима доводе до чудесних оздрављења, дугогодишње нероткиње остају трудне и сл. Или над моштима светитеља (светог Краља Стефана Дечанског нпр.) молитвама свештеника оздрављају и муслимани...
Примера кроз историју има много и понављају се стално до дана данашњега.
https://biblija.serbianforum.info/t22-licna-iskustva-sa-bogom-u-molitvi

Dobro, ovako ćemo:

1743511692991.png

Адвентисти заправо нису никакви адвентисти. Сви који чекају поновни Христов долазак су адвентисти. Добро је народ припаднике "Хришћанске адвентистичке цркве (Седмог дана)" назвао "суботарима". Заправо су обожавање суботе и Елен Вајт и њена дела главни стубови на којима стоји "ХАЦ", а не Господ Исус Христос и Свето писмо. И да се не маскирају иза тема о здравом животу и сл., адвентисти би са својом централним веровањима, а то су субота и Елен Вајт као веровесник, тешко икога привукли.

То што наводиш су примери самозаваравања. То људи умисле. Даш хипохондру обични андол и он чудесно оздрави од неке "болести".
Молитва праведника може помоћи. А ово са светитељима су доказане ствари.
To nisu primeri vec moja licna iskustva.

Gde si U jednom iskustvu procotao i jednu tabletu?

Znaci 3 zene izlecene u jednom danu od raka i to je nista?

Cuda ne dokazuju nista.
Da malo nesto znas, antigrist ce ciniti najveca cuda.
I tu ces pasti.
Isus kaze da ce lazni vernici ciniti velika cuda u njegovo ime.
A on ce im reci:

Matej 7,22Mnogi će reći meni u onaj dan: Gospode! Gospode! nijesmo li u ime tvoje prorokovali, i tvojijem imenom đavole izgonili, i tvojijem imenom čudesa mnoga tvorili?

Matej 7,23I tada ću im ja kazati: nikad vas nijesam znao; idite od mene koji činite bezakonje.
Uvek dajes pogresne znake prepoznavanja.
Pravi znak je:

Poslusnost.
Matej. 7,26A svaki koji sluša ove moje riječi a ne izvršuje ih, on će biti kao čovjek lud koji sazida kuću svoju na pijesku:
[TR]
[td][/td]
[td][/td]

[/TR]
:

To nisu primeri vec moja licna iskustva.

Gde si U jednom iskustvu procotao i jednu tabletu?

Znaci 3 zene izlecene u jednom danu od raka i to je nista?

Cuda ne dokazuju nista.
Da malo nesto znas, antigrist ce ciniti najveca cuda.
I tu ces pasti.
Isus kaze da ce lazni vernici ciniti velika cuda u njegovo ime.
A on ce im reci:

Matej 7,22Mnogi će reći meni u onaj dan: Gospode! Gospode! nijesmo li u ime tvoje prorokovali, i tvojijem imenom đavole izgonili, i tvojijem imenom čudesa mnoga tvorili?

Matej 7,23I tada ću im ja kazati: nikad vas nijesam znao; idite od mene koji činite bezakonje.
Uvek dajes pogresne znake prepoznavanja.
Pravi znak je:

Poslusnost.
Matej. 7,26A svaki koji sluša ove moje riječi a ne izvršuje ih, on će biti kao čovjek lud koji sazida kuću svoju na pijesku:

[TR]
[td][/td]

[td][/td]
[/TR]
:
Ето, па и ти си ту описао нека лична чуда и слчна:
"Znaci 3 zene izlecene u jednom danu od raka i to je nista?
...Isus kaze da ce lazni vernici ciniti velika cuda u njegovo ime."
Лажни верници, е то си добро навео.

Inače molitva Bogu i svetiteljima ima svoje dejstvo, naročito ako čovek živo po Božjim zakonima. Ali, nismo mi ti koji činimo čuda svojim molitvama nego sam Gospod Bog.
Sveci će najčešće pridružuju našim molitvama da ih ojačaju pred Bogom, znaju se čovjeku i javiti (najčešće u snu, ali i javi) pa reći npr.: Bog se srdi na tebe zbog toga ili toga pa ne neće da usliši molitvu pa trebaš da se popraviš u tome i tome. A nekada i sam Bog daje do znanja da molitva za nekoga nije u Njegovim planovima. Tu je "Glasnikova" napomena o Božjoj volji ispravna: "Posto sam već imao iskustva sa Bogom i molitvom, rekao sam joj da se pomolim snjome i da stvar predamo BOGU, AKO JE VOLJA BOZJA DA JOJ SMANJI BOLOVE, sto je pristala."
+++
Ako je Božja volja, tako je. On pomaže i ozdravlja svojom ljubavlju i milosrđem.
+++
I čitanje Svetog pisma je vrsta molitve. Hrani dušu i uzdiže čoveka. Kao i molitva i redovno čitanje Svetog pisma itekako ima pozitivan učinak na čoveka i okruženje.

Poslednja izmena:
Ovo sto si citirao odnosi se na svakidasnju zrtvu s tim sto je Bog nakon toga napravio razliku cak i u tim zrtvama ali ja govorim i pitam o 4-toj Bozjij zapovesti koja je zapisana na kamenim plocama jer tamo nema nikakve krvne zrtve,evo dokaza:

2 Mojs.20,8-11:
"... Sjećaj se dana od odmora da ga svetkuješ.
Šest dana radi, i svršuj sve poslove svoje.
A sedmi je dan odmor Gospodu Bogu tvojemu; tada nemoj raditi nijednoga posla, ni ti, ni sin tvoj, ni kći tvoja, ni sluga tvoj, ni sluškinja tvoja, ni živinče tvoje, ni stranac koji je među vratima tvojim.
Jer je za šest dana stvorio Gospod nebo i zemlju, more i što je god u njima; a u sedmi dan počinu; zato je blagoslovio Gospod dan od odmora i posvetio ga..."

Kao sto se jasno vidi,kada je Bog ponavljao 4-tu Bozju zapovest nije nalozio nikakvog krvnog zrtvovanja za razliku od svih drugih subota,mladina i praznika kada je u samom uspostavljanju nalozio prinosenje krvnih zrtava i ovo je bez iskljucaka !!!
Dakle samo se subota iz 4-te zapovesti izdvaja po tom osnovu stoga je ona potsetnik na stvaranje i na Stvoritelja a ne na Hristvovu zrtvu !!!!!!!!!!!!!!!!

Све историјске хришћанске цркве (све које су дугог трајања и настале од првобитне хришћанске цркве) имају монаштво.
Gde ti vidis monastva kod prve Hristove crkve,daaj molim te navedi citata ???
Где је монаштво код вас адвентиста ("суботара")?
Nema ga kao sto ga nije bilo ni kod apostola a nii kod rver Hristove crkve.
Toga ima samo kod vas pagana i nek vam je s srecom...

Ево, постављам питања па нема одговора!
+++
Адвентисти ("суботари") потонули сте ко Титаник.
Izvini sto kasnim,nisam ga primetio na vreme... :kafa:

Poslednja izmena:

Ovo sto si citirao odnosi se na svakidasnju zrtvu

Dakle samo se subota iz 4-te zapovesti izdvaja po tom osnovu stoga je ona potsetnik na stvaranje i na Stvoritelja a ne na Hristvovu zrtvu
!!!!!!!!!!!!!!!!

Sve je provjerljivo, pa provjerimo:

Br 28,1: Jahve reče Mojsiju: "Naredi Izraelcima i reci im: 'Točno u određeno vrijeme prinosite mi moje prinose, moju hranu - žrtve paljene meni na ugodan miris.' Reci im: Ovo su žrtve paljene koje ćete prinositi Jahvi: Svaki dan dva jednogodišnja janjca bez mane kao trajnu paljenicu. (svakidašnja žrtva)

9 "Na subotnji dan: dva jednogodišnja janjeta bez mane i dvije desetine efe najboljeg brašna, zamiješena s uljem, za prinosnicu, s njezinom ljevanicom. Neka se subotnja paljenica svake subote dodaje trajnoj paljenici i njezinoj ljevanici." (žrtve tjednim subotama)

11 "Na početku vaših mjeseci prinosite Jahvi za paljenicu: dva junca, jednoga ovna i sedam jednogodišnjih janjaca bez mane. .... To neka bude mjesečna paljenica na mlađak svakog mjeseca u godini. (žrtve za mlađake)

16 "Prvoga mjeseca, četrnaestoga dana u mjesecu, Jahvina je Pasha, a petnaestoga dana toga mjeseca jest blagdan. ... Prinesite Jahvi žrtvu paljenu, žrtvu paljenicu: dva junca, jednoga ovna i sedam jednogodišnjih janjaca. Neka vam budu bez mane. (žrtve za Pashu - godišnji praznik)

26 "I na Dan prvina - na svoj Blagdan sedmica - kad budete Jahvi prinosili prinosnicu, imajte sveti saziv: nikakva težačkog posla nemojte raditi. Za paljenicu na ugodan miris Jahvi prinesite dva junca, jednoga ovna i sedam jednogodišnjih janjaca. (žrtve za Dan prvina - godišnji praznik)

itd, itd,
-----------------------------------------------

Dakle, upravo suprotno tvojoj tvrdnji, da za tjedne subote Bog nije naložio krvne žrtve, Biblija svjedoči da je Bog zapovjedio i krvne žrtve za tjedne subote. U gornjem tekstu, logičnim redom, nabrojana su sva krvna žrtvovanja koje je Bog preko Mojsija zapovjedio Židovima: dnevne (svakidašnje), za tjedne subote, za mlađake i za godišnje praznike.

P.S. 'Džaba si krečio'.

Gde ti vidis monastva kod prve Hristove crkve,daaj molim te navedi citata ???

Nema ga kao sto ga nije bilo ni kod apostola a nii kod rver Hristove crkve.
Toga ima samo kod vas pagana i nek vam je s srecom...

Izvini sto kasnim,nisam ga primetio na vreme... :kafa:
Монаштво, наравно да је библијски утемељено. То су позвани од Бога за то од свога рођења, а неки су се сами одлучили за монаштво.
1. Коринћанима глава 7:
1 У погледу онога што ми писасте, мислим да је добро ако човеку да се не додирне жене.
2 Али ради избегавања блуда сваки да има своју жену, и свака жена да има свога мужа.
...
7 Ја бих хтео да сви људи буду као ја; али сваки има свој дар милости од Бога: један на један, а други на други начин.
8 Неожењенима и удовицама велим: Добро им је ако остану као ја што сам.
...
32 Ја бих хтео да сте без бриге. Ко је неожењен, брине се за Господње, како ће угодити Господу,
33 а ко је ожењен брине се за светско, како ће угодити жени. И опет има и разлике између жене и девице.
34 Која је неудата брине се за Господње, како ће угодити Господу, да буде света и телом и духом, а која је удата брине се за светско, како ће угодити мужу.

Sve je provjerljivo, pa provjerimo:

Br 28,1: Jahve reče Mojsiju: "Naredi Izraelcima i reci im: 'Točno u određeno vrijeme prinosite mi moje prinose, moju hranu - žrtve paljene meni na ugodan miris.' Reci im: Ovo su žrtve paljene koje ćete prinositi Jahvi: Svaki dan dva jednogodišnja janjca bez mane kao trajnu paljenicu. (svakidašnja žrtva)

9 "Na subotnji dan: dva jednogodišnja janjeta bez mane i dvije desetine efe najboljeg brašna, zamiješena s uljem, za prinosnicu, s njezinom ljevanicom. Neka se subotnja paljenica svake subote dodaje trajnoj paljenici i njezinoj ljevanici." (žrtve tjednim subotama)

11 "Na početku vaših mjeseci prinosite Jahvi za paljenicu: dva junca, jednoga ovna i sedam jednogodišnjih janjaca bez mane. .... To neka bude mjesečna paljenica na mlađak svakog mjeseca u godini. (žrtve za mlađake)

16 "Prvoga mjeseca, četrnaestoga dana u mjesecu, Jahvina je Pasha, a petnaestoga dana toga mjeseca jest blagdan. ... Prinesite Jahvi žrtvu paljenu, žrtvu paljenicu: dva junca, jednoga ovna i sedam jednogodišnjih janjaca. Neka vam budu bez mane. (žrtve za Pashu - godišnji praznik)

26 "I na Dan prvina - na svoj Blagdan sedmica - kad budete Jahvi prinosili prinosnicu, imajte sveti saziv: nikakva težačkog posla nemojte raditi. Za paljenicu na ugodan miris Jahvi prinesite dva junca, jednoga ovna i sedam jednogodišnjih janjaca. (žrtve za Dan prvina - godišnji praznik)

itd, itd,
-----------------------------------------------

Dakle, upravo suprotno tvojoj tvrdnji, da za tjedne subote Bog nije naložio krvne žrtve, Biblija svjedoči da je Bog zapovjedio i krvne žrtve za tjedne subote. U gornjem tekstu, logičnim redom, nabrojana su sva krvna žrtvovanja koje je Bog preko Mojsija zapovjedio Židovima: dnevne (svakidašnje), za tjedne subote, za mlađake i za godišnje praznike.

P.S. 'Džaba si krečio'.
Ko sto rekoh,sve ovo NIJE ZAPISANO kada je Bog dao 10 Bozje zapovesti jevrejima dok je po pravilu UVEK nalagao krvne zrtve za sve ostale praznike.mladine u subote...!!!
,,,inace sedmi dan je svakako deo sedmce stoga je i za taj dan bila predvidjena SVAKIDASNJA ZRTVA ali je to sasvim druga regulativa koja je uredjena zakonom o svakodnevnom zrtvom sto nema nikakvu direktnu vezu s odredbama 4-te Bozje zapovesti sa kamenih ploca !

I da u pravu si,SVE JE OVO LAKO PROVERLJIVO !!!

Back